Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Slettet-376f9

Forklaring av oppstartsavgift, tellerskritt og alt det der

Recommended Posts

Guest Slettet-376f9

Det har vært en del snakk om oppstartsavgift på dette forumet, så jeg tenkte jeg skulle fortelle litt om historien bak prising av samtaler.

 

I begynnelsen (70-tallet) var tellerskrittet. Et tellerskritt var en takstenhet med en fast pris og variabel lengde. Prisen ble bestemt av Stortinget en gang i året, mens Televerket praktisk nok selv kunne bestemme lengden på takseringsintervallet. I 1985 varte det fra 9 minutter til noen få sekunder, hvis man skulle ringe til Japan. Man kunne da regne ut at siden en samtale til mobiltelefon ble taksert i 20 sekunders intervaller, og tellerskrittet kostet kr 0,98, var gjennomsnittsprisen kr 2,94 pr minutt. Dette var selvsagt en sannhet med modifikasjoner siden man betalte for hvert påbegynte tellerskritt. Em samtale på 41 sekunder kostet det samme som en på 55 sekunder, dvs kr 2,94.

 

Tellerskrittet, ja. Grunnen til at det heter så er at hvert abonnentnummer i sentralen for fastnummer var tilkoplet et telleverk som ser ut som de gamle analoge kilometertellerne som var på biler for tjue år siden. En gang hver tredje måned ble alle tellerne fotografert og avlest manuelt. Årsaken til denne kompliserte løsningen var at på den tiden var en telefonsentral et mekanisk uhyre med motorer, releer og mekaniske registere. Teknologien var rett og slett ikke kommet lenger.

 

Telenormobil takserte i tellerskritt til et stykke ut på nittitallet, selv om teknologien da var kommet så langt at man kunne avregne på andre måter. Da monopolet falt i 1993, begynte NetCom og Telenormobil å fakturere i påbegynte 15-sekunders intervaller. På den tiden kostet det tre kroner eller mer pr minutt, og om man ble fakturert i tellerskritt á 98 eller 75 øre hadde mindre betydning. Men legg merke til at man ble fakturert for lengre tid enn man faktisk hadde ringt.

 

I 1998 var konkurransen på pris godt i gang og jeg tror det var NetCom som var den første til å bryte en-krones-barrieren i 1998, ved å tilby samtaler til 0,75 i minuttet. Fortsatt var det 15-sekunders takseringsintervall som gjaldt, men å gi korte beskjeder kunne nå koste så lite som 19 øre. Dette truet inntektene og noe måtte gjøres.

 

Løsningen var å innføre oppstartsavgiften og taksere i sekundintervaller. Telenormobil var først ute, mens NetCom kom etter noen måneder senere. Dvs ikke helt, NetCom fortsatte en stund å fakturere i 15 sekunders-intervaller, i tillegg til at de krevde inn oppstartsavgiften. Etter noen uker så de lyset og gikk over til sekundtaksering. Forklaringen var like enkel som genial, nemlig at nå skulle det bli enklere for kundene. Herregud, drikker dere på jobben, eller?

 

(Den samme forklaringen ble for øvrig benyttet da de satte opp prisen til nordiske fasttelefoner fra 0,99 til 2,49, det samme som samtaler til nordiske mobiltelefoner alltid hadde kostet. Det skulle bli så mye enklere med fast pris. Økningen for samtaler til spesialnummer fra 0,60 til 2,49 ble ikke ledsaget av slike forvirrende forklaringer, men det var kanskje like greitt at det skjedde i stillhet. Sånt skjer når du er pissatrengt og akkurat har begynt i ny jobb.

 

Legg nå merke til én ting. Enten man fakturerer pr påbegynte tellerskritt eller oppstartsavgift pluss sekundtaksering, betaler man altså for litt mer tid enn man faktisk benytter. Det kan bevises kvasi-matematisk at da samtalene kostet 3 kroner minuttet og man ble fakturert i 15-sekunders intervaller, betalte man i snitt for 37,5 øre mer enn man ringte. Regneteknisk sett er derfor oppstartsavgiften og tellerskrittet nokså like.

 

I telecom gjelder også regelen om at det man taper på berg-og-dalbanen må man tjene inn på karusellen. Hva som lønner seg av 0,89 i opppstartsavgift og 0,65 øre i sekundet , eller ett øre pr sekund er et regnestykke som hver enkelt kan sette opp for seg selv. Men husk å se på hva MMS og samtaler til spesialnummer koster (for det kan bli j.vla dyrt å sitte på vent mens du hører panfløyte og venter på at kundebehandleren skal bli ledig) , før du setter to streker under svaret.

 

Eller deler ut roser til operatørene. ;)

 

Edit: lagt til et par spydigheter.

Edited by Slettet-376f9

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...