Jump to content
Sign in to follow this  
robiwan

Stor-import i praksis

Recommended Posts

Lurer på dette med import. Er det noen som har rettigheter til å importere spesielle varer eller kan alle gjøre det? Kan jeg for eksempel importere merke varer fra Kina og selge de i Norge sånn helt uten videre(må jo være ekte da)?

 

Finnes det noen sted på nettet som har mer info om dette, har prøvd å søke litt men finner heller lite?

Share this post


Link to post

I utgangspunktet kan hvem som helst sette i gang med import. Det kan vi takke EU for, som har drevet en utrettelig kamp mot importmonopolene. For eksempel har vi idag flere alkoholimportører i Norge, selv om Vinmonopolet har beholdt omsetningsmonopolet.

 

Tidligere var det ikke uvanlig med importrestriksjoner. For eksempel var det på 70-tallet importforbud på indiske bomullsklær, fordi de truet med å utkonkurrere norske teko-arbeidsplasser. (Tekstil og konfeksjon.) I dag finner du (så vidt jeg vet) ikke slike forbud, istedet er det en viss bruk av tollmessig importvern, spesielt på matvarer.

 

Det finnes selvsagt enkelte varer det er forbudt å importere til landet, type narkotiske stoffer, enkelte typer våpen, utrydningstruede dyrearter med mere.

 

Tollvesenet er riktig adresse for slike spørsmål: Link

 

Men det viktigste spørsmålet du må stille deg er ikke om det er lov, men om det er lønnsomt. Klesbransjen er utrolig tøff, og med mindre du klarer å markedsføre klærne som Kinas Dolce & Gabbana og prise dem deretter er ikke marginene mye å rope hurra for...

 

Geir :)

Edited by tom waits for alice

Share this post


Link to post

Takk for et veldig konkret og presist svar, mer en det man kan vente på et hardware forum :)

 

Nå fikk jeg litt å tenke på. Syntes det er merkelig at enkelte klær i utlandet koster kanskje 200,- kr der mens her i Norge er prisen kanskje 500-600,-.

Share this post


Link to post
Takk for et veldig konkret og presist svar, mer en det man kan vente på et hardware forum  :)

 

Nå fikk jeg litt å tenke på. Syntes det er merkelig at enkelte klær i utlandet koster kanskje 200,- kr der mens her i Norge er prisen kanskje 500-600,-.

6607035[/snapback]

 

Det er forbundet en del kostnader med det å importere, blant annet fraktkostnader. I tillegg er kostnadene vel å selge klær i Norge mye høyere enn i de utland du sikkert har besøkt (leie av lokale, lønn til ansatte, offentlige skatter/avgifter f.eks.). Markedet i Norge har også muligheten til å betale høyere priser for varene.

Share this post


Link to post

Ja. Fraktkostnadene er avhengig av volum, og blir uforholdsmessig høye for små importører. For H&M som importerer 20 000 bukser i en sleng blir frakten pr. plagg ubetydelig, men skal du fly inn 20-30 av dem fra Kina koster det noen kroner. Alternativet er å få sendt dem med båt, men det tar noen måneder, og i mens har du alt betalt for varer som ligger og dupper et sted i det indiske hav.

 

Det er nemlig slik at du ikke får varer på kreditt. Du må betale produsenten når du kjøper varen av dem, og får ikke penger inn før noen kjøper varen av deg. (Og gjerne med en hyggelig betalingsfrist.)

 

Og så er det slik at det er ikke du som importør som får 500 kroner. Først må du trekke fra momsen. Da er du nede i 400. Så skal butikkene ha sin avanse, det vil si til husleie på Karl Johan (dyrt) og lønninger, og en fornuftig fortjeneste på toppen.

 

Og det forutsetter selvsagt at du får noen butikker til å selge dine varer. Stort sett tar de bare inn varer de vet de får solgt. Da må det være et merke folk spør etter. Det betyr som regel at de krever at du må drive markedsføring i relevante media. Der forsvinner det mange kroner til.

 

Og det aller viktigste poenget har vi fra gode gamle Piet Hein: Ting Tar Tid. Man får ikke solgt sine varer fra dag 1, man må jobbe seg inn i markedet. Jeg pleier å fortelle historien om et firma jeg var med å starte. Vi sendte ut vår første faktura til en kunde etter 6 måneder! Og den var på 3500 kroner. Altså må du ha en fet lommebok når du starter, eventuelt investorer som skyter inn kapital.

