Gå til innhold

Den ultimate lavbudsjett spillePC februar 2015


Anbefalte innlegg

Den perfekte PC-pakke tråden er et veldig godt utgangspunkt for veldig mange selvbyggere hvor de anbefalte komponentene gir veldig mye ytelse for pengene. Men sett at man faktisk ikke har råd til bruke 6-7000 kr på en PC, hva da? I en slik situasjon kan man fort ende opp med en PC som yter dårlig og har svært begrensede oppgraderingsmuligheter.

 

Jeg setter derfor opp en komponentliste hvor det er to kriterier utover ultimat lavpris som ligger til grunn:

 

1) Maskinen må kunne kjøre dagens spill, men med visse forståelige begrensninger

2) Maskinen må kunne oppgraderes til ytelse tilsvarende gode gaming-oppsett som vi ser eksempel på i Agentspoon sin tråd over

 

I dag er det stor enighet om at det er Intel sine alternativer som gir mest for pengene kontra AMD både når det gjelder ytelse og effektforbruk. Dette er viktig i valget av komponenter fordi høyere effektforbruk gir mer varmeutvikling og vil sette føringer på komponentenes kjøling. Utgangspunktet blir derfor et Intelbasert oppsett som vil kunne kjøre en 4790k på sikt samt å kunne overklokkes.

 

Det vil selvfølgelig være enkelte begrensninger på hva man får i den laveste prisklassen. SLI eller CrossFire er uaktuelt, men de fleste klarer seg med singlekort oppsett. Det samme gjelder kjøling av prosessor for høyere overklokking. Dette kan man legge til i ettertid. Alt i alt vil det foreslåtte oppsettet kunne kjøre rett ut av boksen og ha stort potensiale for oppgraderinger etter hvert.

 

Hovedkort er første utfordring hvor disse kriteriene skal oppfylles uten å koste mer enn nødvendig. Z97 brikkesettet er uovertruffent når det gjelder mange innebygde funksjoner og overklokking. Det de fleste vel ikke har fått med seg er at Intel B85 og til og med H81 har tilstrekkelig ressurser og kan overklokkes i tillegg. Ytelsesmessig er disse på linje med Z97 når det gjelder fps i spill, USB3.0 ytelsen er lik og likeledes SATA ytelse. Valget faller på Gigabyte B85M-D2V og er sterkt anbefalt av britiske PCFormat siste halvår. Et billigere alternativ er MSI H81M-P33 til kr 379.

 

Intel har gitt oss en overklokkingsvennlig budsjett-CPU i form av G3258. Denne har rett nok bare to kjerner men kan klokkes mye opp om ønskelig. Ytelsen er tilstrekkelig for de fleste spill men enkelte CPU-intensive spill vil bli begrenset. Slik er det bare men kan man leve med dette for en periode kan man holde seg på et lavt budsjett.

 

De fleste spill vil yte tilstrekkelig med 4GiB minne i maskinen. Siden det bare er to tilgjengelige minnespor vil jeg under stramt budsjett bare velge en 1600Mhz RAM brikke. Dette er ikke optimalt men vil rette seg etter hvert når systemet oppgraderes med en brikke til av samme type. Det er bedre å investere i enkelt 4GiB brikke og legge til en ekstra enn å kjøpe to stk på 2GiB som ikke er mulig å oppgradere.

 

For å ha en responsiv PC er man gjerne villig til å bruke penger på en SSD. Hvis man går for 120GiB vil man raskt oppleve plassmangel og vil man ha mye større plass er det harddisk som må til. En sweetspot slik jeg vurderer det vil være å gå for 250GiB SSD uten noen harddisk. Dette vil gi nok plass til operativsystem og en stor Steammappe. På sikt legger man til en større harddisk for lagring. Alternativet er å velge en rimelig harddisk på 500GiB  til kr 299 som på sikt oppgraderes til SSD. Realistisk sett tror jeg man må påregne rundt kr 500 for en harddisk.

 

Kabinetter finnes det mye av men luftflyt er viktig. I den aller laveste prisklassen kan man velge Sharkoon VS3-V til kr 219. Et helt enkelt produkt men med noe moderat luftflyt.

 

Strømforsyning til et budsjett oppsett er utfordrende. Enten velger man en som kraftig nok til å drive alt man etter hvert har tenkt å inkludere i oppsettet eller så går man for billigste type som må skiftes i det man oppgraderer grafikk og CPU. CoolerMaster B600 v2 på 600W bør holde det meste. Om man skulle oppleve at den ikke holder mål etter overklokking eller utskiftninger av komponenter er den så rimelig at det ikke er et tap å måtte bytte den ut.

