Gå til innhold

Løsninger på DirectX 8 & spill problemer


Anbefalte innlegg

Mange her på forumet har problemer med spill eller DirectX generelt. Har sjøl hatt mega problemer og har etter mye feilsøking samlet opp litt info, som kommer her.

 

Først en oppsummering av type feilmeldinger man får:

a) når man starter spillet får man

- ingen error melding, spillet starter bare ikke

- en errorboks med DirectX error melding (av og til kalt D3D error)

- beskjed om at settinger er returnert til default

B) spillet låser seg under gameplay, gjerne sammen med lyd. Ofte virker ikke CTRL+ALT+DEL.

 

Når man starter spillet vil man ofte oppleve at skjermen blir helt svart et øyeblikk, for så å returnere til windows.

 

Dette skjer ikke nødvendigvis med alle spill. Ofte kan man spille noen spill uten problemer, mens resten ikke vil starte.

 

 

Bakgrunnen til dette er en breakdown i kommunikasjonen mellom DirextX versjon 8.1, grafikkortet/driverne og spillet. DirectX 8.1 har en del forbedringer i forhold til 8.0, men har også kompabilitetsproblemer med en rekke kjente grafikkort/drivere, bl.a. geforce 2 & 3.

 

Har man dette problemet, så er det første man bør gjøre å undersøke hvilken versjon av DirectX man har (WinXP brukere har 8.1 versjonen) og om windows har registrert noen problemer med DirectX. For å undersøke dette klikker man Start -> Run, skriver dxdiag.exe i dialogboksen, trykker enter. Dxdiag.exe er et diagnoseverktøy for DX som ligger under windowskatalogen.

 

 

I Dxdiag.exe, nederst på første siden står det hvilken versjon man har. Trykk deretter øverst på Display-taben, og trykk så knappen Test DirectDraw. Fullfør testen. I mange tilfeller vil man se følgende:

 

"Direct3D test results: Failure at step 5 ..."

 

Som regel ser man også:

"The file nv4_disp.dll is uncertified, ..."

 

Lagrer man loggen for testen og åpner denne, ser man gjerne:

"DDraw Test Result: All tests were successful.

D3D7 Test Result: All tests were successful.

D3D8 Test Result: Failure at step 5 (GetDeviceCaps) ..."

 

Dette siste betyr (så vidt jeg forstår) at DX7 er ok, mens DX8 ikke er det.

 

PS: Istedet for feil ved steg 5 får mange feil ved steg 8.

 

Vær oppmerksom på at selv om man ikke får en feilmelding her, så betyr det ikke at man ikke har dette problemet. Det betyr bare at *vanligvis* får denne feilmeldingen.

 

 

OK, hva kan man gjøre ?

Ganske mange ting faktisk. Og bare for å si det, reinstallasjon av windows er neppe nødvendig og vil antagligvis ikke hjelpe.

 

Det som sannsynligvis må til er en nedgradering av DirectX. Men har man tid bør man først prøve noen andre løsninger.

 

Semi-løsninger, i anbefalt rekkefølge:

1) I dxdiag, under display taben, trykk knappen for Disable DirectDraw, exit så dxdiag, gå inn igjen og Enable DirectDraw igjen. Reboot.

2) skaff de siste driverne fra grafikkortprodusenten. Noen utgir nye drivere jevnlig og kan ha løst disse problemene. Andre oppdaterer ikke driverne (gjelder bl.a. mitt Gainwardkort)

3) deinstaller Expertool, som fungerer dårlig sammen med DX 8.1

4) start NetMeeting, velg Remote Desktop Sharing (Tools-menyen, fullfør ev. dialogbokser), aktiverer dette, og deretter deaktiver igjen. Av og til hjelper det også med en reboot her.

5) reduser antall farger fra 32 til 16 (high color)

6) endre skjermens refresh rate, For win2000/XP prøv 60 hz, for win9x, prøv "Adapter Default". (For w2k/XP kan du også se om du finner et verktøy som heter Nvrefreshfix.exe hvis du har et nvidia basert kort, men det anbefaler jeg å prøve først helt helt til sist)

7) Gå til Control Panel > Display > velg Settings tab > trykk Advanced knapp. Gå enda dypere ved å trykke først taben med navnet på kortet ditt, trykk så knappen for flere installinger, deretter trykk en ny tab for Direct3D installinger. Pust ut. Reduser PCI texture memory til 0 (prøv også 1 eller 2 etc.). Exit helt ut, gå tilbake igjen og sjekk at det ikke autoendret seg.

8. Gå til samme sted som over. Sørge for at boksen "Adjust Z-buffer depth to rendering depth if unequal" er aktivert (er på).

9) Har du tidligere hatt et annet grafikkkort (f.eks. Vodoo) i maskina, sjekk at det ikke ligger igjen filer etter dette. Søk etter 3dfx*.* filer, GLIDE2X.dll og/eller glide2x.dll. Fjern det du finner.

