Gå til innhold

Bønder og statlig sponsing - Les 1. innlegg


Anbefalte innlegg

Men så lever vi i et land der storparten av apene som bor her går rundt og har for seg at mat er dyrt i norge. Mat er IKKE dyrt i norge.

Du har kanskje aldri vært utenfor bygda di? Jeg foreslår en tur til Sverige og sammenlign priser. Eller mener du kanskje at hordene av nordmenn som flykter fra mat-diktaturet ditt i helgene tar feil?

Mat er noe vi er avhengig av for å overleve, så at en del av ola musesyk nordmanns månedslønn går til mat skulle jo bare mangle!

Tøv. Vi er avhengige av medisiner hvis vi blir syke. Betyr det at vi skal lage medisiner på mest mulig irrasjonell måte eller skal vi prøve å presse prisene ned

`

Vi burde heller se på de andre utgiftspostene en gjennomsnittsnordmann har i dag og ta de litt i betrakning (dyre biler, datautstyr, flatskjermer og andre materielle strengt-tatt-unødvendigheter).

Hvem er du til å bestemme hva som er strengt-tatt-unødvendig for meg? Alle varene du nevner der er varer som har falt utrolig i pris (hvis vi ser bort ifra avgiften som kommer på topp av bilprisen), og grunnen til det er at man har internasjonal konkuranse og de som har de beste forutsetningene vinner frem.

 

Hvis de reguleringskåte hadde fått bestemme så hadde en TV kostet 20.000,- vært lagd i norge, den hadde vært CRT og standard-oppløst. Alt fundamentert i å "sikre arbeidsplasser" og velmenende synsing om hva forbrukerne trenger og ikke trenger. Problemet er bare at folk er individer og politikere evner bare å se en grå masse. Noen vil ha tv-er med roterende disco-lys og innebygd micro. Et kommunistisk system evner ikke å tilfredsstille dette, i stedet bygger man Lada i 25 år basert på gamle tegninger kjøpt fra Fiat. Kvaliteten og nyskapningen blir null, og levestandarden går bare nedover etterhvert som folks verdifulle arbeidskraft blir sysselsatt i jobber som ikke trengs, jobber som ikke betaler seg eller bare sitter på rompa.

Dessuten har jo _ytterst få_ av dere som kritiserer norsk landbruk null peiling på hva det vil si å drive et gjennomsnittlig gårdsbruk i norge i dag (tro meg!), så denne diskusjonen er egentlig totalt meningsløs!

Nå må du slutte å drite deg ut. For det første sier du i setningen din rent faktisk at jeg har masse peiling (dobbel nekting). Hva vet du om hvilken bakgrunn jeg har, og hvor mye detaljkunnskap må man ha til landbruk for å forstå at 17 millliarder er et stort tall som landbruket suger ut av samfunnet?

Argumentene med at norge ikke trenger landbruk i det heletatt faller i vertfall gjennom. Hva hadde turistnorge vært uten distriktene?

Kan du dokumentere at landbruk er nødvendig for turisme i Norge? Nei, det var det jeg trodde. Matmangel? Så lenge EU brenner berg av smør, Danmark sponser sukkerproduksjon og produktiviteten er så stor at man tyr til hemmende tiltak som organisk landbruk for å gjøre noe med all overkapasiteten?

Dere bryr dere kanskje ikke om småskalaproduksjon heller (ref. parmaskinke... det finnes faktisk gode norske delikatesseprodukter som ikke hadde eksistert hvis mat i norge skulle bestått av orangensaft fra lidl og kjøttkaker med mer potetmel enn kjøtt i)?

Jeg er generelt en matsnobb i betydningen av at når jeg lager mat til helg og fest så går jeg etter de gode råvarene. Gjennomgående får jeg da i Norge høy pris/moderat kvalitet. Det finnes gode norske råvare i enkelte felter (da til blodpris), på andre felter ikke. Når jeg må kjøpe import-mat legges det en ekstra-toll på toppen for å beskytte udugelige norske produsenter.

