Gå til innhold

En melding til nybegynnere...


Anbefalte innlegg

This is a public service announcement... Jah... *kremt*

 

Den siste tiden har det vært mange poster på forumet som har gått på akkurat det samme... "Jeg har installert ubuntu, hvorfor funker ikke spillene mine", "Jeg vil legge inn linux, får jeg til å bruke <windowsprog>" osv.

 

Det ser ut til at mange vil bruke linux fordi det er det "nye og hotte" (noe som det forsåvidt egentlig ikke er). Det de derimot ikke vil gjøre, er å lese litt om hva det faktisk innebærer å legge inn et operativsystem som linux. Det ser ut som om mange tror en PC er en PC og at et "PC program" skal fungere uansett om du kjører windows, linux eller BeOS... Slik er ikke tilfellet. Det kan sammenlignes litt med å prøve å kjøre Playstation-spill på en XBOX. Det er i utgangspunktet ikke mulig, men med litt insats, kan man få det sånn passe til. (Jeg tenker da på PSX-emu til XBOX1 :) )

 

De som vil prøve linux må være forberedt på at det krever litt mer innsats enn Windows. Jeg sier ikke at det er vanskeligere, men det er en helt ny måte å bruke PC-en på. Selv om visse gyldne regler som "start"-meny (nederst/øverst) til venstre, vindusknapper på samme plass og relativt likt utseende er tilstede, så er det ikke det samme. Man må være forberedt på å sette seg inn i ny programvare, som kanskje ikke fungerer slik man er vant til.

 

Det kan være vanskelig å skaffe drivere til alt man har av maskinvare. Man kan risikere å måtte kompilere de selv. Noe som faktisk er ganske enkelt, men man må være interessert i å prøve det. Hvis interessen ikke er der, så er det ingen vits å prøve. Jeg har selv prøvd å konvertert permanent til Linux på desktopen i mange år, men jeg har så liten tålmodighet at hver gang jeg møter på et hinder som tar mer enn "litt tid" så ender jeg opp tilbake i Windows. Dette irriterer meg veldig, fordi jeg har virkelig lyst å bruke Linux.

 

Linux er (foreløpig) ikke så Click-n-go som mange vil ha det til. Ubuntu er veldig nær, men har fortsatt noen små ting som kan gjøres enklere. Og er du avhengig av å spille så kan du bare glemme å fjerne Windows helt. Kjør i alle fall dual-boot. Wine, Cedega og vennene dems er gode, men ikke så gode ;)

 

Hvis du finner ut at du ønsker å kjøre Linux, så sov en natt på det, og bli helt sikker. Og vær klar over at det er meget stor sannsynlighet for at windows-programmene dine ikke vil fungere gjennom Wine. Og det betyr å enten 1. kjøre dual-boot, eller 2. finne et alternativ, som man da må bruke ekstra tid å sette seg inn i. Og hvis du er av de som vil kjøre Linux pga. blingbling, xgl, compiz, beryl, og all den andre hypen. Glem det. Legg inn windowblinds på vista istedet og få akkurat det samme.

 

Det var dagens lille rant, og er absolutt ikke ment hverken som pro-windows eller anti-linux, men et nøytralt innspill fra en som ønsker å bruke Linux selv, men er klar over at det innebærer å kunne RTFM. (Og ha tålmodighet ;) )

 

Jeg kommer sikker til å bli flamet ihjel av überlinux brukerne, men "det som ikke dreper deg"...

 

-C-

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Linux er enda ikke noe for spillerne eller folk som vil ha mer enn dem gidder å sette seg inn i. Spillene kommer nok i løpet av dem neste åra. Du kan lett bruke linux click-n-go, men om du vil ha mer avanserte løsninger og ikke gidder å sette deg inn i det så kan du råtne videre i windows ;)

Endret av PepsiCo
Lenke til kommentar
Jeg har selv prøvd å konvertert permanent til Linux på desktopen i mange år, men jeg har så liten tålmodighet at hver gang jeg møter på et hinder som tar mer enn "litt tid" så ender jeg opp tilbake i Windows. Dette irriterer meg veldig, fordi jeg har virkelig lyst å bruke Linux.
Hva er det som holder deg tilbake nå?
Linux er (foreløpig) ikke så Click-n-go som mange vil ha det til. Ubuntu er veldig nær, men har fortsatt noen små ting som kan gjøres enklere.

