Gå til innhold

Arbeidsledighet i Tyskland


Anbefalte innlegg

Holder på med en skoleoppgave om arbeidsledighet i Tyskland, forskjeller mellom Øst og Vest og om forskjellene i arbeidsledigheten også gjelder Øst- og Vest-Berlin og hvorfor det er blitt slik det har blitt. Noen som sitter på litt informasjon de vil dele med meg eller noen gode linker (norske og tyske) som jeg kan bruke?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg var en kort tur innom Dresden i '98 og det som var mest påfallende var voksne mennesker som jobbet på McDonalds.

Det var på tur med SK-klassen så vi hadde jobbet noe med hvordan Øst og Vest hadde blitt integrert, og høy arbeidsledighet i øst var en meget klar tendens!

 

Kanskje ikke så mye å skive oppgave om, men en illustrasjon! :)

Lenke til kommentar

Øst-Tyskland hadde veldig mye sterkt forurensende subsidiert industri som ble ulønnsom når markedet mot vest ble åpnet. En annen årsak kan være at veldig mange høyt utdannete folk flyttet på seg til vest, slik at industriledere etc. ble mangelvare i øst, og at det derfor ble vanskelig å skape arbeidsplasser.

 

Husk at øst-tyskland ble innlemmet i vest-tyskland på vest sine premisser, og i og med at vest-tyskland i aller høyeste grad var bedre tilpasset en kapitalistisk verden ble øst taperen.

 

Nå har riktignok øst-tyskland fått enorme subsidier av vest-tyskland til oppbygging av landet gjennom 16 år, så forskjellen er kanskje ikke så utpreget som det den var på starten av 90-tallet.

Lenke til kommentar

Du bør kanskje ha med endel om Agenda 2010. Det går bedre for Tyskland nå da. Arbeidsledigheten er på god vei nedover og den økonomiske veksten er bra.

 

Mange tyskere er nok litt pissed over at man har måttet subsidiere så mye til de fattige EU-landene (som Spania lenge var) når man i tillegg har et stort område i hjemlandet som henger etter pga kommunismen. Tyskerne har båret mange tunge staur. Ære være dem.

Lenke til kommentar
Jeg har lenge trodd at arbeidsledigheten i Tyskland skyldes økt konkurranse fra Asia...

 

Tenk biler, kjøleskap, jern/metall o.l. 

 

Konkurranse fra utlandet er dog ikke noe problem, men tyske entrepenører må finne nye markeder for arbeidskraften.

8180661[/snapback]

 

Konkurranse fra utlandet er et problem hvis de ikke klarer å omstille seg. Du må huske på at selv om lønningene er lavere i mange asiatiske land (regner med det er Kina du sikter til og ikke Syria), så er også produktiviteten mye lavere. Mens det må kanskje 10 arbeidere til for å gjøre jobb x i Kina, trengs det kanskje bare 1 i Tyskland fordi så mye er automatisert. Tysklands arbeidsledighet skyldes først og fremst gjenforeningen med Øst-Tyskland, men også dårlig økonomisk politikk, ala det Frankrike lenge har holdt på med.

Lenke til kommentar
Noen som vet hvorfor arbeidsledigheten i Sør-Tysklad er så mye lavere enn i Vest- og Nord-Tyskland?

8180485[/snapback]

 

Sør-Tyskland var jo også opprinnelig en del av BRD (populært kalt vest tyskland). Men en årsak til at arbeidsledigheten er lavere der kan være at store områder i vest var industriarbeidsplasser, spesielt i Ruhr-området. Mange store kull- og metallgruver som var årsaken til tysklands industrielle revolusjon, men som ble ulønnsomme og ikke minst upopulære fordi de slapp ut noe sykelig med forurensing.

 

Det forklare noe kanskje, men jeg skraper jo bare på overflata her..

Lenke til kommentar

Ville også sett på hvordan de i dag holder på å reformere arbeidsmarkedet. Myker opp arbeidsmiljølover osv, for å skape et mer effektivt arbeidsmarked. Det er jo en tendens i mange land med mye industriell virksomhet, at sterke fagforeninger kan lage kluss med den mobiliteten som er ønskelig i markedet.

Lenke til kommentar

Rart ingen har nevnt den enorme arbeidsinnvandringer til Tyskland ? Millioner av mennesker har de siste årene emigrert til landet for å finne arbeid. Disse utlendingene underbyr arbeidsmarkedet og skaper høy arbeidsledighet blant tyskere.

Endret av Spartan
Lenke til kommentar

Arbeidsinnvandring har alle europeiske land hatt. Mer interessant, i tillegg til å se på reformene i arbeidsmarkedet, kan være å se på hvilken økonomisk politik som ble ført på den tiden Øst og Vest ble ett.

 

I Europa og USA generelt var det høy inflasjon på den tiden, det var også en periode det var "inn" å bekjempe høy inflasjon med høy renter. Det også uten å se på hvordan produksjonsnivået (innenlandsetterspørsel) var. dette førte til at det var et veldig vanskelig arbeidsmarked, og de med høyest utdannelse (hovedsaklig Vest-tyskere) fikk enklest jobb. Her kan du også trekke inn Hysterese (gitt naturlig ledighet i økonomien, og man ligger vedvarende over denne dannes det en nye høyere naturlig ledighet) begrepet, kommer an på hvor omfattende oppgaven er.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...