Gå til innhold

Kommentar: Er verden snart mett av mobiler?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Selvsagt er ikke verden mett av mobiler. Verden består av noe mer enn deler av Vest-Europa og Japan.

 

Trendene globalt er vel heller at stadig flere får øynene opp for funksjonaliteten man kan nå gjennom mobiltelefoner. Mye av dette er takket være Apple. Det er vel nå antatt at i løpet av 2-3 år, vil det være flere som surfer på internett ved hjelp av en mobil med en datamaskin.

 

Nå skal jeg ikke si at jeg har veldig stor oversikt over det japanske markedet, men slik jeg har forstått det, er det veldig lukket og all bruk styres med jernhånd av operatørene. Det, sammen med heftig subsidiering av telefoner, har nok medført at veldig mange har kjøpt telefoner de ikke trenger. Det samme er i mine øyne også et stort problem i Norge. Folk ender opp med telefoner proppet med funksjonalitet som de hverken trenger eller benytter seg av. Og om 12 måneder er bindingstiden ute, og folk skaffer seg en enda mer avansert telefon for "småpenger".

 

Mitt inntrykk er faktisk at de som faktisk bruker sine high-end mobiler aktivt for privat bruk, i stadig større grad styrer unna de mer etablerte operatørene og deres ihjelbrandete og subsidierte telefoner.

 

Det er veldig mange faktorer som styrer mobilsalget. I Norge går det meste godt om dagen og det er i tillegg mangel på arbeidskraft, noe som også gjør sitt for mobilsalget. Jeg kjenner f.eks. til folk i IT-bransjen som når de startet i ny jobb, fikk utdelt en SE K800i (like etter den kom på markedet). Hvorfor aner jeg ikke, da de kunne fått en telefon, som jobbmessig, hadde vært et minst like godt alternativ for en brøkdel av prisen.

 

Samtidig er det også i høyeste grad relevant at utviklingen når det gjelder mobiletelefoner og funksjonalitet ikke går like fort som den har gjort. En oppgradering på kamerabiten fra VGA (0,3) til 1,3 megapiksler er uendelig stor sammenlignet med en oppgradering fra 3,2 til 5 megapiksler. Slik forskjellen på å ikke ha mp3-støtte til å ha det, er mye større enn muligheten til å lagre dobbelt så mange sanger.

 

Japan har vært i forkant når det gjelder utvikling, og jeg er sikker på at andre, både operatører og produsenter, har sett mye på utviklingen der. Sannsynligvis har de funnet ut av mye av dette som ser så fancy ut på tegnebrettet, er ikke noe folk vil ha eller trenger. Selv testet jeg mobil-tv over DVB-H første gang for knappe fire år siden og ble imponert over kvaliteten. Likevel ser vi fortsatt svært begrenset utbygging av infrastruktur og også få modeller med støtte for dette fire år etter. Sannsynligvis fordi dette ikke er noe vi trenger, selv om gadget-freaks er aldri så misunnelige på japanerne.

 

Til slutt, vil jeg bare si at jeg egentlig håper på at mobilsalget går ned også i Norge. Folk flest vil være tjent med dette. De som evt taper på det, er vel først og fremst forhandlerne. Men de syns jeg ikke mye synd på når de som næring i en årrekke har livnært seg på å selge feil telefoner til folk.

Lenke til kommentar

Tja i japan, hvor dette gjelder har de vel alle funksjoner vi nå begynner å få med Iphone osv. Hva nytt kan egentlig mobilprodusenter komme med etter at mobilene er fyllt med GPS, youtube og mulighet for wifi. Har hatt samme mobil nå i 2 år, til mitt bruk, dvs sync med outlook, epost, tidsplanlegger og enkel surfinger den fortsatt mer enn bra nok da den har god batteritid og bra lyd for tale og support for BT headsett. Er faktisk ikke interessert i å kjøpe ny mobil som kanskje gir meg noen flere piksler på skjermen, leser kun tekst allikevel. Tror at vi begynner å få et mettet marked med en gjenerell nedgangstid når det gjelder salg av mobiler.

