Gå til innhold

Foto

Hvordan tilberede laksefilet?


18 svar i denne tråden

#1 Hewitt

Hewitt

    Bruker

  • Medlemmer
  • 6 046 innlegg
  •   4. juli 2006

Skrevet 5. oktober 2010 - 14:21

Okei, så jeg skal lage laks selv for første gang i mitt liv. Har kjøpt noen ferdig oppskårne porsjoner laksefilet i ferskvaren. Tenker vel å steke i ovnen med aluminiumsfolie rundt filetene, men så går det jo opp for meg at jeg egentlig vet ganske lite om hvordan jeg skal tilberede laksen for best resultat. På nettet står det omtrent tusen forskjellige varianter og muligheter.

Så, hva gjør jeg?

- Ovn eller stekepanne?
- Aluminiumsfolie eller ei?
- Hvor lenge stekes den?
- Noe som evt. skal pensles/drysses på fisken før steking for bedre smak?

Og, jeg har en side av fileten med skinnet på. Skal den spises med den på? :p

Takker og bukker.

Dette innlegget har blitt redigert av Hewitt: 5. oktober 2010 - 16:42

  • 0
«The speaker announced before the game that they are Champions of Europe, Champions of the World and, you know, we come here and wipe the floor with them.»

- Steven Gerrard, Man Utd 1 - 4 Liverpool

You'll Never Walk Alone


#2 Lemon

Lemon

    Bruker

  • Medlemmer
  • 1 368 innlegg
  •   25. august 2008

Skrevet 5. oktober 2010 - 18:49

Det kommer vel helt an på åssen du foretrekker laksen - ovnsbakt, pannestekt eller kokt. La uansett filétene tine før du tilbereder dem.

Hvis du tenker å steke dem i folie, er det viktig å huske å smøre folien før du pakker dem inn. Det gjør seg óg med litt salt, pepper og smør oppå fisken. La den stå på 200 grader i ca. 20 minutter.
  • 0


#3 Sodd Ball

Sodd Ball

    Bruker

  • Medlemmer
  • 2 039 innlegg
  •   7. mai 2006

Skrevet 5. oktober 2010 - 19:10

200 grader i 20 minutter hørtes veldig ekstremt ut.

Trenger sikkert ikke mer enn 7-8 minutter på 180 grader. Vanskelig å avgjøre, men den skal fortsatt være litt mørkere rød inni enn utenpå.
  • 0

#4 Lemon

Lemon

    Bruker

  • Medlemmer
  • 1 368 innlegg
  •   25. august 2008

Skrevet 5. oktober 2010 - 19:22

Det er kanskje det? Det er mulig jeg husker feil. Jeg pleier også å ha masse grønnsaker oppi, det har sikkert litt å si for steketiden, det óg.
  • 0


#5 BigJaffa

BigJaffa

    Bruker

  • Medlemmer
  • 2 024 innlegg
  •   27. mars 2006

Skrevet 5. oktober 2010 - 19:28

Her er noko eg prøvde meg på da eg hadde svigers på besøk før første gang. Hadde bare prøvd retten ein gang før og laksen blir perfekt. Går utpå å steike dei raskt på begge sider før du lar dei ligge i ovnen i ei ildfast form på 150 grader i 12-15 min.

Laksefilet med italiensk tomatkompott
  • 0

#6 ahpadt

ahpadt

    Bruker

  • Medlemmer
  • 11 330 innlegg
  •   28. november 2001

Skrevet 7. oktober 2010 - 09:07

Jeg pleier bare å bake mine i ovnen med sitronskiver på toppen. Legg de på litt aluminiumsfolie, ha på salt, pepper og så skivet sitron. Om du ikke har sitroner så går det helt fint å bruke sitronsaft på flaske. Gjør seg ekstra godt om du har på litt sitron etter steking også.

Om skivene er tinet/romtemp så trenger de vel ikke stort mer enn ca 10 minutter på ca 200 grader. Er de tæla trenger de 7-8 minutter ekstra.

