Gå til innhold

PC i ~ luft tett rom...for varm?


magnulf

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Varmen må jo ut på et vis og dersom ikke det er noen luftstrøm ut så må varmen forsvinne ved varmeledning gjennom veggene og via varmestråling. Dersom rommet er stort og har lite isolasjon i veggene så forsvinner varmen ut via varmeledning gjennom veggene. Dersom rommet er lite må det være veldig lite isolasjon for at det ikke skal bli for varmt i rommet.

 

F.eks blir det lett for varmt dersom rommet et lukket skap i en stuereol eller et klesskap. Men på et soverom på 10 kvadrat skal det gå helt fint. Vel, temperaturen kan sikkert bli noen grader over normalen så dersom det er sommer og plagsomt varmt fra før der inne så er det neppe noen fordel at temperaturen stiger yttligere noen grader.

 

Men merk at hvor stort varmeproblemet blir avhenger veldig av det totale effektforbruket til systemet inkludert skjerm. La oss si PCen trekker normalt 160W og skjermen 40W, da er det totalt 200W varme som utvikles. Hva temperaturøkningen i rommet blir avhenger av varmeledningskoeffisienten k ut fra rommet. Hvis f.eks k = 0,01 'C/W så betyr det at temperaturen i rommet blir 200W*0,01'C/W = 2'C høyere enn uten PCen. Hva k er kan riktignok regnes ut hvis man vet veldig mye om rommet og materialene det er bygget av, men det enkleste er å måle det selv ved å sette inn en kjent varmekilde på f.eks 1000W og se hva temperaturøkningen blir etter en lang stund. 200W gir ca 1/5 av temperaturøkningen som 1000W gir.

Lenke til kommentar

Ikke så lenge du diskuterer kjøling. At mye av denne energien har utført nyttig arbeid spiller egentlig ingen rolle i den sammenheng.

 

Hvis du har et WLAN-kort på maskinen vil en liten andel av energien forlate rommet i form av radiobølger uten å bli til varme men du snakker fortsatt om et "tap" på over 99%

Lenke til kommentar

Det er en pc som ligger i et skap jeg har...så vurderte jeg å lydisolere og da blir det jo temmelig lufttett pcen funker fint nå den ligger i en ikke så veldig stor hylle i et skap.

 

Kun pc ikke skjerm det er en gammel pc og står bare som server.

 

Amd duron 1500

gammelt skjermkort

1 hdd

 

har 2-3 120mm vifter og en scythe katana cpu kjøler.

Lenke til kommentar
Litt drøyt å si at en PC og skjerm har 100% effekttap?

7474832[/snapback]

Som de andre har sagt allerede så er det ikke særlig drøyt å di dette. Det er riktnignok en avrunding fra 99,..% men det blir flisespikkeri. Av det ørlille som forsvinner fra WLAN (de har som regel en utgangseffekt på 0,1W) så absorberes det aller meste av ombivelsene i rommet. Bare en brøkdel av disse 0,1W slipper ut av rommet. Det samme gjelder lys fra skjermen, lydenergi fra høytalere og vibrasjonsenergi fra andre bevegelige deler. Ikke bare er det forsvinnende små effekter i snakker om, men bare en brøkdel av dette forlater altså rommet.

 

Det blir dermed ikke drøyt å avrunde til å si at 100% av den elektriske energien som leveres fra stikkontakten til PC og skjerm blir til varmeenergi.

Lenke til kommentar
Det er en pc som ligger i et skap jeg har...så vurderte jeg å lydisolere og da blir det jo temmelig lufttett pcen funker fint nå den ligger i en ikke så veldig stor hylle i et skap.

 

Kun pc ikke skjerm det er en gammel pc og står bare som server.

 

Amd duron 1500

gammelt skjermkort

1 hdd

 

har 2-3 120mm vifter og en scythe katana cpu kjøler.

7474939[/snapback]

De komponentene produserer lite varme så det kan gå bra. Men det kommer fortsatt an på hvor mye effekt komponentene bruker og hvor "god" varmeisoleringen er.

Lenke til kommentar
Litt flisespikkeri, men noe av energien forsvinner i generell stråling fra elektriske komponenter, noe går over til lysenerge fra skjermen, og noe til mekanisk energi (hdd og vifter)

7474894[/snapback]

Let me spikk a little bit more. Lysenergien fra skjermen blir til slutt varme den også, det går riktignok an å argumentere med at noe lys vil slippe ut av evt. vinduer, men det alt vesentlig forblir i rommet (tilsvarende tar man ikke med strålingen fra evt. gatelys, biler som kjører forbi osv. utenfor vinduet når man skal beregne oppvarmingsbehovet). Den mekaniske energien i disker og vifter går også over til varme (pga friksjon).

Endret av Pengu
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...