Gå til innhold

Hva forventes videre av utviklingen?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

jeg skal nå til å kjøpe meg et digitalt speilreflekskamera. Men jeg ennå litt usikker på hva jeg skal velge. Tror det blir Canon EOS 350D.

 

Men så har jeg kommet til å tenke på en ting; hva skjer i fotoverdenen fremover? IT har jo sørget for en rivende utvikling innen det meste. Vi ser det på datamaskinene. Det du kjøper i dag, er utdatert innen to år. Fotokameraer likeså. Men, man skal jo tross alt bare ta bilder.

Nå har jo de digitale speilreflekskameraene blitt "billige".

Kommer utviklingen til å gå kjapt fremover også i fremtiden?

Hvilke funksjoner kommer vi eventuelt til å få se på dslr for amatører fremover?

Hvilke funksjoner savner du på dslr?

Naturligvis vil produsentene stadig måtte fornye produktene sine for å opprettholde inntektene (og fordedre de, ikke minst).

 

Jeg, personlig, etter ett år med et F828, synes det ofte har vært et herk med å bruke et LCD-display som viewfinder. Dette har til tider medført at jeg har endt opp med bilder som jeg trodde var i fokus, som var utav fokus. Og et lite LCD-display er jo heller ikke alltid like bra på det å vise skikkelig resultatet av bildene. Jeg liker i så måte svært godt viewfinder som på speilreflekskameraene, hvor det er enkelt å se om motivet er i fokus.

 

Men fordelen med LCD-viewfinder er at man slipper å ha kameraet tett inntil ansiktet for å finne bildet. Og swivel-mekanismen på F828 er genial. Skulle jeg ta bilder fra bakkenivå og opp/bort, slapp jeg å legge meg ned på bakken. Herlig. Skjønt, dette løses av flere andre produsenter ved en "løs" LCD. Sånt får man ikke til et speilrefleks.

 

Alt har jo sine fordeler og ulemper. Vil vi etterhvert se en større sammensmelting av kompaktkamera og speilrefleks?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Men så har jeg kommet til å tenke på en ting; hva skjer i fotoverdenen fremover?

 

Ja, jeg har faktisk tenkt på det samme. Jeg har hatt en trofast venn i en EOS 50e i mange år. Det er et kjempebra kamera, men nå har jeg bestilt meg ett 20d, som jeg antageligvis også blir meget fornøyd med.

 

Før jeg bestilte kameraet, var jeg litt i stuss om det kom til å bli gammel teknologi om noen år, men etter å ha sett spesifikasjonene på det, så lurer jeg på hva som egentlig kan bli bedre? Det er klart at en EOS 1d Mark II har en del egenskaper som gjør det bedre enn en 20d - fullformats bildebrikke, kjappere, flere fokuspunkter, men hvis jeg sammenligner 20d med mitt 50e (som jo egentlig er i samme segment), så har det ikke skjedd så veldig mye rent fototeknisk. Det har noen flere fokuspunkter (som jeg forøvrig ikke savnet på 50e'en), men ellers er det ikke så veldig mye som jeg tror jeg kommer til å få brukt for. 8 megapixels holder jo i massevis til amatørbruk.

 

Hvis en plutselig tar steget fra amatør -> proff, så kan det jo være naturlig å oppgradere kameraet, men slik har det jo vært i den analoge verden også.

 

Konklusjonen min ble vel at hvis en kjøper et dSLR i dag av bra kvalitet, så vil en kunne få gleden av det i mange år fremover. Er en ikke helt fornøyd så kan en heller investere i nye objektiver og noen timer med å få mest mulig ut av kameraet en har.

Lenke til kommentar
Men fordelen med LCD-viewfinder er at man slipper å ha kameraet tett inntil ansiktet for å finne bildet.

Denne setningen skulle heller vært...:

 

Ulempen med LCD-viewfinder er at man slipper å ha kameraet tett inntil ansiktet for å finne bildet.

 

Hvis du leser gamle lærebøker om fotografering er en absolutt grunnleggende regel at du holder kameraet i ro. Har du ikke stativ så må du finne en metode for å sikre deg minst mulige bevegelser. Og den velprøvde metoden for dette er å holde kameraet med begge hender inntil kroppen og med hode som den tredje stabiliserende enhet.

