Gå til innhold

Hvor lenge har vi hatt demokrati i Norge ?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det blir feil å si at vi fikk demokrati i 1913. Bare de OVER 18 år(eller som fyller 18valgåret) får stemme... Hvor demokratisk er dette? Og hvorfor må innvandrere ha bodd akkurat 7 år i norge for å stemme ved stortingsvalg..hvorfor ikke 6år?

Så kan du trekke inn lobbyisme, korporatisme, media og forvaltningens og domstolens fortolkningsmakt av lover og skrive hvor demokratisk dette er. Skriv at ingen land har ett perfekt 100% demokrati, men at det fins grader av demokrati. Ville vi f.eks hatt demokrati hvis vi fjernet kommunene.. ville demokratiet blitt svekket.

Lenke til kommentar

Vi har eksempler på direkte valg i nyere tid derimot. F.eks EU valget i 94 var ett eksempel på direkte demokrati.. Mens i dag gir vi vårt mandat til stortingsrepresentanter og kommune representanter til å representere folket.

Vi praktiserer folkesuverenitetsprinsippet som sier at makten skal utgå fra folket.

Men for å holde oss til spørsmålet..

Man kan hevde at vi ikke hadde skikkelig demokrati før 1884 da parlamentarismen ble innført som gjorde at regjeringen måtte ha stortingets (folkets) tillit.

Og det ble mer demokratisk i 1905 da Norges befolkning fikk bestemme vår egen utenrikspolitikk etc.

Alle disse tipsene skulle vel holde til en 6er på videregående nivå eller? :thumbup:

Lenke til kommentar

Det kanskje viktigste steget mot demokrati hittil i Norge var innføringen av parlamentarismen i 1894 når Venstre vant valget og truet med å styrte svenskekongen med våpen i hånd, men fikk isteden gradvis innført stillt Kongen og regjeringens medlemer for Riksrett. Innføringen foregikk gradvis fra ca 1870-1930, og er vel fremdeles ikke offisiellt innført. les mer på Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Parlamentarisme

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...