 

Til andre anledninger trenger jeg bare enkel, billig mat. Til frokost så holder det mange ganger med bacon av billigste sort. Dette får man ikke i norge og jeg tvinges til å kjøpe i Sverige. Det kunne være interessant å få høre en utgreiing på hvorfor det er så fryktelig farlig at JEG får kjøpe det baconet jeg vil ha. At du synes det er dårlig kvalitet er helt opp til deg og uinteressant, spørsmålet er hvorfor JEG må lide for DINE kvalitetsvurderinger.

 

Jeg kan personlig ikke fordra norske epler, og når den norske eple-høsten starter slutter jeg å spise epler inntil "golden delicious" som er favoritten min kommer tilbake i butikkene. Er det rettferdig å presse utenlandske varer ut slik at jeg ikke får varen jeg vil ha?

 

Utvalget i matbutikker i Europa og USA er gjennomgående større enn det vi har i Norge. Norsk landbruk går ut over mangfoldet og kvaliteten. Fordi norsk landbruk ikke kan konkurere med Parma på kvalitet så syter bøndene seg til straffetoll på opp mot 200,- kiloen for parma-skinke slik at deres sekunda vare skal få en fordel.

 

Finnes det NOEN annen grunn for straffetoll enn at norske kjøpere ville ha valgt den utenlandske varen hvis de fikk et fritt valg, men bondestanden vil ikke gi dem dette valget og priser dermed opp utenlandske konkurenter? Er ikke det en god indikator på at norske forbruker (rett eller galt) bedømmer at kvalitet i forhold til pris for norske varer er for dårlig?

 

Kan du overhodet argumentere hvorfor landbruket skal ha straffetoll for å slippe konkuranse, mens andre næringer (som også må stri med høye kostnader og store avstander) fint må konkurere på like vilkår?

Å dra til spania å se en lurvete gutt på 8 år passe gjeiter, det er idyllisk, men når man kommer til hjemlandet og ser sauebøndene i norge mister vett og forstand grunnet byråkrater og rovdyrspolitikk, da er det djevelens verk det handler om, og man trår langt over grensen til bondehets.

Rovdyrpolitikk er en helt annen diskusjon som vi ikke har tatt opp. Men det er selvsagt rart at sauekjøtt som koster 60,- kiloen i frysedisken reelt sett koster norske borgere 200,- kiloen når vi tar med sponsing og atpåtil vil bøndene utrydde naturlig norsk dyreliv for å få fortsette med livet på sosialen.

 

Dette hindrer ikke at de samme bøndene som argumenterer sterk for å utrydde rovdyr som har eksistert i landet siden før mennesket, samtidig får seg til å hevde at "opprettholdelse av kulturlandskapet" som har eksistert her i noen hundre eller tusen år er umåtelig viktig for å opprettholde artsmangfoldet. Var det noen som sa strå-argumenter?

Hva med å forlate sinsenkrysset og heller se dere litt rundt om i distriktsnorge? Dra innom bondens marked og forskjellige gårdutsalg og opplevelsesreiser. Kanskje dere får satt litt perspektiv på ting.

Jeg tør påstå at det er du som har et navlebeskuende, stereotypt syn på de du diskuterer med. Jeg er oppvokst på gård, jeg hadde mine første sommerjobber som jordbærplukker, jeg er jevnlig på bondens marked og i morgen reiser jeg til Nord-norge. Betyr det at du nå plutselig hører på mine argumenter eller må du finne andre måter å angripe person på siden du ikke evner å diskutere sak?

 

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Du har kanskje aldri vært utenfor bygda di? Jeg foreslår en tur til Sverige og sammenlign priser. Eller mener du kanskje at hordene av nordmenn som flykter fra mat-diktaturet ditt i helgene tar feil?