 

Prøv å holde et kamera, eller for den saks skyld, noe som helst i ro en armlengdes avstand fra kroppen. Nei, det er ikke enkelt...

 

Jeg har både DSLR og et lite digital kompakt. Det lille kameraet har selvfølgelig en LCD jeg kan se bildet før det tas, men jeg får veldig mange uskarpe bilder med det fordi det ikke er enkelt å holde det stødig.

 

 

Forøvrig er svaret på alle dine andre spørsmål: JA !

 

Selvfølgelig, og som du selv sier, kommer det til å være en rivende utvikling i fotobransjen. Det kommer til å komme flere og flere pixsler, selv om vi kanskje ikke trenger det. Alle teknologiske parametre vil bli forbedret. Akkurat på samme måte som den bransjen du selv sammenligner med; IT-bransjen.

 

Rådet i alle sånne diskusjoner er: gå ut og kjøp deg et kamera som du selv føler deg komfortabel med i dag. Du kan vente til du sulter i hjel hvis du hele tiden skal vente på siste teknologi. For den kommer nemlig aldri...

 

 

mvh

Roger

Lenke til kommentar

Fram med spåkula igjen... :)

 

- Høyere oppløsning er et sikkert tips. Neste steg (for EOS 25D?) blir kanskje 12MP

- forbedret automatisk eksponering med og uten blits

- Vann- og støvtetting

- overgang til SD-minnekort (som på nye Nikon D50), plass til 2 eller flere minnekort hvor kameraet alternaterer skriving mellom kortene for å få høyere "troughput"

- større LCD-skjerm med høyere oppløsning

- trådløst nett (wifi eller bluetooth) som på nytt kompakt fra Kodak

- innebygget webserver i kamera for "uendelige konfigureringsmuligheter" samt bruk som web-kamera

- innebygget liten CCD/CMOS i søker slik at man kan velge å bruke LCD-skjermen som søker (om dette er teknisk mulig med akseptabel kvalitet)

 

kommer ikke på mer i farten...

Lenke til kommentar
Men fordelen med LCD-viewfinder er at man slipper å ha kameraet tett inntil ansiktet for å finne bildet.

Denne setningen skulle heller vært...:

 

Ulempen med LCD-viewfinder er at man slipper å ha kameraet tett inntil ansiktet for å finne bildet.

 

Hvis du leser gamle lærebøker om fotografering er en absolutt grunnleggende regel at du holder kameraet i ro. Har du ikke stativ så må du finne en metode for å sikre deg minst mulige bevegelser. Og den velprøvde metoden for dette er å holde kameraet med begge hender inntil kroppen og med hode som den tredje stabiliserende enhet.

 

Prøv å holde et kamera, eller for den saks skyld, noe som helst i ro en armlengdes avstand fra kroppen. Nei, det er ikke enkelt...

Tja, men så er det jo slik at man som regel også har en "gammeldags" viewfinder på kompaktkameraene (om man kan kalle F828 og den klassen for kompakt). Dog er det elektronisk viewfinder. Men da får man altså muligheten til å stabilisere kameraet som du sier, ved at man har det tett til kroppen/ansiktet.

 

Men som fishlake sier, så er nok valget om å bruke LCD-skjermen som viewfinder, også på vei inn i speilrefleksverdenen.

 

Digitaliseringen av verden fører til/har ført til hyppigere utskifting av forskjellige innretninger. Mobiltelefoner har for mange svært kort levetid. Datamaskiner. Fotoapparater. Nå skal jeg ikke garantere at jeg har rett, men jeg har en følelse av at man tidligere i langt større grad kjøpte et fotoapparat, og beholdt dette nærmest til det døde. Nå blir man mer fristet av det nye som kommer, og føler et behov for utskifting allerede etter ett til to år.

 

Jeg håper for min egen del at jeg ikke penses inn på de tankene når jeg nå sannsynligvis innen kort tid kjøper meg et digitalt speilrefleks. Jeg vil kjøpe nå, og beholde nærmest til evig tid. For, hva behøver jeg vel egentlig i fremtiden?

Er lurt å sette opp en liste med krav når man skal ha seg noe. Gjerne hvor man tenker på fremtidige krav samtidig.

For min del:

- seriebilder ca 3 i sekundet, buffer til minst 10 bilder

- kjapp oppstart

- god batterikapasitet

- god tilgang til (billig) ekstrautstyr/objektiver m.v.

