Gå til innhold

PC til filserver, hvor kraftig må den være?


Anbefalte innlegg

Har funnet ut at jeg etterhvert trenger en dedikert pc som filserver. Denne skal ikke brukes til noe annet, og vil bli gjemt bort så bra som mulig.

 

Det jeg lurer på er hva jeg bør tenke på, og hva som bør være av kraft i en slik pc. Må bli så billig som mulig uten diskene, så ikke kom med noe ny pc til dette formålet, men si heller hva som er minnimumskrav for at en filserver skal gjøre uten at det hakker osv.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En gammel Pentium 3 eller AMD Tbird/Duron med 256MB RAM skulle klare jobben fint. For å unngå at nettverket blir en flaskehals, bør man ha et nettverkskort som støtter Gigabit Ethernet. Hvis du skal ha mange disker, bør du ha god luftgjennomstrømning i kabinettet. Ellers så må jo hovedkortet ha støtte for diskene du skal bruke, evt. en ekstra kontroller. RAID 1 eller 5 er kjekt for redundans, men det medfører ekstra kostnader (dessuten må man ta backup uansett).

 

Til operativsystem kan du jo bruke en gratis Linux-distribusjon, som f.eks. Fedora. Der kan du sette opp samba slik at du kan dele filene til windows. I tillegg kan du jo sette opp FTP, helst vha. SFTP (inkludert i OpenSSH), slik at du kan nå filene via internett (da bør sette opp brannmur).

 

Hvis det er flere brukere i nettverket som skal bruke samme filserver, så bør man gå for en switch. Husk at den bør støtte gigabit ethernet, samme gjelder for kablene.

Lenke til kommentar

I hovedsak vil det være to pcer som skal bruke filserveren, + en xbox.

 

Jeg har alt en ruter med 8 porters switch, men denne støtter bare 100mbit, så usikker på hva jeg vil gjøre her. blir straks en del dyrere om alt utstyr må byttes ut i tillegg til at jeg skal skaffe meg en filserver.

 

Hvordan er det med en gammel P3 og støtte for disker i størrelsen 200 GB og oppover?

Lenke til kommentar

Trenger ikke ha en maskin som støtter disker på 200gig og oppover. Har en P2 350 mhz som ikke støtter HD. Dette kan jeg se vet at jeg min disk på 250gig i bios vises som en disk med 6 gig hd. Dette trudde jeg skulle bli et problem, da jeg ikke fant bios oppdatering til min maskin.

 

Løsninga var så enkelt at det nesten ikke går an å tenke seg det en gang. Tok en 4 gig hd og isntallerte win xp sp2 på den, og så kobla jeg til 250 gig hdisken. I win xp formaterte jeg 250 gigen og oppretet partisjon på hele disken, og nå er den på 250 gig.

 

Funker glimrende som filserver, og (etter 1 dags bruk) er jeg lykkelig over mitt valg.

Lenke til kommentar

Det skal forøvrig utrolig bra gjøres å være avhengig av et gigabit nettverk, jeg sitter med et 54mbit trådløst netthverk hjemme, hvor til og med serverne er plassert.

 

Og det fungerer som en overklokka klokke, raskt fint og flott, og appåtil slipper man unna kabelrotet. :)

 

Eneste jeg har gjort er å sette alle diskene i filservern min i RAID 5(software) som er veldig mye raskere til lesing enn en enkelt disk.

 

Når det gjelder annen hardware så gikk jeg i en butikk og kjøpte det billigste de hadde inne. Noe som var et hovedkort med ~4xIDE porter og 1xathlon 1,8Ghz til cirka 600 totalt.

Lenke til kommentar

jeg vil nok bruke 54mbit trådløst, eventuelt med en form for nitro\turbo eller hva de nå kaller de forskjellige løsningene.

 

Grunnen til at jeg kjører det trådløst er at ene pcen vil stå i kjeller, og derfor vil det være mye bedre og ha det trådløst for å slippe å trekke kabler igjennom to etasjer.

 

Det serveren vil brukes til er:

 

Remote desktop - Skal ikke ha noe annet koblet til enn nettverkskort og strømledning, så derfor er dette et must.

Filmer

Musikk

Bilder

Ftp Server

 

Med det bruket tror jeg at 54mbit trådløst vil være mer enn bra nok. Første gang det skal overføres kan jeg bruke kabel, så koble det opp trådløst når alt er på plass.

 

En ting jeg lurer litt på. Vil maskinen i det hele tatt starte om det ikke er koblet til mus og tastatur?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...