Det vil alltid være noe som kan gjøres enklere, uansett OS. Hvis du sikter til hardware støtte, så synes jeg du kan være tydelig på det. Med Feisty mener jeg et system med godt støttet hardware klart overgikk MS på dette punktet.

Lenke til kommentar

Husker ikke hva det var sist gang :) Tror det var noe med kodeker, som vanlig. Tror det var problemer med quicktime denne gangen :) Og så var det vel at jeg ikke gidda å prakkes mer med nvidiadriverne. Ubuntu installerte grub med framebuffer på. Noe som gjorde at jeg fikk sort skjerm, helt til jeg kom inn i X. Når jeg da la inn nvidia-driverne funka de ikke, noe som gjorde at jeg aldri fikk noe bilde på PC-en, så jeg måtte boote med en rescuecd for å slå av framebuffer i grub... Ikke spesiellt nybegynnervennlig.

 

På laptopen så var det bluetooth-problemer som gjorde det sist gang.

 

-C-

Lenke til kommentar

Jeg bruker automatix til både nvidia og codecer, har ikke opplevd noen problemer, testet også nylig ut envy for nvidia, funket fett det og. Eneste er at jeg opplevde en proprietær 32-bit codec som ikke funket i 64-bit versjonen av ubuntu. Bluetooth funker fett på min laptop med Kubuntu, ble luket ut noen issues mellom Edgy og Feisty riktignok. Med Feisty funket også de spillene jeg er avhengig av perfekt native eller via wine.

 

Av og til slår det meg hvordan mange har uendelig tålmodighet til å prakkes kveld etter kveld med sin MS uten engang å tenke på å skylde på MS, mens første hinder i GNU/Linux er kroken på døra (jeg tenker ikke på deg).

Lenke til kommentar

Jeg tror mange som kaster seg over linux for første gang har store tanker om at det skal være så mye bedre, men at de færreste har tenkt på at det faktisk er annerledes.

 

Forandring fryder? Vel, ikke alltid. Har vært borti en del folk som har trodd de kunne det meste, men som har fått seg en knekk når de ikke skjønner bæret av linux, og ikke gidder å bruke tid på å lære seg ting på nytt for å få gjort det samme i linux som de gjorde i windows. Blir fort lett å skylde på linux da, dessverre.

Lenke til kommentar

Ting jeg har tenkt på er

1. «Noobs» som absolutt skal ha 64-bits Ubuntu på prosessoren sin
2. Har sett flere som stiller spm om boot, og i post 2 skriver 
   «Det funka ikke så jeg la inn xp/vista igjen»
3. Det ser ut som om flere legger inn LiveCD'en, laster Ubuntu og klikker «Installer» uten en gang å åpne «Applications»-menyen på CD-en.

 

Løsninger:

1. Skal du legge inn linux må du ha en grunnleggende forståelse av harddiskens oppbygning (partisjoner, filsystemer o.l), FØR installasjon.
2. 64-bit Ubuntu er fortsatt ustabilt, installer 32-bit.
3. PRØV Ubuntu FØR du installerer det. Det er det LiveCD'en er til. 

 

Finnes det noen god, norsk installer-ubuntu-guide vi kan linke til i slike tilfeller? (ubuntuguide har ikke så mye om installasjon, og community er på engelsk)

Endret av Kagee
Lenke til kommentar
Helt enig!

 

Det tok meg tre år fra jeg tenkte "Linux, det vil jeg bruke" til jeg kun hadde Ubuntu på PC-en.

9542150[/snapback]

 

Er saken virkelig så sort-hvit?

9545674[/snapback]

Hva? Hvilken sak? Jeg sier bare hvor lang tid det tok for meg å konvertere. Det er kun et eksempel på at ting tar tid selv om 3 år er vel mye. Kanskje jeg ikke var helt klar i hva jeg var "Helt enig" med - som altså var posten til ChristianW. Endret av Canute
Lenke til kommentar

Joda, jeg kan godt forstå ditt poeng. Satt frem av PencilCase.

