Gå til innhold

Kosovo har erklært uavhengighet!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
De kom, og hva så? De hadde sine egne egoistiske, onde, fascistiske grunner til å komme.

 

Kom igjen Pricks, kan du ikke for en gangs skyld vare litt fleksibel å prøve virkelig å lese hva jeg prøver å si.

 

Ja, de hadde egne egoistiske grunner. Fascistiske? Jeg tror neppe fascisme har så mye til felles med disse mennesker, men jeg oppfatter dette som din måte å bruke abstrakt sammenligning. At de var en gjeng med ekstremister som hadde en forskrudd ideologi er det ikke tvil om, men denne ideologien deres skiller seg vesentlig fra den fascistiske ideologien.

 

Uansett, poenget mitt var jo at de kom og dette er av relevans i forhold til saken som ble diskutert. Jeg tror ikke jeg har lyst å involvere meg i debatten hvorfor de kom siden det ikke var mitt poeng. De hadde sine grunner hvorfor de ville krige (uansett hva det måtte være), vi hadde våre grunner, kroatene sine grunner, serbere igjen sine grunner og kosovoalbanere hadde sine grunner. Alle folkegrupper var involvert i krigshandlinger av forskjellige årsaker BORTSETT fra kosovoalbaner. De hadde også gode grunner men valgte å være kynisk, vente til andre har slaktet hverandre og utnytte situasjon i etterkant. Verste med det hele er at de mener dette var moralsk riktig å gjøre. Problemet deres ligger i at denne løsrivelsesprosess er langt i fra over og deres egne kynisme kan slå tilbake på dem. Hvis Russland og Kina gjør alvor med sine trusler så kan dette i verste fall resultere i en globalkonflikt. Da har de med sin kynisme klart å påvirke resten av verden på en negativ måte.

 

Hadde de derimot valgt å entre krigen når alle andre var i konflikt på begynnelsen av 90-tallet så kunne de i dag levd i en Kosovo uten serbere, og da hadde både de og resten av verdenssamfunnet sluppet denne spente situasjon. I stede velger de å vente til situasjon på Balkan hadde stabilisert seg for å så lage nye konflikter. Jeg som hadde trudd at vi nå var endelig ferdig og at Balkan kunne se fremover mot en tid i fred, så kommer de på ban igjen og ødelegge for alle andre. Denne løsrivingen på dette tidspunktet kommer til å få konsekvenser for hele Balkan og i verste fall for resten av verden.

Lenke til kommentar
Jah kanskje for hundre år siden jah. Eller de gangene idag det skjer ufrivillig. Menn blir ikke far før de er over 20 eller over 30.
Snodig. Jeg kan sverge på at sønnen min var frivillig. Ikke var jeg 20 heller.

 

Jaja... Det må ha vært en misforståelse. :yes:

 

Jeg mente ikke at det ALDRI skjer det men at det sjelden skjer det nå for tiden.

Lenke til kommentar

 

Imens spør jeg: Hvorfor "tilhører" Kosovo Serbia?

Det spør jeg også om.

 

Vel de som har hatt tid å lese gjennom mine innlegg så finner de svaret der. Men jeg kan gjenta historier på nytt (har ikke lyst egentlig men).

 

Området var under Ottomanske imperiet fra ca 1400-tallet. Serbia som stat nevnes i historie bøker allerede rundt år 900 og oppover. Det ligger litt usikkerhet hvor langt den serbiske grensen strakte seg og derfor kan jeg ikke svare om området var under serbisk kongedømme før den store slaget i 1389. Jeg mener at noen historie bøker nevner at Kosovo var bare tilfeldig slagmark mellom serbere og ottomanere. Men igjen så er kilde tilgangen veldig dårlig fra denne perioden og det ligger store usikkerheter.

 

Serbia, sammen med Bosnia, forblei under Ottomanske imperiet helt frem til 20 århundre. Par år før Første Verdenskrig ble Bosnia erklært selvstendig men under administrasjon fra Østerrike-Ungarn. Serbere bosatt i Bosnia likte ikke situasjonen som innebærer at de skal være styrt fra katolikker dvs. Østerrike-Ungarn og drev med undergrunns aktivitet og saboterte den overordnede administrasjon. Samt var serbere veldig kin å få den Ottomanske imperiet ut av Serbia, med sterk støtte fra daværende Russland. Disse to hører til samme religion som er katolsk-ortodoks.

 

Frem til 1600-1700 tallet var ikke Kosovo bosatt. Dvs. det fantes ikke noen dyrkbar mark. På 1700-tallet begynte jorden ryddes av folkeslaget som i dag påstår var kosovoalbanere. Igjen ligger det en del usikkerhet rundt dette siden vi ikke har noen bevis hvilket folkeslag dette var.

