Gå til innhold

Hvilken plugg er dette?


Anbefalte innlegg

Kjøpte en pizzaovn men mangler en plugg som kobles til ledningen fra pizzaovnen på bildet og deretter i vegguttaket. Den er ca 5 cm bred og dyp (har ikke målbånd så ta det med en klype salt) Bilde: http://img251.imageshack.us/img251/5400/stikkontaktsn0.png

 

Spesifikasjonene på pluggen: 16-9h/220-240.... 16A

 

Kan ikke ta pizzaovnen med i butikken (sinnsykt tung stenovn) så å finne ut ved hjelp av bildet er eneste mulighet. Hvor får man kjøpt slike plugger?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Da jeg var på biltema idag nektet de å vise hvordan man kobler pluggen og sa at kun en autorisert elektriker kunne gjøre dette. Han sa også at det ikke kunne kobles i et vanlig vegguttak, men til sikringsskapet ?? Burde kanskje sagt at dette var en pizzaovn, kanskje de trodde det var til noe annet. Pizzaovnen er den samme typen av de to øverste: http://www.abccoproducts.com/products/used_equipment.html

 

Trodde man kunne koble det til veggutaket for strøm til ovnen men her tar jeg kanskje feil?

Lenke til kommentar

Er jo ein pizzaovn... og det er jo bare varmeelemet inni den, ingen motorer som gå rett veg osv, så det er nok bare og koble i veg, om du har alle 3 fasene fram til komfyren din.

 

Det er vel litt uvanlig at ein komfyr bruker 3fase.. i allefall ein sånn liten pizza ovn.

 

Har du ikkje 3 fase fram til der du skal bruke den, er det kanskje like greit å kjøpe ein ny oven...

Lenke til kommentar

Koplingen skal være grei, det eneste å huske på er å få jordingen på rett plass. Denne pleier å være godt merket med jordsymbol. Ellers så pleier jorden å være den av pinnene som ser litt annerledes ut.

 

Har du ikke 3 fase, kan du jukse den siste fasen til med en kondensator, men tror det da er best å finne seg en annen ovn/varmeelement.

 

Bør kanskje også sjekke at denne går på 230V, ser ut som om den kan være fra US.

Endret av Drittsekken
Lenke til kommentar
Da jeg var på biltema idag nektet de å vise hvordan man kobler pluggen og sa at kun en autorisert elektriker kunne gjøre dette. Han sa også at det ikke kunne kobles i et vanlig vegguttak, ...

9436215[/snapback]

Og her har Biltema helt rett. Trefase-tilkobling krever autorisert elektrikker. Bortsett fra det vil ikke finne trefase-kontakter i vanlige hjem, hverken på veggen eller i sikringskapet. Er det en industriovn du har kjøpt?

 

Selv komfyrer har spesialkontakter men er fortsatt bare en fase og krever autorisert installatør hvi kontakter ikke er riktige på vegg eller fra komfyr.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

3 fas i vanlig hjem kommer ann på hvilket abonement man har fra nettleverandøren (og selvfølgelig at man har lagt inn 3+1 kabel).

 

Hvem som helst kan legge inn 3 fas (ikke hvem som helst ufaglært, men et hvilket som helst hus kan få 3 fas). Men siden det er dyrere er det svært få som har dette med mindre man har utstyr som krever dette, eller har så stor belastning at e-verket vil at det skal fordeles over alle 3 fasene (noe som ikke er tilfellet i vanlige hus).

 

Antar at grunnen til at denne er 3 fas er at det er flere varmeelement i den og de er fordelt på de 3 fasene for å fordele effekten. Det er ingen varmeelement (eller andre elektriske ting jeg kan tenke meg man finner i denne ovnen) som krever 3 fas. Derfor er det en mulighet å åpne den, finne koplingen til varmeelementene og kople disse om slik at man bare bruker 2 faser.