I forhold til inntekt så er både mat og bensin like billig, hvis ikke billigere sammenlignet med andre land. Ellers er jeg enig i resten av innlegget ditt :)

Lenke til kommentar
Mat er IKKE dyrt i norge. Mat er noe vi er avhengig av for å overleve, <..>

9192250[/snapback]

Hah.. Koster mat mer i Norge enn i Sverige? Ja. Koster mat i Sverige mer enn i Danmark? Ja. Koster mat i Danmark mer enn i Tyskland? Ja. Koster mat i Tyskland mer enn i Polen? Ja. Koster mat i Polen mer enn i Romania? Ja. Koster mat i Romania mer enn i Kina? Ja. Er norsk mat dyr? Ja. Er norsk mat blant den dyreste i hele verden? Ja.

 

At vi har olje som gjør oss i stand til å kjøpe mye annet rart betyr ikke at mat er billig bare fordi vi har veldig mye mer enn andre land å bruke på andre ting.

 

Det er mye man er "avhengig av" for å leve. Blant annet husly, klær, bil for å kjøre frem og tilbake til butikken med, vann i krana, osv. Betyr det at vi ikke bør ha noe som helst tak for hvor mye vi skal betale for hver av disse tingene? Etter min mening nei, men det høres ut som du er prinsipielt uenig.

Lenke til kommentar

Ellers så vil jeg uttrykke bekymring for forsyningssikkerheten i Norge. Avlingene sørpå råtner bort og bøndene er fortvilte i år. Det norske folk trapper ikke ned matinnkjøpene sine og spisingen i takt med at norsk produksjon synker, men spiser like mye som før. Hadde det ikke vært for at importen hadde reddet oss ut av situasjonen måtte vi begynt med rasjoner for at alle skulle få litt hver.

 

Det såkalte "importvernet" verner ingen ting, det burde bli kalt importhindring fordi det setter hindringer i veien for å etterfylle butikkhyllene når produksjonen i Norge opplever problemer slik som nå.

 

Agurkbøndene ser avlingene råtne bort. Jordbærbøndene ser avlingene råtne bort. Kornbøndene ser avlingene råtne bort. Noe av det som er minst skadet kan i beste fall brukes til dyrefôr.

 

De norske tollsatsene truer forsyningssikkerheten i landet. De er en fare for rikets sikkerhet og bør selvfølgelig trappes ned og fjernes helt på lang sikt.

Lenke til kommentar

Hvis vi fjerner all landbruk i Norge hva vil egentlig skje hvis det blir krig eller lignende og vi ikke for importert all maten vi trenger? Er det ikke greit da å ha landbruk her i landet så vi klarer oss? Noen som har noen tall på hvor mye landbruket koster oss med tanke på arbeidsplassene det skaper og moms og avgifter vi får inn også?

 

Noen som har tenkt over at en av grunnene til at kjøtt er dyrere her i Norge enn andre land er grunnet det strenge regelverket vi har om dyrevelferd?

Lenke til kommentar
Hvis vi fjerner all landbruk i Norge hva vil egentlig skje hvis det blir krig eller lignende og vi ikke for importert all maten vi trenger? Er det ikke greit da å ha landbruk her i landet så vi klarer oss?

Er det ikke like greit å ha produksjon av kuler og krutt? Eller hva med fiskeoppdrett? Pga norge sin steile holdning i WTO så må vi regne med at fiske/oppdrett får dårligere betingelser ved salg av sine varer i utlandet, noe som (noe hypotetisk) kan tenkes å gå ut over vår evne til å forsyne oss selv.

 

Jeg har forstått det slik at det var silda som holdt liv i norge under ww2, uten at dagens scenarioer nødvendigvis er direkte overførbare.

Noen som har noen tall på hvor mye landbruket koster oss med tanke på arbeidsplassene det skaper og moms og avgifter vi får inn også?

En arbeidsplass som koster skattebetalere og forbrukere 250.000,- er ikke en positiv asset for landet. Da er det billigere å sende folk på sosialen, men betydelig smartere å sette de inn i en jobb som er positiv for samfunnet.

Noen som har tenkt over at en av grunnene til at kjøtt er dyrere her i Norge enn andre land er grunnet det strenge regelverket vi har om dyrevelferd?

