Gå til innhold

Hvorfor vanskelig å melde seg ut av kirken?


Anbefalte innlegg

For 1 år siden bestemte jeg meg for å melde meg ut av kirken, i håp om at kirkene skal bli lagt ned og på den måte vil vi kansje få ferre religiøse. Og fordi jeg hater religion personlig.

 

Jeg sendte først brev, etter 3 måneder hørte jeg av en kamerat at han hadde gitt opp, de hadde ikke klart å fjerne han, selv om han maste mange ganger.

 

Så jeg ringte kirken, og var fremdeles medlem. Kirken ba meg sende enda et brev. 3 nye måneder gikk og jeg ringte igjen, fremdeles medlem var jeg. Og når jeg spør om jeg kan melde meg ut pr. telefon sier hun bare: "send brev". jeg sa jeg hadde sendt 2 brev og hun sier: "da må det ha skjedd en feil" rettere sagt 2 feil.(fikk meldt meg ut et år senere da jeg personlig dro til kirke kontoret i oslo).

 

Hiver dem brevene mine? er dette en sleip måte for å beholde medlemmer? Hvorfor gjør dem i så fall dette når dem får støtte uansett medlemstall? Noen andre hatt samme problem?

Endret av Lafs
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Samme erfaring som deg, Lafs. Sendte brev, men var fortsatt medlem da jeg ringte. Fikk beskjed om at jeg måtte sende brev for å melde meg ut, verken e-post eller per tlf. var mulig. Prøvde igjen, nok engang forgjeves. Møtte opp på kontoret i Oslo, og da fikk jeg ordna det.

Lenke til kommentar

Har meldt meg ut av statskirken to ganger allerede jeg... Likefullt står jeg registrert som medlem. Dette er bak mål. Hadde det vært snakk om en bokklubb eller noe lignende så hadde forbrukerrådet og TV2hjelper deg vært på plass for lenge siden.

 

Nå har jeg nesten gitt opp. Det koster meg heldigvis ikke noe å være ført opp der, men det er en liten prinsippsak. Jeg tror ikke på eventyrene om Jesus og de tåpelige moselovene kan de bare stikke et visst sted.

Lenke til kommentar

Jeg har meldt meg ut en gang, og er ikke blitt noen ny medlem.

Først sendte jeg en mail, og fikk beskjed om at jeg måtte kontakte mitt lokale kirkekontor elns, og melde meg ut derfra.

Svarte da med at jeg aldri skulle ha vert medlem, og da ble jeg meldt ut med en gang.

De var ikke vanskelige å be heller, og spurte hvorfor jeg var medlem, da jeg egentlig ikke skulle være med, og fikk da dette svaret:

Historie

 

Den norske kirkes medlemsregister ble etablert i 1999 etter en 3-årig prosjektperiode.

 

Registeret skal, ifølge kirkelovens § 3, inneholde alle medlemmer av Den norske kirke samt barn under 18 år dersom en av foreldrene er medlem av kirken. Ved etableringen i 1999 valgte en, i tråd med retningslinjer fra departementet, å ta utgangspunkt i folkeregisteret. Alternativet var en gjennomgang av alle landets kirkebøker og digitalisere alle opplysninger i tilstrekkelig mange år bakover i tid. Dette ble vurdert som for kostnadskrevende.

 

I kirkebøkene ville en finne en oversikt over alle som er døpt og dermed medlem i Den norske kirke.

 

Man valgte å ta utgangspunkt i Folkeregisteret og eliminere de personer som enten har meldt seg ut, hører til andre trossamfunn eller på andre måter har gitt tilkjenne at de ikke ønsker å være medlemmer i Den norske kirke. En slik løsning ville dessverre innebære at et visst antall personer ville stå registrert som medlem i Den norske kirke, kort og godt på bakgrunn av at man i 1999 stod registrert i Folkeregisteret. Denne løsningen ble bestemt av politiske myndigheter og ble den gang fattet mot kirkerådets klare anbefalinger.

 

I årene før og etter 1999 forsøkte man å identifisere så mange ikke-medlemmer som mulig slik at disse kunne slettes fra registeret. Dette ble bl.a. gjort ved registrering av utmeldinger etter 1945, samarbeid med andre tros- og livssynssamfunn, informasjon gjennom annonser og deltaking i den offentlige debatt og utlegging av foreløpige medlemslister to ganger i løpet av 1997. Alle personer av utenlandsk opprinnelse ble også tatt ut av registeret. I underkant av 600.000 personer ble gjennom dette arbeidet tatt ut av registeret. Videre har det vært gjort store anstrengelser over flere år også i de lokale menighetene for å identifisere personer som står feilaktig registrert i medlemsregisteret.

 

Kort om økonomi

 

Den norske kirke er en statskirke og finansieres over statsbudsjett og kommunebudsjetter uten hensyn til medlemstall. Det er et politisk spørsmål hvor stor bevilgning Den norske kirke skal ha, lokalt og sentralt. Medlemsregisteret er således ikke etablert for å danne beregningsgrunnlag for økonomisk driftsstøtte til Den norske kirke.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...