Lenke til kommentar

Jeg ser for meg flere områder der mobilene kan ha stor utvikling fremover etter at alle dagens teknologier finnes i "alle" mobiler:

- Lavere effektforbruk - lengre batteritid

- Mer robuste mot støt, vann og oppskraping

- Enklere dataoverføring via eksisterende trådløse standarder

- Enklere lading, trådløst (omtrent som elektriske tannbørster)

- Enklere og bedre programvare

- Flere smarte bruksområder som det programmet som gjetter navnet på artist og låt ut i fra et lydklipp. Geotagging er en nylig slik sak. En vandrende prisguide/strekkodeleser/kjøpeguide noe jeg ser for meg komme.

- Lommeparlør (tale - tale språkoversetter)

- Mer innebygget dilldall (termometer, støymåler, lysmåler, trykkmåler, kompass, etc) ..

- .. mulighet til å skreddersy menyene slik at alt som likevel ikke brukes ikke står i veien.

 

 

Mobilbransjen vil nok gå på en smell i form av lavere salgstall men det ser jeg ikke på som noen ulempe. Det betyr bare at folk flest forblir fornøyd med det de har og dermed ikke ser behov for å kjøpe noe nytt. Fornøyde kunder er vel det vi kunder håper på, ikke produsentene. Hadde det vært opp til dem ville de skrudd ned garantitiden og gjøre så telefonene dør automatisk kort tid etter garantitiden er utløpt. Misfornøyde kunder og stadig defekte telefoner skaper omsetning for mobilselskapene.

Lenke til kommentar
Hm? Har noen tenkt på ordene, LOMMEBOK OG BANKKONTO?? Mobilene blir bedre, derfor blir de dyrere, kansje de skulle tenkt litt mindre på spesialeffektene og litt mere på prisene sine så ville nok salget steget?

Mobilene blir jo billigere og billigere. Det samme gjør bruk av de. Man får f.eks. i dag en N95 8GB for mindre enn hva man måtte ut med for en Nokia 7610 ved lansering.

 

Ser man på de enkleste modellene, får man vel de uten noen form for binding for knappe 400 kr. Man skal ikke langt tilbake i tid før man måtte ut med både 3 og 4 ganger så mye for en enkel telefon.

Lenke til kommentar

Jeg håper at en eller annen produsent (kanskje NOKIA igjen) kan lage en skikkelig Communicator, slik som de var inntil 9210i i 2004. Den gang hadde disse telefonene/PDA-ene et skikkelig godt tastatur og god skjerm og en god vinkel mellom skjerm og tastatur. Samtidig var de greie å bruke som telefon (om enn litt tunge), enten man brukte det reelle (og ikke touchscreen som HTC TyTNII) numeriske tastaturet på utsiden eller man brukte telefonen som oppslått - dvs. at man hadde på en meget god høyttalende funksjon. Nokias senere modeller i samme serie har etter min mening og min smak på ingen måte fulgt opp denne gode tradisjonen, både hva gjelder god og ergonomisk hardware-løsning og slett ikke software-messig. S60-plattformen til E90 er en SKANDALE, slik den i dag fremstår som meget UUTVIKLET og rett ut sagt PRIMITIV.

 

Det KAN være at Sony Ericssons Xperia X1 kan ble den beste moderne oppfølgeren til Nokias gamle, velprøvde og meget funksjonelt gode Communicator-serie, men det er to ting ved Xperia som ikke lyder lovende: Det ene er at den vil mangle fysisk numerisk tastatur på utsiden, og at skjermen bare kan skli opp ("banana-effekten", som den er blitt omtalt som). Dette kan medføre at den ikke egner seg like godt som Nokias gamle Communicatorer til å sette på bordet foran seg og skrive og lese som om det var en bitte-liten laptop.

 

Disse nye modellene vil sannsynligvis også mangle innebygd fax-løsning, som Communicatorene opp til 9500 hadde, og som var meget praktisk og enkelt, men at man må benytte seg av andre metoder (f.eks. faks via epost), noe som går an, men som ikke er like enkelt og greit som den innebygde funksjonen som var. Og GSM-nettet gir fortsatt mulighet for å ha denne teknologien, så det er intet teknologisk til hinder for at man igjen kan utstyre nye modeller med denne for mange praktiske funksjonen. Og GSM-nettet vil gi denne muligheten i flere år fremover.

 

Med andre ord: Verden kan bli forståelig nok mett av nye fancy modeller og mobiler som "har alt", men mange av oss forretningsbrukere savner nå en erstatning for den funksjonaliteten som Nokias Communicatorer hadde frem til 9500, og det gode tastaturet som ble avlivet etter at 9210i ble faset ut i slutten av 2004.

Lenke til kommentar
Kilde?