Last things first: dere har alt på det rene. Begge har konvertert til et bedre OS.

 

For min egen del begynte jeg å titte på Linux (RedHat) på 90-tallet, men det

ble ikke noe mer enn at jeg heller «tittet» innom slik som mange faktisk gjør den dag i dag. Grunnen da, var at jeg hadde store problemer med disk-plass og så videre.

 

Men poenget er at jeg også selv så bestandig opp på dette operativsystemet, selv om jeg var en ihugig win-fan, så skjønte jeg fort at dette var noe jeg en gang i fremtiden kom til å måtte bruke.

 

Det tok noen år ja... helt frem til 2006, men siden har jeg brukt Windows i hele 30 minutter.

:)

 

Advarsel:

Windows til annet operativsystem begynner slik:

 

1) Du har bestandig brukt Windows. Windows er synonymt med bakover-kompabilitet, så du føler deg sikker på at innkjøpt programvare skal holde «evig». Sannheten er at microsoft (sorry, men Microsoft fortjenter å bli skrevet med liten «M»), er hypp på å selge deg programvare som vil bli gammel og ubrukelig om kort tid. Det var andeledes før. Spesielt i hjemmedata-tiden da alle andre gikk konken eller ikke hadde noen intensjoner om fremtiden. Lenge hadde microsoft fremtiden for deg, og ja, fremdeleles har de det, men bare hvis du betaler hele tiden.

 

2) Du bestiller office-pakken til det lille nettverket ditt på kontoret. Det føles greit nok, det fungerer, bortsett fra regningen som kommer i posten etterhvert. Jeg betalte omkring kr 5.000,- pr bruker på 90-tallet. Og blind som jeg var, så jeg aldri alternativ programvare. Nok en grunn til å åpne øynene litt.

 

3) Microsoft kommer bestandig med sin «egen» versjon av kodeker og formater. Ja, dette er godt og vel diskutert i den siste tiden uten å gå nå dypere i det. Men du merket det for noen år siden da alle «andre» kom opp med både bedre lyd, video, chat, tekst-formater. Det eneste som holdt igjen de andre brukerne var at «ettersom Microsoft leder an, så må vi nok bare vente på et bedre format».

 

I ettertid ser vi at «vinnerne» når det gjelder multimedia er JPEG, MP3, XVID. Og ingen kan vel klage på disse formatene/oppfinnelsene, spesielt da de kom for sin tid. Og vet dere hva? Microsoft har ikke laget noe av dette!! Hehe.

 

For de som er litt oppegående når det gjelder data, er DOC, WAV, XLS, WMA, WMV... formater som bare de mest lovende Microsoft-elskende bruker. Enten det, eller i vanære. Jaja, og til alle video-eslkende folk her... importer din favoritt WMV-fil til hvilket som helst video-editeringsprogram. Hehe, se hvor flott og lett-flytende det er i forhold til det åpne Xvid-formatet. Hehe, bare tuller jeg, det er ca 10-15 raskere å redigere bare...

 

4) Mediaplayer i Windows fungerer ikke lengre. Eller den er treig i forhold til andre spille, selv om da disse er gratis! Det var da merkelig? Neida, ikke merkelig. microsoft koder bestandig programmene med påbygd/tyng kode. De som ikke har fått med seg det, må være... eh...veldig unge.

 

5) Internet Explorer. Støtter ikke helt XHTML-standarden ennå slik den ble standardisert i 2001.(!!). En plattform for elektronisk innbrudd, feil, mangler, ustandarder, tung kode igjen, og ja, latterlig i forhold til opera og Firefox. Fremdeles bruker verden befolkning Internet Explorer. Hurra for kapitalismen! :-)

 

6) Du får tak i en gammel PC, eller datamaskin. Du blir fort skuffet over at mikke-soft ikke lenger støtter hardwaren din... den er for gammel. Jaja, helt på det rene med microsofts tankegang. Hehe. Kjøp nytt... eller blø!

 

7) Det er vel bare overgangs-mennesker som har kommet hit.... eller Linux-hatere av noe slag. Men jeg kan godt skjønne Windows-lovers: hvorfor styre med flere operativ-systemer parallelt, når vi kan ha ett som vi kan ha felles til alles beste?