 

Til slutt vil grafikkløsning være avgjørende for hva man kan spille. I den laveste budsjettgruppen vil GTX 750ti gi nok ytelse som en enkel gamingPC.

 

 

Avslutningsvis; dette bygget er satt sammen med lavest mulig utgifter som mål og hvor man må godta redusert ytelse sammenlignet med rendyrkede gaming maskiner. På den positive siden er det fullt mulig å oppgradere til både 4790k og GTX970 på sikt.

 

Handleliste hos prisjakt.no Totalt kr 4045. Oppdatering juni 2015; kr 4375

 

Oppdatering: Alternativ liste med 1TiB harddisk og H81 hovedkort, totalt kr 3523. Oppdatering juni 2015; kr 3760

 

Edit: typo

Edit2: prisjustering

Endret av torfinns
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når det gjelder overklokking viser Tomshardware i sin System Builder Marathon Q4'14 at G3258 lar seg klokke på stock kjøler helt opp til 4,0GHz på MSI H81M-P33. Et helt ok resultat for kr 0 i ekstra innkjøpsutgifter.

 

Når det gjelder grafikkytelse vil man med et oppsett som til de grader er på lavbudsjett gjerne bruke en skjerm som helst ikke er mer enn full HD, altså 1080x1920. Men som toms viser i sin artikkel over klarer en lavbudsjett-PC å dra selv BF4 greit i alt opp til og med denne oppløsningen i medium quality preset. Hvis man da sitter med en arvet skjerm fra en gammel PC og kjører lavere oppløsning burde man være godt berget i forhold til FPS.

Endret av torfinns
Lenke til kommentar

Bra jobba! :) Skal se litt grundigere igjennom når jeg kommer hjem.

Bruk gjerne dette til et lavprisalternativ i din førstepost. Kan være mange som vil trenge disse mer moderate tipsene enn alle rådene om GTX980 i SLI som flere fronter for tiden

Endret av torfinns
Lenke til kommentar

Det synspunktet skjønner jeg så ekstremt godt. Imidlertid finnes det et par naturlige forklaringer på hvorfor jeg i senere tid har valgt å kutte ut et lavbudsjettsbygg. Kanskje vil du si deg enig. :wee:

 

1. Bærbare sin sterke posisjon i dagens marked. Per nå får du en Asus N551JM til 7990 kroner. En slik modell har nVIDIA GeForce GTX 860M 2GB som cirka tilsvarer ytelsen til det stasjonære GTX 750 Ti. I tillegg har den Intel Core i7 4710HQ, som er nesten dobbelt så kjapp som Intel Pentium G3258. 8GB minne er en dobling av hva som blir tilbudt. Til syvende og sist, blir dette en "pakke" med 1920x1080 skjerm, høyttalere, tastatur, pekeflate og operativsystem til 7990. Med litt godvilje, vil da en stasjonær med tilhørende utstyr komme opp i cirka 6500 kroner, og fremdeles ha den store ulempen av å være en stasjonær. Det synes jeg er upraktisk, spesielt om en må ha en egen bærbar i hjemmet i tillegg. For en stasjonær PC, ønsker jeg helst en grafikkløsning som bærbare ikke kan matche, med mindre en går opp i umenneskelig pris.

 

2. Svakheter i et lavbudsjettsbygg. I bygget du har valgt opererer du med H81 og B85 som brikkesett for hovedkortene. Dette er budsjettklasse, som i utgangspunktet ikke er designet for å overklokkes. Det er kun med en egen BIOS / firmware, at det i det hele tatt er mulig. Det er en smule problematisk, at bygget ikke nødvendigvis fungerer ut av boksen etter innstallasjon, og at en må ut i "gråsonen" om en kan kalle det det. Det er imidlertid ikke bare offisiell støtte som mangler, men generelt når vi snakker om H81 og B85, så er det hovedkort som har gjort innsparinger på kondensatorer og andre ting som sørger for stabilitet. Dette blir spesielt gjeldende ved høyt stressnivå og belastning. Hva slags langtidseffekt en overklokk vil ha for hovedkortets levealder, er noe uvisst.

