Gå til innhold

Korleis er reglane for kvadrat på leiarar som "ligg laust"


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Du skal ikkje belaste ei padde på fult. Det hender ofte at paddene tar fyr. Den som eg har til pcen min er 3G1,5, på norsk blå, brun og gul/grønn(jord) 3500w MAX, 16A...

 

EDIT: Alt er lov, men dei som lager den veit ikkje kva DU skal bruke den til. Så da må du kjøpe ein som passer deg. Til pc kan du bruke fra 1,5 til 2,5. Ein pc trekker ikkje så mykje, kan rekne med at den trekker fra 600W og oppover med skjerm.

Endret av BigJaffa
Lenke til kommentar

Prøvde en gang under kontrollerte former, å belaste en lampettleding (0,75mm2) med rundt 4kW. Etter ganske kort tid var ledningen myk og bløt, med økende temperatur. Forsøket ble stoppet før ledningen nådde smertegrensen på rundt 70 grader. Forsøket beviser at det ikke alltid plug and play.. Varmeovner og skjøteledninger er fy fy...

 

Om vi kjører en test på en 1mm2 med 16A, vil nok den også bli noe varm, synes det er noe merkelig at 1mm2 er godkjent for 16A.

 

Løse ledninger går forresten ikke under kravet i forskriften om at 1,5=10A og 2,5=16A. Om vi ser nærmere på strømføringsevnen til en 1,5mm2, i normal romtemperatur, liggende alene på trevegg, er den nærmere 20A. Dvs at en skjøteledning med 1,5mm2, uten problemer takler 16A. Forskriften vil være på den veldig sikre siden når det gjelder tverrsnitt i faste installasjoner.

 

Jeg ville uansett kjøpt 1,5mm2 i skjøteledninger, er mer fleksibelt om man skulle bruke den til større belastninger en gang. Skjøteledninger og padder er jo en midlertidig løsning, og El-tilsynet er ikke særlig begeistret for å se de blir brukt som fast..

Lenke til kommentar

har belastet 2,5 kvadrat gummikabel (vel og merke av god kvalitet, og med 63 A rundstift i hver ende) oppmot 63 A (litt varierende belastning), i over en time, den var da så varm at det ikke gikk ann å ta i den, men det setter NEK 400's krav om strømføringsevne litt i perspektiv, sikkerhetsmarginene er STORE

Endret av SirAmp
Lenke til kommentar

Eg veit at det er trygt å bruke den. Men eg blir sur når dei brukar 1mm2 og skriv at den "taklar" 16A. Det vil jo gå, men noko vil bli heitt og vil kanskje smelte. No skal eg kun ha datautstyr (data, skjermar, ekstern hdd, switchar) på padda så eg veit at eg ikkje vil klare å overbelaste padda med det. Det vil vel komme på noko og 1000W maks i forbruk veit eg.

Lenke til kommentar

Var med å arrangerte lan no i julehelga å der var det ein 1.5mm2 kabel som var belasta med 4kW eller meir. Kabelen var kopla til ein microbølgje omn og 3 bakar ovnar av litt mindre en standard størrelse. Då eg tydleg vis var den einaste som tok intiativ til å sjekke at alt var i orden under lanet kom eg over denne kabelen. Den var varm, 25-30 grader kanskje. Den var kopla til eit trefasa 16A uttak. Trur den var beskytta av ein C16 sikring. Den slo alder ut. Hadde dette stått på leinger ville det antageleg vis sikkert ha bjønt å brenne i kontaktane til denne kabelen. Eg fordelte desse omnane på tre 1.5mm2 kablar når eg oppdaga varmgangen i kabelen.

Lenke til kommentar
Hvis du kjenner på ein kabel det går mykje straum i gjennom så vil du kjenne på midten at det kanskje er litt varme i den. Kjenner du ner støpsla/ anna som er i endane så vil du kjenne at det er heitare det. Så eg vil no nesten sei at det er motsatt eg :hmm:

 

det er fordi det er i kontaktpungtene det er dårligst kontakt og dermed størst varmgang

Lenke til kommentar

Fører du straum gjennom ein kabel, ledning eller leira er vel straumen og derfor temperaturen lik over heile?

 

Vil det bety noko om kabelen er 200 meter? Du får lågare spenning, men høgare straum, ein kort kabel vil med andre ord være kjøligare enn ein lang, men innanfor eit par meter er spenningsfallet og temperaturvariasjonane ubetydelege.

 

Problemet i dag er at spesielt TV-benken har mange fleire einingar enn før. TV, forsterkar, reciever, digital tuner, PC, Xbox osv... Og det er ikkje like lett å slenge opp fleire stikkontakter, dei må i så fall leggast på vegg og er ikkje mors draum. Ikkje kan ein påstå det er billig å få ein elektrikar til å montere eit par stikkontaktar til heller.

 

Paddene er billige og mannen i gata veit ikkje om farane ved å bruke dei. Slenger dei på ein oljeovn og støvsugar så byrjar effekten å bli bra.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...