 

Etter at den serbiske separatist Gavrilo Prinsip drepte hertug og prinsen Ferdinand av Østerrike-Ungarn så erklærte Østerrike-Ungarn krig mot Serbia. Dette falt ikke i smak hos russere som igjen var allierte med Frankrike, og Russland erklærte krig mot Østerrike-Ungarn. Siden Østerrike-Ungarn var i alliansen men Tyskland så erklærte Russland like godt krig mot Tyskland. Dermed var Første Verdenskrig i gang.

 

Som de fleste kjenner til så ble den Ottomanske imperiet oppløst etter Første Verdenskrig og serbere gjorde krav på Kosovo ved å henvise til et dokument som skulle være beviset for at de kjøpte området, som i dag er kjent som Kosovo, fra en ottomansk føydal herre. Problemet med dette dokumentet er at de fleste historikere betegner den som falsk siden den er datert etter at Ottomanske imperiet gikk i oppløsning.

 

Etter Første Verdenskrig ble det dannet en jugoslavisk union kalt Kongedømmet av Serbere, Kroater og Slovenere. Det var en ren monarki med serber som kongen. Man opprettet et parlament og prøvde å etterligne de moderne monarkier i Vest-Europa. Kosovo ble tildelt Serbia og de fleste parlaments medlemmer var serbere siden serbere var i flertall i området. Dette førte til store protester fra kroater som mente at de hadde mistet den reelle politiske makten. Det igjen resulterte at kongen oppløste hele parlamentet og kjørte en form for monarkisk diktatur.

 

Denne union klarte på nød å bestå frem til Andre Verdenskrig. Den serbiske kongen stakk av når krigen brøt ut og Jugoslavias fremtid var usikker. Partisaner under ledelsen av Tito (som forøvrig var kommunister) klarte sakte men sikkert å få folke med seg til å yte motstand mot tyskere. Den tidligere kongens garde og armeen (tjetnik) var i begynnelsen av krigen de første som sto i mot tyskere men denne motstanden avtok fort og de drev senere med en ensom kamp for å få kongen tilbake. I mellom tiden ble en kroatisk ekstremist gruppen dannet under krigen (ustase) som var sympatisører av nazismen og de samarbeidet med Tyskland og Italia. Til gjengjeld lovte nazister at ustase skulle få det meste av makten i Jugoslavia når krigen var over. Dermed var kampen mellom ustase og tjetnik i gang, mens partisanere måtte kjempe mot begge to, og i tillegg drive motstans kamp mot tysklands okkupasjon.

 

For å forkorte litt, partisanere kom seirende ut av konflikten og Tito ble den øverste leder. Den Sosialistiske Føderale Republikken Jugoslavia ble anerkjent i 1945 og var ledet av den jugoslaviske kommunist partiet.

 

Jugoslavia var en føderasjon bestående av 6 republikker og 2 autonome provinser (der i blant Kosovo). Vojvodina og Kosovo ble tildelt den serbiske republikken men med en liten grad av selvstyre. Dette var gjort med nøye planlegging fra Titos sin side. Han ville gi alle etniske grupper en viss grad autonomi og holde gammel nasjonalisme i sjakk. Mye av sin tid brukte Tito på å holde nasjonalismen nede, ved å blant annet gi harde og langvarige fengselsstraffer til de som drev med politisk-nasjonalistisk propaganda. Blant de som ble fengslet under Tito var fremtidlige presidenter i Bosnia og Kroatia- nemlig Alija Izetbegovic og Franjo Tudzman. Den fremtidige serbiske presidenten Slobodan Milosevis var også en nasjonalist i perioden men var også medlem av den jugoslaviske kommunist partiet, og klarte med god retorikk å gjemme sine sanne preferanser.

 

Tito endret den jugoslaviske konstitusjon og grunnloven før hannes død. Siden han var den eneste som holdte Jugoslavia sammen, så var han fullstendig klar over faren for at Jugoslavia kunne ende i full borgekrig etter hannes død. Han etterlot seg et system som innebære president formannskap eller roterende presidentskap. Hver republikk skulle ha formannskapet i 2 år. Dette var uakseptabelt for kosovoalbanere som ikke hadde status som republikk men som autonom provins, og dermed ikke var inkludert i dette roterende systemet. De var representert som serbisk republikk, siden de var autonom provins i det serbiske republikken. Bare ett år etter Titos død så brøt det ut opprør og uroligheter i Kosovo som på denne tiden krevde å bli anerkjent som republikk. Status som republikk hadde gitt dem mer autonomi og mer beslutningsmyndighet. Dette var selvsagt helt uaktuelt for serbere som motsettet seg forslaget. Dermed så ble vondt blod mellom serbere og kosovoalbanere forsterket.

 

Dette er kort versjon, veldig kort. Siden de fleste kjenner til hva som skjedde i etterkant så ser jeg ikke nødvendighet å fortelle denne delen av jugoslavisk historie.