9193770[/snapback]

Det hindrer ikke at det skjer uheldig behandling av dyr i norge, og det er ingen garanti for at ikke andre land kan ha potensielt STRENGERE krav til dyrevelferd. Jeg er kategorisk imot slike argumenter fordi man tilsynelatende sier:

1) Jeg vil ha norsk landbruk for enhver pris

2) Siden ikke alle er enige med meg så får jeg finne strå-argumenter

3) Norge er "sikkert" flinkest i klassen hva gjelder dyrevelferd.

 

Hvis du er opptatt av dyrevelferd så synes jeg at det er mer rimelig å stille strenge krav til dyrehold (og stikkprøver) for enhver leverandør, og så la alle som vil prøve seg på markedet, uten å diskriminere andre nasjonaliteter ut fra en misforstått mentalitet om at Norge er best på alt.

 

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar

"Er det ikke like greit å ha produksjon av kuler og krutt? Eller hva med fiskeoppdrett? Pga norge sin steile holdning i WTO så må vi regne med at fiske/oppdrett får dårligere betingelser ved salg av sine varer i utlandet, noe som (noe hypotetisk) kan tenkes å gå ut over vår evne til å forsyne oss selv.

 

Jeg har forstått det slik at det var silda som holdt liv i norge under ww2, uten at dagens scenarioer nødvendigvis er direkte overførbare."

 

Var det svar på spørsmålet mitt? Og hvis det var, hva kom du isåfall fram til? beklager kall meg gjerne dum men fant ikke sammenhengen. Skal vi leve av sild og oppdrettsfisk hvis vi ikke får importert inn det vi trenger?

 

 

"En arbeidsplass som koster skattebetalere og forbrukere 250.000,- er ikke en positiv asset for landet. Da er det billigere å sende folk på sosialen, men betydelig smartere å sette de inn i en jobb som er positiv for samfunnet."

 

Jeg tenkte egentlig på om noen kunne gi meg en link med noen tall som viser hvor mye det norske landbruket koster oss sammen med hvor mange arbeidsplasser det skaper og verdier det skaper. Hvis du har et tall å komme med må du isåfall ha noen kilde og backe det opp med ellers har det null troverdighet. Landbruk og matproduksjon her i landet ser jeg på som en veldig viktig ting for samfunnet og ikke en stor utgiftspost.

 

 

"Hvis du er opptatt av dyrevelferd så synes jeg at det er mer rimelig å stille strenge krav til dyrehold (og stikkprøver) for enhver leverandør, og så la alle som vil prøve seg på markedet, uten å diskriminere andre nasjonaliteter ut fra en misforstått mentalitet om at Norge er best på alt."

 

Jeg skal prøve på det, men om alle land skal ha fritt tilgang til å selge produktene sinne hitt kan vi egentlig legge ned alt av industri her i Norge siden de fleste andre land kan produsere det samme som oss billigere enn oss og bedre enn oss.

Lenke til kommentar
Hvis vi fjerner all landbruk i Norge hva vil egentlig skje hvis det blir krig eller lignende og vi ikke for importert all maten vi trenger?

9193770[/snapback]

For det første er det ikke snakk om å fjerne all landbruk i Norge. Det er ikke snakk om tvangsnedleggelser i det hele tatt. Det er bare snakk om å fjerne subsidiene slik at landbruket på konkurrere om egen lønn og føde på lik linje med alle andre næringer. Dvs. at de landbruksbedriftene som har levd "på overtid" på statlige subsidier trolig enten vil legges ned eller bygges opp på en annen måte. F.eks med andre og mer lønnsomme produkter, større samarbeid om redskaper og folk eller andre nisjer. Altså nyskapning og effektivisering.

 

For det andre kommer et Norge uten landbrukssubsidier til å ha omtrent en lik forsyningssituasjon i en krig som det Norge vil ha med landbrukssubsidier. Dvs. at Norge kan like gjerne sulte med dagens ordning (og dårlig vær på Østlandet) som med et landbruk uten subsidier som også vil lide når det er dårlig vær på Østlandet.

 

Norge er per i dag ca 30% selvforsynt. Ved en hypotetisk total handelsboikott med absolutt alle land i verden i en krig så vil vi sulte litt og nøye oss med dagsrasjoner på 30% av det vi har i dag.