- minimum 6 megapiksler

- ellers "standardfunksjonene" pr dags dato

 

Jeg behøver vel egentlig ikke noe annet enn D70 eller 350D, selv om jeg måtte bli fristet av ny teknologi i det segmentet om noen år. Hva behøver man vel egentlig videre så lenge man ikke er proff/semiproff?

Jeg håper at dagens aktuelle apparater tilfredsstiller mine behov til "evig" tid, så får jeg heller satse på å utvide med bedre objektiver, blits etc etterhvert i stedet for å jage nye kamera.

 

Det skal jammen ikke være enkelt for stakkars forbrukere... :hmm:

Lenke til kommentar

Tror rett og slett at alle ledd i kjeden (produsent, importør, selger) er avhengig av at folk skifter kamera mye oftere enn før. Dermed blir man "lurt" til å kjøpe nytt etter en tid, selv om man egentlig ikke har behov.

Er man intressert i foto, følger med på diskusjonssider, leser fotoblader etc., skal det godt gjøres å ikke bli dratt med på karusellen.

Har en følelse av at de som f.eks. kjøpte 10D for å ha den "evig", mange ganger har tenkt tanken på å skifte den ut med 20D (og ha den til den blir slitt ut).

Lenke til kommentar

Vel, jeg regner med at det blir et kappløp om å være ledende innen amatør/halvproff fotografering blandt alle kameraprodusenter. Men slik jeg ser det, ville vel en så hurtig utvikling ødelegge for 1 år, et halvt år gamle kameraer. Det er mye potensiale i dette markedet med digitale speilrefleks, men det ødelegger også de andre markedene de har, så jeg regner med at man senker ny-produksjons tempoet slik at nye kameraer blir lansert når man har nådd nummeret av kameraer man regner med å selge av den typen. Det vil være dårlig for oss som kunder, "but that's buisness, folks!"

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Blir bildene bra med det kameraet du har idag, blir bildene nøyaktig like gode om du tar dem om fem år.

 

Så jeg støtter det som ble sagt tidligere: kjøp det kameraet du er fornøyd med idag og ha det inntil du ikke er fornøyd med det lenger.

 

Føler du at det blir for dyrt å skifte hus om to-tre år, så er det sannsynligvis ikke verdt det heller.

 

Enkelt og greit.

Lenke til kommentar

Det er to viktige spørsmål som må stilles:

-Hvor mye utvikler kameraene seg?

-Hvor mye utvikler du, eller dine behov seg?

 

Hvis du er en erfaren bruker, og du kjenner behovene dine, kan du kanskje definere det siste, og finne et passende kamera.

 

Det første er også et spørsmål om hvor moden teknologien er. Jeg kjøpte 10D for halvanet år siden, men var aldri helt fornøyd med det. Men jeg kjøpte det likevel, fordi det var det beste som var tilgjengelig innenfor mitt budsjett. Når 20D kom, var ikke 10D isolert sett noe dårligere - det tok fortsatt like gode bilder, men 20D var det kameraet jeg var ute etter i utgangspunktet, så derfor byttet jeg.

 

Nå er digitale speilreflekskameraer med modne, og derfor vil ikke dette skje i samme grad som før.

 

Det jeg forventer av utviklingen er at man legger inn en del funksjoner i software. Utnytter den store prosesseringskraften som finnes i disse kameraene til å gjøre ing som tidligere var umulig. Jeg kan ikke gi veldig gode eksempler, men utviklerne kommer helt sikkert på noe :-)

 

Erik

Lenke til kommentar
Denne setningen skulle heller vært...:

 

Ulempen med LCD-viewfinder er at man slipper å ha kameraet tett inntil ansiktet for å finne bildet.

 

Hvis du leser gamle lærebøker om fotografering er en absolutt grunnleggende regel at du holder kameraet i ro. Har du ikke stativ så må du finne en metode for å sikre deg minst mulige bevegelser. Og den velprøvde metoden for dette er å holde kameraet med begge hender inntil kroppen og med hode som den tredje stabiliserende enhet.

 

Nå er ikke de fleste gamle lærebøker skrevet med tanke på digitale kompaktakameraer. Disse er langt lettere enn speilrefleks og kan, så lenge lyset er noenlunde bra, holdes stødig uten store problemer i de fleste situasjoner.

