Gå til innhold

Hvor bytter man etternavn?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Noen linker:

 

Om Navnenedring

 

Meldingsskjema for navneendring

 

Rundskriv om ny navnelov

 

Husk at om navnet du velger er sjeldent (mindre enn 200 som har det i Norge) må du be hver og en av dem om samtykke, med mindre det er et navn som for eksempel besteforeldre eller oldeforeldre hadde. Det er også begrensninger på hva du kan bruke som navn, og hva de kan inneholde, f. eks. ikke tall.

 

Den sisten linken forklarer lovteksten, og jeg anbefaler at du leser den før du søker, spesielt 3. avsnitt som omhandler etternavn.

 

Det største bryderiet med skifte av etternavn er likevel den tiden det går fra du skifter og til alle de du har kontakt med av ulike grunner skjønner at den Petter Morgenstierne som ringer dem er den samme Petter Hansen som søkte om lån to måneder tidligere. Offentlige etater får melding fra Folkeregisteret, alle andre må du selv varsle.

 

Jeg ble litt nysjerrig her: Hvorfor skal du skifte etternavn? (Du behøver selvsagt ikke svare.) Mange skifter for å få et gammelt slekstnavn tilbake. Det var vanlig for noen generasjoner siden at man tok "-sen" navn (Olsen, Hansen) i stedet for stedsnavn når man flyttet til byen, fordi byfolk hadde en tendens til å se ned på folk utenbys fra. Mange fine slekstnavn "døde ut" på den måten.

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Har nå slettet en haug med innlegg. Folk må klare å holde seg seriøse og innenfor det som dette handler om.

 

Forøvrig: Skiftet etternavn ved nyttår. Det er svært enkelt: Gå til folkeregisteret i kommunen og fyll ut et skjema. Er det et navn som flere enn 200 i Norge har, så blir det automatisk godkjent. Er det færre må du ha familiært slektskap til navnet bak til oldeforeldre (eller får skriftlig tillatelse svar fra absolutt ALLE som har navnet).

Lenke til kommentar
Hvis det er ingen som har det da?

Sjekk punkt 3.4 i rundksrivet om navneloven: Link.

 

Her er min tolkning:

* Du kan ta et nytt etternavn hvis det ikke ligner for mye på et beskyttet gammelt navn. (Da må du ha tillatelse.) Nå er det bare skrivemåten som må ligne, tidligere tok man også hensyn til uttalen.

* "Som nytt etternavn kan det heller ikke tas noe som kan være til vesentlig ulempe for den som skal bære navnet, eller som av andre sterke grunner ikke bør godtas."

* Etternavnet kan bare bestå av ett ord, eller to navn med bindestrek.

* Noen stednavn er beskyttet og kan ikke tas.

* Kjente kunstnernavn (pseudonymer for kunstnere) kan ikke tas.

* Navn på foreninger og institusjoner er beskyttet og kan ikke tas.

* Du kan ikke bruke landskjente fimanavn, eller andre navn der det antas å ligge betydelig goodwill (økonomisk eller ideell) for skaperen av navnet.

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...