 

Forsyningssikkerhet sikres med samarbeid med mange andre land slik at hvis ett land boikotter oss så kan vi heller øke handelen med resten av landene.

Lenke til kommentar

"Er det ikke like greit å ha produksjon av kuler og krutt? Eller hva med fiskeoppdrett? Pga norge sin steile holdning i WTO så må vi regne med at fiske/oppdrett får dårligere betingelser ved salg av sine varer i utlandet, noe som (noe hypotetisk) kan tenkes å gå ut over vår evne til å forsyne oss selv.

 

Jeg har forstått det slik at det var silda som holdt liv i norge under ww2, uten at dagens scenarioer nødvendigvis er direkte overførbare."

 

Var det svar på spørsmålet mitt? Og hvis det var, hva kom du isåfall fram til? beklager kall meg gjerne dum men fant ikke sammenhengen. Skal vi leve av sild og oppdrettsfisk hvis vi ikke får importert inn det vi trenger?

Jeg mener at våpen er vel så viktig i en krigssituasjon som mat-produksjon. Eller hva? Jeg mener at i en krisesituasjon så kan vi overleve på sild så vel som potet, eller hva?

"En arbeidsplass som koster skattebetalere og forbrukere 250.000,- er ikke en positiv asset for landet. Da er det billigere å sende folk på sosialen, men betydelig smartere å sette de inn i en jobb som er positiv for samfunnet."

Jeg tenkte egentlig på om noen kunne gi meg en link med noen tall som viser hvor mye det norske landbruket koster oss sammen med hvor mange arbeidsplasser det skaper og verdier det skaper. Hvis du har et tall å komme med må du isåfall ha noen kilde og backe det opp med ellers har det null troverdighet. Landbruk og matproduksjon her i landet ser jeg på som en veldig viktig ting for samfunnet og ikke en stor utgiftspost.

Du må gjerne "se det" som en legokloss for min del. Les første post som oppsummerer faktaene som er kommet fram så langt. 250.000,- koster en bonde oss, og 17milliarder kostet alle bøndene oss i 2001 hvis jeg ikke husker feil.

 

Jeg ser det som et gufs fra en sosialistisk fortid hvor irrasjonell symbolpolitikk var viktigere enn folks frihet og velferd.

"Hvis du er opptatt av dyrevelferd så synes jeg at det er mer rimelig å stille strenge krav til dyrehold (og stikkprøver) for enhver leverandør, og så la alle som vil prøve seg på markedet, uten å diskriminere andre nasjonaliteter ut fra en misforstått mentalitet om at Norge er best på alt."

Jeg skal prøve på det, men om alle land skal ha fritt tilgang til å selge produktene sinne hitt kan vi egentlig legge ned alt av industri her i Norge siden de fleste andre land kan produsere det samme som oss billigere enn oss og bedre enn oss.

9194038[/snapback]

Tøv. Opptil flere av oss jobber i konkuranseutsatt industri. Vi må vel være flinkere å jobbe enn bøndene da? Poenget er uansett at ikke "vi" skal legge ned eller starte noe som helst. Politikere og opinionen ser ikke mulighetene som entrepenører ser. Enten det er entrepenører innen mat-produksjon, tung-industri eller noe annet.

 

Politikere ser bare muligheten til å score billige poeng blant lettlurte velgere ved å sponse dødsdømte papirfabrikker eller jernverk i gang lenge etter at de burde ha forsvunnet.

 

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
Jeg tenkte egentlig på om noen kunne gi meg en link med noen tall som viser hvor mye det norske landbruket koster oss sammen med hvor mange arbeidsplasser det skaper og verdier det skaper. Hvis du har et tall å komme med må du isåfall ha noen kilde og backe det opp med ellers har det null troverdighet. Landbruk og matproduksjon her i landet ser jeg på som en veldig viktig ting for samfunnet og ikke en stor utgiftspost.

Første innlegg i denne tråden er full av linker til statistikk over hva bøndene koster, miljøødeleggelsene de forårsaker og andre relevante fakta og linker.

