Gå til innhold

Ønsker tips til fornuftig brukt speilrefleks til nybegynner.


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Jeg er på jakt etter digitalt speilreflekskamera. Har drevet litt med foto før, men betrakter meg selv som nybegynner. Den erfaringen jeg har er med Nikon F50, og jeg har dette, samt noen objektiver liggende.

 

Har noen et fornuftig tips til hvilket kamera jeg bør velge. Er ikke fremmed for å kjøpe brukt. Er student, så økonomi har mye å si her. Har smertegrense omkring 4000,- totalt.(Dvs, enten med objektiv, eller et kamera som kan bruke de objektivene jeg har...)

 

Selv har jeg funnet frem til et brukt Nikon D50, og et D40x. Er dette gode valg, og hva er fornuftig pris for slike kameraer?

 

Takker for hjelp...

 

J

Endret av Janey
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Spørs jo litt på hva du har av gamle objektiver, men jeg antar det er hovedsakelig AF-D-objektiver, og i så fall ville jeg gått for D50 eller evt et D70s hvis du finner et pent brukt eksemplar. D40, D40x og D60 vil ikke gi deg autofokus med de gamle objektivene dine, de krever AF-S-objektiver (eller andre objektiver med innebygget fokusmotor).

 

Hvis du kan si hva du har fra før av kan det være litt lettere å gi råd. Mange objektiver som er designet for film har upraktiske brennviddeområder for bruk på digitalkamera, så det kan være like greit å selge dem og gå for noe annet.

Lenke til kommentar

Siden du tenker på filmmåten kan det være nyttig å forklare hva Sutekh mener med upraktiske brennviddeområder.

 

De aller fleste digitale speilreflekser har en sensor som er mindre enn 35mm film. Canons kamera har en cropfaktor på 1.6, de fleste andre har 1.5 (og Olympus og Panasonic benytter 2).

 

I praksis betyr dette at et objektiv på 100mm gir deg samme bildeutsnitt som et på 150mm på et de fleste digitale speilrefleksene til Nikon. For å få tilsvarende brennvidde ganger du altså den faktisk brennvidden med cropfaktoren, så vil det vise den effektive brennvidden.

 

28mm ville før kunne regnes som en ganske grei vidvinkel, på et kamera med en APS-C-sensor blir det en ganske smal vidvinkel, på et Nikon D80 vil det tilsvare 42mm på et tradisjonelt filmkamera. På et Olympuskamera vil 28mm være en tilnærmet normal.

 

Bare ha det i bakhodet når du tenker optikk. :)

Lenke til kommentar

Takk for raske svar.

 

Optikken jeg har fra før er:

 

Tokina AF 35-300 4.5-6.7

Tamron Aspherical AF 28-80 3.5-5.6

 

Så da får jeg vel ikke autofokus på D40x, som dere sier. Men jeg er forsåvidt ikke fremmed for å selge disse, og kjøpe annen optikk. Vet ikke om dette er noe en får noe for? (Er kanskje feil forum å ta dette opp i, i så fall bare ignorer det siste.)

 

Er usikker på hva jeg bør gjøre, så jeg tar gjerne mot flere innspill. Bare ta hensyn til at jeg ikke har så veldig bra med teorikunnskap omkring dette her, er dere snill... :)

 

J

Lenke til kommentar

Tamronen er vel en typisk standardzoom til film, og kan fort bli litt trang på digital. De tilsvarende objektivene på DX-format digitalkameraer er typisk 18-55 f/3,5-5,6.

 

Tokinaen vil antagelig fungere helt greit som telezoom på f.eks. en D50. Du bør bare være litt obs på at den ikke har coating tilpasset digitale sensorer, så faren for at du får interne refleksjoner i motlys er en del større enn med nyere objektiver.

 

Tror ikke du får så fryktelig mye for dem hvis du prøver å selge dem. Begge to er vel relativt rimelige objektiver i utgangspunktet. Men det kan jo være verdt å prøve, om ikke annet får du økt det tilgjengelige budsjettet ditt litt.

 

Hvis du vil holde deg til Nikon så kan du jo satse på en D40 med kitobjektiv og etter hvert utvide med en AF-S 55-200 VR. Japan Photo har disse i et dobbeltkit til 5500.

 

Hvis du ikke har noe fryktelig stort behov for å holde deg til Nikon så får du jo Samsung GX-1L med 18-55 og 50-200 for 3500, det må sies å være en rimelig grei pakke som gir deg omtrent samme tilgjengelige bildeutsnitt som du har med ditt nåværende utstyr. Pentax/Samsung har også en designfilosofi som er veldig lik Nikons, så hvis du liker Nikon er det god sannsynlighet for at du vil trives med Pentax/Samsung også.

Lenke til kommentar

Hei,

 

 

Siden normalzoomen din er upraktisk (som andre sier, så er 28mm ikke spesielt vidt på en speilrefleks med 1.6 i crop-faktor) og telezoomen heller ikke er noe å samle på i følge det store internettet, så ville jeg vurdert å starte fra bånn av om jeg var deg.

 

Du får f.eks. Olympus E-410 for 3500-4000 kroner inkludert optikk, og da får du et søtt, lite og godt kamera med bra optikk på kjøpet.

 

Det er helt klart best å ta en tur i butikken og holde kameraene i hånda og titte gjennom søkeren før du bestemmer deg om hvilket kamera du skal ha. Når det gjelder hvordan bildekvaliteten er, så er det like greit å sjekke alle disse internett-testene.

Lenke til kommentar
Hvis du ikke har noe fryktelig stort behov for å holde deg til Nikon så får du jo Samsung GX-1L med 18-55 og 50-200 for 3500, det må sies å være en rimelig grei pakke som gir deg omtrent samme tilgjengelige bildeutsnitt som du har med ditt nåværende utstyr. Pentax/Samsung har også en designfilosofi som er veldig lik Nikons, så hvis du liker Nikon er det god sannsynlighet for at du vil trives med Pentax/Samsung også.

Bidrar med en stemme for dette alternativet - dette er utrolig mye for pengene! Kan vanskelig se for meg at det finnes andre alternativ i prisklassen (nytt) som kan gi deg det samme. Vanskelig å se for seg brukte alternativ som er bedre heller...

 

Faktisk ville optikken i denne pakken i Pentax-versjon (svært lik, litt forskjell i kosmetikk og coating) komme på ca. 4000 kjøpt løst. Dvs. at du får huset gratis - ikke ille.

 

Mao: Kjøp Samsung - selg Nikon.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...