Gå til innhold

Nok en gang: Hva skyldes min høye temperatur på CPU ?


Lef

Anbefalte innlegg

Ja, jeg vet at det finnes ørten poster med samme tema, men er alikevel interessert i å høre hvilke forslag dere har å komme med.

 

Har et skyhawk kabinett med AMD XP2000+ Palomino. CPU-vifta trekker luft fra kjøleribba og inn i en fanduct som har en 19 dB papst vifte montert som videre trekker lufta ut av kabinettet (kanskje det lønner seg å ikke ha noe vifte montert der i det hele tatt ?)

 

Jeg bryr meg egentlig ikke så veldig mye om temperatur, så lenge systemet er stabilt. For tiden er dette desverre ikke tilfelle :cry:

 

CPU temp idle/load er hhv. 57/65 grader. Dette er litt høyt kanskje ? Prøver med åpent kabinett: idle/load 53/62 grader. Hvorfor er det ikke større forskjell enn dette ?

 

Har prøvd å sette inn en vifte i front som suger inn, men dette funker dårlig pga at fronten er så tett. Bruker Artic silver 3 og jeg mener at det skal være passe mengde som er påført.

 

Alle forslag til løsninger og forbedringer tas i mot med hjertelig takk ! :)

 

 

Edit: Får vel legge til at CPU vifta er av typen Igloo 2320....

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Du skrev at du hadde en vifte som blåste luft inn. Da bør du også ha en som trekker ut lufta, bak i kabinettet, så du får gjennomtrekk.

 

Da tror jeg du må lese posten bedre, jeg har ingen vifter som blåser luft inn. Men derimot blåser CPU vifta luft inn i en fanduct, som igjen har en vifte som trekker lufta ut bak kabinettet.

 

Andre forslag ? :wink:

Lenke til kommentar
Du skrev at du hadde en vifte som blåste luft inn. Da bør du også ha en som trekker ut lufta, bak i kabinettet, så du får gjennomtrekk.
Da tror jeg du må lese posten bedre, jeg har ingen vifter som blåser luft inn. Men derimot blåser CPU vifta luft inn i en fanduct, som igjen har en vifte som trekker lufta ut bak kabinettet.

Andre forslag ? :wink:

Åja - prøvd å sette inn... :yes:
Lenke til kommentar

Hvis jeg har forstått riktig, så er denne fanducten et "rør" som går ut av kabinettet.

 

Forslag: Snu viftene slik at de henter kald luft utenfra som kjøler ribben isteden for å la den varme luften innenfra bli trukket ut via ribben.

 

Du kan også bare la den vifta som er festat til ribben trekke lufta inn, så setter du den viften som er festet til kabinettet til å suge ut lufta. (hvis du har to vifteutganger da..)

 

Da trur jeg du får lavere temperatur:)

Lenke til kommentar

Takker for svar og forslag.

 

Systemp er fra 40 - 45 grader, skjemkort er at Point of view XP 128 MB, og kortet er litt klokket ja, men det har fungert helt perfekt frem til nå.

 

Tidligere har jeg bare fått BSOD med STOP - melding og en rekke null'er og x'er. Helt til nå, da fikk jeg BSOD som egentlig består av to feilmeldinger ? :

 

page_fault_in_the_nonpaged_area

 

Stop: 0x00000050(0xBF7FA02A, 0x00000000, 0xBFA58E73, 0x00000000)

 

Masse bla, bla med stop av maskin, unngå skade på system osv osv osv

 

 

nv4_disp.dll - adress BFA58E73 base at BF9B000, datestamp 3d94e7c9

 

Skal google litt å se hva jeg finner ut. Men tror nok at dette skyldes minnet, defekt grafikkort eller detonatorproblemer. Men er selvfølgelig åpen for glupe forslag fra dere :-)

 

 

Lasse Ma: Har tidligere prøvd å snu viftene slik du sier, med det resultat at temp'en ble enda høyere :-(

Lenke til kommentar

Kjører WinXP med SP 1, og har prøvd en del forskjellige drivere fra nVidia. Bruker Detonator destroyer + den vanlige add/remove programs for å fjerne driveren. Men er litt usikker på om jeg får fjernet dem skikkelig.

 

Tror at det å suge fra CPU vifta gir best resultat ja, har heller ikke prøvd å fjerne fanduct'n, det er kanskje en ide ?

 

Driver og mekker litt akkurat nå.