 

En vribar lcd-skjerm som viewfinder er en enorm bonus for all oss som liker å komponere bilder i rare vinkler eller når en tar bilder under vanskelige forhold.

 

Bilder fra tett-på-bakkenivå (med eller uten stativ) er et slit å komponere med SLR i forhold - savner ofte denne funksjonen fra mitt gode gamle Canon G5 siden jeg byttet til DSLR. Men det er stort sett det eneste jeg savner også... :)

 

Eneste problemet jeg hadde med å komponere via lcd-skjermen var at bildene ofte ble skjeve - måtte langt oftere frem med crop-tool for å rette opp en skjev horisont da enn nå.

Lenke til kommentar
En vribar lcd-skjerm som viewfinder er en enorm bonus for all oss som liker å komponere bilder i rare vinkler eller når en tar bilder under vanskelige forhold.

 

Bilder fra tett-på-bakkenivå (med eller uten stativ) er et slit å komponere med SLR i forhold - savner ofte denne funksjonen fra mitt gode gamle Canon G5 siden jeg byttet til DSLR. Men det er stort sett det eneste jeg savner også... :)

Helt enig! :thumbup:

Lenke til kommentar
En vribar lcd-skjerm som viewfinder er en enorm bonus for all oss som liker å komponere bilder i rare vinkler eller når en tar bilder under vanskelige forhold.

 

Bilder fra tett-på-bakkenivå (med eller uten stativ) er et slit å komponere med SLR i forhold - savner ofte denne funksjonen fra mitt gode gamle Canon G5 siden jeg byttet til DSLR. Men det er stort sett det eneste jeg savner også... :)

Det finnes løsninger for dette på dSLR (og SLR) også. Det finnes noe jeg tror kalles "vinkelsøker" som du kan sette utenpå søkeren og som gjør det mulig å se inn i kameraet ovenfra..gjerne med litt forstørrelse også.

Lenke til kommentar

Det kjipe med en vinkelsøker er at det er en forholdsvis dyr sak, til Canon heter den Angle Finder C (i det minste til 20D, passer vel kanskje ikke til 300/350) og et raskt nettsøk gav meg en pris på rundt 140£.

 

Enn så lenge tar jeg av meg olajakka og legger meg på den, så får jeg heller se ut som en dust :)

Lenke til kommentar
Tror rett og slett at alle ledd i kjeden (produsent, importør, selger) er avhengig av at folk skifter kamera mye oftere enn før. Dermed blir man "lurt" til å kjøpe nytt etter en tid, selv om man egentlig ikke har behov.

Er man intressert i foto, følger med på diskusjonssider, leser fotoblader etc., skal det godt gjøres å ikke bli dratt med på karusellen.

Har en følelse av at de som f.eks. kjøpte 10D for å ha den "evig", mange ganger har tenkt tanken på å skifte den ut med 20D (og ha den til den blir slitt ut).

Jeg er helt enig med deg...

Jeg kjøpte også 10D for ett år siden , rett før 20D kom og er forsatt meget godt fornøyd.

Hastigheten har holdt for mitt bruk og høyere ISO enn 800 har jeg ennå ikke hatt bruk for med gode objektiver.

Kameraet er bunnsolid og tåler en trøkk , det ligger godt i hånden samt at det store innstillingshjulet på baksiden er gull verdt.

 

Så derfor fristet ikke 20D meg så mye , da jeg synes forbedringene var for små.

Noe annet vil bli når et kamera med spesifikasjoner og robusthet som 1D Mark II kommer til en pris på rundt 15000,-..... :dribble:

Da ville jeg vurdert å bytte , men ikke for flisespikkeri.

 

Så derfor håper jeg at utviklingen forsetter slik at skikkelige råe kameraer blir rimeligere og enda bedre , så får jeg kjøpe ordentlig optikk mens jeg venter :thumbup:

Lenke til kommentar
Det finnes løsninger for dette på dSLR (og SLR) også. Det finnes noe jeg tror kalles "vinkelsøker" som du kan sette utenpå søkeren og som gjør det mulig å se inn i kameraet ovenfra..gjerne med litt forstørrelse også.

Takker for tipset! Foreløbig littegrann for dyr til at jeg kan rettferdiggjøre kjøpet bare for å slippe å legge meg ned på magen, men det er definitivt noe jeg skal ha i tankene når jeg blir gammel og gikten begynner å herje :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...