Gå til innhold

Harry Potter - Bøkene, filmene. *Spoileradvarsel*


Hva synes du om Harry Potter & The Deathly Hallows?  

344 stemmer

  1. 1. Hva synes du om Harry Potter & The Deathly Hallows?

    • Beste boka i serien, superbra!
      90
    • Fornøyd med boka, verdig avslutning
      161
    • Helt grei, men svarte kanskje ikke helt til forventningene
      31
    • Boka innfridde ikke i hele tatt, dårlig avslutning
      12
    • Har ikke lest den
      51


Anbefalte innlegg

Forumets store Harry Potter-tråd

 

Siden denne tråden starter å bli litt lang nå har jeg bestemt meg for å starte å oppsummere førsteinnlegget.

 

Ting HP-fans kan glede seg til:

29. August 05-Vi får vite når den norske utgaven av HBP kommer ut.

18. November 05-GoF vises på kino i Norge og mange andre deler av verdenen.

19. November 05-HBP på norsk, ikke lydboken.

29.03 06-GoF kommer ut i butikkene her i Norge.

En gang i 07 (?)-Den syvende boken på engelsk.

 

Noe å legge til? PM eller skriv i denne tråden.

 

J. K. Rowling skriver selve fortellingen.

Torstein Bugge Høverstad oversetter til norsk.

Åsfrid Hegdal skriver det bakpå de norske bøkene.

Damm gir ut bøkene her i Norge, Link til HP-siden.

Bloomsbury gir ut de engelske bøkene, Link til HP-siden.

 

Linker:

 

Tråden uten spoilere

 

Nyheter

 

The Daily Prophet

VG

Engelske:

MuggleNet

TLC

HPANA

Darkmark

Wizard News

 

Fakta:

 

GvsS

Engelske:

HP-Lexicon

iharrypotter.net

HP-Sleuth

 

Annet:

 

Ordbok.

Engelske:

JKRs side.

JKR’s Text only.

What's in a name!

quick-quote-quill

Wizarding World

Bloomsbury.

 

Diverse tester:

 

http://spray.nettavisen.no/testorama/?id=1823

http://www.fuuko.com/hpquiz.html

http://nimbo.net/quiz/houses.html

http://spray.nettavisen.no/testorama/?id=34548

http://pages.prodigy.net/hpdevo/quiz/

http://www.start.no/quiz/quiz.html?quiz_id=305

http://www.okcupid.com/tests/take?testid=309399381478975707

http://www.matthewbarr.co.uk/harrypotter/

http://sorting-hat.com/sorthatq.htm

 

Jeg tar ikke med diskusjonsfora, grunnen er at jeg vil ha all diskutering i denne tråden. Ønsker du å bli medlem på et Harry Potter-forum burde du ikke ha noe problem med å finne et.

 

Oppsummering av de fire første bøkene, skrevet av bhsand:

 

Bok 1 - Philosopher's Stone.

 

Først får vi litt bakgrunn, og noen glimt av Harrys 11 år hos Dursleyene. Vi får også se at Hagrid etter mange forsøk får frem brevet om at Harry har kommet inn på Hogwarts. Harry vet ikke før da at han er en trollmann.

 

Nicholas Flamel har en magisk sten - The Philosopher's Stone. Den kan brukes til å lage en eleksir som vil gjøre at Voldemort kan komme tilbake (den gir evig liv). Den blir gjemt på Hogwarts, voktet av monsteret Fluffy og mange andre beskyttelser, som en del lærere har vært med på å gjøre i stand. Samtidig har Voldemort besatt Professor Quirrell, og er en del av ham (fjeset hans er under turbanen Quirrell bruker).

 

Ron, Hermione og Harry får ikke kontakt med Dumbledore, og går selv etter for å stoppe Quirrell (de tror det er Snape). Der kommer de forbi alle hindringene, og Harry kommer alene frem til der The Philosopher's Stone er. Der får han steinen selv, og møter Quirrell. Quirrell kan ikke ta på Harry på grunn av beskyttelsen moren ga ham, og han smuldrer opp. Voldemort forlater Quirrell, og steinen er reddet.

