Gå til innhold

Hvordan bli kvitt fobier?


Anthila

Anbefalte innlegg

Hm..jeg har klaustrofobi...hvordan kan jeg da bli kvitt denne fobien?

Er ikke den værste graden av klaus, kan f.eks. bli låst inne i et skap. Det er værst når jeg f.eks. skal krype i rør, snøhuler, grottter og når jeg kan sette fast føtter og hender...

 

Skjelver av denne tanken; SI at du har bygget deg en snøhule....selve snøhula er sånn passe stor og romslig, men gangen inn til selve snøhula er lang å trang, bare plass til en person og du må åle deg framover. Du får ikke til å snu deg......se nå for deg at du setter deg fast derinne...UUUSJ...får frysninger...også tanken på å være inne i snøhula å bare vite at det er en utgang er ekkelt..

 

 

Hvordan kan jeg bli kvitt dette??

 

 

 

Vil ellers ha meg frabedt stygge kommentarer.

Endret av Floppsy
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har litt Arachnofobia (er ikke sikker på stavemåten), altså edderkopp frykt. Jeg blir kvalm og redd og får skjelvninger når jeg ser noen. Er glad jeg har en barsk mamma som ikke er redd dem. Fotball-laget hadde mye moro med å skremme meg med edderkopper i garderoben før, noe jeg er glad det er slutt på. Jeg kan ærlig si jeg ikke hadde nølt å kline til min beste venn alt jeg har i fjeset om han hadde tatt en edderkopp for nærme meg... Da det hender jeg får edderkopper inn på rommet, og inn i huset skulle det vært kjekt å bli kvitt denne fobien, så henger meg på tråden din. :yes:

Lenke til kommentar

Der som er det leie med fobier er at det er vanskelig å komme over det irrasjonelle i frykten. Jeg mener på ingen måt å være nedlatende, hvis det er noen som føler det sånn nå, men en fobi er jo en overdrevent frykt for noe som i seg selv ikke er så farlig. Som for Floppsy så er det jo frykten i seg selv som øker sannsynligheten for at noe galt kan skje. Noen har gravd tunnelen inn i hulen og dersom den er for trang på et punkt så kan man jo åle seg bakover og grave litt mer. Men når panikken setter inn er ikke dette så lett, så det er frykten i seg selv som skaper problemet. Det samme for ZiroN: edderkopper i norge er jo ikke farlig for stort annet enn fluer. Og innerst inne vet du helt sikkert det, men det hjelper lite når svettingen og skjelvingen og kvalmen kommer snikende. Da er alle rasjonelle tanker ute av hode. Og det er det som er det leie med fobier.

 

ZiroN: du sier du har en barsk mamma (kjekt å ha), men jeg lurer på; blir du med når hun fjerner edderkopper for deg? En mulig angrepsvinkel for å kommer over frykten sin er å møte den under trygge omgivelser. Å se at mamma takler edderkoppen mens du på trygg avstand forkuserer på å puste dypt kan være en mulig "terapi". Og så sakte men sikkert bevege seg nærmere og til slutt kanskje stå rett ved siden av en gang hun fjerner "kreket".

 

Face your fears, betyr ikke at man skal kaste seg ut i det. Da er det alt for lett å gi opp. Man må snike seg inpå i små skritt og gradvis lære opp underbevistheten at dette faktisk ikke er farlig.

Lenke til kommentar

Ubehag for kryping i rør, huler og snøhuler har vel de fleste? Frykt for å sette seg fast, etc. Har en virkelig klaustrofobi, så låser alt seg og en blir nærmest apatisk. Finnes jo grader av fobien, da.

Jeg synes edderkopper er forferdelige, men tror ikke jeg har edderkoppfobi. Jeg klarer ikke få meg til å ta i dem, selv ikke drepe dem og er fiksert på edderkoppens minste bevegelse dersom jeg ser en på soverommet eller hvor enn det er. Men hysterisk blir jeg ikke. (Ikke før noen plukker den opp og løper etter meg med den. Da er jeg i stand til alt bare for å slippe unna).

 

Jeg så et interessant program på TV om hvordan bli kvitt edderkoppfobi. Damen det gjaldt begynte å grine bare de tok en edderkopp i glassbur fram og satte på gulvet 20 meter unna. Da snakker man fobi! Etterhvert flyttet de buret nærmere og nærmere og helt til slutt kunne hun "klappe" edderkoppen på ryggen med en finger. Programmet var selvfølgelig klippet til slik at det bare varte 45 minutter. I virkeligheten tok det sikkert flere timer..

Lenke til kommentar
Så det dere da sier...er at jeg skal gå å grave meg ei trang hule å sitte der til jeg føler meg greit?...Deet skjer ikke!

