Gå til innhold

Linux på skolePC? MS krever lisens penger!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

den lisens-avtalen kan den enkelte skole gå ut av, skolen der jeg var sysadmin gjorde det, og kjøpte lisenser istedet, i løpet av 2 år hadde vi tjent inn det vi "sparte" på å leie.

 

for de som ikke vet hva den avtalen går ut på, så er det en avtale med MS(eller leverandører) om at man betaler en sum pr cpu og har dermed fri tilgang til å bruke hvilke windows og office man vil, det er enkelt, men ganske dyrt.

 

linux på skolen har jeg presset litt på, vært i ett ukjent antall møter med folk fra fylket og utviklere av linux, men har funnet ut at en overgang vil få store konsekvenser for brukerene, vi satte ikke igang ett prøveprojekt på dette, men Openoffice innførte vi, sakte men sikkert kom det inn på nesten alle maskinene på nettverket, med små problemer

 

at fylket presset på med deres tynne klienter var vel egentlig det som gjorde at linux ikke ble valgt

 

for at linux skal bli valgt i skolen må nok fylkene komme med løsninger som passer for linux, Openoffice er vel ganske greit å bruke, bare brukerene får litt hjelp i starten...

Lenke til kommentar
for de som ikke vet hva den avtalen går ut på, så er det en avtale med MS(eller leverandører) om at man betaler en sum pr cpu og har dermed fri tilgang til å bruke hvilke windows og office man vil, det er enkelt, men ganske dyrt.

5304761[/snapback]

 

Det er også slik at man får denne avtalen billigere per cpu enn om man skulle kjøpe lisenser per maskin på annen måte.

 

Dette gjør at det er lett for skolene å føle at de bør inngå denne avtalen for å spare penger. Det betyr også i praksis at de sparer null lisenskroner på å installere linux på enkelte maskiner.

 

Dette tilsvarer helt de lisensavtalene som MS tidligere (fortsatt?) har hatt med maskinleverandører, som også må betale lisens per solgte maskin, uavhengig av om den selges med windows installert/medfølgende eller ikke.

 

MS begrunner praksisen på finurlig måte med ting som at maskiner som det ikke betales lisens for allikevel i mange tilfeller får windows installert. Og at det forenklede systemet er lettere å håndtere. Men dette er selvsagt ( :innocent: ) bare pisspreik for å gjøre det vanskeligere å spare penger på å bruke linux eller ande alternativ.

Lenke til kommentar
Denne diskusjonen har blitt Windows vs. Linux i skolen... hadde jeg visst det hadde jeg postet den i Programmer forumet, hadde vært fint med noen inntrykk og sett hvor åpne Windowsbrukere hadde vært til en liten prosent Linux PC'er i skolene...

5304648[/snapback]

Hadde du postet den i programmer-forumet så hadde moderatorne flyttet den hit pga. ordet "Linux" i posten.

Lenke til kommentar
Denne diskusjonen har blitt Windows vs. Linux i skolen... hadde jeg visst det hadde jeg postet den i Programmer forumet, hadde vært fint med noen inntrykk og sett hvor åpne Windowsbrukere hadde vært til en liten prosent Linux PC'er i skolene...

5304648[/snapback]

Hadde du postet den i programmer-forumet så hadde moderatorne flyttet den hit pga. ordet "Linux" i posten.

5306747[/snapback]

Alle vet jo at programvare bare finnes for Windows ;).

Lenke til kommentar

Jeg hater MS, og vil altid hate, OG jeg hater dem på grunn av dette:

- Utrolig Slep i konkuranse

- Utrolig irriterende markedsførings politikk

- Den amerikanske holdningen deres " Hey-vi-er-størst-OG-dermed- er Vi best"

- Og mye annet som jeg ikke vil at dere skal fåå høre . . .

Endret av hproslan
Lenke til kommentar

Turgon, hva slags skole går du på?