 

Bok 2 - The Chamber of Secrets.

 

Her møter vi Voldemort i form av Tom Riddle. Ginny (Ron sin lillesøster) får (ufrivillig, via Lucius Malfoy - faren til Draco Malfoy) tak i dagboken som Voldemort skrev da han selv gikk på Hogwarts. Etterhvert som Ginny skriver sine innerste tanker der, kan Riddle/LV begynne å trekke ut liv fra henne. Han lever via henne.

 

Riddle/LV får etterhvert kraft nok til å besette Ginny. Han får henne til å gjøre ting hun ikke er klar over selv - det mest vesentlige er at han via Ginny får åpnet The Chamber of Secrets. Her er en basilisk, som blir satt fri og går gjennom rørsystemet på Hogwarts. (En basilisk kan vel sies å være en gigantisk slange som kan drepe bare med å se offeret i øynene - se her.) Basilisken går rundt, men dreper ingen. I stedet blir mange "petrified" (forsteinet). Dette er fordi ingen av dem har sett basilisken direkte i øynene, men via speil, fotolinser og så videre.

 

Uansett - det ender opp med at Tom Riddle får Ginny ned i kammeret (Chamer of Secrets). Der besvimer hun og ligger bevisstløs, for Riddle har tatt så mye kraft fra henne at han kunne komme ut av dagboken. Harry og Riddle kjemper, og det ender med at Harry overvinner basilisken og ødelegger(?) dagboken (han satte vel en av de giftige tennene til basilisken ned i dagboken, om jeg ikke husker feil). Harry saves the day! ;) (Ginny overlever, for the record.)

 

Bok 3 - Prisoner of Azkaban.

 

Her møter vi Sirius Black, Remus Lupin og Peter Pettigrew - tre av de fire maraudersene som gikk på skolen tidligere. Var kamerater med James Potter, faren til Harry, da han gikk på skolen. (Både han og moren, Lily, ble drept av Voldemort.). Sirus er i trollmannsfengselet Azkaban for å ha drept 13 (hvis jeg ikke husker heeelt feil) personer, og for å ha oppgitt Lile & James Potter sitt skjulested til Voldemort.) Eller rettere sagt - han er det inntil Harry er 13 år, i Prisoner of Azkaban. Da rømmer han, og i tiden før han rømmer har han til stadighet gjentatt "He's at Hogwarts".

 

Det blir slått alarm, og alle går utifra at Sirius har rømt for å gå etter Harry Potter. Sikkerheten blir skjerpet. Det viser seg imidlertidig at den han egentlig er ute etter - er Peter Pettigrew. Alle trodde at han var en av dem som ble drept av Sirius. Det var feil - det var Pettigrew (også kalt Wormtail) som hadde drept alle før han forvandlet seg til en rotte - nemlig rotten som til slutt ender opp hos Ron. Sirius har sett bilde av Wormtail i avisen, og er fast bestemt på å finne ham. Det var han som drepte alle folkene, det var han som gjorde det Sirius var dømt for - og det var han som oppga til Voldemort hvor Potterene hadde gått i skjul, som førte til at de ble drept.

 

Det ender opp med at Pettigrew/Wormtail klarer å stikke av, og dermed får ikke Sirius renvasket navnet sitt. Han får derimot forklart seg overfor Harry og resten, og Harry for vite at Sirius er guffaren hans (det får han riktignok vite tidligere i boken, da han fortsatt tror at det var Sirius som sviktet foreldrene hans.)

 

Bok 4 - Goblet of Fire.