 

Ikke for å skremme noen vekk fra å starte eget firma. Men det er viktig å gjøre hjemmeleksen først, ellers kan et bli en dyrkjøpt erfaring.

Share this post


Link to post

Hmmm... Er det er vel vannlig toll på klær? Jeg pratet med dama igår(prater med henne hver dag da :) ) og hun sa at både henne og venninene hennes hadde kjøpt klær/sko/sminke/pleieprodukter i utlandet og ikke betalt toll for det. Og prisene var godt over 200,- og tror også det var beløp over 1000,- så det kan vel heller ikke vært en "gave"...

Share this post


Link to post
Hmmm... Er det er vel vannlig toll på klær? Jeg pratet med dama igår(prater med henne hver dag da  :) ) og hun sa at både henne og venninene hennes hadde kjøpt klær/sko/sminke/pleieprodukter i utlandet og ikke betalt toll for det. Og prisene var godt over 200,- og tror også det var beløp over 1000,- så det kan vel heller ikke vært en "gave"...

6613488[/snapback]

Jeg tror ikke det er toll på klær idag. (Vi har ingen betydelig tekoindustri igjen å beskytte.) Så antagelig er det bare moms. Den slipper du ikke unna.

 

Geir :)

Share this post


Link to post

I tillegg kan det være slik at merkevareprodusentene (merkevarer fra Kina? hm..) ikke er interessert i å la andre importere sine varer. De kan prøve å stikke kjepper i hjulene for slik parallellimport. Det finnes også en haug med fabrikker som produserer varer som man kan få sitt eget merkevarenavn på, men da kan det bli en utfordring å overbevise folk om at det er bra saker.

 

Men, ingenting er umulig - det tar bare litt lengre tid (og kanskje litt kronasje..). :)

Share this post


Link to post

Du må også betale 25% moms til norske myndigheter.

 

ellers vil jeg be deg holde deg unna asiatiske D&G, Diesel, Armani osv. slike til 200 kr/stk. Jeg har selv importert slike og jeg kan fortelle at det ikke er så kult å få post fra tollvesenet, advokatfirmaer osv. Men jeg bestilte ikke så mye(rundt 20 jeans per gang) så da ble det ikke så veldig mye pes. Men dersom du har tenkt til å tjene gode penger på dette må du bestille langt større mengder og da er sjangsen for å bli tatt og straffet langt større. Dersom de f.eks beslaglegger en bestilling på 50 par uekte jeans..o da begynner det virkelig å bli kjipt..

 

Men hvis du finner en go leverandør er det absolutt penger å tjene på dette;-)

 

mvh.

Håvard.

Share this post


Link to post

En kort oppsummering av hva som skjer ved import;

 

Vær oppmerksom på at det kreves tillatelse fra myndighetene før man kan importere enkelte typer varer, og noen varer må man også forhåndsvarsle myndighetene om for hver sending du får fra utlandet og det må være klart FØR varene kommer til Norge.

 

1. Kjøpe varene av produsenten. - UTGIFT

2. Få en transportør til å frakte varene fra A til B og ta seg av fortolling. - UTGIFT

3. Moms og eventuelt toll til staten - 25% i moms, og toll på nær sagt alle varer av tekstil som er ferdigsydd/trikotert. Toll ligger normalt rundt 10% for klær. (varer som kan spises av mennesker er det som oftest halv moms på)- UTGIFT

4. Tilbakebetaling av moms - TILBAKEBETALING AV UTGIFT

5. Eventuelle kostnader i forbindelse med selve salget og markedsføring. - UTGIFT

6. I et marked med små marginer må man også ta høyde for valutasvingninger som oppstår under transporten. (I store kvanta kan dette utgjøre tusenlapper i moms) Valutaen svinger kontinuerlig, justeres opptil flere ganger pr. uke.

7. Transportkostnadene øker kontinuerlig, mange transportører har noen ganger flere prisstigninger pr. år. De fleste henter dette igjen i form av økte utsalgspriser, noe som ytterligere vanskeliggjør konkurransen.

 

Frakt av f. eks en 40 fots container fra Asia burde man kunne få til for ca. 15-20 tusen, så det avhenger av hvor mye man klarer å presse inn i en slik enhet hva angår fortjeneste. Den prisen vil forhåpentligvis inneholde alle utgifter i forbindelse med transporten, samt gebyrer ol. for fortollingsarbeidet. Toll og moms kommer i tillegg. Prisen i dette eksempelet kan nok reduseres litt om man kan opparbeide seg en regelmessig vareflyt med flere slike containere pr. år.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...