Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Problemer med bios


Anbefalte innlegg

Heisann!

 

Jeg har et lite problem med pcen (ja. jeg har søkt, men jeg fant ikke ut noe :) )... Når jeg skrur den på får jeg følgende feilmelding: "CPU is Unworkable or Has Been Changed". Jeg har valget mellom å trykke på "Delete" for å gå inn på biosen eller "F1" for å fortsette. Jeg har fått denne meldingen et par ganger tidligere, men da holdt det å bare gå inn i biosen og gjøre en liten endring, for så å lagre og avslutte.

 

Nå prøver jeg å gjøre det samme, men pcen henger seg når jeg prøver å lagre biosen. Når jeg trykker på "save and exit" og deretter "y", mister skjermen alt av signal fra skjermkortet. Så står den bare å summer (hdd og alle vifter) helt til jeg blir nødt til å skru den av med "makt". Jeg har prøvd med to forskjellige skjermer, men jeg får akkurat samme resultat.

 

I tillegg til "CPU is Unworkable or Has Been Changed" meldinga står det at jeg har en 1300mhz cpu (100mhz x 11). Biosen har altså underklokket CPUen min fra 2600mhz(?) til 1300mhz... :ohmy:

 

Hvis jeg trykker på "F1" istede for å gå inn på biosen, starter pcen opp som vanlig, men CPUen er betydelig mye dårligere (naturlig nok...).

 

Jeg har prøvd å resette biosen, og da får jeg opp "Don't shut down the pc while saving bios" (eller noe i den duren) etter "save and exit". Slik står den i et par sekunder, så blir skjermen svart og den henger seg igjen. Når jeg starter maskinen på nytt får jeg fortsatt samme feilmeldinga som tidligere.

 

Jeg har kommet fram til at det ikke har noe med skjermkortet å gjøre. Biosen skulle lagret seg og startet på nytt uten å henge seg selv om jeg ikke hadde hatt skjermkort i det hele tatt. De eneste mulige feilene jeg kan komme på er feil med biosen, biosbatteriet begynner å bli dårlig eller feil på hovedkortet :hmm:

 

Liste over relevant hardware:

Hovedkort: Abit NF7-S v2.0

CPU: AMD Athlon XP-A 3000+ (Barton)

Skjermkort: Ati Radeon 9600

Bios type: Phoenix-Award BIOS v6.00PG (Jeg har oppdatert biosen, men det hjalp ikke)

 

Jeg har forresten en helt villt dårlig PSU (230 watt :no: ), men det har jo fungert perfekt før så jeg kan ikke se at det kan være problemet.

 

Har dere noen forslag til hva som kan være problemet?

Er det noen andre som har hatt dette problemet?

Tror dere det kan være hovedkortet som er i ferd med å ta kvelden?

 

Med tanke på min tynne lommebok håper jeg virkelig ikke at det er hovedkortet som holder på å ta kvelden :ph34r:

 

Mvh

Bulletride

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det billigste hadde vært å forsøke om det er biosbatteriet som er døtt og ikke tar inn nok strøm. Last ned Everest (Øverste download). Du trenger ikke skrive inn din ekte info for og fortsette. Bare skriv falskt navn og epost.

 

Etter nedlastning og innstalasjon har du en 30 dagers demo av et program som gir deg litt for mye info om din pc.

 

 

Nå kan du starte programmet. Du får en melding om at dette er en 30 dagers prøve og klikker ok. Nå har du mange veier å gå. Den du skal er "Maskinnavn-> Sensor"

Se på strømdataene. post disse eller sjekk tallene selv. Lykke til :)

Lenke til kommentar

Jeg er enig. Batteriet ser ut til og være på plass. Det neste er vel å forsøke å oppgradere biosen. Du kan først forsøke (om du ikke allerede har forsøkt) resette cmos ved å flytte en jumper inne i pc en eller ved å ta ut batteriet som ligger inne i pc en (Du finner bare ett batteri der). Napp det ut i 5-10 sekunder og putt det på plass. Husk at alt av strøm til pc en må være av, helst dratt ut kontaktene. Når batteriet er på plass starter du maskinen og sjekker igjen.

 

Lykke til :)

 

(Leggetid så ikke mer svar fra meg i natt)

Lenke til kommentar

Da jeg startet pcen etter å ha tatt ut og inn batteriet, kom den samme feilmeldingen opp. Eneste forskjellen var at da jeg trykket på "save and exit" i bios, kom det en rød rute som det sto at jeg ikke måtte skru av pcen mens biosen ble lagret. Deretter hang den seg, og jeg mistet skjermen igjen. Før jeg hadde dette problemet skrudde pcen seg automatisk av og på etter at den meldinga ble borte.

 

Da jeg startet den på nytt fikk jeg ikke lengre melding om at biosen ble lagret. Jeg får bare den meldingen første gangen jeg skrur på pcen etter å ha tatt ut batteriet :hmm:

Lenke til kommentar

Jeg fant en post på et annet forum der noen andre hadde akkurat samme problemet. Ser ut som om det er et vanlig problem på Abit NF7-S v2.0 som ikke lot seg reparere. :roll:

 

Nå blir jeg nødt til å stjele litt penger fra "ny-tv" kontoen for å få råd til nye deler :cry:

Men det var vel egentlig på høy tid å oppgradere pcen uansett...

 

Takk for at du tok deg tid til å hjelpe Thor. :thumbup:

Lenke til kommentar

Har hatt Nf7 i flere år .

"CPU is Unworkable or Has Been Changed" kommer når bios ikke gjennkjenner CPUen og setter bare noe default multiplier og FSB .

Dette gjorde kortet alltid på min XP-M prosessor.

 

Sett Multi/fsb pånytt manuelt (til det de skal være for din cpu)og save fra cmos så blir det iorden.

 

Bytte biosbatteri er lurt , i tillegg også med kun 1.stk DRAM brikke.

Endret av syar2003
Lenke til kommentar
Har du prøvd dette.  http://hardware.mcse.ms/archive67-2004-8-52815.html

Ville også målt batteriet, eventuelt bare satt inn nytt.

9076850[/snapback]

Jeg prøvde å måle batteriet med voltmeter istad. Det gav ca 3.3v, så jeg regner med at det er i orden.

 

Har hatt Nf7 i flere år .

"CPU is Unworkable or Has Been Changed" kommer når bios ikke gjennkjenner CPUen og setter bare noe default multiplier og FSB .

Dette gjorde kortet alltid på min XP-M prosessor.

 

Sett Multi/fsb pånytt manuelt (til det de skal være for din cpu)og save fra cmos så blir det iorden.

 

Bytte biosbatteri er lurt , i tillegg også med kun 1.stk DRAM brikke.

9076888[/snapback]

Det fungerte å gjøre det før, men nå henger den seg når jeg prøver å lagre de nye innstillingene i bios. Skjermen blir helt svart (mister signalet) når meldinga om at biosen blir lagret skulle kommet, og viftene bare står og summer jevnt. Den "restarte pc"-lyden kommer aldri. Den står og suser helt til man skrur den av... :ermm:

 

edit: leif

Endret av Bulletride
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...