 

Jeg jobber på en videregående skole i Hedmark, Hedmark fylkeskommune benytter Microsoft School Agreement.. Dvs. per arbeidstasjon betaler vi rundt 420,- per arbeidstasjon.. Det er jo ikke så ille med tanke på at da har du alltid lisens på siste Windows versjon og Office pakke samt CAL. Men det blir verre med tanke på at mange bruksområder "krever" Windows i bunn pga. brukere. I praksis vil det si at hvis vi kaster ut hele Office pakken på samtlige av skolens maskiner og legger inn OpenOffice sparer vi ikke en eneste krone på det...

Så for å spare penger på lisens siden må all software på maskinen være gratis, og der er ikke alltid så lett.

Men dæven så mye vi jobber for å få det til! :)

 

Tidligre har det jo også vært slik at fylkeskommunene har hatt mer enn nok penger til lisensene sine, men nå begynner pengesekken å krympe og press fra personer som kan tenke alternative løsninger vise seg..

 

Per i dag har vi på skolen flere pilot prosjeker med gnu/linux i bunnen.

*Vi kjører en av våre spesialavdelinger kun på gnu/linux platform, med unntak av en

enkelt laptop. (Fedora Core4 på Dell Gx150 1GHz, 512MB RAM 20GB HD)

 

*Tynnklienter på bibliotek, per dags dato kun 6 klienter.

Terminalserver kjører FC4 og klientene kjører Thinstation som bootes fra HD og henter

konfigurasjon fra nettverket. Klientene har også mulighet for bruk av diskett og USB disker på klientsiden!

 

*Thinstation på tynnklienter, masser av muligheter i denne løsningen.

Med litt kraftigere maskinvare har du klient side nettleser, pdf leser , musikk avspiller og masse mer! Men du kan boote opp en pentium 133MHz med 32MB RAM og kjøre opp mot en Windows 2003 Terminal server glatt...

Lenke til kommentar

Grunnen til at MS så desperat vil ha kloen i skolemarkedet er ikke fordi det er mye penger i det, men det er for å gjøre skoleelever vant med å bruke MS-produkter, og dermed gjøre dem forutinntatte når de senere skal/må prøve andre OS. Om skoleelevene har brukt Windows og Office siden de begynte i førsteklasse, gjerne helt til de er ferdig på VGS er sjangsen stor for at de utvikler frykt/FUD overfor andre OS (noe miXer er veldig flink til å demonstrere), og vegrer seg for å i det hele tatt prøve å lære seg dem, selv om de ville blitt positivt overrasket. Og om de finner ut at andre OS faktisk kan konkurrere med Windows, vil de rett og slett lete etter feil og prøve å finne grunner til at de fremdeles kjører Windows, selv der det ikke er noen (ref. miXer).

 

Slik det er nå, vil de aller fleste skoleelever aldri støte på noe annet OS enn MS Windows før de evt. kommer til universitet eller et høyere studium hvor man finner på å teste andre OS. Resultatet blir at flere og flere IKT-driftsoperatører (en tittel man får etter 1 år IKT driftsfag på VGS (hvor CS-h0rer er i flertall) og to år i lære på en eller annen skole) har store fordommer mot GNU/Linux, og har absolutt ingen vilje til å sette seg inn i dem eller prøve dem på eget intiativ. Derfor vil utrulling av GNU/Linux-løsninger i skolene bli unødvendig dyrt og utsatt i det lengste, siden mange IKT-ansvarlige baserer avgjørelsene på fordommer og egen frykt, samt at mange IKT-ansvarlige ikke vil lære seg GNU/Linux før de blir sendt på kurs, og det er jo ikke gratis...

 

Derfor selger MS lisenser til langt under spottpris (prisdumping, anyone?) til skolene.

 

Personlig har jeg vært "utsatt" for Windows siden jeg gikk i førsteklasse på barneskolen (win 3.11 på 286-maskiner og mons & marte) helt til nå. Jeg har aldri fått bruke GNU/Linux eller noe annet OS som ikke er fra MS på skolen, uten å ta med min egen liveCD. Skolen jeg går på nå har heldigvis begynt å ta over seg OpenOffice, men har selvfølgelig ikke rullet dette ut til lærerne, så vi sliter ofte med forskjellige kompabilitetsproblemer. Tynnklientsystemet baserer seg fremdeles på Windows Server 2003, så det er uhyre treigt. 20 klienter som logger seg på samtidig gjør at serveren kaster ut alle unntatt noen få, og vi bruker ofte over 20 minutter på å få alle pålogget. Det er heller ikke en svak server det er snakk om, det er en fireveis Xeon 2.8GHz-maskin med > 4GiB RAM. Jeg er helt bombesikker på at en GNU/Linux-løsning ville ha fjernet mer eller mindre alle problemene med det systemet.