 

 

Nå har jeg lest denne historienovellen 2 ganger, og ser ikke et eneste argument for at Kosovo er "serbisk". Kan du gi en god grunn som ikke er lengre enn en eneste paragraf eller noe? Geez.

Lenke til kommentar
Uansett, poenget mitt var jo at de kom og dette er av relevans i forhold til saken som ble diskutert. Jeg tror ikke jeg har lyst å involvere meg i debatten hvorfor de kom siden det ikke var mitt poeng. De hadde sine grunner hvorfor de ville krige (uansett hva det måtte være), vi hadde våre grunner, kroatene sine grunner, serbere igjen sine grunner og kosovoalbanere hadde sine grunner. Alle folkegrupper var involvert i krigshandlinger av forskjellige årsaker BORTSETT fra kosovoalbaner.

 

Så du er sinte på de fordi de ikke ville krige? Opplevde du krigen som artig eller noe?

 

De hadde også gode grunner men valgte å være kynisk, vente til andre har slaktet hverandre og utnytte situasjon i etterkant.

 

Dette handler altså om din forskrudde krigsmoralisme vs praktisk, smart pragmatisme.

 

Verste med det hele er at de mener dette var moralsk riktig å gjøre. Problemet deres ligger i at denne løsrivelsesprosess er langt i fra over og deres egne kynisme kan slå tilbake på dem. Hvis Russland og Kina gjør alvor med sine trusler så kan dette i verste fall resultere i en globalkonflikt. Da har de med sin kynisme klart å påvirke resten av verden på en negativ måte.

 

Haha! Hva med en "globale" konflikten Serbia "skapte" i 1999? Var ikke den kynisk? Hvis de gjør det de føler er riktige og det er stor sjanse for at det slår tilbake på dem kan de vel egentlig ikke beskrives som kyniske [hvis man skulle fulge din logikk]...

 

Hadde de derimot valgt å entre krigen når alle andre var i konflikt på begynnelsen av 90-tallet så kunne de i dag levd i en Kosovo uten serbere, og da hadde både de og resten av verdenssamfunnet sluppet denne spente situasjon.

 

Heller folkemord og krig igår enn uryddig fredelig løsning idag ja.

 

I stede velger de å vente til situasjon på Balkan hadde stabilisert seg for å så lage nye konflikter. Jeg som hadde trudd at vi nå var endelig ferdig og at Balkan kunne se fremover mot en tid i fred, så kommer de på ban igjen og ødelegge for alle andre. Denne løsrivingen på dette tidspunktet kommer til å få konsekvenser for hele Balkan og i verste fall for resten av verden.

 

De ventet til situasjonen var tryggest mulig. Kosovo har ikke angrepet noen, i motsetning til Serbia. Ergo er Serbia på banen igjen for å ødelegge for hele Balkan, som vi er vant til.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
De ventet til situasjonen var tryggest mulig. Kosovo har ikke angrepet noen, i motsetning til Serbia. Ergo er Serbia på banen igjen for å ødelegge for hele Balkan, som vi er vant til.

Vi gjør ikke en dritt, Tadic (presidenten av Serbia) takket nei til russisk militærstøtte. Vi har sagt at vi skal demonstrere fredelig, og de som gikk amok på ambassaden var ikke den generelle befolkningen. Det var krimminelle og holigans.

 

Serbia vil holde seg til fred denne gangen, men hvis Russland vil gå amok kan vi ikke stoppe dem... Og ødelegge hele Balkan, på nytt? Det var ikke vi som ville oppløse Jugoslavia, ting kjørte seg men å gi oss hele skylda?

 

Har du noe personlig imot Serbia, og serbere?

Lenke til kommentar
Uansett, poenget mitt var jo at de kom og dette er av relevans i forhold til saken som ble diskutert. Jeg tror ikke jeg har lyst å involvere meg i debatten hvorfor de kom siden det ikke var mitt poeng. De hadde sine grunner hvorfor de ville krige (uansett hva det måtte være), vi hadde våre grunner, kroatene sine grunner, serbere igjen sine grunner og kosovoalbanere hadde sine grunner. Alle folkegrupper var involvert i krigshandlinger av forskjellige årsaker BORTSETT fra kosovoalbaner.

 

Så du er sinte på de fordi de ikke ville krige? Opplevde du krigen som artig eller noe?

 

De hadde også gode grunner men valgte å være kynisk, vente til andre har slaktet hverandre og utnytte situasjon i etterkant.

 

Dette handler altså om din forskrudde krigsmoralisme vs praktisk, smart pragmatisme.

 

Verste med det hele er at de mener dette var moralsk riktig å gjøre. Problemet deres ligger i at denne løsrivelsesprosess er langt i fra over og deres egne kynisme kan slå tilbake på dem. Hvis Russland og Kina gjør alvor med sine trusler så kan dette i verste fall resultere i en globalkonflikt. Da har de med sin kynisme klart å påvirke resten av verden på en negativ måte.

