Gå til innhold

Hvordan fungerer egentlig strømeksport?


Anbefalte innlegg

Som tittelen sier, så lurer jeg på hvordan strømeksport egentlig fungerer. Hvordan kommer strømmen seg fra en lokal strømprodusent i Norge og fram til f.eks. det britiske strømmarkedet? Jeg prøvde å google litt på dette, men klarte ikke å finne noe som svarte på akkurat hvordan strømmen kommer fram, hvilken vei den tar osv. Det er jo mange strømprodusenter i Norge, og de kan vel ikke alle ha sin egen private kabel til de steder de eksporterer strøm til?

 

Jeg forestiller meg at strømmen må gå inn på en slags felles kabel, og så ut dit den eksporteres. Men hvordan reguleres det da hvor mye strøm som skal komme fra hver enkelt produsent? I tillegg kommer jo andre forvirrende ting, hva skjer med strømmen som ikke brukes f.eks... Hvis noen har gode kunnskaper eller ideer er det bare å komme med dem.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er først når det kommer til den siste transformatoren nær forbrukeren at voltstyrken blir nedkonvertert til 230 V. I sentralnettet kan det være opptil 420 000V når strømmen skal overføres over lengre avstander, men den blir vanligvis produsert med 5000 - 24000V. Grunnen er at høyere spenning gir mindre tap.

 

Det finnes litt info om hvordan det virker på http://www.energifakta.no/ (Under Energisystemet). Det er Statnett som styrer stamnettet, og Nordpool som styrer handelen av strøm. Det finnes litt info på de sidene også.

 

Detaljene for hvordan det virker har jeg ikke satt meg inn i, men kort sagt skal leverandørene og forbrukerene (der forbrukerene er de som forhandler direkte med leverandørene, ikke husstander) sørge for at det blir produsert like mye strøm som det blir brukt. Statnett sitter på toppen og tilpasser det, slikt at når det blir produsert for mye eller for lite, gir beskjed til en leverandør om å øke eller redusere produksjonen.

Lenke til kommentar
Å transportere spenning i ledninger over lengere strekkninger vil resultere i et spenningsfall i kabel så stort at det ikke hadde vert lønnsomt å frakte spenning over til England i ledninger.

7396699[/snapback]

 

Statnett og nederlandske TenneT samarbeider om å lage en 580 km lang kabelforbindelse mellom Norge og Nederland. For å ha minst mulig spenningstap skal det sendes likestrøm med en spenning på 450 kV. Ved en effekt på 700 MW er effekttapet kun på 4-5%. Så jeg tror nok at det blir lønnsomt nok...

 

Kilder: Her, her og her.

Lenke til kommentar
Som tittelen sier, så lurer jeg på hvordan strømeksport egentlig fungerer. Hvordan kommer strømmen seg fra en lokal strømprodusent i Norge og fram til f.eks. det britiske strømmarkedet? Jeg prøvde å google litt på dette, men klarte ikke å finne noe som svarte på akkurat hvordan strømmen kommer fram, hvilken vei den tar osv. Det er jo mange strømprodusenter i Norge, og de kan vel ikke alle ha sin egen private kabel til de steder de eksporterer strøm til?

 

Alle produsenter mater strøm inn på ett felles nett kontrollert av Statnett. Hver dag gir alle kraftleverandørene inn bud til kraftbørsen om hvor mye de er villige til å produsere og til hvilken pris. Børsen bestemmer hvem som skal produsere og hvor mye. Det er ganske komplisert egentlig. Norge, Sverige, Finnland og noe av Danmark kjører med det samme synkrone nettet + at vi har overføringskabler til den andre delen av Danmark.

 

Her kan du finne fakta om priser og sånt. Du kan også finne hvordan det står til med vann-reservoirene våre. Heldigvis bedre nå enn i høst.

 

Her kan du finne prisene og hvor mye som faktisk overføres akkurat nå.

 

I tillegg kommer jo andre forvirrende ting, hva skjer med strømmen som ikke brukes f.eks... Hvis noen har gode kunnskaper eller ideer er det bare å komme med dem.

