Gå til innhold

Fagprøve i IKT-Driftsfag


Anbefalte innlegg

Orka ikke lese igjennom hele tråden men jeg kan jo komme med noen småtips, ettersom jeg ble ferdig med min fagprøve i mai.

 

Oppgaven jeg fikk er relatift standard og går igjen mange ganger i Buskerud. Det hele dreide seg om 2 firmaer som skal dele en server, der all installasjon skal foregå automatisk og det skal opprettes en admin bruker. Firmaene skal holdes adskilt til enhver tid, men dele server og printer.

 

Løsningen min ble å lage pakker av alle programmene jeg skulle bruke, og dele de ut i fra ad, med gruppe medlemskap enten på brukeren eller på maskinen. Klientene ble installert via RIS (remote installation service) fra serveren.

Internett tilgangen ble satt opp med en ClarConnect server, med NAT og internett filtrering samt firewall.

Klientene ble konfirurert via RIS script og via GPO. her ble det satt opp alt i fra passord regler, til lettelser i firewallen (SP2).

 

Når det gjelder nettverket, var jeg så heldig at bedriften hadde en Cisco switch liggende å sleng. Denne brukte jeg til å sette opp Vlan til begge bedriftene, uten mulighet til å browse hverandre (fjernet også muligheten med ping via gpo).

 

I ad ble det opprettet GO til hver av bedriftene, men brukere og maskiner under. her lagde jeg noen grupper som styrte noen fellesmapper, og tilgang til userhome og userprofiles.

 

 

Når det gjelder dokumentasjonen er det vikitg å IKKE skrive

1. skriv inn; bla bla bla

2. Trykk neste

 

Skriv heller en lite avsnitt, der du forklarer hva som er gjort, passord og hva som skal til for å drifte dette ved senere anledning.

 

En liten annen ting kan være å sette opp kostnader for ting som er brukt, maskinvare, software osv.

 

Karakteren min ble meget godt beståt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jeg bestod fagprøven med Meget Godt i Mai. Er nå ansatt her på en VGS i Larvik. Her er en oppgaven jeg fikk:

 

(ikke den endelige versjonen, har glemt å laste den opp og er litt lat ^^)

 

http://home.no/firenacho/Mappe%20Oppgaver/

Jeg kunne sikkert funnet en penere måte å si dette på, men jeg synes dokumentasjonen din stinket :p Meningen med dokumentasjonen er at andre administratorer skal kunne sette opp akkurat det samme som du har satt opp, ikke at de skal lese hva AD er for noe og se bilde av hvordan det ser ut.

 

Oppgaven din virket også svært liten. Det du har gjort er bare "tilleggsting" til det oppgaven min gikk ut på. Satte ikke du engang opp en server eller klientmaskiner fra scratch? Hva med fellesområder? Hva med antivirus? DNS, DHCP, nett? Det heter forresten organisational units..

 

Vil bare få understreke at jeg ikke på noen måte mener å angripe dine kunnskaper. For alt jeg vet er du kjempedyktig innenfor fagfeltet. Problemet er bare at du ikke får vist noe særlig med en slik oppgave, men det er jo ikke din feil.

Lenke til kommentar
Jeg bestod fagprøven med Meget Godt i Mai. Er nå ansatt her på en VGS i Larvik. Her er en oppgaven jeg fikk:

 

(ikke den endelige versjonen, har glemt å laste den opp og er litt lat ^^)

 

http://home.no/firenacho/Mappe%20Oppgaver/

jobbet du i 12 dager?

i følge loggen din gjorde du det...

 

jeg hadde 1 dag til planlegging, 1 til fremføring og 3 til jobbing/dokumentasjon, synes 12 dager var veldig mye...

Lenke til kommentar

Nå begynner dere å klage på for lang fagprøve også. Ja, ja... :-)

 

Det å gjøre en konkret omlegging av et eksisterende live nettverk er noe helt annet enn å lage et nytt liksom nettverk. Sannsynligvis, men som ikke ble nevnt, ble det sikkert mye prating med de overordnende for å forsikre seg om at ting ble korrekt. Der iblant testing at det som blir gjort er korrekt, og ikke minst ikke får negative følger for resten av nettet.

 

Skal være enige om at dokumentensjonen ikke var et mesterverk, men det hadde en liste over GPO endringen, og liste over hvordan AD'en var bygget opp. Holder for meg som kan dette når jeg skal gjenbygge disse to. Jeg hadde når det gjelder GPO bare lagt med rapportene om GPO'ene som GPMC lager. Kunne da ha sett hva de inneholder og hvilket ou'er som blir berørt.

 

Skal være enige om at dokumentasjonen er veldig tynn på RIS saken. Og jeg savner noen vedlegg der. Men det kan godt være at den muntlige saken inneholder at det dere etterspør.

Lenke til kommentar

Ja, rett skal faktisk være rett. Folk skal ha likt grunnlag når det gjelder slike ting.

 

At de valgte å lage oppgaven slik, er deres problem. Det betyr ikke at han automatisk skal få lengre tid. I seg selv synes jeg oppgaven virker mye mindre enn den jeg fikk. Fagprøven skal dessuten gjøres uten hjelp fra andre. Det er selvfølgelig lov til å stille "ja/nei"-spørsmål, men dog..

 

Som jeg nevnte tidligere, det er ikke det at han ikke har gjort det oppgaven sier han skal gjøre.. det er oppgaven som er for liten. Dette kunne han ha gjort på en dag eller to. Det forsvarer ikke at han fikk 10 dager til å spørre sine overordnede om det var OK at han gjorde det slik.

 

Den skriftlige delen skal telle ganske mye. Det hjelper ikke å si ting muntlig når en annen administrator skal ta over 2 år etter at du er sluttet/reist til langtvekkistan/ligger i koma/er dau.

 

Uansett, det finnes sikkert en god grunn og forklaring på både oppgaven og det tidsmessige aspektet. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...