 

Ellers så må du ikke de seg blind på at bøndene kanskje skaper en arbeidsplass her og der (traktorselgere skal jo også ha noe å leve av). Se på hvilke alternative arbeidsplasser de kunne skapt om de hadde drevet med annet arbeid. Ikke bare hadde 50.000 bønder frigjort midler nok til å lønne 50.000 personer som f.eks sykepleiere, hjelpepleiere, lærere, barnehageassistenter og lignende, men de ville også skapt en rekke sekundære arbeidsplasser i sitt nye yrke.

 

Jeg skal prøve på det, men om alle land skal ha fritt tilgang til å selge produktene sinne hitt kan vi egentlig legge ned alt av industri her i Norge siden de fleste andre land kan produsere det samme som oss billigere enn oss og bedre enn oss.

9194038[/snapback]

Det er fullstendig vrøvl. Hvis ikke bedriftene i Norge hadde vært produktive og gitt staten og samfunnet en netto gevinst ville det gått nedover med både statsbudsjettet, velstand og solid i retning av massive konkurser i hele landet. Noen må betale for den velstanden vi har. Noen må spytte penger inn i statskassa. Statskassa er ikke en magisk hatt der man drar opp tusenlapp etter tusenlapp (eller kanin etter kanin). Statskassa kan ikke finansiere et norsk næringsliv. Det er det norske næringslivet som må finansiere statskassa. Det er her bøndene trekker i feil retning. I stedet for å være en ressurs for landet er de parasitter som lever på andres bekostning. Store tall med "kr" bak er kanskje uhåndgripelige tall, men se på hvor mange lærere, hjelpepleiere osv man kunne lønnet for den prisen. Dette er de ressursene bøndene suger ut av det offentlige systemet med sitt sugerør i statskassa. Et offentlig system som skulle vært til beste for hele landets befolkning, ikke bare de drøye 1% som er bønder.

Lenke til kommentar
Mat er IKKE dyrt i norge. Mat er noe vi er avhengig av for å overleve, <..>

9192250[/snapback]

Hah.. Koster mat mer i Norge enn i Sverige? Ja. Koster mat i Sverige mer enn i Danmark? Ja. Koster mat i Danmark mer enn i Tyskland? Ja. Koster mat i Tyskland mer enn i Polen? Ja. Koster mat i Polen mer enn i Romania? Ja. Koster mat i Romania mer enn i Kina? Ja. Er norsk mat dyr? Ja. Er norsk mat blant den dyreste i hele verden? Ja.

 

At vi har olje som gjør oss i stand til å kjøpe mye annet rart betyr ikke at mat er billig bare fordi vi har veldig mye mer enn andre land å bruke på andre ting.

 

Det er mye man er "avhengig av" for å leve. Blant annet husly, klær, bil for å kjøre frem og tilbake til butikken med, vann i krana, osv. Betyr det at vi ikke bør ha noe som helst tak for hvor mye vi skal betale for hver av disse tingene? Etter min mening nei, men det høres ut som du er prinsipielt uenig.

9192960[/snapback]

 

Grunnen til at mat koster mer i Norge, enn det gjør i Sverige er fordi norske lønninger ligger høyere en svenskenes. Sverige har derfor måttet tilpasse matvareprisene etter lønningene som innbyggerene får, ikke noe rart at det skjer egentlig.

 

Men prisene i Sverige er ikke så veldig forskjellige fra de som er her i Norge. Det er kun på grenseovegangene, der hvor det oftest ferdes kjøpeglade kunder det er billig. Og grunnen til at de kan selge matvarene der billigere, er at de har en langt dårliger kvalitetsstandard enn her i Norge.

 

Tar du derimot turen inn til Stockholm, er ikke prisene så mye lavere enn i Norge.

 

Og hva er egentlig vitsen? Kom igjen karer. Når tømmer vi en bensin tank eller to, og drar til Svinesund for å kjøpe Cornflakes til 24kr pakka, og handler inn Sveriges billigste tobakk.

