Gå til innhold

Fokuspunkter - Hvor mange er nødvendig?


Anbefalte innlegg

Jeg lurer litt på om dere med mange fokuspunkter bruker dem, eller blir det forstyrrende? Jeg har stillt inn kameraet til kun å bruke det i midten for det er oftest der motivene mine er.. Hvis jeg skulle trenge et på sidene, bruker jeg et der, eller bruker manuell fokus (single autofokus og halveis nedtrykking av utløser fungerer jo også).

 

Ofte når jeg bruker flere punkter, så vil kameraet bruke et av de punktene som gjør at motivet ikke er i fokus - utrolig irriterende.

 

Om kameraet har 5, 7, 9 eller flere punkter virker for meg ganske uinterressant - Nesten som digital zoom. Da er det heller viktigere å kunne velge lysmåling og soner for dette. Noen andre som deler mitt syn eller har noen krasse innvendinger?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så lenge det går raskt å bytte mellom dem, og det er lagt opp på en intuitiv måte, så er det jo flere jo bedre for meg. Men da må autofokusen være bra også - det er viktig at den er rask og presis.

 

Har jeg god tid, og det er tilstrekkelig med lys foretrekker jeg manuell fokus. Stor søker og god optikk er viktigere da.

 

edit:

Har forresten 10D med 7 fokuspunkter. Savner vel egentlig ikke flere. Men navigeringen er milevis foran 350D. Her er den fordelt på to hjul, i motsetning til hjul+knapper på 350D.

Endret av Haaland78
Lenke til kommentar
Et øyestyrt fokussystem hadde vært stas. Hadde det på et filmkamera jeg hadde 'i gamle dager'.

6678782[/snapback]

Hadde ikke Canon det i et semi-prohus en gang på 80-tallet? Det ble lagt på hylla fordi det viste seg at de fleste hatet det i praksis.

 

I forbindelse med ekstremt liten dybdeskarphet kan det være problematisk å rekomponere, det samme gjelder naturligvis når subjektet beveger seg raskt. I slike sammenhenger bruker jeg ofte andre fokuspunkter enn sentrum og det hender jeg savner flere fokuspunkter enn de 5 min D70 har, selv om de fleste situasjoner er dekket. Jeg syns fordelingen av fokuspunkter på feks. 20D er noe merkelig - haugevis av punkter i en skråstilt kvadrat rundt sentrum - det hjelper lite ute i "tredjedelene", slik jeg oppfatter det. Sånn sett virker plasseringen av punktene på feks. Sony A100 (som jeg klarte å få tafset litt på i går) mye mer hensiktsmessig.

Endret av Anew
Lenke til kommentar

jeg bruger også kun det midterste - alternativt rekomponerer billedet som nævnt tidligere.

 

Hvis tråden er afstedskommet af min kommentar vedr 20D kontra 350D, så nævnte jeg godt nok forkuspunkterne, men udover dem så er det mit indtryk at autofokus generelt er bedre på 20D - uanset hvor mange punkter man bruger.

Lenke til kommentar
Sånn sett virker plasseringen av punktene på feks. Sony A100 (som jeg klarte å få tafset litt på i går) mye mer hensiktsmessig.

 

Hvordan var den å tafse på? :dribble:

6678933[/snapback]

Søkeren var en veldig positiv opplevelse. Klart bedre enn D50/D70. Som nevnt var AF-punktene nokså hensiktsmessig plassert rundt om i søkeren, og tilsynelatende mer presise (fysisk mindre) enn D50/D70. Grepet var ok - bedre enn 20D men dårligere enn D70, og kvalitetsfølelsen i huset var absolutt der.

 

Kitobjektivet overrasket positivt ifht. følelse. Langt bedre enn plastrørene til D50 og Canon. Veldig fin og jevn motstand i zoomen - bedre enn Nikkor 18-70 der - men MF kan man naturligvis glemme.

Endret av Anew
Lenke til kommentar
[...] Hvis tråden er afstedskommet af min kommentar vedr 20D kontra 350D, [...]

6679083[/snapback]

 

Jeg har tenkt på det en del tidligere, men faktisk så var det din kommentar som utløste tråden :!:

 

Men det ser jo nesten ut som om folk er enige da. De fleste synes forløbig kun å bruke midten, men bytter til en mer hensiktsmessig en hvis det trengs.

Personlig har jeg bare 3 stk, og har ikke følt noe behov for å ha så mye mer enn det i midten. De to andre er plassert på en horisontal linje på hver sin side av det i midten, og dekker behovet der.

Lenke til kommentar
Et øyestyrt fokussystem hadde vært stas. Hadde det på et filmkamera jeg hadde 'i gamle dager'.

6678782[/snapback]

Hadde ikke Canon det i et semi-prohus en gang på 80-tallet? Det ble lagt på hylla fordi det viste seg at de fleste hatet det i praksis.

6678862[/snapback]

 

De hadde det i EOS 50e og i EOS3. EOS3 (link) var nok et semipro+ enormt bra kamera mens 50e var et avansert amatørhus (som 30d i dag).

På 50e -som jeg hadde- fungerde det sådär, mens på EOS 3 fungerte det meget bra med sine 45 fokuspunkt. Vet ikke hvorfor det ikke er dradd med i den digitale verden. Antaglig fordi de vil ha et 'ess i ermet'. Ikke vits å pøse på med godbiter så lenge folk kjøper det som finnes. Tipper det kommer på en fremtidig 3D eller noe lignende.

Endret av ragamuffin
Lenke til kommentar
Et øyestyrt fokussystem hadde vært stas. Hadde det på et filmkamera jeg hadde 'i gamle dager'.

6678782[/snapback]

De hadde det i EOS 50e og i EOS3.

6679369[/snapback]

 

Det kom først på EOS 5 (1992), deretter EOS 50E, så EOS 3 og tilslutt EOS 30. Det forundrer meg at ingen av digitalkameraene til Canon har fått dette ennå.

 

 

Edit: quoting

Endret av fishlake
Lenke til kommentar
Da er det heller viktigere å kunne velge lysmåling og soner for dette. Noen andre

som deler mitt syn eller har noen krasse innvendinger?

 

 

hvilke kamera er det du kan velge lysmålings soner?

6697898[/snapback]

 

Skulle gjerne hatt flere valg for lysmåling, men på den andre siden så er det jo ikke noe problem, er bare å bruke lukker/blender pri, måle lyset på første shot, og så ta et nytt ut fra hva du ser på histogrammet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...