 

En annen svakhet i bygget er strømforsyningen. Cooler Master sine budsjettmodeller får generelt svært lunkne eller kritiske mottakelser blant testere. Siden det ikke er noen nye tester å oppdrive av den spesifiserte enheten, er det et stort sjansespill å gå for en slik PSU; kontra å legge ut 599,- for Super Flower Golden Green HX 550W av høy kvalitet. Å få kjernekomponenter ødelagt pågrunn av en streikende strømforsyning, er langt dyrere enn å tillegge enheten et nivå høyere prioritet på handlelista.

 

En tredje svakhet er mangelen på tredjeparts kjøling. En overklokket prosessor, selv en G3258, vil bli rimelig varm med Intels egen kjøler. Det har tester reflektert og bekreftet. Det er mulig å moderere seg med tanke på voltjusteringer, men da er en igjen avhengig av en god chip for å få et rimelig bra resultat. I tillegg kommer en ikke unna støyfaktoren, der en større heatsink og vifte vil gjøre helhetsinntrykket av PCen langt bedre.

 

Den fjerde grunnen, som gjerne er litt mer småpirk, er kabinettet. Det kommer forhåndsinnstallert med kun en 120mm vifte i front. Det gir dårlige kjøleegenskaper, som blir videre utbrodert av allerede termisk utfordrende forhold med overklokket prosessor på stock, ineffektiv strømforsyning og noe underdimensjonert hovedkort. At vifta har grønt neonlys, appellerer heller ikke nødvendigvis til massene. :tease: Etter ønske om et nøytralt utseende og enkel innstallasjon, er Corsair Carbide 200R et av de rimeligste kvalitetskabinettene der du ikke behøver å kjøpe og innstallere flere vifter.

 

3. Verdipunktet for stasjonære. Før i tiden var det ofte slik at desto rimeligere du gikk, jo mer verdi per krone fikk du. Dette mener jeg at sakte, men sikkert er i ferd med å snu. Et GTX 960 koster per i dag 1790 kroner. Et GTX 750 Ti koster 1250 kroner. Et GTX 960 vil yte fra 40 til 50% bedre, avhengig av spilltittel, og noe mer om en tar høyde for MFAA-teknologien som er å spore i GTX 960. Det betyr i realiteten at du får mer for hver krone du betaler, ved å gå opp i pris (!). GTX 960 blir en slags sweet spot for stasjonære på budsjett. Jeg vil rett og slett ikke lavere ned i ytelse, så lenge det er snakk om en stasjonær maskin.

 

Det jeg først og fremst håper på for The Corporal, er at Intel lanserer enten en rimelig 4-kjerne Core i5 som kan passe bedre inn i balansen til et slikt bygg, eller en kraftig oppgradert overklokkbar Pentium. Samtidig tror jeg at bygget du har formulert, med noen få justeringer (PSU peker seg klarest negativt ut), vil være et svært greit bygg for de som har PC-utstyr liggende fra før. Det vil imidlertid for min del alltid herske en viss bismak ved å anbefale et slikt bygg, når jeg vet at de fleste isåfall fra et økonomisk ståsted kunne hatt bedre av å kjøpe en litt dyrere bærbar og brukt den både som bærbar og som erstatning for stasjonær. :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kjempespennende bygg.

Dersom budsjettet er virkelig stramt så er ikke dette til å fnyse av, men jeg er enig i i spoon's argumenter.

 

Dersom man er villig til å risikere litt og ikke har noe i mot alle kompromissene eller en bråkete maskin så er det en HELT OK maskin :)

 

Mitt problem med en anbefaling av denne maskinen er at de fleste som hiver seg på vil være "noobs" som ikke kan noe særlig om pc bygging og dermed ikke er klar over hvor dårlige noen av disse delene kan være.

 

Når det kommer til slike generelle anbefalinger til "folk flest" synes jeg det er bedre å legge seg på bang for the buck eller sweet spotten som spoon snakker om. Denne sweet spotten tror også jeg man finner lettere med en laptop i denne prisklassen.

Asus g56/g55x er jo på salg til 6999 fra tid til annen.

 

Jeg kan ikke støtte forslaget om asus n551 til gaming. Denne sliter fælt med varme og stabilitet på grunn av kraftig cpu og dårlig kjøling.