 

Så mye som MS tjener på at skolene kjører utelukkende MS-produkter, skjønner jeg ikke helt hvorfor de ikke bare gir det vekk gratis. Eller vent, det heter vel prisdumping, ja, og om MS bruker mer av det er det ikke lenger noe penger i kassen de kan bruke til å sponse alle FUD-kampanjene sine. :)

 

 

 

 

 

...og før flamewar'en begynner: Jeg har brukt Windows daglig i snart 12 år, mens Ubuntu bare har vært installert på maskinen min de siste 1-2 årene.

Lenke til kommentar

Personlig ville jeg ikke hatt noe imot å gå til linux på skolen, men jeg tror det ville vært et stort problem, iallfall på min skole hvor de itansvarlige er så bundet til microsoft at det ikke ligner grisen. Hvis rektor skulle bestemt å gå over til et annet os regner jeg med han måtte rådslå med de itansvarlige og da hadde det bare florert med piss om hvor genialt windows er og hvor dårlig linux er.

Lenke til kommentar

Det er ikke elevmassen som er problemet med linux i skolesammenheng.

Det er lærere og ansatte. Det er som regel snakk om folk som iallefall er halveis i livet, og vel så det. De har ofte en negativ instilling til "detta internetter og dette data tullet", og får stadig nye løsninger "tvingt" over seg.

Eksempler på dette er elektronisk føring av fravær, som nå har blitt webbasert og en læringsplattform og stadig nye ting.. Og kursing blir det aldri nok tid til. Så det du sitter igjen med på lærersia er gamle lærere som ikke kan skille på internett/egen maskin og at ikonene ikke nødvendigvis er likt organisert på ALLE maskiner..

Og at din private @online.no konto faktisk ikke ligger i Outlook på Alle maskiner heller, for det burde den jo gjøre...

 

Men om ikke mange år er vel dette problemet mye mindre enn i dag, kan vel kalle det naturlig frafall.. :)

 

Men det er veldig viktig at DU som er elev på en skole som "snuser" litt på gnu/linux baserte løsninger i elevmiljø gir tilbakemeldinger om hva som er bra, og hva som dårlig eller mangler.

Og sysadmins på de fleste skoler er vel ikke akuratt de med mest kunnskap innen OS, hverken Windows eller *nix baserte.

Lenke til kommentar
Det er ikke elevmassen som er problemet med linux i skolesammenheng.

Det er lærere og ansatte. Det er som regel snakk om folk som iallefall er halveis i livet, og vel så det. De har ofte en negativ instilling til "detta internetter og dette data tullet", og får stadig nye løsninger "tvingt" over seg.

Eksempler på dette er elektronisk føring av fravær, som nå har blitt webbasert og en læringsplattform og stadig nye ting.. Og kursing blir det aldri nok tid til. Så det du sitter igjen med på lærersia er gamle lærere som ikke kan skille på internett/egen maskin og at ikonene ikke nødvendigvis er likt organisert på ALLE maskiner..

Og at din private @online.no konto faktisk ikke ligger i Outlook på Alle maskiner heller, for det burde den jo gjøre...

 

Men om ikke mange år er vel dette problemet mye mindre enn i dag, kan vel kalle det naturlig frafall.. :)

5339027[/snapback]

 

VELDIG enig. Ofte er det slik at elevene er veldig positiv til å ta i bruk GNU/Linux på de maskinene de har tilgang på (de fleste er nøytrale eller svakt positive, noen CS-fjortisser klager over at nudge i MSN ikke virker i GAIM), mens lærerne ikke vil ha det, siden de ikke er vant med det og nekter å lære seg det. Samme med systemadmins også, egentlig... :hrm:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...