7382432[/snapback]

 

En ulempe med strøm er at den må produseres samtidig som den brukes. Så når du skrur på ovnen hjemme øker et eller annet kreftverk sin produksjon sånn at det kommer nok strøm. Hvordan? Heldigvis for Norge så er det forholdsvis lett å fikse med vannkraft. Hvis man trenger mindre strøm er det bare å minske vanntilførslen på en turbin. Det er sensorer i nettet som måler når frekvensen endres, så reguleres kraftverkene for å rette opp igjen..

Lenke til kommentar

Takk takk, tror jeg fikk et visst innblikk i strømnettet :) Var mange bra innlegg. Det er altså et overordnet strømnett som Statnett står for, og som er knyttet opp mot andre strømnett i Norden. Innenfor det strømnettet balanseres så strømproduksjon i forhold til hvor mye som brukes til enhver tid, og ut av det overordnede strømnettet videre til andre land det som har blitt solgt. Om jeg har forstått riktig. Som jo må bety at det er en hel del strømkabler strukket rundt forbi i Norge for å knytte alt sammen, men det var kanskje ikke noen overraskelse heller.

Lenke til kommentar
Hva er sammenhengen mellom frekvensen og effekten som tappes ut?

 

EDIT:

 

Kan det ha noe med at når "resistansen" (impedansen?) i nettet øker, så blir det tyngre for generatorene å rotere så de roterer saktere?

7415984[/snapback]

 

Ikke sikker, men det høres jo ut som en god forklaring

Lenke til kommentar

Litt tøft og tenke på:

 

Alle kraftverk som er koblet sammen (feks sverige og norge) MÅ ha samme frekvens og være synkronisert.

 

Viss de ikke blir synkronisert så kortslutter man.

 

(finnes noen begrensninger, jeg har ikke gått vk1 elektro så jeg kan ikke dette så mye. (gikk vk1 elektronikk)).

Lenke til kommentar

Vil ikke turbinene synkronisere seg selv? Dersom man prøver å rotere for fort, vil vel den turbinen få større last enn de andre og slik bremses ned, og vise versa (evt. vil du få en motspenning fra de andre, slik at en som går for fort vil prøve å trekke med seg de andre, men effekten blir det samme).

 

Ikke at jeg har regnet på det...

 

Problemet er vel å starte opp generator #2 :)

 

En annen ting: Hva vil en transformator gjøre med synkronisasjon? Vil den faseforskyve?

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Litt info om innkobling av nye kraftkilder til eksisterende nett..

 

Nettet har en viss frekvens og en viss spenning..

Frekvensen i norge på land er 50 Hz (svingninger pr sekund)

Når en ny generator skal tilkobles må den infases.. Det vil si at spesielt utstyr sammenligner frekvens og faserekkefølge på nettet og generator. Deretter kan den ved hjelp av styringen til generatoren sette opp eller senke farten en liten stund, slik at fasene blir mer og mer like, og til slutt kobles disse sammen i et øyeblikk hvor de er like..

 

 

Når et kraftverk er innkoblet er det nettet som regulerer farten. Når det sendes mer vann igjennom kraftverket, prøver generatoren å få opp turtallet.. Men det som skjer er at det sendes mer energi ut på nettet og generatoren går tyngre..

 

Kraftoverføring mellom land i sjøkabel, feks til danmark og tyskland (snart nederland) fåregår med høye spenninger og som likespenning hvor minus går gjennom saltvannet og jordkloden... og plussen går i kabelen..

 

Gjennom saltvannet og jordkloden er det ypperlig strømføringsevne! Arealet er jo enormt!

 

Statnett sender strømmen inn på trafoer som lager høyspenning og deretter inn på likerettere. Dermed blir strømmen ført til utlandet og vekselretta og transformert ned der.. (eller motsatt vei etter behov)..

 

Når det tappes mye av nettet er det ikke frekvensen som går ned, men spenningen.. Dette styrer hvilken vei strømmen går mellom landene. (pluss ekstern styring fra statnett mf)

 

:roll:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...