 

Ellers bra jobba, kjempe innlegg. Ikke ubrukelig i det hele tatt. Jo mer bidrag jo bedre :)

Lenke til kommentar

Monsterquote - 'snip'

 

1. For mange er ikke en bærbar et alternativ i denne sammenhengen så jeg hopper over denne argumentasjonen siden jeg anser den for irrelevant i lys av kriteriene i min førstepost.

 

For å oppfriske: Om man ikke har råd til en PC til rundt 7000 kr; hva gjør man da? Da vil et råd om å kjøpe en bærbar til 8000 kr pluss være helt ute av fokus.

 

spoon:<<Med litt godvilje, vil da en stasjonær med tilhørende utstyr komme opp i cirka 6500 kroner, og fremdeles ha den store ulempen av å være en stasjonær. Det synes jeg er upraktisk, spesielt om en må ha en egen bærbar i hjemmet i tillegg>>

 

 

Fra førstepost:

1) Maskinen må kunne kjøre dagens spill, men med visse forståelige begrensninger

2) Maskinen må kunne oppgraderes til ytelse tilsvarende gode gaming-oppsett som vi ser eksempel på i Agentspoon sin tråd over

 

Dette er ikke en anbefaling til de som kan ta seg råd til Corporalen eller bedre, det er et løsningsforslag til de som _må spare_ på pengene og kanskje fordele utgiftene over tid. Det er også svært mange som sitter på grafikkløsninger svakere enn GTX960 som klarer seg med det og ikke ser problemet i at FPS'en ligger under 60.

 

2. Jeg ser din skepsis til budsjettbygg angående komponentkvaliteten. Men dine påstander må du være snill å underbygge med direkte statistikk eller tester som viser hvor mye større sjanse det er for å få komponentsvikt. Tror du ikke at Tomshardware som har frontet disse ultrabudsjett byggene ville vært saksøkt rimelig fort om det viste seg at de gir elendige råd til en _svært stor_ lesermasse?

 

Og med en moderat overklokking av en 53W CPU holder garantert de tre fasene på MSI H81M-P33.

 

Det er ingen grunn til at en maskin som foreslått ikke fungerer rett ut av boksen, enn et annet selvbygd oppsett. DOA har jeg opplevd eksempler på i alle prisklasser.

 

I verste fall kan man unnlate å overklokke systemet, mange gjør ikke dette selv om de sitter med utstyr godt egnet til det. Hvis man er på et ultralavt budsjett bør man være klar over begrensningene maskinvaren besitter selv om overklokking er mulig. Se linken til toms i post to.

 

CoolerMaster vil sikkert benekte din påstand i det lengste ;) Derimot er det et poeng i dette oppsettet at det skal være billigst mulig. Om man går for en annen PSU med godt rykte er det ingenting som er bedre. Men er man på et låst budsjett må man kanskje ta sjansen på at PSU eller andre komponenter bare er akkurat bra nok. Og helt seriøst, man trenger absolutt ikke 650W for å kjøre dagens komponenter. Selv 4790k overklokket sammen med et GTX Titan trekker bare 350 av veggen. Se Tomshardware sitt review av 4790K . Om man da sitter med en 80+ spesifisert PSU vil man i teorien ha nok med 420W. En test av CoolerMaster B500 hos Hardwareinfo.uk gjør meg ikke overbevist om at Cooler Master er dårlig. B500 er tilgjengelig i Norge til kr 380 En annen test viser at Cooler Master VS 550W blir anbefalt med gull utmerkelse sammen med 18 andre.

 

Kabinett. I nøden spiser fanden fluer. Jeg er fullstendig klar over begrensninger i luftflyt og eventuelle smaksopplevelser og poengterte dette i førstepost. Men atter en gang; i et ultralavt budsjett må man svelge noen kameler og ta til takke med "ikke topnotch". Så lenge et kabinett har minst en 12cm vifte i front eller helst to vil man komme litt på vei. Konkrete forslag til svært lavt prisede kabinetter med god nok luftflyt mottas med takk.

 

3. GTX960. Jeg er helt enig, kortet har ytelse som gode gamle GTX670, eller til og med som GTX770. Som faktisk helt til for få måneder siden har vært lovprist som et "rimelig" highend gamerkort rundt 3000 kr. Når vi snakker om budsjett var det dette med kamelen igjen, har man ikke penger å bruke må man ta enkelte ikke optimale valg. Det kan innebære å måtte gå for 750Ti som finnes ned til kr 1116, ikke kr 1250 som du påpeker. Hvis man har en eldre skjerm som ikke har fullHD eller bare skrur ned detaljnivå kan man for en periode spille med begrensninger i stedet for ikke å spille i det hele tatt :=)

 

Argumentasjon ikke ferdigstilt :)

 

Til slutt må jeg bare referere til overklokkingen som ble foretatt av Tomshardware sin System Builder Marathon Quarter3 '14:

 

En G3258 overklokket til 4,1GHz sammen med et overklokket R9 270 på overnevnte H81M-P33 med en 450W PSU trakk ikke mer enn 218W fra veggen!

