Gå til innhold

Gravitasjon og stråling. 3FY


Anbefalte innlegg

Jeg skal ha heldags i fysikk på mandag og på forhånd har vi fått vite av læreren at vi kommer til å få om strålig og gravitasjon. Ikke hver for seg, men samme. Noe sånn som at lys fra sola treffer Jorda. Så skal vi sikkert regne litt på det, men jeg lurer på om jeg sitter litt fast.

 

Fotoner har ingen masse og har vel derfor problemer med å bli påvirket av gravitasjon. Tenkte at jeg kunne se på bevegeles mengde, E = hf = p, men jeg kom ingen vei der heller. Så jeg lurer på om noen kan forklare litt om hvordan gravitasjons kreftene funger på lys.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Akkurat hvorfor gravitasjon virker på fotoner er det vel relativt vanskelig å forklare, men de blir påvirket. Tror problemet er en klassisk oppfatning om begrepet masse. Husk at masse og energi er to sider av samme sak, noe som kommer frem i ligningen E=mc^2.

Og at fotoner har energi er jo hevet over enhver tvil. Fotoner vil derfor påvirkes av gravitasjon i like stor grad som et objekt hvis masse representerer like mye energi som det et foton har.

Lenke til kommentar

Uansett, dette gir jo ikkje grunnlag for noko reknestykke i det heile tatt. Du vil nok aldri få i oppgåve å beskrive korleis foton vert påverka av gravitasjon. Eg vil heller tru dykk får noko om fotoelektrisk effekt. Dvs. eitt foton treff eit stoff og slår laus eitt elektron frå stoffet og gir det kinetisk energi.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...