 

Mvh :)

Endret av LockBreaker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Grunnen til at mat koster mer i Norge, enn det gjør i Sverige er fordi norske lønninger ligger høyere en svenskenes. Sverige har derfor måttet tilpasse matvareprisene etter lønningene som innbyggerene får, ikke noe rart at det skjer egentlig.

Hvordan forklarer du da at det ikke er noen stor prisforskjell på TVer, kjøleskap, klær, sko osv? Dette er varer som det er god internasjonal handel på.

 

Ellers så vet vi jo at det er stor prisforskjell på biler, alkohol, tobakk og snus. Dette er grunnet store forskjeller i avgifter. Hadde det ikke vært for avgiftene ville ikke prisforskjellen vært stor.

 

Jeg mener prisforskjellen på mat i stor grad skyldes de vanvittige tollsatsene. Siden Norge har lavere produksjon en konsum av en rekke matvarer så importeres mye og det er den importerte maten som styrer prisnivået. Tollsatsene driver opp prisene, og det er jo forsåvidt akkurat det som er hensikten med de. Bortsett fra at det var meningen at bøndene skulle ta størsteparten av kaka. Nå er det jo butikkjedene som gjør det.

 

Men prisene i Sverige er ikke så veldig forskjellige fra de som er her i Norge. Det er kun på grenseovegangene, der hvor det oftest ferdes kjøpeglade kunder det er billig. Og grunnen til at de kan selge matvarene der billigere, er at de har en langt dårliger kvalitetsstandard enn her i Norge.

Jaha? Her slår du alt over en kam. Det finnes nok mat i alle prisklasser på grensene bare at det ofte er billig mat med dårlig kvalitet som ofte selger mest. Det betyr ikke at det ikke finnes god kvalitet også. Problemet er at vi ikke har billig mat i Norge så vi må til Sverige for å finne den billige maten. I Norge finnes bare en eneste kvalitetsgrad: standard. I Sverige kan man velge mellom billig og dårlig og mellom dyr og super. I Norge har vi ikke noe valg.

 

Hvis folk vil kjøpe bacon med 40% vann, stivelse og salt så værsågod. Da bør de kunne få valget. Dette bør være opp til kjøperen å vurdere, ikke noe statlig "forbud" mot alt annet enn standard kvalitet.

 

Tar du derimot turen inn til Stockholm, er ikke prisene så mye lavere enn i Norge.

Sist jeg var i Stockholm var jeg innom en rekke matbutikker og blant annet et fantastisk innendørsmarked ved Østermalm Torg. Det finnes ikke maken i Norge. Hverken på utvalg eller priser. Jeg kunne sikkert kjøpt 300 sorter ost der, 300 sorter skinke, 50 sorter honning, krydderier fra nær og fjern, både kjente og ukjente fiskesorter, skalldyr osv flott dandert i et lokale med fantastisk atmosfære. Varer fra hele Europa (for ikke å si hele verden) og til en mye lavere pris enn i Norge. (Jepp, jeg sammenlignet f.eks prisen på parmesan med det Coop Obs selger den for her). På andre matvarebutikker siktet inn mot økonomikjøp var det svært gode priser på en rekke varer, blant annet kjøtt og grønnsaker, sammenlignet med Norge. Så den påstanden der tar jeg med en stor klype salt, med mindre det har skjedd store omveltninger på pris og utvalg i Sverige de siste to årene. Og det har det vel ikke?

 

Og hva er egentlig vitsen? Kom igjen karer. Når tømmer vi en bensin tank eller to, og drar til Svinesund for å kjøpe Cornflakes til 24kr pakka, og handler inn Sveriges billigste tobakk.

9197671[/snapback]

Jeg kan godt skjønne at du ikke ser noen vits om du tror at det er like dårlig utvalg i Sverige som i Norge og at prisene er like. Kanskje du skulle ta en tur og faktisk se hva de har å tilby? (På andre steder enn den første frysedisken du finner på Svinesund)

Lenke til kommentar

New Zealand kuttet subsidiene til landbruket så og si "over natta".