Ja, si det. :)

 

Mener å ha hørt det fra flere hold, uten at jeg vil gå i detalj på hvor.

 

Om vi snakker om 2, 3 eller 5 år betyr egentlig lite. Hva som virker klart, er at det snart skjer.

 

Ta India som eksempel. 1,2 milliarder innbyggere, hvorav bare 80 mill har tilgang til internett fra en datamaskin (halvparten av disse fra nettkafeer). I år spås det at det er selges over 400 mill mobiltelefoner i India. I tillegg er 50% av indere under 25 år. At indere ligger langt fremme på både kunnskap og teknologi er heller ingen hemmelighet.

 

Samtidig skjer den tekniske utviklingen der såpass fort, at de "hopper over" en generasjon eller to innen kommunikasjonsteknologi. I og med at fasttelefoni aldri har vært særlig utbredt, er mobiltelefonen deres første private telefon for svært mange. Noe som igjen medfører at å få internett hjemme, er alt annet enn enkelt. Datatrafikk over mobilnettet også ansett for å være billig i India.

 

Siste rapport fra Opera, viser at India idag har tredje flest brukere av Opera Mini. Og selv om enkelte her inne til stadighet påstår at "Nokia bare selger billigtelefoner til utviklingsland", viser samme rapport at 4 av de 6 modellene med flest Opera Mini-nedlastinger i India er Serie 60-telefoner.

 

http://www.opera.com/mobile_report/2008/06/

 

I tillegg vil jeg si at med i påstanden om at flere kobler seg til internett fra en mobil enn fra en PC, er det også antatt at de stadig flere av PC-brukerne også bruker mobiltelefonen som internett. Ser man på sidevisninger av nettsider, vil datamaskinen alltid ligge foran, men ting er i ferd med å endre seg når det gjelder unike brukere.

Lenke til kommentar
Jeg ser for meg flere områder der mobilene kan ha stor utvikling fremover etter at alle dagens teknologier finnes i "alle" mobiler:

- Lavere effektforbruk - lengre batteritid

 

alternativt en måte å "hot-swappe" batteri under en samtale.

 

- Mer robuste mot støt, vann og oppskraping

 

+1

 

- Enklere dataoverføring via eksisterende trådløse standarder

 

+1, selv om jeg synes bluetooth gjør en god jobb etter at en først har fått paret to enheter.

 

- Enklere lading, trådløst (omtrent som elektriske tannbørster)

 

gjerne bygget inn i batteriet heller den som en del av telefonen. dermed kan en bare bytte batteri for å benytte systemet.

 

- Enklere og bedre programvare

- Flere smarte bruksområder som det programmet som gjetter navnet på artist og låt ut i fra et lydklipp. Geotagging er en nylig slik sak. En vandrende prisguide/strekkodeleser/kjøpeguide noe jeg ser for meg komme.

- Lommeparlør (tale - tale språkoversetter)

 

disse 3 overlapper vel? med rett programvare og mobilkameraet så kan en vel lese strekkoder, problemet er å gå derfra til å søke på koden via kelkoo eller lignende. pokker og, siden hver strekkode også følges av ett nummer så kan ideen brukes i dag ved å bruke tastaturet på mobilen. en ide for prisguide.no kanskje? ;)

 

og var det netcom som hadde en reklame hvor det ble simultantolket pr mobil?

 

- Mer innebygget dilldall (termometer, støymåler, lysmåler, trykkmåler, kompass, etc) ..

 

nokia sine fritids-mobiler har vel noen av disse?

 

- .. mulighet til å skreddersy menyene slik at alt som likevel ikke brukes ikke står i veien.

 

hurtigmenyen på SE sine telefoner er grei etter min smak, selv om jeg kunne likt at dem lot meg legge inn java-programmer rett i den...

 

Mobilbransjen vil nok gå på en smell i form av lavere salgstall men det ser jeg ikke på som noen ulempe. Det betyr bare at folk flest forblir fornøyd med det de har og dermed ikke ser behov for å kjøpe noe nytt. Fornøyde kunder er vel det vi kunder håper på, ikke produsentene. Hadde det vært opp til dem ville de skrudd ned garantitiden og gjøre så telefonene dør automatisk kort tid etter garantitiden er utløpt. Misfornøyde kunder og stadig defekte telefoner skaper omsetning for mobilselskapene.

