Gå til innhold

Bildekritikken på sotteseng?


Anbefalte innlegg

Etter litt ettertanke har jeg kommet fram til at å diskutere den framtidige billedkritikken i denne tråden blir en avsporing i forhold til tema som vår venn PM har tatt opp. Correct me, if I'm wrong PM.

 

Så jeg foreslår at vi avstår fra den debatten her. Eventuelt åpner en ny tråd om det temaet.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hvorfor det? Flickr f.eks er en side jeg aldri har hatt problem med, kan ikke si det samme om imageshack.

Vi kunne naturligvis ha operert med godkjente sider vs ikke godkjente, men det blir det bare surr av. Noen vil hevde at deres private side er enda mer stabil, og så videre. Det vi vet er at privatpersoner ofte skifte webhotell, eller legger ned siden sin. En ung person har ikke selvinnsikt nok til å forstå at ting som det skifter i livet. Det er ikke alle som er like erfarne og "fornuftige" som deg. Vi må nok være rettferdige og forby all slags hosting.

 

Det er en stor glede at også nybegynnere har forstått trådens budskap. Det tyder på at BK går inn i en ny gullalder. Det ble spurt om hva man skal skrive til et bilde som mitt "Den som ikke....", siden det er så perfekt komponert. Man trenger ikke skrive noe annet enn at dette liker man/liker man ikke. Det viktigste for en som meg er å vite hvordan man treffer et vanlig publikum, ikke bare et kyndig publikum. Det gjelder sikkert alle andre som poster bilder som er laget etter regelboken. Et lite smil og et wink holder som kommentar. Da vet man at man ikke er så esoterisk at ingen andre enn andre sære fotografer liker det.

 

Keep on. Denne tråden begynner å bli mer nyttig enn jeg hadde forestilt meg.

Lenke til kommentar
Etter litt ettertanke har jeg kommet fram til at å diskutere den framtidige billedkritikken i denne tråden blir en avsporing i forhold til tema som vår venn PM har tatt opp. Correct me, if I'm wrong PM.

 

Så jeg foreslår at vi avstår fra den debatten her. Eventuelt åpner en ny tråd om det temaet.

Helt enig - jeg lager en ny tråd.

 

Tom

Lenke til kommentar

Det er det samme for meg. Tenk heller på effektiviteten i den diskusjonen som er viktig nå, og om den lider av å ligge i denne tråden. Det er uansett to sider av samme sak. Men en ny tråd gjør alt mer oversiktlig, så gjerne for meg. Denne tråden er blitt kjempelang på rekordtid, og det kan ødelegge for manøvrerbarheten.

 

Marius: Du er skikkelig ute å kjøre nå. Du må nå skrive 14.000 kommentarer før du kan legge ut et nytt bilde :!:

Lenke til kommentar

Denne tråden burde vært sticky i BK.

 

Jeg er fersk bruker på akam men har lurket rundt på forumet lenge før jeg tok motet til meg og registrerte meg for å bruke det aktivt. Det jeg har merket meg er at BK har endret seg i positiv retning etter at denne tråden ble opprettet. PM har vel egentlig fått nok skryt nå, men jeg vil få rette litt kudos til ham for å ha satt på varsellampene angående "forumvett" på BK. Det har iallefall åpnet øynene mine om ikke annet.

Lenke til kommentar

Nå vil jeg ikke ha på meg at jeg har forsvunnet, PM :p

Jeg lurer dog på hvem det er som har forsvunnet nå. Trist om noen legger inn årene for godt.

 

For min del; har ikke hatt så mye energi til å hverken legge ut eller kommentere bilder, pga andre ting som skjer i livet som krever sitt. Jeg vil gi noe hvis jeg først skal gi kritikk. Må ha tid til å virkelig studere bilder, ikke bare en kjapp titt og notere litt om førsteinntrykket. Men det er meg, jeg legger sjel i ting, selv foto som er en liten hobby.

 

Jeg vil legge til at kommentarer fra en uerfaren nybegynner er utrolig mye verdt. Her får man ikke pixelpeeping og tekniske detaljer opp og ned i mente, men en ærlig mening om hva de syns om bildet, om det rett og slett ser bra ut. Selv om de ikke kan komposisjonsregler kan de si mye verdifullt om et bilde.

Det er heller ikke noe krav om kunnskap for å kommentere. Dette er ikke et eliteforum.

 

Kritikken bør være for alle, det gjelder også erfarne og enormt kunnskapsrike fotografer som deg. Bit tenna sammen og svelg solnedgangene og landskapsbildene som ble tatt kl 12 i hardt sollys. Disse kan utvikle seg til legendariske fotografer med tiden, særlig om de får god kritikk og kyndig hjelp. Talent er gjerne medfødt, men kan også læres.