 

 

Patcher:

Neste skritt er å oppdatere med ev. patcher som man mangler:

- for win2000 med VIA AGP chipset (dette er ordnet i SP2), se artikkel "Video Hangs When You Run a 3D Graphics Programs", http://support.microsoft.com/support/kb/ar...s/Q261/6/06.asp

- for WinXP har hardware.no allerede hatt en artikkel om en patch for pcer med AMD: se http://www.hardware.no/nyheter/juli02/amd_...81_problem.html

 

 

Rollback til DX 8.0

Det er dette som vil løse problemet for de fleste. I mange tilfeller vil ikke noe av det ovenfor virke og man må da ta tak hovedproblemet som er DX 8.1. Dvs. avinstallsjon av DX 8.1 og rollback til DX 8.0. Det er ganske enkelt, men man bør vite et par ting. For det første, DX er siden versjon 7.x (?) en integrert del av windows og kan ifølge Microsoft ikke avinstalleres. Og prøver man å installere 8.0 over 8.1, så skjer ingen endring (man får beskjed om at installasjonen var en suksess, men egentlig oppdaget windows at man hadde nyere versjon installert og kansellerte)

 

Man trenger derfor en tredjeparts avinstallerer. Gå til google.com og søk på "DirectX" og "uninstaller", eller gå til http://www.freewebz.com/firecat/ (ikke for winXP!). Vær forsiktig!! Dobbeltsjekk at *både* DX 8.1 og ditt OS er støttet, og sørg for å ha downloadet 8.0 på forhånd (du finner ikke 8.0 på Microsoft sine sider, unntatt en win95-versjon). Avinstaller 8.1, reboot og innstaller 8.0, ny reboot. Gå inn i dxdiag.exe igjen, sjekk at versjonen er 8.0 og test pånytt.

 

Dette bør virke for 95% av tilfellene. Hvis det ikke virker er det et par siste ting man kan forsøke.

 

 

BIOS/Hardware:

1) Gå inn i BIOS, deaktiver AGP Fast Write om det er aktivert

2) Gå inn i BIOS, deaktiver Video BIOS shadowing om det er aktivert

3) Gå inn i BIOS, reduserer AGP mode from 4x til 2x til ev. 1x (forskjellen på 4x og 2x er minimal)

5) For de som vet hva de driver med: Har du et soundblaster kort, og kjører win9x, sjekk at kortet ikke deler IRQ med andre (unntatt PCI steering som er ok). Åpne device manager, finn lydkortet, velg properties og sett gjerne lydkortet til IRQ 11 om det er mulig og de andre til en annen ledig IRQ (ofte er dette ikke valgbart, men du kan gå i BIOS og skru av Plug and Play helt - ikke anbefalt !! - eller ev. skru av PnP for den ene PCI sloten hvor lydkortet sitter om hovedkortet har støtte for dette). Prøv også/istedet fysisk å flytte kortet til en PCI slot hvor det ikke deler IRQ med andre (se manualen for hovedkortet).

5) Som ovenfor, men for grafikkortet, prøv at det ikke deler IRQ med andre devices.

6) OBS: KUN for de som vet hva de driver med ! : Gå inn i BIOS, sett spenningen på DDR rammen din til 2.7 eller ev. 2.8 volt.

 

PS: Løser du det, post gjerne hva som virket for deg :smile:

 

Lykke til

 

 

Edit: la til noe jeg glemte

 

[ Denne Melding var redigert av: substeve på 2002-07-22 20:17 ]

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg spiller WarCraft 3 og etter hver gang jeg begynner på et nytt mission så rebooter PCen av seg selv. Det er ikke pga varme, men kan det ha no med det du sier her?? Eller er det bare spillet som forårsaker dette??

 

[ Denne Melding var redigert av: zn00ker på 2002-07-28 06:04 ]

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-07-28 06:04, zn00ker skrev:

Jeg spiller WarCraft 3 og etter hver gang jeg begynner på et nytt mission så rebooter PCen av seg selv. Det er ikke pga varme, men kan det ha no med det du sier her?? Eller er det bare spillet som forårsaker dette??


<font class=editedby>[ Denne Melding var redigert av: zn00ker på 2002-07-28 06:04 ]</font>


 

Jeg spør igjen: Er det noen som kan hjelpe meg??

Jeg får ikke de feilmeldigene i DirectX 8.1 som du nevner her.

Og det er bare WarCraft3 som klikker. Har prøvd å installere på nytt uten at det hjalp.

Noen må vel kunne hjelpe meg??

 

Jeg klarer meg ikke uten det spillet :wink:

Lenke til kommentar

Jeg har samma problem som zn00ker, Pc'en rebooter når jeg har spillt warcraft 3 en stund. Kjører WinXP med DX 8.1 på Asus P4S533 / P4 @ 2.4ghz, og har Asus Ti4200.

 

Det skal ikke være maskinen som er ustabil, jeg kan kjøre 3dmark2001SE i loop så lenge jeg vil uten at det skjer noe galt.

 

Noen som har forslag til mulige løsninger?

Lenke til kommentar

Jeg hadde store problemer med å kjöre 3dmark eller å spille de fleste spill som krevde 3dkort (dvs stort sett alle på markedet).

 

Så leste jeg tilfeldigvis på http://www.anandtech.com at de nye hovedkortene med via333 chipset (eller hva det er de heter for noe) fremdeles hadde problemer når en hadde ramm i alle 3 ramm slotene.

 

Da tenkte jeg **** heller kan det väre at dette er problemet med mitt ASUS A7V133 kort. Jeg hadde jo 1x256 og 2x128 mb ramm, dvs hadde ramm i alle 3 slottene.

 

Jeg tok så ut den ene 128 mb rammbrikka og vips så har jeg ikke hatt problemer med at pcen fryser lengre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...