Gå til innhold

uten operativsystem.. hva i?


Anbefalte innlegg

hvordan har det seg når man bestiller data og ikke får med seg operativsystem.. slik som mange av nettbutikkene oppererer med. (altså uten windows) :hmm:

En bærbar data inholder så mye rart av komponenter som trenger de riktige driverne som er kompansive med hverandre...

men hvordan i all verden skal vi som har kjøpt dataen liksom finne alle driverne og alt mulig sånt.. og instalere det riktig slik at alt funker 100% prosent.. alle portene funker.. nettverket.. grafikk kortet??? :ohmy:

noen som har noen erfaring med det??

men vennlig hilsen jan

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

hva mener du egentlig? hvis du ikke har et operativsystem fra før av, og ikke laster ned linux eller noe annet, så bør du jo bestille pc *med* operativsystem. holder ikke å legge inn *bare drivere*, du må ha noe "i bånn" hvor du faktisk kan legge inn drivere...

 

derimot så er det ypperlig å slippe å kjøpe nok et operativsystem, vi som har litt god greie på hva vi driver med og har operativsystem fra før av trenger jo ikke flere av samme vare...

Lenke til kommentar

Det er for at du som evnt har et windows fra før, eller ønsker å bruke et annet operativ system skal kunne bruke det, uten å måtte betale ekstra for et en ikke trenger.

 

Drivere er ingen problem, da de følger med på egen cd når du kjøper bærbar. Som regel kan du legge til kjøp av Windows under bestilling for rundt 1000kr, og noen ganger bestille det ferdig instalert for en liten sum ekstra.

 

Når du mottar laptopen installerer du operativsystemet, og så den medfølgende driver cden. Drivere finnes også stort sett på nettet.

 

ellers er det bare å kjøpe en laptop fra HP, Packardbell osv, der operativsystem medfølger, ogsom regel ferdig installert.

Lenke til kommentar

Fordelen med å kjøpe uten operativsystem er at du kan sette opp maskina akkurat som du vil, med Linux, OS/2 eller hva enn. Å legge inn Windows på en operativsystemløs maskin skal gå gaske greit. Bare finn driverne til nettverkskortet og brenn dem på ei skive, så laster du resten fra nettet.

Lenke til kommentar

Hos de Netshopene som jeg handler hos og som de fleste andre her bruker så er det i de fleste tilfeller valgfritt om du kjøper med eller uten operativsystem så lenge det dreier som om ferdig bygde maskiner. For oss som har noe erfaring er det ikke noe problem å finne frem de rette driverne til et system. Men jeg kan skjønne at dem som ikeke har drevet så mye med det stusser litt. Men som regel så følger det med cd´r med rette drivere når man kjøper en pc. Men det beste er å gå inn på nett å laste ned de nyeste driverene til det aktuelle systemet. Er du litt tålmodig og har litt interesse bør det gå ganske greit å finne frem til drivere på nett. Prøv deg litt frem så lærer du masse. Dukker det opp noe du ikke skjønner så spør igjen så får du helt sikkert hjelp her på forumet.

 

Lykke til :)

Lenke til kommentar
Drivere er ingen problem, da de følger med på egen cd når du kjøper bærbar.regel ferdig installert.

:yes:

 

Hadde ingen problemer med dette da det fulgte med både driver CD, Nero, Intel Pro Wireless og user manual.

 

Ingen driver CD? Hvem selger den maskinen du tenker på da?

Lenke til kommentar

Janer,n er det slik at du ikke har operativsystem som f.eks. windows 95, 98, windows 2000, eller win xp, eller en eller annen Linux-distro ?

Det må du ha, ellers funker ingenting. (kødder du?)

jeg tror litt på det siste.

Endret av Tinker
Lenke til kommentar

De fleste notebooks som leveres uten OS preinstallert, leveres allikevel med driver-CD somregel, slik at man kan installere alle nødvendige drivere fra dette etter at man har installert OS selv.

 

Er det ikke med driver-CD så må du evt ut på nett og jakte etter drivere til den modellen du har kjøpt.

 

Karmacom

Lenke til kommentar

Okay, mye repetering her - men det får være så.

 

De fleste som kjøper bærbar pc idag, har erfaring fra bruk av enten det samme, eller stasjonære pc'er. Praktisk talt, de aller fleste har idag erfaring med pc-bruk, til en viss grad. Utviklingen har gjort installasjon av ting som operativsystem (OS) mye enklere, og oerativsystemet klarer å gjøre mye mer på egen hånd enn det som var vanlig for 6-7 år siden. På den tiden brukte de _aller_ fleste pc-brukere windows 3.1, 3.11, 95 eller 98. Være seg stasjonær eller bærbar.

 

Det er ikke slik lengre. De fleste har noe erfaring idag, og ting har blit mye enklere å gjøre for de som står på relativt bar bakke. En annen del av utviklingen er at andre OS'er som f.eks. Linux, har fått en mye større del av markedet, spesiellt med take på endebrukere og klienter. Veldig mange har også hatt PC i mange år, og sitter derfor med diverse windows eller linux versjoner fra før av, og ønsker ikke betale masse for en ekstra kopi.

 

Derfor har de fleste som selger bærbare pc'er, og stasjonære for den saks skyld - basert primært på nettsalg - valgt å gjøre operativsystemet til et tilleggsalternativ når du kjøper. Disse vil ha prisene lavest mulig, og pga alt nevt ovenfor +++, er dette et nokså klokt valg. Hvis du står såpass mye på bar bakke at dette gjør deg usikker, bør du kansje ha noen med litt "peiling" med deg når du "handler", så vet du litt bedre hva du får for pengene dine. Drivere følger i de _absolutt aller fleste_ tilfeller med på en eller flere cd'er, uavhengig om du kjøper maskin med operativsystem eller ikke.

 

Et annet askpekt er at ettersom programvare har blitt utrolig enkelt for de fleste å anskaffe uten å betale for den (pratkopiering) - så er det veldig mange som strekker seg den veien også. Dette er trolig også en av grunnene til at de fleste nettbutikker selger pc'er med windows elelr annet Os, som tilleggsalternativ. De vil jo ikke tape kunder, og gjør det meste for å følge etterspørselen, så lenge de holder seg på lovens rette side.

 

Håper dette gav deg noe mer klarhet i saken, hvis du følte noe manglet i svarene over.

Lenke til kommentar

En annen sak som nullifiserer problemet ditt er at f.eks. Windows har native Microsoft-drivere til alt mulig fra hovedkort til grafikkort. Så kan du insallerer spesifikke drivere i etterkant. Men har du ikke operativsystem i det hele tatt kommer du selvsagt ingen vei. MS-DOS er også et operativsystem, det kommer ikke bare av seg selv.

Lenke til kommentar
ok takk fo hjelpen alle sammen... kjønner nå hva dere mener... at man får med en egen cd for alle driverne.. de er jo kurant.

håper bare jeg greier og instalere dem riktig da :cry:

det er ikke så vanskelig som du tror. i all hovedsak så dobbeltklikker du på driverfilen, venter i noen få sekunder og så klikker du på "next" et par-tre ganger og avslutter med "ok", og eventuelt restarter pcen. er ikke så vanskelig. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...