Lenke til kommentar

Jeg er vel en av de som er nybegynner her på Akam.

Jeg forstår veldig godt frustrasjonen til de etablerte her.

 

Dette med nybegynnere her vil nok øke betraktelig i og med at dlrs har falt så radikalt i pris det siste året.

Alle og enhver fra fjortis og oppover har penger til og kjøpe seg et kamera.

Hvis man deler opp eller lager klasser spesifikt etter kompetanse,så vil det få en negativ innvirking på BK.

Hvilken seriøs nybegynner vil synes det er morro og måtte legge inn bilder i "barnehagen".

 

Tror det ville blitt bedre om man tar alle på en seriøs måte og heller "prater" fornuftig med dem som legger ut bilder i hytt og pine.

 

Hadde kanskje vært en ide og heller laget noen opplæringskonkuranser der alle som føler for det kan legge inn bilder for et spesifikt oppdrag,foreksempel denne uken så skal vi ta bilder av rennende vann Og heller gi informasjon om hvordan man skal gå fram for og fått tatt/komponert det "beste" bildet.Kanskje dele den opp i etpar tråder der "fotografene" kan spørre og grave og en tråd der resultatet kan beskues.

 

Det er vanskelig "noe jeg også føler" og vite om "mitt" bilde er bra nok til og legge det inn i BK.Må man følge læreboka til punkt og prikke,eller bare legge inn noen snapshots.Alle har vel et forhold til det bildet man har tatt,om det er mopeden eller hunden som man er glad i og synes man har tatt verdens beste bilde.

 

Personelig så har jeg stor glede og følge med her på forumet,har nok besvart endel poster,men det er i de tekniske topicene.som så mange andre her så føler jeg meg heller ikke kompetent til og komentere bilder.

 

Har fotografert med slr siden slutten av 70tallet,men det har bare vært for egen glede,har ikke hatt noen spesiell grunnlag/ønske for å lære meg og fotografere etter læreboka,men med kjøp av dslr og internett noe som gjør at du kan dele kunskaper med andre så er gleden hevet på et høyere nivå.Hvordan jeg vil utvikle meg som fotograf vet jeg ikke ennå,men dette forumet er en trigger som gjør at jeg tenker mer før jeg tar bilder og bevist prøver å lære av mestrene her.

 

Ble et langt innlegg,men fikk luftet noen tanker :)

 

På slutten et takk til PM og alle de andre her på Akam som gir dette forumet et innholdsrikt tidsfordriv.

Lenke til kommentar
Når det gjelder punkt 2, bør ikke folk tvinges til å skrive hva man selv mener om et bilde, selv liker jeg å høre hva slags assosiasjoner osv folk får, så om man skrive noe, legger man fort føringer som ødelegger for dette. Av samme grunn bruker jeg sjelden titler også.
Det er helt greit, men da tror jeg det er like greit å skrive akkurat dette. Om du ikke gir bildet en tittel, må uansett tråden hete noe. Og dersom man "bare" ønsker generell kritikk og assosiasjoner folk har, er det ikke galt å skrive dette, for å komme tilbake til egne tanker senere. Personlig tror jeg de fleste som følger bildekritikken også ønsker å få høre fotografens tanker om bildet, og at de før eller senere bør presenteres. Har ikke fotografen noen tanker om bildet, har det heller ikke noe i bildekritikken å gjøre...

 

Joda alltid interessant å høre eventuelle tanker bak, men de får komme etter at man har sett bildet synes jeg, dette kunne f.eks ordnes med en klikkbar boks eller noe med fotografens egen vurdering...

Lenke til kommentar

Jeg er også en fersk bruker og er veldig enig i det PMnormal sier.

Jeg har vel postet ca 3 bilder her og kommentert noe sånt som nesten 30 bilder. De bildene jeg har lagt ut har nesten ingen kommentarer.

 

Man mister såklart noe av entusiasmen rundt det å poste bilder og være aktiv når det er så lite "deling"

 

Noen smart løsning på problemet tror jeg ikke det finnes, men kansje det burde vært en sticky post som forklarte hvordan vi ønsker bildekritikken, gjærne med flere eksempel bilder på gode og dårlig bilder osv. Så får vi som bruker forumet aktivt "lære" nye brukere hvis de poster på en "feil" måte og henvise til reglene osv. Tror det kan funke bra.

Lenke til kommentar

Told yeah so..

 

Jeg er veldig tilfreds med at Shnoodle fikk sagt det han gjorde på en slik måte at folk faktisk svelger det – i alle fall tygger på det. Middelmådighet har nemlig vært et dårlig protein lenge her!

