Gå til innhold

Installasjon av OS X på ikke-Apple produkter


Anbefalte innlegg

Etter at mye spørsmål om dette har oppstått her på forumet i det siste (særlig etter Apples lansering av Intel-prosessor i sine maskiner) så er det på høy tid med en opplysningstråd om dette.

 

Det er mye omdiskutert om dette er ulovlig eller ikke, dette skal vi nå ta stilling til.

 

Historie

 

I starten av 2006 annonserte Apple Inc. (tidligere Apple Computers Inc.) at de ville gå fra sine tidligere PowerPC-prosessorer (G-modellene) og over til Intels Core Duo-prosessorer. Da en helt ny arkitektur ble lansert for maskinvaren, åpnet det også for helt nye løsninger i forhold til de som krever både OS X og Windows i sitt arbeid.

 

Den nye rekken maskiner Apple fortløpende lanserte gjennom 2006 førte til at man nå kunne installere Windows XP som sekundært operativsystem på Apples maskiner. MacBook og MacBook Progjorde henholdsvis iBook og PowerBook overflødige. Nye iMacer ble lansert og PowerMac ble byttet ut med Mac Pro. Per i dag har alle Apples maskiner Intel-arkitektur.

 

OS X 86-prosjektet

 

Nå som det var mulig å installere Windows XP uten å måtte emulere en x86-kjerne på en Mac, åpnet det seg nye muligheter for de som så etter muligheten til å installere OS X på ikke-Apple produkter. OS X 86-prosjektet er en gruppe mennesker som jobber med å gjøre om kildekoden i OS X slik at den kan installeres på PCer med AMD og andre Intel-kjerner. For å lære mer om hvordan man kan installere OS X på en vanlig PC, besøk OSx86 Project.

 

Det juridiske

 

Apples brukeravtale leser at deres programvare kun kan installeres på Apples egne produkter. Problemet med denne brukeravtalen er at den ikke blir presentert for brukeren før etter at kjøpet er gjort, og derfor nuller den seg selv ut i henhold til norsk lov. Vi kan derfor konlkudere med:

 

Det er verken lovlig eller ulovlig å installere OS X på et ikke-Apple produkt. Det er i skrivende stund i en juridisk gråsone, og kan utføres uten fare for rettsforfølgelse.

 

 

Mange ønsker valgfriheten av maskinvare man kan få gjennom vanlige PCer, men den gode programvaren Apple kan tilby. Kanskje blir dette helt mulig og lov i fremtiden, det vet vi ikke enda.

 

Lenker

Apples hjemmesider

OSx86-prosjektets Wiki

En guide til å installere OS X på en ikke-Apple PC

InsanelyMac

 

 

PS: Dette er ikke en oppfordring til en gitt handling. Jeg gir kun informasjon om et mye omdiskutert emne. Jeg er ikke ansvarlig for eventuell maskin- eller programvaretap som kan medfølge av å eksprimentere med dette.

 

 

Alle tilføyelser og endringsforslag kan sendes på PM. :)

Lenke til kommentar
Annonse

[1] Random productId 11403756 from forum_276

Problemet med denne brukeravtalen er at den ikke blir presentert for brukeren før etter at kjøpet er gjort, og derfor nuller den seg selv ut i henhold til norsk lov

Men på en annen side er man jo i stand til å få pengene tilbake dersom man ikke aksepterer EULAen. Så det er definitivt et vanskelig tema. Jeg skal prøve å komme tilbake i morgen med en liten juridisk vurdering, er litt for trøtt nå. :)

 

Men uansett, meget god guide!

Lenke til kommentar
Men på en annen side er man jo i stand til å få pengene tilbake dersom man ikke aksepterer EULAen. Så det er definitivt et vanskelig tema. Jeg skal prøve å komme tilbake i morgen med en liten juridisk vurdering, er litt for trøtt nå. :)

 

Men uansett, meget god guide!

7859203[/snapback]

 

En god juridisk vurdering synes jeg hører hjemme i førsteposten, så det er flott hvis du gidder!

 

Takk for ros. :)

Lenke til kommentar
Det er bra det endelig har blitt tatt stilling til her. Får bare håpe fremtidige tråder om dette emnet slipper å bli søplet ned av folk som åpenbart ikke kan norsk lovgivning, eller som er så fanatiske Apple-elskere at de absolutt må påpeke at OS X er mer stabilt på Apple-hardware.

7882787[/snapback]

Som sagt i tråden er det en juridisk gråsone, og ditt innlegg inspirerer vel forsåvidt ikke til en søppelfri tråd. At problemer kan oppstå på vanlig PC sier seg selv, da OSX neppe støtter alt av PC-HW som finnes der ute.

 

Men back on topic, noen som har en avklaring på om brukeravtalen blir annulert, selv om det står i den at produktet kan leveres tilbake om man er uenig med vilkårene?

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Takker Marley.

 

Har lenge hat lyst å prøve OS X, men har ikke hatt en Mac. Så nå kan jeg endelig prøvd det uten å satse alt for mye penger.

8027884[/snapback]

Bare hyggelig. :) Tenkte det var på tide med en slik tråd.

 

MS? Hva søren har de med dette å gjøre? Har overhodet ingenting med MS å gjøre så vidt jeg vet...

8036825[/snapback]

 

 

Correctomundo. MS kan bare holde kjeft. Foreløpig kan Apple også bare holde kjeft. :p

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...