Det blir stadig spurt spørsmål som: "Kan jeg overklokke mer?" "Hvor langt går den nye Intel prosessoren?" osv.
Derfor bestemte jeg meg for å skrive en guide i håp om et spørsmålsfritt forum

1: Ingen vet hvor langt prosessoren din overklokker!
Dette varierer VOLDSOMT. Overklokken på prosessoren avhenger av masse, kort sagt: Spenning til prosessoren, overklokkingsegenskaper til hovedkort (og eventuell RAM som kan sette en stopper) og kjøling. Den siste, og avgjørende faktoren er, prosessoren. Din prosessor klokker garantert ikke likt som din kamerat's identiske prosessor. Dvs ingen prosessorer klokker helt likt. Produksjonen er avgjørende for klokkeegenskaper. Produksjonsuke, plassering på waferen o.l er med på avgjøre hvor godt din prosessor klokker. Det siste er: Ren flaks. Seriøse overklokkere pløyer kansje igjennom ti chipper for å finne en som er god.
2: Uke 37 er ikke best.
Det er alltid snakk om uker og batcher. Da må jeg si en ting. Noen prosessorer suger. De er elendige kontra sine tvillingbrødre. Grunnen til oppstyret rundt produksjonsukene er rett og slett fordi f.eks uke 37 har hatt mange gode prosessorer. Det betyr ikke at alle er gode, og du kan få en som er helt rævva. Du kan også få en god chip som er laget i uke 51, som selvfølgelig kun har dårlige prosessorer.
(Ukene jeg har brukt er bare random).
3: Finn det ut selv!
Dette er sannsynligvis det eneste spørsmålet jeg ikke svarer "Just fucking google it" på. Den eneste måten å finne ut hvor langt prosessoren din klokker er ved å teste selv. Les guider og test systematisk mtp. innstillinger.
Del to
Hvor mye spenning kan jeg bruke på prosessoren?
Hva er maks temperatur jeg burde ha?
1: Temperaturen din er FEIL!
Temperaturmåleren på prosessoren din måler feil, enkelt å greit. På Core 2 Duo, både 65nm og 45nm spesielt, måles det veldig ofte feil temperatur. Selv får jeg rundt 16'c grader idle ved 18'c romtemperatur på min E8400, og det sier seg selv at det er umulig ved vanlig vannkjøling. Dette er min andre av typen 45nm, og den forrige målte unaturlig høye temperaturer som 40'c idle, og 8'c forskjell mellom kjernene. Enkelt og greit: Drit i temperaturer. Kjør på, blir det ustabilt pga. varme så må du skrue ned noen hakk. Man klarer ikke drepe en prosessor konstant pga. varme i dag, og vis du tenker på levetid så er du allerede i feil kategori og du burde ikke overklokke i det hele tatt. På AMD er jeg usikker på hvordan temperaturmålingen er, men samme gjelder der.
Prosessoren har innebygget beskyttelse mot skadelig høye temperaturer, og vil slå seg av eller restarte om den blir for varm. Men allikevel, bruk hodet. Er prosessoren din 70'c idle så er det noe galt en plass.
2: Ingen vet hvilke temperaturer du får på 1,5v.
Hovedkortet ditt leverer sannsynligvis ikke nøyaktig spenning, og som vanlig blir spenningen 0.02v -> 0.12v lavere under load pga vDroop, dvs en mekanisme innebygd i hovedkortet for å beskytte prosessoren din for spikes, enkelt og greit. vDroop'en varierer fra hovedkort til hovedkort og fra prosessor til prosessor. Jo lavere vCore, altså prosessorkjernespenning, jo lavere temperaturer. Ingen kan heller vite hvor godt du har tatt på kjølepastaen, hvor skeiv prosessor-IHS'en og kjølerbunnen er, hvilken luftflyt du har i kabinettet og ikke minst hvor feil prosessoren din måler temperaturen.
2b: vDroop, vDrop, spikes og annet fanteri
vDroop er forskjellen mellom idle spenning og load spenning, vDrop er forskjellen mellom spenningen du setter i BIOS og spenningen du får idle. Eksempel: Setter du 1,5v i BIOS, har 1,5v idle og 1,45v load så har du 0,05v vDroop. Har du 1,5v i BIOS, 1,45v idle og 1,45v load har du 0,05 vDrop. Har du derimot 1,5v i BIOS, 1,45v idle og 1,4v load så har du 0,05v vDrop og 0,05v vDroop, men ofte sier man bare 0,1v vDroop eller 0,05v vDroop fra ekte spenning. Ekte spenning, eller "real voltage" som det ofte blir brukt på engelsspråklige sider er den ekte spenningen din, og utrykket blir brukt enten når spenningen målt med multimeter avviker fra spenning rapportert i diverse software og/eller BIOS, eller når spenning i software avviker fra spenning i BIOS, dvs vDrop.
Spikes er når spennigen spiker, det vil si slår i været, øker drastisk osv når lasten på prosessoren skifter. Det oppstår hovedsaklig når prosessoren går fra idle til load. Dette skyldes av dårlig strømstyring på hovedkortet, og forekommer derfor som oftest med billige hovedkort eller når man bruker høy spenning på prosessoren og/eller andre komponenter. Et eksempel er at spenningen "Spiker" fra 1,5v til 1,7v i et lite millisekund når prosessoren plutselig stresser, og det kan være fatalt.
Er det feil/mangler/skrivefeiler osv. bare si ifra nedenfor eller send en PM.
31. Juli 2008 havnet denne guiden på fremsiden av hardware.no.
Edit: Lagt til litt og fikset skivrelifer.
~Torstein
Dette innlegget har blitt redigert av Todda7: 8. november 2008 - 13:54