 

Enkelte husker kanskje at jeg dro i emnet for lenge siden, og ble møtt med argumenter/følelser som støttet behovet for stor takhøyde og en demokratisk utvikling. Samtidig fikk jeg beskjed om at jeg ikke burde tillate meg å åpne kjeften ettersom jeg var ny – og sikkert ikke hadde mer å fare med enn å være ”kjekk i kjeksen”.

 

Vel, vi har nå hatt både takhøyde og demokratisk ”utvikling”, så vel her som i politikken. Nå kan man sitte godt tilbakelent og nyte at både fedreland og bildekritikken går fremover så det suser. .

 

Når til og med en egenerklært fersking påpeker status på den generelle bildemasse til å være middelmådig, bør man kanskje vurdere å lytte. Egoboosting i form av klapp på skulderen og en lettsindig omfavnelse av middelmådighet, gir ikke dem som vil avansere, særlig mye å fø seg på.

 

Spørsmålet er vel egentlig hvordan kan man klare å få noe til å fungere for alle? Personlig er jeg skeptisk til at det lar seg gjøre, og det betyr i praksis at det må siles litt – uansett om det smerter noen.

 

Ikke på lenge nå, har jeg giddet å gi tilbakemelding på ting som ikke viser at vedkommende har fått noe til, eller i det minste har forsøkt å strekke seg for oppnå noe bra – og ikke bare gjort som så mange, plukket ut det beste av de verste.

 

Helt ærlig har interessen for bildekritikken lenge vært laber hos meg, og så godt som hver gang jeg kommer på å stikke innom igjen, har jeg bare fått bekreftet at det stort sett er bortkastet tid – for min del.

 

Vel, tråden er full av lange innlegg, så nå er det på tide å gi seg!

Lenke til kommentar

Du var en god lurefant, Håkon. Det var du :p

 

Jeg har av og til lyst til å søke tilbake på når du startet, fordi jeg husker bølgene du skapte. Det kan ikke ha vært så veldig alvorlig, siden ingen husker det lenger. Problemet med småtrollingen din var at de mindre skolerte blant oss ikke klarte å se gjennom din rolle, og avslørte ikke din faglige kompetanse. Det er kanskje derfor det er glemt, fordi du faktisk hadde faglig tyngde, men likte å tøyse og trolle iblant.

 

Derfor slipper også Schnoodle unna med dette. Og jeg blir stort sett tilgitt for mine mer tøysete og trollende sider. Og for å ikke snakke om Marius. Få hadde noe håp om at han skulle få lov å vende tilbake. Hadde ikke han hatt sin soleklare faglige tyngde hadde han ikke overlevd her på forumet. Det viser at forumet tross alt verdsetter faglig dyktighet.

 

Det er derfor ingen tvil om at de der ute har forbilder å se opp til. Jeg skulle ønske at Amund var mer aktiv i BK, fordi han kunne hevet nivået enda et hakk. Til og med jeg følte et stikk av stolthet når han valgte å kommentere et av mine bilder. Jeg føler også samme stolthet når noen gir uttrykk for at de er glad for en kommentar fra akkurat meg. På den måten vokser vi alle på den ene eller andre måten.

 

Snillisme har ikke vært noe stort problem, for denslags bedrives ikke så mye av de faste deltakerne. De utslagene som finnes av snillisme er når noen fra et av våre søsterfora få med seg klakører til å hause opp sitt ene bidrag i BK. Sannsynligvis det eneste bildet de har tatt som de våger å vise, og likevel er det ... eh ... dårlig. Men de forsvinner alltid etter det første bildet.

 

Den snillismen som forekommer når en er helt ny er også forståelig. Da er det ikke kompiser fra OT-baren eller Gnu/Linux som backer opp sin kompis, men noen av våre som forsøker å gi en fersking litt selvtillit med i bagasjen før neste forsøk.

 

Men når de har lært å fly så er det stor fallhøyde igjen. Jeg ser til min store glede at denne aksjonen faktisk har virket. Det siste døgnet har jeg først sett at kritikkene vokste i antall. I dag har jeg ikke sett noen tråder som har vært ukommentert, og noen av de kommentarene har vist seg å være kritiske også. Hensikten med denne diskusjonen er å få opp deltakelsen på kritikksiden. Det har lykkes på i øyeblikket, og vi får håpe at det varer.

 

Og det tror jeg at det gjør. Flere ganger har jeg opplevd at unge deltakere skriver direkte til meg og forteller at de ikke aner hva de skal skrive. I denne tråden er i alle fall meldingen klar. Skriv hva du vil (innenfor rimelighetens grenser), selv om det er kjemisk fritt for faguttrykk.