 

er pluggen Blå, så er det nesten helt sikkert 230V

 

Nå tenkte jeg mer på hva ovnen er stemplet med, ikke hvilken type kontakt han kjøpte på biltema. Siden dette ser ut som en ovn fra US er det stor sansynlighet for at dette er en 110V ovn, da kan varmeelementene blir ødelagt hvis man kjører på med 230V. Da trengs det en trafo.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

ovnen bør og skal ha et merkeskilt som spesifiserer hva slags spenning den er lagd for, hvis det er 230 volt, kan du sjekke i sikringsskapet om du har trefaset inntak, dette skal stå på kursfortegnelsen: Tilkoblet fas(fase/faser)

det varierer desverre veldig hvordan det blir oppgitt, men hvis det står 3, RST, eller L1,L3,L3 er det bare å ta kontakt med en autorisert elektroinstallatør (elektrikerfirma) og be om at de skal komme og montere en ny trefasekurs med en 230V 3fase rundstift stikk for deg, syns pluggen ser ut til å være 16ampere, men det kan du jo eventuelt få elektrikeren til å se på.

Lenke til kommentar

Det værste som skjer hvis den ikke tåler 230V er at varmeelementene ryker og kanskje sikringen også.

 

Nå skal det også sies at hvis man bare kopler på 2 faser i kontakten skal i hvertfall 1 varmeelement få spenning. Så det går ann å teste dette før man kontakter en elektriker.

Kople det støpselet du kjøpte sammen med et normalt topolet støpsel til å sette i veggen. Du kopler da det to strømførende ledningene på pinne 1 og 2, og jordig på jording. Sjekk om du får liv i den.

 

Dette er lovelig siden det ikke er fast opplegg. Grensen går ved stikkontakten. Alt som er frem til og med stikkontakten må utføres av faglærte. Regelen er slik for at det skal være lov å reparere en skadd skjøteledning, lampe e.l. uten å måtte ringe til elektriker.

Lenke til kommentar
Dette er lovelig siden det ikke er fast opplegg. Grensen går ved stikkontakten. Alt som er frem til og med stikkontakten må utføres av faglærte. Regelen er slik for at det skal være lov å reparere en skadd skjøteledning, lampe e.l. uten å måtte ringe til elektriker.

9439385[/snapback]

 

Man har strengt tatt ikke lov å koble trefasede kontakter som ufaglært, selv om det er snakk om en løs skjøteledning, men dette er vel et av forbudene det syndes mest mot...

Lenke til kommentar
Spesifikasjonene på pluggen: 16-9h/220-240.... 16A

 

Dreier seg nok om en vanlig trefas 230Vovn. Sjekk merkeskilt på baksiden i området hvor kabelen går inn for sikkerhetsskyld.

Jeg regner med at du ikke har vært i USA, kjøpt en pizzaovn og "enkelt og greit" tatt den med hjem på flyet, så jeg er 99% sikker på at den faktisk tåler 230V.

 

Den siste fasen ville vært en dårlig idé å jukse til, da man trenger en forholdsvis stor kontaktor, samt. at strømmen gjennom denne kommer til å bli nokså stor.

 

Det finnes ingen annen fasit på hvordan du skal få igang denne enn å ringe en elektriker.

Om du har et nyere elektrisk anlegg (400V, du ser at det er 4 moduler på hovedsikringen i sikringskapet ditt), er det nok dessverre bare å glemme å få igang denne uten større endringer i hvordan varmeelementene er koblet opp - noe jeg er veldig skeptisk til om det skulle oppstå en brann (enten brannen stammer fra en pizza eller det elektriske). Da må du i så fall ta kontakt med en "lekeelektriker" (hvitevarer).

 

 

Edit: Ovnen kan jo også kobles om til 2fas, men vær oppmerksom på at ovnen kommer til å trekke omtrent dobbelt så mye strøm.

2fasstrøm = 3fasstrøm * 1,732

 

Om ovnen din trekker 4000W:

2fasstrøm: 17,4A

3fasstrøm: 10,0A.

Endret av Melkekartong
Lenke til kommentar
Man har strengt tatt ikke lov å koble trefasede kontakter som ufaglært, selv om det er snakk om en løs skjøteledning, men dette er vel et av forbudene det syndes mest mot...

9439509[/snapback]

 

haha, ja. Husker jeg var på en byggeplass en gang. Der hadde vi en sånn "Supermann" han kunne ALT. Spesielt elektrisk! For det hadde han prøvd seg til!

 

Ford.systemet på anlegget var TN400(3+N), og tror du ikke vi en dag plutselig hadde en helt ny drill som SPRUTA gnister? Joda, smartingen hadde ikke tatt hensyn til at N skulle kobles på N, så drillen kjørte jo på 400V. Etter det så vi lite til ham i byggskapene rundtomkring :D

Endret av Melkekartong
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...