Gå til innhold

Aksjer - Trenger kom i gang guid


-kga-

Anbefalte innlegg

Skulle gjerne hatt en giud på hvordan en skal komme ignang med å kjøpe aksjer (eller andre former for invisteringer) og helst på norsk.

 

Har noen spørsmål nå også.

På oslo børs så kan jeg se på feks Norsk Hydro, og der står det "Utbytte per aksje 22kr", vil det si att jeg får den summen som står der per aksje, og hvor mange ganger i året (en gang?) ?

Hvordan fungerer skatt på aksjer, når må jeg betale det? På de pengenne jeg eventuelt får fra "utbytte per aksje"? Pengenne jeg får når jeg selger en aksje, eller kunn på den eventuelle profitten jeg får når jeg selger?

 

Var det jeg kom på her og nå.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan øve deg her:

http://www.aksjespillet.no/

 

Da får du en sum leke penger og spiller mot ekte aksjekurser fra Oslo børs. Da kan du se om du har teft eller ikke.

 

Slik aksjer funker er:

Kjøpes for en sum. Feks 10 kr per aksje. Så kjøper du 1000 feks.

Da må du ut med 10 000 kr

 

Så får du beskjed om at aksjen har økt med 2 kr. De koster nå 12 kr å kjøpe. Det betyr at du plutselig har 12 000 kr i aksjer.

 

Selger du dem sitter du igjen med ett overskudd på 2 000kr.

 

Det er den enkle modellen. Når du kjøper og selger kommer det en del avgifter i tillegg. Så det reelle overskuddet ville ikke vært så mye. Og da må du veie opp avgiftene mot hvor mye økningen har vært. Kanskje det ikke er verdt å selge før aksjene har økt mer.

 

AKIRA

Lenke til kommentar

Det er også noe som heter kurtasje. Det er hva megleren tar for arbeidet når det gjelder kjøp og salg av aksjer. Det varierer stort, jeg betaler 89 kr hos NetFonds.

 

Etter hva jeg har forstått, så er det 28% skatt på all slags inntekt man skulle få med aksjer. Enten gevinst ved salg, eller ved at man får utbytte. Det stemmer at det gis ut en gang i året, som bestemmes ved en generalforsamling. De bestemmer at alle de som eide aksjer på den datoen, skal få så og så mye i utbytte. Dette behøver ikke å være på den dagen forsamlingen holdes. Jeg vet ikke hva som er normen. Jeg vet ikke når tid på året de fleste har sånne morsomme forsamligner, eller når utbytte utbetales. Synes det er vanskelig å finne info om akkurat det :/

 

Jeg lurer veldig på om man får skattefradrag om man skulle tape på salg av aksjer f.eks. Noen som vet noe om det?

Lenke til kommentar

Man får tilsvarende skattefradrag for realisert tap av aksjer på selvangivelsen.

 

Det er der diskusjonen rundt beskatning av aksjegevinster blir het, for enten er det 28% skatt på realiserte aksjegevinster med tilsvarende fradrag ved tap, eller ingenting uansett om man vinner eller taper. I utgangspunktet er jo beskatning på askjegevinst dobbeltbeskatning, fordi man betaler skatt av penger man har betalt inntektsskatt av før. Men så er det jo bare verdiøkningen man betaler skatt av, så der kan man jo diskutere fra all slags standpunkt.

 

Støtte og motstand er nivåer en aksje tidligere har tendert til å stige/snu på. Det er det aller mest grunnleggende innen teknisk analyse av aksjer.

 

Her har du en fin forklaring på det hele:

 

http://www.nba24.no/index.php?option=com_c...id=10&Itemid=36

 

Hvis du er interessert i aksjer og har lyst til å lære mer så er "Aksjer for alle", utgitt av Oslo Børs selv, veldig bra lesing.

 

Last ned her:

 

http://www.oslobors.no/ob/aksjerforalle

 

Er PDF fil, så du trenger acrobat for å åpne den.

 

Lykke til :thumbup:

Endret av Dr.X
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...