 

at bransjen (eller produsenter av ikke-forbruksvarer generelt) driver med planlagt produktsvikt har jo vært mistenkt lenge av konspirasjons-fans. men sannheten er vel at det er vanskeligere å lage noe som varer evig. entropi tar knekken på det meste før eller siden. så det en gjør i stedet er å finne punktet hvor produksjonskostnader, levetid og akseptabel salgspris møtes. greit nok, forskjellen mellom det og planlagt produktsvikt er vel syltynn ;)

 

Siste rapport fra Opera, viser at India idag har tredje flest brukere av Opera Mini. Og selv om enkelte her inne til stadighet påstår at "Nokia bare selger billigtelefoner til utviklingsland", viser samme rapport at 4 av de 6 modellene med flest Opera Mini-nedlastinger i India er Serie 60-telefoner.

 

kanskje ikke så rart, siden nokia driver å dytter S60 inn i billigere og billigere telefoner. er nok en del som labber rundt uten å vite hva for muligheter telefonen dem har i lomma faktisk har.

Lenke til kommentar
med rett programvare og mobilkameraet så kan en vel lese strekkoder, problemet er å gå derfra til å søke på koden via kelkoo eller lignende. pokker og, siden hver strekkode også følges av ett nummer så kan ideen brukes i dag ved å bruke tastaturet på mobilen. en ide for prisguide.no kanskje? ;)

Det finnes allerede en haug strekkodelesere både for 1D og 2D koder. Dog finnes det langt flere for 2D koder. Jeg testet en god del av dem for en stund tilbake. Problemet er vell at det egentlig ikke finnes noe register over strekkoder annet enn internt i butikkjedene som kun har oversikt over kodene på produktene de selv selger.

og var det netcom som hadde en reklame hvor det ble simultantolket pr mobil?

Jupp. Marakesh reklamen...

Lenke til kommentar
Ikke brukervennlig nok?

 

Det er grunn til å spørre seg om det er funksjonene i seg selv som er problemet, eller heller hvordan de er å bruke. Jjapanerne vet å stappe funksjoner inn i telefonene sine som er, om ikke ubrukelige, kun dekker en liten nisje. Vår rapport fra årets MWC-messe viser dette tydelig.

Gode i rettskrivning de der^^

 

Jeg er for at de skaper en ny tlf som tåler mye vann og støt men samtidig ser "normal" ut.

Lenke til kommentar
Mobilbransjen vil nok gå på en smell i form av lavere salgstall men det ser jeg ikke på som noen ulempe. Det betyr bare at folk flest forblir fornøyd med det de har og dermed ikke ser behov for å kjøpe noe nytt. Fornøyde kunder er vel det vi kunder håper på, ikke produsentene. Hadde det vært opp til dem ville de skrudd ned garantitiden og gjøre så telefonene dør automatisk kort tid etter garantitiden er utløpt. Misfornøyde kunder og stadig defekte telefoner skaper omsetning for mobilselskapene.

at bransjen (eller produsenter av ikke-forbruksvarer generelt) driver med planlagt produktsvikt har jo vært mistenkt lenge av konspirasjons-fans. men sannheten er vel at det er vanskeligere å lage noe som varer evig. entropi tar knekken på det meste før eller siden. så det en gjør i stedet er å finne punktet hvor produksjonskostnader, levetid og akseptabel salgspris møtes. greit nok, forskjellen mellom det og planlagt produktsvikt er vel syltynn ;)

Det er velkjent at en rekke metoder for å forlenge levetida er utelatt. Metoder som koster svært lite, ikke adderer nevneverdig utviklingstid eller krever særlig med ekstra produksjonsutstyr. Å avfeie det som en konspirasjonsteori viser bare at man ikke har peiling på tiltakene det er snakk om.

Lenke til kommentar

Dette er vel et typisk eksempel på kommentarer fra journalister som ha noe å skrive om. Et "magisk metningspunkt" for hvor mye teknologi folk vil ha i telefonene sine?? Er det noen som tar et slikt begrep seriøst? Journalister (og andre) kan nok fristes til å tro at det de ikke forstår, er magi, men normalt er det nok bare ting de ikke forstår.

 

Prisen på mobiler har gått opp i Japan. I tillegg har det kanskje ikke kommet noe revolusjonerende nytt av teknologi de siste månedene. Disse to forholdene skulle da være forklaring nok på et fall i antall solgte mobiler, uten at man trenger å finne på nye årsaker.

Lenke til kommentar
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...