 

Haha! Hva med en "globale" konflikten Serbia "skapte" i 1999? Var ikke den kynisk? Hvis de gjør det de føler er riktige og det er stor sjanse for at det slår tilbake på dem kan de vel egentlig ikke beskrives som kyniske [hvis man skulle fulge din logikk]...

 

Hadde de derimot valgt å entre krigen når alle andre var i konflikt på begynnelsen av 90-tallet så kunne de i dag levd i en Kosovo uten serbere, og da hadde både de og resten av verdenssamfunnet sluppet denne spente situasjon.

 

Heller folkemord og krig igår enn uryddig fredelig løsning idag ja.

 

I stede velger de å vente til situasjon på Balkan hadde stabilisert seg for å så lage nye konflikter. Jeg som hadde trudd at vi nå var endelig ferdig og at Balkan kunne se fremover mot en tid i fred, så kommer de på ban igjen og ødelegge for alle andre. Denne løsrivingen på dette tidspunktet kommer til å få konsekvenser for hele Balkan og i verste fall for resten av verden.

 

De ventet til situasjonen var tryggest mulig. Kosovo har ikke angrepet noen, i motsetning til Serbia. Ergo er Serbia på banen igjen for å ødelegge for hele Balkan, som vi er vant til.

 

Du har jo misforstått noe så bort i helvette. Hadde du lest tidligere innlegg fra meg så hadde du skjønt jeg er bosnier og har aldri forsvart serbiske interesser. Jeg har jo vært i krig mot dem i 2 år og vet akkurat hvordan de er.

 

Jeg hater når folk bare kommer innom og bryter ut av seg masse bambus uten å ha lest på temaet.

 

Den historia som jeg skrev, og som du refererte tidligere, er ikke en novelle, din fjott. Det er historisk fakta som du kan lese i hver eneste historisk faglitteratur og meningen med den var å presentere objektiv standpunkt og ikke forsvare serbere. De andre her på forumet stilte spørsmålet og jeg skrev hva som hadde skjedd i realiteten opp gjennom Jugoslavisk historie. Så kan alle andre avgjøre hvem som har krav på Kosovo. Jeg har aldri antydet at Kosovo burde være serbisk eller omvendt. Det for de krangle om de som har interesser rundt dette. Jeg gir meg blankt f i både Serbia og Kosovo. For min del kan de krige helt til det er ikke en eneste av dem igjen. Min interesse sfære i denne sammenheng er først og fremst Bosnia, og det har jeg aldri lagt skul på.

Endret av jascko
Lenke til kommentar
Jeg håper at vi ikke nå har vært med på å skape enda et "Israel/Palestina-problem" midt i Europa.

 

:thumbdown:

Jeg tror ikke det, tror at konfliken enter dabber av eller så klikker styret vårt i Beograd.

 

Dette er et worst case scenario:

 

Da krever Rep. Srpska et eget land. Da blir det krig, men i Bosnia. Spørsmålet er hvordan Beograd reagerer da, men kjenner jeg den drittsekken av en president vi har så lar han den konflikten ligge. Og nok en gang lider de etniske serberene. Jeg håper virkelig ikke det går så langt, og at NATO og FN gir de bosniske serberene et eget land. Mange liker ikke den tanken, men hvis folk vil ha fred på Balkan må noe skje. Hva som skjer videre er et mysterium, men jeg håper Serbia er kvitt Tadic innen den tid. Han er ikke rett mann, for oss. Vi trenger noen som får oss ut av fattigdommen, og ser på våre interesser. Kosovo er tapt, og vi kan egentlig bare la det ligge. Det er en tapt kamp...

 

Jeg er en serber fra Kroatia. Mine meninger blir noen ganger overskygget av følelser, men i grunn vil jeg bare finne sannheten. Jeg kan si litt om hvordan Serbias regjering handler når det gjelder Kosovo, og jeg kan en del om konflikten i 99. Men jeg kan ikke tvinge meninger på folk. Så, jeg beklager om dere tror at jeg er en nasjonalist. Jeg elsker den religionen serberene deler på, og jeg bryr meg om Serbia og landets interesser. Men jeg er ikke noen nasjonalist...

Lenke til kommentar

Her er litt serbisk mentalitet og hvordan serbere forsvarer Kosovo. Morsomt.

 

http://youtube.com/watch?v=5VWZoKWBYXE

 

Sasa, ikke for å være frekk men dette må vel du også ta avstand fra. Les komentarer under, det meste av komentarer er på serbisk.

 

Til andre som ikke forstår språket kan jeg oversette hva som ble sagt hvis ønsket.

Endret av jascko
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...