6507607[/snapback]

 

nei, det er å kaste seg ut på dypet med en gang. Du overvinner frykten ved å møte den gradvis og lære underbevistheten at det ikke er farlig. Du må finne de små mellomstegene, hva de nå enn er, og jobbe med det nivået til du ikke føler ubehag og så gå et lite steg videre. Å trene underbevistheten tar tid. En måte å raskere nå målet er å lære seg avslapingsteknikker (pusteøvelser o.l.) som gjør det lettere for deg å takle situasjoner der du føler ubehag og dermed klarer å overvinne dem.

Lenke til kommentar
Se Paul Mckenna. Halv ti på TVNorge søndager.

6507617[/snapback]

 

Men pokker..det er jo en hel uke igjen til Søndag:(

6507627[/snapback]

Du kan ikke lidd av klaus lenge hvis du ikke klarer og vente til søndag.. Har ikke klaus selv, men hvordan føles det når man får annfall?

Lenke til kommentar
Jeg har litt fobi mot heiser. Det er ikke alle heiser som er like ekle men noen er helt jævlig. Men det er bare når jeg er alene, merker ikke noe når det er fler i heisen.  :)

6509113[/snapback]

Jeg har tatt heis ca 4 ganger i livet, 2 av de gangene har den stoppet, av en eller annen grunn tar jeg ikke heis lengre (første gang stoppet den når jeg var 6-7 år, da sitter det i kroppen) :hmm:

 

Prøvde og å ta heis med en annen kar med sykler nå sist uke, da nektet heisen plent å gå i hele tatt, jeg gikk ut og da var alt finfint, skulle tro at de ondskapsfulle heisene har en vendetta mot meg.

 

 

Men det er egentlig veldig plagsomt og vil helst få gjort noe med det.

Lenke til kommentar
Se Paul Mckenna. Halv ti på TVNorge søndager.

6507617[/snapback]

 

Men pokker..det er jo en hel uke igjen til Søndag:(

6507627[/snapback]

Du kan ikke lidd av klaus lenge hvis du ikke klarer og vente til søndag.. Har ikke klaus selv, men hvordan føles det når man får annfall?

6509054[/snapback]

Jeg har opplevd det noen ganger. Jeg har vel en fobi mot veldig trange rom. Da fikk jeg ihvertfall en slik kribling i kroppen og fikk en ekstrem rastløshet, en følelse av at jeg bare måtte bevege meg, og inne i den plassen jeg var i, var dette umulig. Det er helt fryktelig.

Lenke til kommentar

Xell har nok truffe blink her, ja. Det er berre ein måte å handtere slike ting på, og det er å angripe det gradvis frå ein kant og jobbe med seg sjølv til ein har kontroll på ting. Det er vel det ein minst vil høyre når ein slit med slikt, for det inneber at ein på ein eller annan måte må konfrontere det ein er redd for. Men det er ikkje nokon enkel måte å gjere dette på.

 

Uansett så trur eg at kvar og ein kjenner seg sjølv best og veit korleis ein best kan gå fram. Eg, for eksempel, har ein veldig direkte måte å gripe slike ting an på. Det, kombinert med at eg er eit skikkeleg stabeist, gjev meg nok eit par fordelar med å handtere slikt... :p

 

Døme: Eg er ikkje noko særleg begeistra for høgder. Men, får eg ein sjanse til å utfordre høgdeskrekken min så gjer eg det. Ein gong rapellerte eg ned ein ti-femten meters bergvegg. Ikkje store prestasjonen for ein som driv med fjellklatring, men for meg var det meir enn nok. Dessutan er det ikkje mykje som kan slå kjensla av å ha kontroll over seg sjølv og kunne stå andlet til andlet med det ein er redd for. :thumbup:

 

Eg ynskjer både trådstartar og dykk andre som slit med tilsvarande fobiar lukke til. Det ordnar seg nok! :)

Endret av Garegaupa
Lenke til kommentar
Se Paul Mckenna. Halv ti på TVNorge søndager.

6507617[/snapback]

 

Men pokker..det er jo en hel uke igjen til Søndag:(

6507627[/snapback]

Du kan ikke lidd av klaus lenge hvis du ikke klarer og vente til søndag.. Har ikke klaus selv, men hvordan føles det når man får annfall?

6509054[/snapback]

 

altså jo...har hatt klaus ganske lenge. Anfall og anfall, er vel heller en enorm panikk som brer seg, tanken på å bli sittende fast gjør meg helt gal. Drømte faktisk om dette idag å; Jeg bodde på et hotell og for å komme meg inn dit måtte jeg krype igjennom 2 rør og i tillegg satt jeg meg fast også...usj.:(..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...