 

"The farming community was devastated, but not for long. Today, agriculture remains the lifeblood of New Zealand's economy. There are still more sheep and cows here than people, their meat, milk and wool providing the country with its biggest source of export earnings. Most farms are still owned by families, but their incomes have recovered and output has soared."

 

http://www.iht.com/articles/2007/08/02/bus...rm.1-107572.php

Lenke til kommentar

Jepp, her er ennå en artikkel om hvordan fjerning av subsidiene revolusjonerte landbruket på New Zealand og har styrket det til et livlig og lønnsomt landbruk i dag. Ahhh så godt det er å lese suksesshistorier som dette :) Det får en til å drømme seg helt bort. :)

 

Det sies at "man lærer av andres feil", men man bør jammen lære noe av andres suksess også!

 

Redigert: Takk for linkene. Jeg skal legge de til i første innlegg.

Lenke til kommentar

Likte linkene om new zealand faktisk. Skal ikke være så barnslig at jeg skal kverulere videre, må revurdere mitt syn på subsidiene til landbruket hehe.. En liten sjekk på nettet så fant jeg også ut at danmark og sverige er likegode hvis ikke bedre på løsdrift til dyr i matproduksjon f.eks melkekyr, men ikke lett å vite hva som er rett når bønder i alle land skryter over at dyrene og dyrevelferden i sitt eget land er bedre enn alle andres hehe.

Lenke til kommentar
Jepp, her er ennå en artikkel om hvordan fjerning av subsidiene revolusjonerte landbruket på New Zealand og har styrket det til et livlig og lønnsomt landbruk i dag. Ahhh så godt det er å lese suksesshistorier som dette :) Det får en til å drømme seg helt bort. :)

 

Det sies at "man lærer av andres feil", men man bør jammen lære noe av andres suksess også!

 

Redigert: Takk for linkene. Jeg skal legge de til i første innlegg.

9198973[/snapback]

 

Men hvor mange mistet ikke levebrødet sitt?

 

Det finnes også flere sider av en sak, prøv å sette dere inn i rollene til de som mistet det de ernærte seg av.

Lenke til kommentar
Men hvor mange mistet ikke levebrødet sitt?

 

Det finnes også flere sider av en sak, prøv å sette dere inn i rollene til de som mistet det de ernærte seg av.

9208892[/snapback]

Har du lest litt av artiklene om New Zealand ? Der står det at de regnet med at 10% av bøndene ville gå konkurs, men erfaringen de gjorde seg var at bare 1% gikk konkurs. Det er altså snakk om en svært liten negativ effekt sammenlignet med alt det positive som kom ut av dette.

 

Jeg tror konkursraten på norske småbedrifter er langt høyere enn 1% i dag så selv i den "tunge" overgangsperioden hadde bøndene i New Zealand relativt sikre arbeidsplasser.

 

Så bort med pessimismen og frem med optimismen. :thumbup: Fjerning av subsidier vil gi enorme fordeler samt at bøndene ikke vil lide noe særlig.

 

Bønder handler jo også i butikken så lavere matvarepriser vil jo gi et positivt bidrag i økonomien deres også.

Lenke til kommentar

post-3851-1186269456_thumb.png

 

Jeg leste på Tekst-TV nå nettopp at prisene på norske grønnsaker hadde steget med rundt 20% i sommer grunnet det dårlige været. Samtidig hadde kvaliteten sunket betydelig. Spesielt var issalat, kinakål og salat utsatt for høye priser og lav kvalitet. Dette henger jo ikke på greip. Logisk sett bør jo prisene falle når kvaliteten faller.

 

Importhinderet virker jo stikk mot sin hensikt for tida. Nå reduserer det faktisk forsyningssikkerheten og gir oss dårligere kvalitet til høyere priser.

 

Importhinderet på f.eks Issalat er 16 kroner per kilo nå. Dvs. at all Issalat fra utlandet ilegges en straffeskatt på 16 kroner per kilo slik at prisene i Norge skal bli høye og bøndene og butikkjedene kan ta høye priser uten å konkurreres ut.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...