 

Fett nok, men trist nok... Microsoft vil ikke dele koden sin med verden. Nei, hvorfor det? Det er jo en forretningshemmelighet! Jada, men valget er ditt. Hvis du fortsatt vil bruke kode på din PC, der du ikke vet hva som overvåkes av ting og tang du gjør, fortsett med det. For de klokere her i verden (sorry uttrykket), velger de... vi noe annet, takk!

Lenke til kommentar
Sykt godt skrevet flyndrefjes :thumbup:

9553433[/snapback]

Thank you, Freddie...eh... Robert! :-)

Har ikke rukket å lese det selv ennå... det er bare skrevet fra hodet i fy**a. Sorry. Men det skal være ærlig dog... Og tror de fleste som søker til denne siden av forumet, vil kjenne seg fort igjen.. eller vil gjøre det om kort tid. Let's pray for a better world... hehe...

Uansett – setter jeg godt pris på å bli støttet for det jeg har tanker om. Det er godt... ikke bare for meg.. men for de fremtidige brukerne av data... generelt.

:cool:

Lenke til kommentar
Sykt godt skrevet flyndrefjes :thumbup:

9553433[/snapback]

Thank you, Freddie...eh... Robert! :-)

Har ikke rukket å lese det selv ennå... det er bare skrevet fra hodet i fy**a. Sorry. Men det skal være ærlig dog... Og tror de fleste som søker til denne siden av forumet, vil kjenne seg fort igjen.. eller vil gjøre det om kort tid. Let's pray for a better world... hehe...

Uansett – setter jeg godt pris på å bli støttet for det jeg har tanker om. Det er godt... ikke bare for meg.. men for de fremtidige brukerne av data... generelt.

:cool:

9553465[/snapback]

 

Hehe, men det var en morsom lesning du hadde pekt ut en del fakta som jeg aldri en gang har tenkte på i denne sammenhengen.

Lenke til kommentar
Det kan være vanskelig å skaffe drivere til alt man har av maskinvare. Man kan risikere å måtte kompilere de selv. Noe som faktisk er ganske enkelt, men man må være interessert i å prøve det. Hvis interessen ikke er der, så er det ingen vits å prøve. Jeg har selv prøvd å konvertert permanent til Linux på desktopen i mange år, men jeg har så liten tålmodighet at hver gang jeg møter på et hinder som tar mer enn "litt tid" så ender jeg opp tilbake i Windows. Dette irriterer meg veldig, fordi jeg har virkelig lyst å bruke Linux.

9542029[/snapback]

Eller i mitt tilfellet omvendt, PC-en jeg bruker, en bærbar fra IBM, funker alt av drivere ut av boksen etter en ren Ubuntu installasjon.

 

Linux er (foreløpig) ikke så Click-n-go som mange vil ha det til. Ubuntu er veldig nær, men har fortsatt noen små ting som kan gjøres enklere. Og er du avhengig av å spille så kan du bare glemme å fjerne Windows helt. Kjør i alle fall dual-boot. Wine, Cedega og vennene dems er gode, men ikke så gode ;)

9542029[/snapback]

Synes ikke Linux kunne vært noe særlig mer click'n-go, når det gjelder å installere programvare så er Windows mer click'n-go siden du må klikke flere ganger for å insatllere et program bare, ellers så er det med menyer og programmer stort sett likt, du bruker musa mye på samme måte. Om du har lyst til å spille i Linux finnes det en del spill til Linux, både gratis første person skytespill som jeg har testet ut for litt siden som fatkisk var ganske gode, men ikke noe særlig grafisk med tanke på grafikken til UT2007, og også kommersielle spill som også til Linux, som UT-serien blandt annet. Spill som WOW kan installeres litt i Wine og funker like bra, men er du avhengig av masse Windows spill så er Linux et dumt valg ja, og Cedega funker ikke helt opptimalt heller.

