Gå til innhold

To OS, paralelt


Anbefalte innlegg

Jeg har tidligere hatt både fedora 1, 2 og 3 som OS sammen med windows xp på maskina. Nå har jeg derimot kun windows installert. Er det mulig å kjøre linux paralellt med windows (som i et slags 'skall'), så jeg kan velge OS 'on the fly' liksom?

Jeg er så lei av å måtte restarte maskina hver gang jeg vil skifte OS..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

cygwin er et emuleringslag som gjør det enklere å porte unix-software til windows. Fx postgresql var avhengig av cygwin for å kjøre på Windows fram til v 8 som akkurat kom ut. Når du installerer cygwin minner det litt om å installere linux og du får tilbud om å legge inn alle de vanlige verktøyene, og i tillegg skal det mulig å kompilere de fleste applikasjoner som går på unix med cygwin. Men for all del det er jo lille myke i bånn, så linuxfølelsen forsvinner fort når BSOD dukker opp.. Jeg har brukt det en del på XP, der funker det rimelig greit, på Win 0.98, derimot var det litt frustrerende, å ha noe som liknet så mye på linux oppe, men med 0.98s multitasking (eller mangel på sådan) i bånn...

 

Uups, nå glir dette litt off-topic...

 

For å komme tilbake: Murphys lov anvendt på dual-booting: Det programmet du trenger er til en hver tid tilgjengelig på det OSet du ikke kjører.

 

Siden du nå bare kjører windows, er det vel en del ting du trenger der, men dersom det er enkeltapplikasjoner du trenger, er det jo en mulighet å se om de kan kjøres under wine, ellers så har jeg gode erfaringer med vmware fra noen år tilbake, det var vel å merke satt opp så jeg hadde en win-sesjon under linux og ikke motsatt.

 

(Det du etterspør, er IBMs system for mainframes (/VM) som ligger som et lag mellom maskinvaren og OSet som brukeren opplever slik at flere forskjellige "brukerOS" evt flere kopier av samme OS kan kjøre samtidig,,, har aldri hørt at det har vært portet til PC-plattformen...)

 

M.

Lenke til kommentar

En annen ting er Xen. Dette er som WMvare - bare bedre. Isteden for å "lure" gjeste-os'et til å tro at det kjører på en egen maskin, er gjeste os'et 100% klar over det, og bruker en spesiell API istedet for drivere. Noe som medfører tilnærmet like god ytelse som om når den kjører direkte på maskinvaren

 

Linux støtte (gjest og vert) finnes og kommer trolig til å være inkludert i fedora core 4.

 

Windows-støtte (gjest i alle fall) finnes - hvis du jobber i microsoft. En eller annen sjef bestemte seg for å droppe prosjektet, og heller konsentrere seg om microsoft sin egen, lukkede variant... Rykter sier dog at denne varianten kommer til å kjøre linux i bunn.

 

I tillegg har IBM sin variant for strykejern - såkalt CPU partitioning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...