 

Den førstesiden som møtte meg da jeg kom hjem fra Bokkøy i dag gledet meg. Ingen tråder stod med 0 innlegg. Det er virkelig en grunn til å bli glad, men jeg venter til Akams nye opplegg før jeg våger å feire. Klarer vi å fortsette den utviklingen vi startet i går kan vi bli det beste forumet etter nyttår. Vi bobler kanskje litt over av entusiasme i dag, men Ares innspill gjør at vi har noe å strekke oss etter. Det vil bli veldig artig med mer utvidet konto til bildebruk. Det vil også bli større nytte for gallerifunksjonen også. Så gjelder det å bruke det vist.

 

Det er et annet aspekt ved det problemet vi har ryddet opp i nå. Markus klarte å vise et glimrende eksempel på det i natt. Det er altfor mange ekle kryp på forumet. Da tenker jeg ikke på Autodidact som har truet med å ligge i buskene utenfor Olavskyrko med Pentaxen på leting etter meg, men på de enda mindre krypene...

 

Neida, dette var selvfølgelig tøys. Det Marius gav oss et eksempel på er kreativ våryrhet. Jeg er selv angrepet av det når jeg har hatt en periode uten deltakelse. Jeg husker at perioden fra nyttår til jeg dro til Roma igjen i mai 05. Da postet jeg fire, fem bilder i uken. Grunnen til at jeg ikke la ut mer var at jeg ikke hadde tid til etterbehandling. Marius har klart å gå meg en høy gang, men han må jo få utløp for frustrasjonene sine med litt spamming. Problemet er at alle trådene som ligger mellom kan forsvinne i mengden. Vi må nok besinne oss for slike fråtserier i fremtiden. Kanskje vi skulle hatt en begrensning på hvor mange tråder man kan opprette i løpet av en dag. Begrensingene i antall bilder må være klare i reglene, men de bør ikke være teknisk begrensede. Det er fordi noen få ganger kan det være behov for lange serier, selv om vi ikke har sett noe slik til nå.

 

Kanskje det hadde vært en ide med en samletråd over vår ønsker for en ny BK. Der vi kommer med kortfattede forslag til forandringer. Jeg vil tro at en slik tråd vil kunne være til god hjelp for våre foresatte i forumstyret.

Lenke til kommentar

Joda, jeg er nok ikke den beineste vateren i snekkerbua, men jeg stod - og står, for alt det ramsalte alvoret jeg brukte å erte på meg folk med!

 

Og som sagt er den store oppgangen av middelmådighet, en stor faktor i at jeg har vært rimelig fraværende i bildekritikken. At livet mitt har sugd er en annen - men det skal jeg ikke plage godtfolk her med.

Lenke til kommentar
Når det gjelder punkt 2, bør ikke folk tvinges til å skrive hva man selv mener om et bilde, selv liker jeg å høre hva slags assosiasjoner osv folk får, så om man skrive noe, legger man fort føringer som ødelegger for dette. Av samme grunn bruker jeg sjelden titler også.
Det er helt greit, men da tror jeg det er like greit å skrive akkurat dette. Om du ikke gir bildet en tittel, må uansett tråden hete noe. Og dersom man "bare" ønsker generell kritikk og assosiasjoner folk har, er det ikke galt å skrive dette, for å komme tilbake til egne tanker senere. Personlig tror jeg de fleste som følger bildekritikken også ønsker å få høre fotografens tanker om bildet, og at de før eller senere bør presenteres. Har ikke fotografen noen tanker om bildet, har det heller ikke noe i bildekritikken å gjøre...

 

Joda alltid interessant å høre eventuelle tanker bak, men de får komme etter at man har sett bildet synes jeg, dette kunne f.eks ordnes med en klikkbar boks eller noe med fotografens egen vurdering...

 

Lett å putte egenkommentar i en "skjul"- eller "spoiler"-tag

Lenke til kommentar
Hadde ikke vært en idee og sette opp en sticky med guidelines for hvordan man faktisk skal gi kritikk? (tatt opp før?)

Skal innrømme at jeg har vært slurven med å gi kommentarer, og når jeg først gir, så blir det bare noe enkelt som egentligt ikke gir fotografen så mye.

Det er en god ide. Vi bør ha 3 sticky'er: Retningslinjene for posting av bilder. Bruksanvisningen på hvordan poste, og en om hvordan kommentere. Dær synes jeg at en av dere mer velfunderte bør skrive. PMnormal? Amund_Blix?

 

Tom

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...