Gå til innhold

Forumets uoffisielle gitar-tråd...


SGE7000

Anbefalte innlegg

Jeg kunne tenkt meg noe mellom gitar og forsterker (noe stompbox-liknende) som jeg kan bruke til å ta opp riff/akkorder for å så loope det jeg har spilt, slik at jeg kan improvisere over dette. Gjerne noe jeg kan ta opp flere "lag" med, slik som dette :

foXSXOAfB4U

 

Noen forslag? :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har starta med å spille gitar. Har holdt på i et par uker nå. Jeg lurte på om noen viste om noen gode nettsider, guider, bøker osv. som er å anbefale for nybegynnere. Hadde satt stor pris på alt mulig. Har sett innom en del, Tabulator sider, men finner ikke sanger som er greie å lære seg.

 

Til nå har jeg lært meg Idyll, knocking on heavens door og et par små riff.

Lenke til kommentar
Hva synes folket om denne gitaren? http://www.rebelimport.net/prelaunch/index...products_id=264

 

Jeg sikler veldig mye på den nå jeg, er den noe å kjøpe? Jeg har sikla etter en Dean ML VEEEELDIG lenge, og denne har ikke FR og er set neck, det er alt jeg har drømt om! Hva tror dere?

9027501[/snapback]

 

Hmm.. Jeg mener det er viktig at du prøver gitaren. Jeg har bare prøvd en gitar av typen selv (DD signatur i flammer) og ble veldig skuffa da jeg ikke likte halsen :p Igjen, du bør prøve den før du kjøper. Ellers virka gitaren stabil og bra bygd.. Er ingen ekspert, men det er mitt syn på gitaren:)

Lenke til kommentar
Hvorfor er det så mange pedaler uten true bypass? Det gjør jo produktet så mye bedre. Vanskelig/kostbart å produsere?

9024351[/snapback]

1. Ja det er dyrt. Se under.

 

2. De lærde strides om det alltid er ønskelig. Et argument er at lange ledninger (som du ofte ender opp med om du kobler mange pedaler) fører til signaltap: The case against true bypass. Men slett ikke alle er enig: The truth about true bypass. Jeg skal ikke velge side.

 

Men siden jeg liker å tegne og fortelle, skal jeg si litt om hva bypass faktisk er, og hvordan det virker, slik at vi forstår utfordringen. Håper at tegning og tekst er forståelige.

 

Problemet er bryterne. Gitarpedalmarkedet er ikke stort nok til å lage egne brytere til en kosteffektiv pris, derfor bruker produsentene standardbrytere. Men til pedalbruk er det spesielle krav: Bryteren må være solid, siden du bokstavelig talt tramper på den, og den må være "nøytal" slik at du ikke får signaltap eller ulyd når du bruker den.

 

Skal du lage bypass i en effekt må du ha et system som switcher mellom to kretser. En som går direkte (bypass) og en som går til effektkretsen. Da trenger du en bryter (B) som switcher mellom dem. Enkelt forklart som dette:

 

post-52698-1183893766_thumb.gif

 

Slik fungerte de først pedalene. Men som det fremgår går det fortsatt signal til effektkretsen, om ikke gjennom den. Du har fortsatt en impedanse selv om du ikke har spenning. Det fører til signaltap. Vi må finne en måte å koble effektkretsen helt ut. I praksis må du da ha to brytere, en foran effektkretsen (A) og en etter (B), slik at du isolerer denne helt:

 

post-52698-1183892358_thumb.gif

 

Nå vil ingen gitarister ha en pedal med to brytere, de vil tråkke på fotbryteren og skifte automatisk. Løsningen er en topolet toveis bryter (2P2T eller DPDT - double pole double throw. Det er en bryter som switcher to separate sett med poler mellom to kretser. Tenk deg denne, bare som fotbryter istedet for flipswitch:

 

post-52698-1183892587_thumb.jpg

 

Dermed kan samme bryteren switche før og etter effektkretsen, og vi er lykkelige. Slike brytere finnes masse av til elektriske formål, og det finnes rimelige utgaver som er både solide og masseproduserte.

 

Men mye vil ha mer. I dette tilfellet gitaristen, som gjerne vil vite om effekten er på eller av. Han vil ha en lampe som lyser når effekten er på. Javel, sier effektmakeren ogmonterer en diode (LED) i boksen. Men nå får vi et problem: Dioden trenger en bryter også: ©

 

post-52698-1183892366_thumb.gif

 

Så det holder ikke lenger med vår heavy duty DPDT bryter, vi må ha en trepolet en - 3P2T. Og disse er slett ikke vanlige, spesielt ikke som fotbrytere, de har rett og slett ikke så mange andre bruksområder. De som finnes er ikke spesielt solide, og de er kostbare. Custom pedal-makerne kan ta seg råd til det, men ikke Boss og andre masseprodusenter.

 

Så effektmakerne tenkte at vil folk ha lys får de ofre true bypass. De brukte den opprinnelige løsningen, og dermed hadde de en ledig krets til å koble LED'en på:

 

post-52698-1183893775_thumb.gif

 

Man ofret altså true bypass for lysets skyld. Igjen kunne man bruke standard brytere. Slik fungerer mange av dagens pedaler.

 

Senere har man funnet andre løsninger, hvor bryteren etter effekten (D) ikke switcher mellom bypass og effekt, men mellom effekt og en "lysbryter"-krets (E). Ikke spør meg hvordan den virker. Jeg forstår det som at output på effekten går til jord, og dermed slås LED'en av. Et eksempel på dette finner dere her: The Rat Bypass Switch.

 

post-52698-1183901621_thumb.gif

 

Kort fortalt og overforenklet. Jeg har ikke greie på elektronikk. De som har det kan ha glede av denne siden som forklarer alt jeg sier over i mer detalj, og sikkert mer korrekt: The Ins and Outs of Effect Bypassing.

 

Geir :)

 

Edit: Den ene bryteren i siste skjemaet sto feil vei.

Endret av tom waits for alice
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er noe fishy med stemmeboksen min. Når jeg skal stemme de tre lyseste strengene viser skal det lyse grønt når de er stemte. Men den pilen hopper bare fra venstre røde lys til høyre røde lys, så jeg vet ikke om jeg skal stemme opp eller ned. Noe gale med stemmeboksen min?

Lenke til kommentar
Det er noe fishy med stemmeboksen min. Når jeg skal stemme de tre lyseste strengene  viser skal det lyse grønt når de er stemte. Men den pilen hopper bare fra venstre røde lys til høyre røde lys, så jeg vet ikke om jeg skal stemme opp eller ned. Noe gale med stemmeboksen min?

9029799[/snapback]

 

Kanskje batterisyra begynner å bli fri for elektroner i sitt kretsløp?

Lenke til kommentar

Kunne ikke finne noe konkrete bevis på posisjonene, men er ganske sikker på at det er en 81/85 konfigurasjon. Dermed at 81 er ved bro, og 85 er ved hals :)

 

http://reviews.harmony-central.com/reviews...p+Les+Paul/10/1 Her sier en av anmelderne "EMGs rule! Love the 85 neck pup."

 

Og på wikipedia om EMG 85 står det at den er som oftest brukt som rytme-pickup i hals-posisjon :)

 

Håper dette hjalp en smule, og ikke bare forvirret deg mer :p

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...