Gå til innhold

Vinterprosjekt- bygge meg en forsterker...


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Nå går vi mot mørketid igjen, og som vanlig går jeg rundt og tenker på et byggeprosjekt. Har og har hatt mange ideer, og noen er blit realisert.

 

Sitter med bra selvbyggde høytalere, selvbygget sub og selvbygget elektronisk 24 Db filter.

 

Denne gangen drømmer jeg om å bygge meg en kraftig forsterker. Har lett rundt på forskjellige DIY sider, og funnet et "monster" som jeg ønsker å prøve meg på.

 

Selve byggingen skal jeg komme fra (har en del elektro/lodde- kunskaper), men når det gjelder selve strømforsyningen har jeg større problemer. Denne konstruksjonen krever opp mot 1000 VA per kanal, med +-85 volt ut. En slik trafo på 60 V AC, 2000 VA (eller to trafoer på 1000 VA) er visst ganske dyre og ser ut til å være vanskelig å skaffe.

 

Hadde derfor tenkt på en switch mode konstruksjon. Denne hadde jeg tenkt å vikle selv, samt bygge selve styringa til. Dette har jeg for lite kunnskaper til å konstruere, og hadde håpet at noen her på forumet ville hjelpe til.

 

Det jeg trenger er en switchmode som opererer på 200- 250 Khz. Dette vil igjen stille krav til kjernematerialet i trafoen (tror ikke vanlig trafoblikk kan brukes på slike frekvenser).

 

Er det noen som kan være behjelpelig med beregning og konstruksjon av en slik switch mode? Eventuellt gode linker til sider der dette forklares lettfattelig?

 

Er det noen som har kunnskap om hvilet materiale som egner seg for kjernen i trafoen? Hvor kan dette eventuellt kjøpes? (Dreier seg vel sikkert om en ringkjerne).

 

På forhånd takk! :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

jeg har brukt ic'en LM78S40 til å lage et enkelt stepp-ned switchpower...

med ekstern diode, tror jeg denne kan brukes til å styre en (jævlig) krafig switche-transistor (eller flere) slik du har bruk for...

 

men det poweret var ikke i nærheten av det du prøver å konstruere :D

 

 

EDIT: bare glem LM78S40... kom på at den har innebygde transistorer som sikkert ikke tåler mye... (det var et sekundærsvitsjet power jeg lagde... du skal sikkert lage et primærsvitsjet...)

Endret av Zalo Ultra
Lenke til kommentar

Takk for svar.

 

Ja, jeg skal bygge en primærswitchet.

 

Det er mange her på forumet med enormt mye kunnskap om elektronikk. Vet at slike switched PSU-er har vært diskutert før her, for eksempel her

 

Har ikke så mye kunnskaper om disse, og trenger litt hjelp til å lage denne. Trenger å operere på over 200 Khz for å unngå problemer med forsterkerkonstruksjonen.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Er ikke bare bare å beregne switch trafoer. Et enkelt søk på Google gir deg masse god informasjon.

 

Forøvrig, anbefaler deg å prøve endel andre switcher før du går på en offline SMPS. Svarte dingser har sykt mye kraft i seg når den magiske røyken går ut. ;)

 

--Rozon

Lenke til kommentar

Dropp tanken på switchende strømforsyning disse er ikke egnet til effektforsterkere(skaper støy som beveger seg gjennom forsterkeren og ut til høytalerene).Det å lage en switchende strømforsyning er i teorien enkelt, men å lage ne god og stabil forskyning med lite støy er veldig vanskelig og komplisert. Det vil også kreve flere komponenter og blir dermed dyrere.

 

Bygg to separate strømforsyninger (en til hver kanal). www.rs-components.no har ringkjernetrfoer på 1kVA og 2*55Vac- det skulle gi deg ca +/-77Vdc. De har også store elektrolytter som tåler 100V. Du må nok regne med å bruke ca 2000,- per strømforsyning i komponenter (sikringer, nettfilter, trafo, likerettere m/kjøling, elektrolytter og hf-filter)

 

Skal du ha en billig forsterker gå på Elkjøp!! Det å bygge prototyper er og blir dyrt

Endret av jhbamse
Lenke til kommentar

Hei igjen.

 

Takker for tipsene!

 

Per i dag trenger jeg strengt tatt ikke en ny forsterker. Har egentlig såpass bra utstyr at jeg tviler på at jeg kan bygge noe bedre.

Det jeg ønsker er å prøve meg på et litt mere komplisert bygg enn tidligere. Hvis prisen blir for høy får det heller være... :cry:

 

Uansett vet jeg at switched supplyer har vært brukt tidligere i forsterkerkonstruksjoner, og jeg har faktisk vært i kontakt med han som står bak konstruksjonen av denne forsterkeren, og han bekreftet at det skulle være mulig.

 

Problemene med ocilering kan unngåes ved å legge frekvensen såpass høyt som 220 - 250 Khz. (Anbefalt 4 ganger båndbredden på forsterkeren).

 

Men dette er ting jeg har lest meg til, og hvis noen har andre erfaringer hører jeg gjerne fra dere. :yes:

 

Har forresten fått en del ting på plass, og håper å få tid til å lage ei tegning som jeg legger ut her etter hvert.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Om du har sansen for deg selv og liker livet hold deg langt unna tanken på switched mode!!

 

For det første, det er ikke bare å regne ut antall viklinger og tykkelse på trå her, i slike systemer er det så mye du må kunne. Når du spørr på dette forumet hvordan du kan gjøre dette så stol på meg du har allt for lite kunnskaper til å få til dette, vertfall i øyeblikket (alle kan lære).