Dette innlegget har blitt redigert av ahpadt: 7. oktober 2010 - 09:08

  • 0

University of Bath - MEng Electrical and Electronic Engineering

Tråden for alle studenter i UK


#7 Jørgen Sørheim

Jørgen Sørheim

    Bruker

  • Medlemmer
  • 19 569 innlegg
  •   16. november 2001

Skrevet 12. oktober 2010 - 09:12

Okei, så jeg skal lage laks selv for første gang i mitt liv. Har kjøpt noen ferdig oppskårne porsjoner laksefilet i ferskvaren. Tenker vel å steke i ovnen med aluminiumsfolie rundt filetene, men så går det jo opp for meg at jeg egentlig vet ganske lite om hvordan jeg skal tilberede laksen for best resultat. På nettet står det omtrent tusen forskjellige varianter og muligheter.

Så, hva gjør jeg?

- Ovn eller stekepanne?
- Aluminiumsfolie eller ei?
- Hvor lenge stekes den?
- Noe som evt. skal pensles/drysses på fisken før steking for bedre smak?

Og, jeg har en side av fileten med skinnet på. Skal den spises med den på? :p

Takker og bukker.


Stekepanne gir en høyere varme på én side, ovnen gir lavere varme over hele stykket. Overstekt/bakt laks er ikke særlig digg, så bruk gjerne ovnen i første omgang.
Folie brukes for å skåne råvarene og forhindre bruning. Det får være opp til deg å avgjøre hvordan du liker laksen din.
Den stekes/bakes til den er ferdig. Er det fileter du har, vil du antageligvis ha ujevn tykkelse på stykkene. Finn de porsjonene som er nærmest i tykkelse. Fisk er ferdig når kjøttet flaker, dvs. lett press gjør at kjøttet deler seg. Den tynne biten (buken) vil bli ferdig lenge før ryggen, så den kan du egentlig bare skjære av og kaste.
Salt er en selvfølge. Fisk tåler en del salt. Om det er oppdrettslaks du har, kan du fint gå amok med litt ferske urter som stavmixes i litt rapsolje. Skikkelig laks trenger ikke noe særlig ekstra.

Skinnet kan spises, men da må den rubbes (skjellene skrapes av) og fileten må stekes med skinnsiden ned på kraftig varme, med en god del olje. Det må skje fort, og fileten bør avsluttes i ovnen. Fjern buken her også, den blir overstekt på kort tid, og vil bare være i veien når du skal flytte på fileten.
  • 0

Blogg (siste 14.04 - "Siden sist.." | Last.fm
| Fuji X-T1 | 14mm | 23mm | 27mm | 35mm | 56mm | X100s || Bronica ETRS || Olympus OM-1 || Canon 5D || Canon EOS M | Sony A7 | Sony RX100


#8 wingeer

wingeer

    Bruker

  • Medlemmer
  • 5 585 innlegg
  •   23. mars 2009

Skrevet 12. oktober 2010 - 09:49

Gode råd. Har du noen tips til hvordan en effektivt kan rubbe fiskestykkene?
  • 0

#9 Hewitt

Hewitt

    Bruker

  • Medlemmer
  • 6 046 innlegg
  •   4. juli 2006

Skrevet 12. oktober 2010 - 09:53

Takker for råd alle sammen. Laget laksen for første gang selv forrige uke. Tok den da i ovnen i aluminiumsfolie. Hadde litt lite å steke den sammen med, men brukte litt olivenolje, salt og pepper og noe grønnsaker. Den ble intet annet enn veldig god, så laks kommer nok til å stå på menyen ofte!
  • 0
«The speaker announced before the game that they are Champions of Europe, Champions of the World and, you know, we come here and wipe the floor with them.»

- Steven Gerrard, Man Utd 1 - 4 Liverpool

You'll Never Walk Alone


#10 ahpadt

ahpadt

    Bruker

  • Medlemmer
  • 11 330 innlegg
  •   28. november 2001

Skrevet 12. oktober 2010 - 14:27

Gode råd. Har du noen tips til hvordan en effektivt kan rubbe fiskestykkene?


Baksiden/den sløve siden av hvilken som helst kniv, gjerne av det korte slaget. Best å gjøre det i vasken med krana på ellers kan det veldig fort bli grisete.

