Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Hvorfor lære matte når det finnes kalkulatorer?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jaok, hva er binomisk sannsynlighet? Og hvordan regner du det pa kalkulatoren?

 

Enkel matte er bare for a fa deg til a skjonne prinsippene bak alt. Som kjemi, fysikk, og avansert matte.

 

Hvis strommen gar hadde man vaert helt hjelpelos hvis man bare hadde hatt kalkulatorer. (altsa.. ikke om strommen hadde vaert vekke i 2minutter)

Lenke til kommentar

Det er bare deg. For noen dager siden tok jeg plantevernskurs og på eksamen var det en enkel matteoppgave. Ca 15 av 30 svarte feil på den, heeeelt feil.

 

 

Oppgaven var noe sånt som dette (tatt etter hukommelsen):

 

Dosering av plantevernmiddel x - 150 ml/daa

 

Du skal sprøyte 60 daa, du har en tank på 400 liter og du skal bruke 20 liter væske per daa. Ja, så skulle vi finne ut hvor mye vann vi trengte, hvor mye plantevenmiddel vi trengte og hvor mange tanker dette ble. Svar med ml.

 

Her fikk vi også lov å bruke kalkulator, men det hjalp jo lite når folk ikke visste hvilket regnestykke de skulle sette opp.

Lenke til kommentar

Du går en tur på butikken, og har 100kr

 

Så finner du ut at du vil ha 3 cola til la oss si 15kr per stk, og så vil du ha en pakke tyggis til 10kr og en skolebolle til 10kr...

 

Hva gjør du for å finne ut om du har nok?

 

a) legger sammen i hodet

 

b) tar frem kalkulatoren

 

c) lar damen i kassa legge sammen for deg

 

? :)

Lenke til kommentar

Hvis du ikke skjønner hvordan matten funker så hjelper det lite med hjelpemidler. Tingen med oppgavene på skolen er at de er i stor grad ferdig stilt opp for deg. Når du kommer i jobb og andre situasjoner i livet så er det å kunne bruke matematiske metoder et klart fortrinn. For å ta et banalt eksempel. Du får tilbud om en jobb med 130kr timen med div tillegg osv, eller en jobb som gir fast månedslønn. Hvis du ikke klarer å regne med variabler så har du ingen forutsetning for å kunne gjøre et godt valg. (hvis jobbene var like utenom lønna da, sånn at ikke andre faktorer spiller inn)

Eller, kanskje bedre eksempel. Du ser en ny TV du har lyst på. Så ser du at du kan kjøpe den for bare 149 kr måneden pluss fakturagebyr og oppstartsgebyr ovs. Lønner det seg i forhold til andre tilbud?

Hvilke mobilabonnement bør du velge? Sjekke forbruk og regne på alle variablene som minuttpris/oppstart/sms/data/månedspris/osv.

 

Kan så klart drite i det over, men gjennom et liv så blir det mye penger av slikt.

 

EDIT: kom på enda noen veldig banale eksempler på at (nesten) alle bruker matte.

Klokken er 17. Du skal noe 18:15. Hvor mye tid har du før du skal noe?

Du har 1 sokk og to føtter. Hvor mange sokker mangler du?

Man kan lage veldig enkle problemer som løses med matte. Jeg kan ikke tenke meg at det er mulig å leve et selvstendig liv i dagen samfunn uten å kunne matte.

Endret av noob11
Lenke til kommentar

Nå ligger det også litt i det at matte er viktig for å utfordre hjernen, som alle andre fag. Mye av hva du lærer vil du sannsynlig aldri få bruk for i det senere liv, men du må se litt på det som at: uten denne utfordringen så kanskje du ikke hadde klart å tenke logikk, eller at du hadde trengt tre ganger så lang tid til å f.eks lære og kjøre bil..

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Nå er det ikke sånn at vi lærer matte fordi at alle skal få bruk for det i det daglige liv. Poenget er at vi får bruk for det masse i fysikk, kjemi, økonomi og diverse andre fag.

 

F.eks. se på dette her. Dette er fysikk, ville du ha klart å regne det ut på kalkulatoren din? http://en.wikipedia.org/wiki/Special_relativity

 

Vi trenger økonomer, kjemikere, etc. og derfor trenger vi folk som kan matte og derfor lærer du matte på skolen. Vi trenger også noen matematikere som kan utvikle ny teorier.

Lenke til kommentar

Jeg synes Arbakadarba illustrerer veldig godt forskjellen på å forstå anvendelse og å kalkulere. En kalkulator er et redskap som regner ut ting. Men den er ubrukelig om man ikke har forståelse for problemet man skal løse, eller har forståelse for hvordan anvende matematikk.

Endret av Skagen
Lenke til kommentar

Du kommer på eksamen, kalkulator er lov å ha som hjelpemiddel. Selvom du har husket å ta med kalkulatoren betyr ikke det at du står. For og i det hele tatt kunne bruke kalkulatoren på en fornuftig måte, må du vite hvorfor ting henger sammen. Hjelper ikke å kunne tegne inn en graf på kalulatoren hvis du ikke skjønner hva den sier deg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...