Gå til innhold

Kvalitet/tykkelse på audio kable.


Anbefalte innlegg

Når du skal teste forskjelliger kabler, kan det være greit å bruke en CD du har hørt mye på. Du vet da hvordan det hørtes ut på de gamle kablene. Når du da prøver med nye kabler hører du det fort hvis det er noen form for forbedring. Så at det var noen som nevnte at høyttaler kabler er det viktigste i et anlegg tidligere i posten. Her må jeg si meg uenig. Undervurdere aldri en god signalkabel. Kabler kan i enkelte tilfeller være alfa og omega, men ikke nødvendigvis. Høre med diverse forhandlere om de har demo modeller som kan ta med deg hjem å teste.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

LarsC:

Nå er vel sikkert du uenig med meg, men....

 

Når man tester hørselen hos gamlinger viser det seg ofte at de ikke hører lyder over 11-12Khz. Men, når man setter de foran et stereoanlegg, så merker de faktisk tydelig, hvis man prøver kutte frekvenser over det punktet hørselen strekker til.

Hørselsansen hos mennesket er en finurlig ting!

 

Det finnes også forsterkere som måler helt perfekt, men som alikevell ikke låter bra.

Lenke til kommentar

Ah, lenge siden jeg hadde en skikkelig diskusjon med folk som lytter til musikk med måleinstrumenter :smile:

 

Men fra sp¢k (det må det jo være) til revolver, ordentlige signalkabler må til hvis du vil ha valuta for anlegget ditt. Kjipt å kj¢pe regummierte dekk til den nye Ferrarien ? Vel.

Har du et anlegg til en syv-åtte tusen b¢r du legge et sted mellom to og fem hundre kroner i signalkabler (per sett). Bruk gjerne samme type signalkabel som h¢yttalerkabel.

 

Og for å briefe, jeg har Nordost Red Dawn over hele linja, pure silver for pure listening !

Lenke til kommentar

Her var det ikke snakk om å lytte med måleinstrumenter.

 

Og har du kabler av rent sølv (du mener vel forhåpentligvis sølvbelagt), synes jeg du har mer penger enn vett.

 

Og hva er det med disse ¢-ene? Ø ligger mellom L og Æ hvis du har et vanlig tastatur. *hint, hint* :wink:

Lenke til kommentar

gjorde endel blindtester sammen med en kamerat for noen år siden. når han sa hvilken kabel han brukte, hørte jeg tydelig forskjell. når han ikke sa noe, så hørte jeg fremdeles forskjell, bare at jeg da tok feil hele tiden! det samme gjorde han. innbilningens kraft er stor. it is all in your head.

i rettferdighetens navn: vi hørte begge en svak forandring (glattere diskant) med en MIT høyttalerkabel (til 6-7000 kr). men vi fattet mistanke til en boks eller utvidelse på kabelen, gjorde endel målinger, og kom frem til at boksen måtte inneholde et zobel nettverk, eller noe slikt. et zobel nettverk til å glatte ut impedansen på en typisk diskant-dome består av en motstand og en kondesator, og vil ikke koste mer enn 20 kroner, selv med de beste komponenter. forklaring: impedansen på en typisk diskant stiger med frekvensen pga av induksjon i svingspolen. siden det i 9 av 10 tilfeller sitter en dempemotstand i serie med elementet, vil denne dempingen avta med økende frekvens (se på det som en spenningsdeler). zobelen får dempingen til å bli jevn, og diskanten vil fornemmes som en anelse mindre spiss (spiss er ikke riktig ord. da det er snakk om det øverste overtoneomrædet bør jeg heller si: mindre "metallisk". (det er snakk om svært subtile nyanser). komponentverdiene er ikke særlig kritiske, og effekten er så liten, at selv om høttaleren er konstruert slik at zobelen gir et puff i feil retning, vil det være nesten umerkelig.

så mye for de 6000.

(nåfortiden bruker jeg alltid zobel på mine konstruksjoner, forresten. 20 kr, det er jo ikke engang en halv-varm pølse på seveneleven.)

Lenke til kommentar

dette minner meg på en sak jeg leste i de gamle FAKTA bladene til min onkel. Der var det nemlig foretatt en undersøkelse i USA med grønn og svart (vanlig) kaffe som hadde AKKURAT samme smak....og du kan vel tenke deg hvilken som kom klart best ut i testen? I blindtesten var det hips om haps men når samtlige forståsegpåere får SE den grønne kaffen kan du tenke deg hvordan de stolt pekte på den svarte kaffeen og sa den var bedre... bare til sammenligning

Lenke til kommentar

En signalkabel skal flytte et signal fra et sted til et annet UTEN å forandre på signalet. (Ihvertfall det jeg mener). Enhver kabel har en viss resistans, impedans og kapasitans som vil forandre signalet en smule. Derfor vil en god kabel høre annerledes ut en en dårlig (billig).

 

Men å _høre_ (i blindtest) hva som er _best_ er nok omtrent umulig. (kanskje med unntak av Ekstremt dårlige kabler).

Lenke til kommentar

Quote:


Men å _høre_ (i blindtest) hva som er _best_ er nok omtrent umulig. (kanskje med unntak av Ekstremt dårlige kabler).


 

Det er nok ihvertfall vanskelig, var å hørte på endel cd-spillere i 2000 kroners-klasse, på de fleste var det vanskelig å gjøre seg opp en mening om hvilken som var best, selv om det var forskjell i lyden. Og jeg regner med at en signalkabel har mindre å si. (forsterkere og høytalere i samme prisklasse var det forøvrig veldig stor forskjell på).

 

AtW

Lenke til kommentar

Viktigst at signalkabelen er skjermet i sær hvis du har endel elektromagniske "støy"kilder i nærheten (TV, video, lysdimmere, varmekabler i gulv etc - til og med PC påvirker TV selv om det står i et annet rom).

 

En kan godt bruke vanlig koaksialkabel som signalkabel som et rimelig alternativ. Husk å jorde skjermen til signalenheten.

 

Har også meget gode erfaringer med skjerma høyttalerekabler i bil pga. mange støykilder og strømførende ledninger.

Lenke til kommentar

Det innlegget med at øret er et dårlig måleinstrument i forbindelse med høyttalere er d dummeste jeg har hørt. Det er da ørene som skal høre, ikke noe annet.

Det er likegyldig om et måleinstrument kan "høre" forskjell på to forskjellige signalkabler, da det er ørene våres som skal nyte lyden.

Lenke til kommentar

Jeg lurte for en stund siden på om jeg skulle kjøpe nye høytalerkabler og lånte et demobrukt par til kroner 6500,- (biwire 2 x 2,5 m) med en nypris på ca 25K.

 

Jeg har kabler til ca 4.000,- mellom forsterker og høytalere nå og må bare si at jeg ikke hørte noen (stor) forskjell. Ergo jeg kjøpte ei heller nye kabler.

 

Alt kommer an på hvor bra resten av systemet er. Som andre har poengtert her; det blir ikke bedre enn det svakeste leddet. Jeg har et stereoanlegg til ca 40K + høytalerkabler og da hørte jeg ikke forskjell på kabler til 4K og 25K... Hadde jeg hatt utstyr til 200K hadde nok saken vært noe forskjellig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...