Gå til innhold

Norsk journalistlag vil ha en avgift på bredbånd for å støtte nettavisene.


b-real

Anbefalte innlegg

Verdens nettaviser sliter med å øke inntektene sine, og mange er bekymret for avisenes evne til å finansiere skikkelig solid jornalistikk i fremtiden. Mye av problemet er at svært få så langt har klart å få folk til å betale for nyheter på nett. Nå foreslår NJ en avgift på bredbånd i Norge. Pengene skal gå til nettavisene.

– Vi ser ikke noen prinsipiell forskjell på en slik lisens, NRK-lisensen eller den ordningen TV 2 nå har fått. Dette er ikke skikkelig utredet ennå, men Mediebedriftenes landsforening har anslått at en slik lisens kan innbringe om lag 400 millioner kroner årlig. Det er lett å argumentere for lisensen, for internett er et gode for over 80 prosent av befolkningen. Seks av de ti største nettstedene er redaksjonelle medier, forklarte NJ-rådgiver Trond Idås da han presenterte forslagene for landsstyret, skriver Journalisten.no.

 

- Bakstrebersk forslag

Forslaget ble møtt med entusiasme i landsstyret, melder nettstedet.

 

– Det er et spennende og godt forslag. Nettleverandørene tjener gode penger, blant annet på vårt arbeid, sa Lars Løkkebø fra Telemarksavisa til journalisten.

 

Ikke alle er like overbevist. Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener sammenligningen med NRK-lisens er kunnskapsløs.

 

- Etter mitt syn er det ganske absurd og bakstrebersk. Det er som å legge avgifter på datamaskiner for å holde liv i skrivemaskiner – du finner ikke en måte å ta betalt selv, så man prøver å legge en avgift på noen annens produkt, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

 

Han mener en slik avgift enten må være så høy at en del ikke vil ta seg råd til bredbånd, eller være så liten at den likevel ikke løser problemet.

 

Waterhouse stiller seg tvilende til om NJs landsstyre forstår det nye mediet og mener forslaget minner om andre proteksjonistiske reaksjoner på forandring - som man har sett mange av gjennom industrihistorien.

 

- Man må finne måter å finansiere journalistikkenen på, men dette er definitivt ikke løsningen. Når folk har lav betalingsvillighet må man spørre seg om det er kundene eller produktene som er problemet, sier han.

 

Papir har fordeler

Forslaget var en del av gjennomgangen av Norsk Journalistlags synspunkter på mediestøtteordningene. Det er i dag flere skjevheter mellom nett og papir, blant annet at det er momsfritak på papir, men ikke på nett. Videre gjelder pressestøtten kun papiraviser, og i landsstyret i NJ er det skepsis til å inkludere nettmediene, fordi dette også kan åpne for at gratis papiraviser får en del av pengene.

Hvor mye skal vi egentlig betale lisens for her til lands? Har vi ikke nok latterlige avgifter?Er dette måten å redde dagbladet/vg (m.m.) ifra undergang?

 

 

Endret av b-real
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

NJ overgår jo seg selv igjen hva kunnskapsløshet rundt nye medier angår. Dette er nok ikke annet enn tegn på desperasjon da tradisjonelle medier nå opplever sterkere konkurranse. Jeg er spent på om de mener også bloggere og andre som produserer innhold på nett skal få slik støtte. Jeg mistenker at de fortsatt har den nedlatende holdningen av at de er mer verdt enn en bloggere. Eller en forumbruker for den saks skyld. Et Tom Waits For Alice eller Simen1 innlegg her er jo av bedre kvalitet enn 95% av avisartiklene der ute.

 

Jeg kunne i så måte betalt en avgift for at de fikk betalt for sine bidrag. Tradisjonelle medier, som til og med har betalt arbeidskraft, klarer likevel å produsere dårligere innhold enn de beste frivillige bidragsyterne der ute. Og nå vil de ha mer? Jeg vil jo ikke ha mer av dem, det er jo få som forsøpler Internet mer enn tradisjonell media som VG og Dagbladet...

 

La de dårlige mediene dø ut, slik at vi sitter igjen med kvaliteten. For all del ikke la oss holde noe kunstig i live.

Lenke til kommentar

Jeg skal vedde på at hvis alle ISPer (internettleverandører) blir pålagt dette beløpet så blir den eneste reaksjonen noe murring på diverse forum, samt kanskje et par oppslag i VG/Dagbladet, før det roer seg. Alle kommer til å betale denne avgiften, og de færreste kommer til å si opp internett, fordi det er en for viktig del av livet til folk.

 

Nordmenn finner seg i absolutt alt. Se bare på bompengeordningen. Da er dette med en liten lisens en dråpe i havet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...