 

For det andre, å utvikle en slik PSU er verken billig eller trygt. Jeg kan garantere at du kommer till å blåse i stykker transistorer for større summer enn det vil koste å lage en god gammeldags PSU. Samt at du nokk vil trenge noen år på å få det til, om du ikke blir drept av høye spenninger eller brann.

 

Men om du absolutt er bestemt på å gjøre dette så anbefaler jeg deg å prøve å utvikle en la oss si ja 100W SMP. Får du til dette fra grunnen av i løpet av vinteren er jeg mektig imponert. (Om vi snakker om en såkalt "offline SMP", altsa en som går rett fra nettspennigen (og er isolert selvfølgelig)).

 

Jeg har selv eksprimentert med SMP for effektforsterkere, men aldri i nærheten av den effekten du snakker om her. Det som er det største problemet er å manuellt vikle gode transformatorer, om dette ikke er gjort helt perfekt vil man få allt for stor tilbakereflektert spenning over drivertransistorene og så sier det poff i transistoren.

 

Det som også er en ting er at så høye spenninger som 85V er spessiellt vanskelige, på en flyback-kobling går det fint men disse kan man få ideelt maks 200W fra (i praksis mye lavere). PC forsyninger er vel helt standard forward-kobling problemet med disse er at de ikke egner seg særlig godt så godt på spenninger over 20V. Så man må til med mer avanserte arkitekturer.

 

Jeg har brukt en del tid på offline SMP (i hobby samenheng), jeg er sivil ingeniør, og jobber både innefor Offshore industrien og HIFI industrien med elektronikk. Så jeg burde jo ha litt kompetanse men jeg har ikke fått noen særlige resultater med SMP forsyninger hvor jeg har viklet trafo selv, nå kan jo dette være fordi jeg er ekstremt dårlig til å vikle trafoer da.

 

Men for all del om alle hadde hørt på sånne som meg ville det vært lite utvikling i verden, om du må så som sagt tidligere prøv noe enklere først, så kan du sette i gang med 2000W. www.powerint.com og www.st.com . Fine plasser å starte.

 

Det finnes jo mange PA forsterkere med slike forsyninger, så det er jo helt klart at det er fullt mulig, men firmaene som lager disse har høyst sannsynligvis mye større resurser enn privatpersoner (om du ikke er milliardær da).

 

Det er nokk ikke uten grunn at det ikke finnes masse DIY SMP design på nettet.

Lenke til kommentar

Angående trafoer: Få tak i utrangerte overheadprosjektorer. De har gjerne trafoer på opp mot 400VA med utgangsspenning på enten 24 eller 36 volt. De har ofte 125-volts inngang, slik at de kan gi 48 eller 72 volt ut. Hvis du får tak i fire eller fem like trafoer som du paralellkobler burde det fungere. Dette er stort sett robuste trafoer som gjerne tåler oppimot 150% belastning over flere minutter, og kan gjerne gi over 70 ampere i korte øyeblikk.

Lenke til kommentar

Jeg må si at det prosjektet du planlegger nå høres veldig vanskelig ut.

Jeg holder selv på å modifisere en vanlig pc-strømforsyning og jeg må si at det er faktisk ganske komplisert.

 

Du sier at du skal gi trafoen cirka 200-250 khertz, jeg vet ikke om noen kjerner som klarer så høye frekvenser. Ferritkjerner tror jeg ikke du bør gi noe særlig over 60 khertz før du begynner å få effekttap.

 

Angående støy så tror jeg ikke det vil bli noe særlig problem så lenge du sørger for å ha skikkelige filtere. Jeg har selv lest en guide om å bygge om en pc-strømforsyning hvor den skulle brukes til strømforsyning til en radiosender, og da var det ikke noe problem, men jeg kan selvsagt ikke bekrefte dette.

 

Jeg er absolutt ikke noen elektronikkekspert, men jeg må si at dette prosjektet høres ganske farlig og veldig komplisert ut. Jeg ville ikke gitt meg ut på noe slikt hvis jeg ikke hadde hatt noen som var eksperter på området til å hjelpe meg, eller hatt nødvendig kunnskap selv. Men det hadde jo vært skikkelig spennende og gøy dersom du hadde fått det til da.

 

Jeg hadde egentlig tenkt å legge ved link til guiden hvor en pc-strømforsyning bygges om, men har den dessverre bare i papirformat.

 

Men uansett, så ønsker jeg deg lykke til!!

Lenke til kommentar

Er strengt tatt folk som har sagt dette før, men jeg sier det igjen jeg, ikke bruk smp (switch mode) på en effektforsterker! Det blir ikke spes hi-fi, hvertfall ikke med så høy effekt...

 

Det å lage sitt eget smp tror jeg vil by på store problemer med beregninger.

 

Husk selvom ringkjernetrafostrømforsyninger (inn med lange ord i denne tråden :p ) er dyre er de sinnsykt enkle i konstruksjon... Et smp er veldig avansert i forhold, gunnen til at de er billige er pga ringkjernetrafo er så fuckings dyrt....

Lenke til kommentar

Hei.

 

Var en del advarsler her, ja. Begynner å tvile litt nå, og vurderer å kansje prøve meg på en mindre konstruksjon først. Har jo som sagt lite erfaring med switch mode, så det er vel det lureste. Får ta det helt ut i neste omgang.

 

Har fått det så utrolig travelt for tia, så hele prosjektet ligger litt på is, men jeg vil uansett prøve meg etter hvert. Skal lese litt mere gjennom diverse DIY sider for å finne en konstruksjon som jeg kan begynne med.

 

Her er forresten linken til den som jeg planla å bygge, og som jeg etter hvert håper å få bygget: http://users.swing.be/edwinpaij/ampli_mosfet_360_w.htm

 

Takker alle for innspill :thumbup:

 

Edit: Planen er å bygge dette som en stereo forsterker i steden for dual mono.

Endret av madammim
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...