Lenke til kommentar

Du sa at systemp var 45 grader. Det er litt høyt, selv har jeg satt inn 4 vifter på mitt kabinett (2 suger inn foran, en suger ut på siden, og en suger ut bak). Hos meg ble det da slik at systemp sank nesten 10 grader når kabinettet var lukket.. samme gjaldt cpu temp. Vifte i sidedøra på kabinettet er veldig effektivt, så det bør du prøve å få til. Har du noen kjøleløsn. for HD? ram? sjekket for støv på komponenter? en omgang med støvsugeren kan hjelpe! jeg laget en liten modifikasjon til min støvsugersom funker svært bra: brukte et av de extra munnstykkene og tapet fast et sugerør, slik at jeg får absolutt kontroll, og kan rense vifter og komponenter uten fare for å ødelegge noe, eller få med noe som ikke skal ned i støvsugerposen:)

Lenke til kommentar

Interesante forslag det der artoffiction.

 

Det rare er at systemp ikke kommer lenger ned en ca 38-39 grader, uansett om kabinettet står åpent. Men jeg burde vel absolutt få satt inn en vifte til, kanskje i sidedøra ?

 

Har ikke noen kjøleløsning på hd, pga at det bare står en disk i maskina(resten kjøres via nettverksserver). Kabinettet er nytt så der er det ikke noe støv, heller ikke på CPU vifte eller RAM.

 

Men det ser bedre ut nå, kjører i skrivende stund batch runde 6 av 6 i 3dmark 2001 SE uten en eneste BSOD :-) Muligens var dette et driverprobem, tror jeg denne gangen fikk fjernet den forrige grafikkortdriveren som lå inne, og la inn denne gang detonator 41.09.

 

Håper bare det varer !

 

Takker uansett for mange gode forslag !! :-)

Lenke til kommentar

1. Snu for all del vifta på CPU'en. Det er den klart største årsaken til høye temperaturer her. Sånn som det står nå prøver du å dra lufta ut av kabinettet med både PSU'en og CPU-vifta. Jeg antar at kabinettet ellers er ganske tett. For at lufta skal komme ut av kabinettet så må den også komme inn en plass. Når du kun har plasser som blåser lufta ut så får du kun luft inn gjennom små sprekker og bittesmå ventilasjonshull her og der. Dermed får du ingen gjennomstrømning. Snur du CPU-vifta får du for det første mye bedre gjennonstrømning. Inn på CPU og ut av PSU. For det andre får du også kjølt kjøleribba med uteluft på rundt 20C i stedet for med kabinettluft på kanskje over 30C. Snur du vifta slik jeg har forklart, så bør tempen falle med rundt 10C.

 

2. Den kjøleribba er ikke all verden. Med en større ribbe (helst med kobber i bunnen og kjerne tykkere og lengre finner) burde du kunne senke tempen med tja, la meg gjette 2-4 grader ekstra.

 

3. XP2000+ (palomino) er en av de varmeste CPU'ene AMD har laget. Den utvikler opptil hele 70W uten overklokking. Andre Athlon'er som er i salg nå utvikler mellom 49W og 74W. (hhv. XP1700+ Tbred-A og XP3000+ Barton)

 

4. Om du senker spenningen på CPU'en med f.eks 0,05V og oppdager at det går myye mer ustabilt så har du en bekreftelse på at det er CPU'en som er årsaken til ustabiliteten. Om det er like ustabilt som før, så er det nok noe annet som gjør den ustabil.

 

5. Senking av spenningen er forresten en måte å gjøre CPU'en kjøligere på, men senker du for mye blir det ustabilt. Klokker da ned litt så blir den stabil igjen, osv. unvervolting og underspenning er faktisk en veldig effektiv måte å senke temperaturen. Selv om man ikke underklokkerså veldig mye. Eks. jeg hadde en Athlon 1000 som gikk på 1,75V og ble ca 50C under load med viftekjøling. Jeg senket spenningen til 1,17V og hastigheten til 800MHz (-20% altså) og fikk CPU'en til å kjøre på 25C med samme vifta og 22C i rommet. Så fjernet jeg vifta og kun brukte kjøleribba. Da steg tempen veldig sakte opp mot ca 50C og ble der. Jeg kjørte med denne løsningen i et halvt år fordi det var så deilig lydløst. Så klokket jeg opp til 1,2GHz, skrudde vifta på og solgte vidunderet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...