Gå til innhold

er det mulig å kopiere os fra en hdd til en annen?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Du kan ikke kopiere på "vanlig" måte fra den gamle til den nye. For at OS-et skal virke kreves det også at noen spesielle sektorer på hardisken kopieres. Disse kalles MBR (hovedoppstartssektor). Det du kan er følgende.

  • Klone eksisterende harddisk fra den gamle til den nye i den maskina du har i dag. Krever spesiell programvare, som f.eks Acronis True Image Home. Kloning kan også gjøres via en komplett backup som gjøres restore på. Samme program kan brukes. Kloning og komplett disk-backup håndterer MBR.
  • Flytte harddisk som foreslått ovenfor. Fordelen her er at det tar langt mindre tid. Ulempen er at du da får en OS-disk som har noen år på baken, og således økt risiko for diskkrasj. Da setter du inn en rimelig ny disk i den du skal selge.
  • Ny installasjon av OS.

Det ligger noen ulemper med de to første metodene, som kan gi deg betydelig med problemer. Den gamle installasjonen er satt opp med et bestemt sett av drivere for HK (nettverk, lydkort etc) og skjermkort. Når man setter gammel OS-disk inn i et nytt oppsett eller bruker en klonet disk, kan det være at feil drivere gjør at man ikke får starter, harddisk blir ikke funnet, alt av gamle drivere må fjernes og nye må legges inn. I verst tenkelige tilfellet ender man med en reinstallasjon uansett og i best tenkelige kan det gå noenlunde greitt. Det siste kan skje dersom man bruker hovedkort fra samme produsent, og som har relativt like deler på hovedkortet. Men regn med at det går galt.

 

Ny installasjon (dersom man har OS-et på CD-er) er alltid å anbefale ved en ny maskin. Men her er eventuelt to stk problemer. Det ene er om man har en OEM-versjon av OS-et (XP eller Vista), så vil man neppe få aktivert OS-et uten en eventuell telefon til MS. Sier man at man har byttet maskin får man neppe det aktivert via telefon heller, men man kan jo være litt uærlig. Det andre problemet er at man da ikke kan selge den gamle maskinen med OS. Har man fullversjon av OS-et, så er nyinstallasjon helt kurant.

 

Personlig velger jeg alltid nyinstallasjon ved nytt HK; Minne og CPU - det selv om jeg bruker gammel HD. Da får jeg også rensket skikkelig opp. Men jeg bruker egen partisjon til OS og programmer, mens alle brukerfiler ligger på andre partisjoner. Dette gjelder også epost. Men uansett tar jeg backup av alt til en ekstern disk.

Lenke til kommentar

problemet er bare at jeg ikke har noe OS, det fulgte bare med maskine min, som forøvrig er en (h)dell. Går det ann å bruke en recovery disk som fulgte med en annen maskin eller evt. oppgraderingsdisk? eller for den saks skyld en sikkerhetkopi av operativsystemet?

 

Edit: Den gamle hdden er på 160 GB, ikke akkurat kjempemye, derfor ike aktuelt å beholde gamle så sant jeg ikke blir nødt grunnet OS :p

Endret av NOR_Andrsn
Lenke til kommentar

Da har du i utganspunktet en spesialpreparert OEM-versjon av OS-et (XP regner jeg med).

 

Om du vil klare å bruke en recovery på en annen maskin, tviler jeg på. Disse OEM-ene til Dell, HP, Acer etc, som man heller ikke trenger å aktivere har en spesiell funksjonalitet knyttet mot kjennetegn på maskinene (som oftest HK). Derfor går det som oftest rett vest uten et eller annet hack. Vet at noen har fått det til, men det har ikke jeg ved mine forsøk.

 

Så jeg anbefaler deg å spandere på de knappe 1 000 kr det koster å kjøpe et OS (OEM) om du må ha XP eller Vista. Linux er vel uaktuelt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...