Dette innlegget har blitt redigert av ahpadt: 12. oktober 2010 - 14:27

  • 0

University of Bath - MEng Electrical and Electronic Engineering

Tråden for alle studenter i UK


#11 wingeer

wingeer

    Bruker

  • Medlemmer
  • 5 585 innlegg
  •   23. mars 2009

Skrevet 12. oktober 2010 - 21:46

Syntes fort det ble grisete, ja. Slet også litt med å få vekk alle skjellene.
  • 0

#12 Nakmus

Nakmus

    Bruker

  • Medlemmer
  • 557 innlegg
  •   3. oktober 2008

Skrevet 12. oktober 2010 - 21:48

Sitronpepper - Kan aldri ha nok sitronpepper på laks :)
  • 0

I feel like shit, but at least I feel something


#13 ahpadt

ahpadt

    Bruker

  • Medlemmer
  • 11 330 innlegg
  •   28. november 2001

Skrevet 14. oktober 2010 - 00:16

Syntes fort det ble grisete, ja. Slet også litt med å få vekk alle skjellene.


En laks som er vill/av høy kvalitet vil ha skjell som er en hel del vanskeligere å skrape av enn den vi vanligvis kjøper på Rimi. Relativt tidkrevende er det uansett. :)
  • 1

University of Bath - MEng Electrical and Electronic Engineering

Tråden for alle studenter i UK


#14 Sodd Ball

Sodd Ball

    Bruker

  • Medlemmer
  • 2 039 innlegg
  •   7. mai 2006

Skrevet 14. oktober 2010 - 16:54

Sitronpepper - Kan aldri ha nok sitronpepper på laks :)

Ett korn sitronpepper er to for mange.
  • 0

#15 Jørgen Sørheim

Jørgen Sørheim

    Bruker

  • Medlemmer
  • 19 569 innlegg
  •   16. november 2001

Skrevet 14. oktober 2010 - 17:25

Mja, sitronpepper er litt 1980.

For øvrig, når det gjelder rubbing av fisk, så er det en fordel å gjøre det inni en pose, ellers flyr skjellene alle veier. Men, med mindre man faktisk får til sprøstekingen av skinnet, så er det like greit å bare høvle det bort. Bløtt skinn er ikke digg.
  • 0

Blogg (siste 14.04 - "Siden sist.." | Last.fm
| Fuji X-T1 | 14mm | 23mm | 27mm | 35mm | 56mm | X100s || Bronica ETRS || Olympus OM-1 || Canon 5D || Canon EOS M | Sony A7 | Sony RX100


#16 wingeer

wingeer

    Bruker

  • Medlemmer
  • 5 585 innlegg
  •   23. mars 2009

Skrevet 14. oktober 2010 - 18:39

Jeg har ikke store problemer med å sprøsteke skinnet. Sliter med at skjellene fester seg over-jævla-alt, og en slaks sort substans fra skinn/skjell. Løsningen er rubb i pose, skyll fisk etterpå?
  • 0

#17 Khaffner

Khaffner

    Bruker

  • EKSTRA
  • Medlemmer
  • 8 373 innlegg
  •   12. november 2006

Skrevet 14. oktober 2010 - 18:51

Merkelig at ingen her har nevnt dill enda Postet bilde

Olje, sitronsaft, salt, pepper og dill er alltid på mine stekte laksefileter
  • 0

Android-entusiast, Tasker-nerd, Oslo-gutt og har en mening om alt. 

Hydroponics - Dyrking uten jord

Gadgets som har endret min hverdag: TaskerTellstick Net - JBmedia Light Manager - Pebble - Harmony


#18 Mr. Lurk

Mr. Lurk

    Bruker

  • Medlemmer
  • 3 366 innlegg
  •   4. august 2010

Skrevet 14. oktober 2010 - 18:56

Www.Matprat.no ?
  • 0

#19 Gypsy

Gypsy

    Bruker

  • Medlemmer
  • 4 439 innlegg
  •   8. juli 2009

Skrevet 15. oktober 2010 - 23:18

Merkelig at ingen her har nevnt dill enda Postet bilde

Olje, sitronsaft, salt, pepper og dill er alltid på mine stekte laksefileter


Det er ikke så merkelig, dill er tull.
Nei, dill er ikke noe særlig godt.
  • 0

Where your imagination will take you.



0 bruker(e) leser denne tråden

0 medlemmer, 0 gjester, 0 skjulte brukere