Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Solfilm - lover & regler


bomex

Anbefalte innlegg

Hei!

Har en Mitsubishi Colt CA0 og skal ha på solfilm på den. Skal ha på film på alle rutene utenom frontruta. Har hørt at for å få det godkjent må det utføres på godkjent verksted elns? Der var visstnok prisen på 500 per rute, hvis jeg gjorde demontering/montering selv, altså alt utenom selve "filmklistringa". Har relativt få tommeltotter (ca 2) og tror derfor jeg skal klare dette greit selv, men har lyst til å ha det lovlig... Noen som vet?

 

Bilens frontrute kan i henhold til den internasjonale forskriften R43 ikke ha lavere lysgjennomgang enn 75 %. Kravet til glasset i framdører ligger på 70 % når det er innenfor førerens siktfelt. For de øvrige ruter i bilen finnes ingen slike bestemmelser.

 

Påføring av såkalt solfilm må ta hensyn til disse kravene.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det her er hva jeg har lært:

 

 

§ 31-1. Generelt om vindu

 

3. Vindu skal være tilstrekkelig solid og godt gjennomsiktig fra begge sider. Det må være slik utført at gjenstander som sees gjennom det ikke blir forvrengt. Det samme gjelder for vindskjerm som fører skal se gjennom.

 

Som solfilter godtas svakt farget glass som ikke gir større reduksjon av lysgjennomslipp enn angitt i den amerikanske standarden ASA Z-26.1 - 1966, July 15 1966. Andre former for solfilter som f.eks. påsprøytet eller påklebet film tillates ikke på noen del av vinduene som fører skal ha sikt gjennom (frontvindu og sidevinduer foran). Utrykningskjøretøys blå lys skal i alle tilfelle kunne ses gjennom bakvindu i motorvogn hvor innvendig speil kreves.

 

Lenke til kommentar

Heh, hvor mange ganger har dette vært tatt opp nå egentlig? Reglene er klare, som i quoten over: Frontruta og sidevinduene foran får ikke røres på noe vis. Sidevinduene bak kan du lakkere om du vil og bakruta kan sotes bare du kan se blålys gjennom den.

Lenke til kommentar

Helt riktig det over.

Da jeg satte på film på Almera'n min hos Sebra solfilm sa de at siderutene foran og frontruta er forbudt. Dette er ikke noe du kan gjøre på annet vis og få godkjent, det er rett og slett ikke lov. Men 90% av de som setter på film driter i loven. Man risikerer bot, man må ta det av og man må vise bilen.

 

Heia Norge!!

:w00t:

Lenke til kommentar

Takk for svar!

Grunnen til at jeg la inn ny post var at jeg ikke fant noe om at det ble godkjent med soting/"tildekking" på siderutene framme hvis utført av godkjent verksted, som en kamerat av meg mente det kunne...

Hmmm. Det var synd... Blir liksom ikke det helt store med halvt sota bil (colten er liten =) )...

Vet dere noe om sannsynligheten for å bli stoppet med ulovlig soting? Er det omtrent som med trimming på mopeder, at de har noen kontroller der de sjekker det, men lar det gå ellers, eller tar de deg på det uansett om det er farts- teknisk- eller promillekontroll?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...