 

Det var dagens lille rant, og er absolutt ikke ment hverken som pro-windows eller anti-linux, men et nøytralt innspill fra en som ønsker å bruke Linux selv, men er klar over at det innebærer å kunne RTFM. (Og ha tålmodighet ;) )

9542029[/snapback]

Helt enig med deg at Linux absolut ikke er for alle. Selv om mye av dette problemet for andre operativsystem ligger hos software utviklere så er det fortsatt et problem.

 

En ting jeg ikke er helt enig i er dem som sier at Linux er vanskeligere enn Windows, har ikke brukt Linux så lenge selv, og ga opp et par programmer og spill og gjorde meg vandt til andre alternativer så gikk alt som en drøm.

 

Nå synes jeg egentlig bare at XP'guiet er h*lv*t*s rot, jeg må installere et hav av programmer etter en reinstallasjon av os'et pluss finne og laste ned .EXE-filer først, samt masse oppdateringer med restert, masse sikkerhets pop-up og sikkerhetsprogrammer som må installeres også må jeg installere masse drivere etter installasjonen.

 

Mint (basert på Ubuntu) installasjon tar ca 20 min. når jeg kommer til skriveborder så klikker jeg på oppdateringer og det tar noen minutter, deretter installerer jeg det jeg trenger av programvare i terminalen (selv om det fint går ann å bruke grafiske alternativer) i løpet av noen sekunder.

Endret av Woolly
Lenke til kommentar

For min del, startet linux-eventyret med mandrake linux 7 på en gammel 1900+

 

Det var ikke brukervennlig, selv om det ville gi meg illusjonen av det. Jeg kasserte linux-tanken i to år. Så prøvde jeg en gammel versjon av no' annet (husker ikke hva et var), men det forsvant like fort som det kom; det var for vanskelig for meg.

 

Men nå, etter å ha prøvd nesten hver eneste pop-distro tilgjengelig, slo jeg meg først til rette med ubuntu, lærte meg hvordan systemet fungerte, hvor systemfiler befant seg, og hva som skulle endres for at jeg skal få viljen min.

 

Jeg slår ikke opp på nettet lenger for å finne /etc/X11/xorg.conf

 

Plutselig er OS'et mye artigere å bruke. Det er kjappere å starte, bruke, og får ikke PC-en til å knase som et vondt mareritt hver gang det booter. Jeg har forøvrig blitt så avhengig ab beryl også, at jeg forbannes hver gang vinduene i XP ikke wobbler, eller kuben ike snurrer. For min del er dette en av de største grunnene til at jeg valgte linux. Jeg vet ikke hva jeg skule ha gjot om jeg ikke kunne ha forskjellige ting på forskjellige skrivebord.

 

Men denne veien er sinnsykt tornete, og en vei bare de sterkeste for øyeblikket kommer gjennom. Veien til linux er for tiden fylt med bannskap, elektronikkvold og utallige timer. Nå som jeg ser tilbake på et, må jeg strengt tatt si: Det var så vidt det ikke var verdt det.. Etter noen måneder med ubuntu skiftet jeg til arch, og har ikke angret. Selv om jeg banner høyt av bugs hver dag, er det fremdees noe med dette operativsystemet som gjør at jeg ikke gir opp :)

 

:ph34r:

Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147

Mitt "eventyr" startet med gjentatte innstalleringer av Redhat. Ja, de var så gjentatte at cd-rom'en knela, hurra! Så hva skal til for å bli innlemmet i denne selvpåståtte eksklusive klubben? Det at man har tid nok til å sette seg inn i hvordan en strengt teknisk mygghjerne fungerer? Hvis det er casen, så sier jeg njet!! Jeg har faktisk nok med å kommunisere med levende mennesker, og overlater derfor lek med ekornhjerner til andre ekorn. Det eneste jeg forlanger av min mygghjerne er at den fungerer når jeg tilfeldigvis finner knappen. :)

Lenke til kommentar

Jeg begynte å tenke på Linux fordi jeg var nysgjerrig og ville lære nye ting.

I fjor så jeg litt innpå dette som het "Linux", og fant Ubuntu. Jeg prøvde mange forskjellige ting for å få installert "Ubuntu" uten å fjerne Windows. For Windows ville jeg ha, basta. I år fant jeg ut at Windows kunne suge balla mi, og formaterte laptopen helt. Det var den beste avgjørelsen jeg har gjort :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...