Lenke til kommentar

 

Monsterquote - 'snip'

Tror du ikke at Tomshardware som har frontet disse ultrabudsjett byggene ville vært saksøkt rimelig fort om det viste seg at de gir elendige råd til en _svært stor_ lesermasse?

Nei det tror jeg ikke. På samme måte som jeg ikke kan saksøke hw.no for en upresis anmeldelse av en laptop som jeg har kjøpt.

Eller det kan godt være at noen saksøker, men so? Folk saksøker jo for hva som helst, det betyr ikke at de vinner. Det er fullstendig tillatt å gi dårlig råd.

Lenke til kommentar

Snip

 

Satt på spissen, i USA kan alt skje. Realistisk sett vil det være svært rart om Tomshardware skulle gi råd som er direkte dårlige, i review etter review uten å få kritikk. Så når de som en av største og eldste hardware-sidene på nett går god for et enklere brikkesett gjør jeg det også.

 

Med det mener jeg at hovedkort med H81 eller B85 brikkesett er fullt brukbare når man er klar over begrensningene. De har bare ikke alle funksjonene eller reduserte funksjoner sammenlignet med Z97 og tilsvarende.

Lenke til kommentar

 

I lys av målet om å finne billigst mulige komponenter vil denne comboen øke pakkeprisen med 150 kr. Jeg tror likevel det kan være en helt grei løsning for å få gull sertifisering på PSU og et kabinett med to vifter. Dette sier jeg før jeg har lest reviews ;)

Lenke til kommentar

^^

Den er gold men ikke beste oem

Ultimate LAVBUDSJETT spille PC.

Det sier seg selv at man ikke får en 80Plus gold fra en "god oem", det koster å være kar ;)

 

Allerede den ene ekstra viften rettferdiggjør en god del av prisforskjellen. I tillegg får man høykvalitets svensk "skrapmetall" (som noen kaller det) istedenfor Sharkoon sin døgnflue.

Lenke til kommentar

Det er ikke så enkelt. Cooler Master V-serien er basert på Seasonic. Det er derfor den er god. Den rimelige serien deres er absolutt ikke det. EVGA White 500W er basert på HEC, som generelt lager svært dårlige strømforsyninger. Også EVGA har et par gode strømforsyninger, i form av SuperNova G2. ^^

 

Tom's Hardware har gått ut med en mengde dårlige råd opp igjennom tidene. Som Strato sier er det ikke ulovlig, eller grunnlag for å saksøke med vinstsjanse. Bare det at en må oppdatere BIOS før en får kompatibilitet, er nok til å skremme vekk de fleste kjøperne. Det blir en slags form for modding, som går utover brukervennligheten. Når det i tillegg er blant de rimeligste hovedkortene på markedet, i H81 og B85 kategorien, er det helt klart at en ikke kan forvente like høy stabilitet som et Z97-hovedkort designet for G3258. Det tar nok også Tom's Hardware til følge som sitt utgangspunkt, og levner det ikke nevneverdig kritikk da det er noe opplagt i det prissjiktet.

 

Det er ikke blitt hevdet av noen at det er elendige råd du gir. Både Strato og jeg har lagt frem at det er et relativt godt bygg for pengene, under de forutsetningene at en er villig til å bearbeide produktet litt selv, ta litt risiko og har alt av annet utstyr fra før. Jeg tror imidlertid at en stasjonær PC er en slags luksuskategori, om en ser det i forhold til en bærbar. De fleste vil kjøpe en bærbar før de kjøper en stasjonær. Om de da kan kjøpe en bærbar som eliminerer behovet deres for en stasjonær, og samtidig gir de en bedre opplevelse over en billig bærbar PC, så sparer de penger på det. Det finnes selvsagt individer som vil være godt tjent med oppsettet ditt og en rimelig stasjonær, men det er ikke en generell anmodning jeg vil gi ut til massene. ^^

Endret av Agentspoon
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...