Gå til innhold

Hva er Kina mest kjent for - historisk sett?


Goscinny

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hmm, fra 1200 til 1850. Hva du enn gjør, ikke glem å skrive om den kinesiske mur.

 

Sakset fra wikipedia:

 

Den kinesiske mur, også kjent som Den store mur, er et circa 6400 km langt forsvarsverk bygget av både jord og sten. Muren ligger i i det nordlige Kina. Den regnes som jordens største byggverk og ble bygget under Ming-dynastiet fra slutten av 1300-tallet til begynnelsen av 1600-tallet. Muren skulle beskytte Kina mot plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer.

 

Den kinesiske muren er etterfølgeren til flere andre murer som ble påbegynt på 200-tallet f.Kr. av Shi Huangdi, den første keiseren av hele Kina. Flere deler av muren er ødelagt av tidens tann eller forsvunnet, da lokale innfødte har brukt steinen til byggemateriell. I dag er muren fredet og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1987.

 

I motsettning til populære myter er ikke muren synlig fra månen. Men under ideelle forhold kan den ses med det nakne øye fra verdensrommet. Selv i lav bane rundt jorden er den vanskelig å få øye på, og er på ingen måte det tydeligste menneskeskapte objektet.

Lenke til kommentar
Er ikke Kina et av verdens mest stabile land historisk sett? Hadde ikke de keiserdømme i gud vet hvor mange tusen år?

7786313[/snapback]

Stabilt er nå litt drøyt. Periodene i historien deles opp i dynatier, og mellom hvert dynasti er det en ny herskerfamilie. Et slikt dynasti varte skjeldent med enn 400 år, ofte 250 og oppover. Mellom hvert dynasti var det enten internt opprør, eller angrep utenfra. Men landegrensene har de klart å holde på _relativt_ bra. Kina har eksistert lenge (den tredje eldste sivilisasjonen i verden), og har overlevt lenge, dog med utskifting av herskerslekter med opprør og krig imellom.

 

Goscinny ;)

Lenke til kommentar

Hvis du skal skrive om Kina synes jeg du burde ta med foelgende tema:

De 3 store filosofier, Confucianism, Taoism (uttales Daoism) og Legalism.

Khublikai Khan

The Terracotta army

Foot binding (velding interesant)

Veneration of Ancestors (som fortsatt er stort i Kina, var nylig en sak om det paa DB.no http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/01/26/490014.html)

+++

sorry for at jeg har skrevet paa stikkordsform, men finnes sikkert mer enn nok wiki sider om detta.

Lenke til kommentar

Opgpaven er delt i fire:

1. Hvorfor sivilisasjon? (religion, kultur, vitenskap og teknoligo, osv)

2. Del 1200-1850 opp i perioder (Yuan, Quing, Sing, osv)

3. Hva er Kina kjent for? (den kinesiske mur, rustning, boktrykkerkunsten, kulerammen, den forbudte by, osv)

4. Rester etter dene sivilisasjonen i dag (den kinesiske by, kompasset, osv)

 

Foredraget skal være på maks ti minutter, og da sier det seg selv at jeg ikke kan ta med all verdens. Dedt er veldig mye interessant jeg gjerne skulle tatt med, men tiden strekker ikke til. Dersom det blir over ti minutter, trekker det ned.

 

Goscinny ;)

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Kompasset kom før 1200.

Noe av det jeg finner mest interessant med Kinas historie er hvordan de, til tross for at alle vilkårene var på plass, ikke industrialiserte seg. De hadde råvarer, MASSE arbeidskraft, kapital, marked etc, men likevel valgte de å ikke industrialisere seg, mye pga. de konservative konfusianerne som styrte landet. (Vi har det bra, don't fix it if it ain't broken). Kineserne var jo også veldig forsiktige med utenlandsk innblanding, på 1700tallet var de ekstremt arrogante mot engelskmenn som kom for å åpne handelsruter med dem. Dette slo tilbake på dem på 1800tallet med opiumshandelen og millitær suverenitet fra britenes side, men jeg antar at dette står i boken din. Hvilken bok har dere?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...