 

I denne boken blir The Triwizard Tournament arrangert - for første gang over hundre år. Det går ut på at det kommer elever fra Beauxbâtons og Durmstrang - to andre trollmannsskoler - til Hogwarts, for at én champion fra alle tre skolene skal kjempe mot hverandre i forskjellige tasks/prøver. Vi blir også i denne boken kjent med Alastor "Mad-Eye" Moody (Alastor "Galøye" Bister).

 

Det blir satt en aldersgrense for turneringen - man må være over 17 år. For å delta må man putte navnet sitt, sammen med navnet på skolen, opp i et magisk beger - The Goblet of Fire. Begeret velger ut hvem som er mest verdig. Men under utvelgelsen, der den skal spytte opp igjen tre av lappene - så skjer det noe som aldri tidligere har skjedd. Det kommer fire lapper opp, og på den fjerde står det Harry Potter. Dette skal være umulig, men når begeret har kommet opp med navnene er alle personene bundet til å fullføre turneringen.

 

Harry klarer prøvene, og den siste er en labyrint. I midten er troféet, og den første som tar på det har vunnet. Harry og Cedric Diggory - den andre representanten fra Hogwarts - kommer imidlertidig frem samtidig. De bestemmer seg for å gjøre det likt, og tar på den samtidig. Men troféet har blitt gjort om til en portkey. Så når Harry og Cedric tar borti den, blir de fraktet til gravplassen i Little Hangleron (der foreldrene til Riddle/LV bodde, og faren er begravd). Cedric blir drept. Wormtail lager en potion (eliksir) som skal få Voldemort tilbake. Til den trenger han bein fra faren, kjøtt fra tjeneren, og blod fra fienden. Det blir tatt fra henholdsvis farens grav, Wormtail selv (han ofrer hånden), og Harry. Voldemort står opp igjen, og han duellerer med Harry. Harry klarer såvidt å unnslippe.

 

Tilbake på Hogwarts får vi avslørt at Professor Moody - ikke var Moody i det hele tatt. Det var Barty Crouch junior, en dødseter, som hadde utgitt seg for å være Moody hele året. Det var han som hadde fått Harry med i turneringen, og han som gjorde troféet om til en portkey.

 

Ps. Regner med at han lager til bok fem og seks snart også! :p

 

21. Desember 2004 kom det en nyhet på JKRs side, hun var ferdig med HBP. Les hele brevet hun skrev her.

 

26. Februar 2005 Tegneserie det er verdt å ta et lite blikk på. :D

 

8. Mars 2005 forsidene til HBP kom ut, trykk her for å se.

 

31. Mars 2005 Bloomsbury kommer med Facts and Figures

 

19. Mai 2005 det kommer en trailer til filmen. =D

 

31. Mai 2005 oppdateres JKRs side med F.A.Q.pollen, link

 

13. Juni 2005 kom to innlegg etter hverandre som jeg synes det er verdt å minnes, snakker da om MrLeftfield og Treblad sitt.

 

2. Juli 2005. kom den norske forsiden ut, trykk her for å se bildet.

 

12. Juli 2005 fikk vi de ti første titlene, se de her.

 

14. Juli 2005 fikk vi baksiden til HBP! [Link]

 

15. Juli 2005 kom spoilerene fra HBP, og tråden eksploderte.

 

Her er bhsands første forsøk på å få oss til å ikke bestille boken. Andre forsøk. Utrolig nok er han fortsatt mot det!

 

Forkortelser og lignende

 

Siden de fleste bruker forkortelser for å spare tid er det kommet litt klager på dette, og de mest brukte er disse (Kopierer mye fra bhsand):

 

Tittelforkortelser:

 

PS/SS = Philosopher's Stone/Sorcorer's Stone = De Vises Stein (1)

CoS = Chamber of Secrets = Mysteriekammeret (2)

PoA = Prisoner of Azkaban = Fangen fra Azkaban (3)

Gof = Goblet of Fire = Ildbegeret (4)

OotP = Order of the Phoenix = Føniksordenen (5)

HBP = Half-Blood Prince = Halvblodsprinsen (6)

 

Personforkortelser:

 

HP = Harry Potter

DD = Dumbledore = Humlesnurr

LV = Lord Voldemort = Voldemort Den Store

 

Annet:

 

DADA= Defence Against the Dark Arts

FMSK= Forsvar Mot Svartekunster

DE = Death Eater = Dødseter

DA = Dumbledore's Army = Humlesnurr-legionen

OWL = Ordinary Wizarding Level = UGLE - Undre Galdrelaugseksamen

NEWT = Nastily Exhausting Wizarding Tests = ØGLE – Øvre Galdrelaugseksamen

 

Karakterene

 

Norske:

Strålende.

Bedre enn ventet.

Akseptabelt.

Dårlig.

Ynkelig.

Troll.

 

Engelske:

Outstanding

Exceeds Expectations

Acceptable

Poor

Dreadful

Troll

 

Når kom bøkene ut?

 

PS-1997

CoS-1998

PoA-1999

GoF-2000

OotP-2003

HBP-2005

 

Den syvende boken forventes å komme i 07, men hun skal ikke starte å skrive ordentlig før ved årskifte.

 

Av de som har vært i denne tråden er det 93 som leste/skal lese HBP på engelsk, 42 på norsk, 39 engelsk og norsk og 3 et annet språk. Det var også 73 som stemte at de ikke skal lese den, de liker vel filmene eller spillene. :dontgetit:

 

 

---------------------

 

Dette var innlegget mitt før jeg valgte å oppdatere:

 

Regner med at det ikke er så mange Harry Potter fans her, men noen er det forhåpentligvis. Selv om det kanskje ikke er noen som er på JKRs side og nerder der.

 

Grunnen til at jeg starter denne tråden er at den 6. boken er på vei, selv om vi ikke vet når den kommer ut enda. Jeg håper det er lov til å lage tråder om bøker som ikke har kommet ut enda.... Har ihvertfall ikke sett et at det ikke er lov enda!

 

Hva vet vi om den 6. boken i Harry Potter serien?

 

Trollmannsverdenen er virkelig i krig igjen og gompene legger merke til mer og mer nå som Voldemort er tilbake.

Vi får vite mer om omstendighetene rundt Voldemorts fødsel.

Vi får se mer av Dult.

Narcissa Malfang får antagelig en større rolle.

Vi finner ut hva Dudleif så da han møtte desperantene.

En ny Magiminister vil bli valgt.

Vi får vite om en gravplass ved Galtvort.

 

Det er mye, mye mer. Her kan du lese alt.

 

Ellers vet vi hva tre av kapitlene kommer til å hete:

 

Kap. to: Spinners End (edderkoppens slutt?)

Chapter Six: Draco's Detour (Dracos omvei?)

Chapter Fourteen: Felix Felicis (navn?)

 

Vi har også fått et utdrag fra boken:

[He] looked rather like an old lion. There were streaks of grey in his mane of tawny hair and his bushy eyebrows; he had keen yellowish eyes behind a pair of wire-rimmed spectacles and a certain rangy, loping grace even though he walked with a slight limp.

 

JKR gjorde om en bitteliten ting på sin side, fra: ..and where I can announce I've finished book six... and no, that's not going to happen very soon.

 

Til:

 

..and where I can announce I've finished book seven... and no, that's not going to happen very soon.

 

Så det er veldig mange som håper på at vi snart får vite når boken kommer ut.

 

Igjen, håper det var greit å poste dette selv om bokenikke har kommet ut!

 

Edit: Gjorde om navnet slik at alt om HP kan diskuteres her.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vi har bare hørt om henne i GoF under QWC. JEg tror ikke hun er noe snillere enn de to andre for å si det sånn, ingen ved sine fulle fem gifter seg vel med en Malfang med mindre man selv er litt ond og imot gromser/gomper/halvblodse/futter. Og jeg tviler på at Lucius ville giftet seg med en som er snill!

 

Edit:

 

@Carl M: Hvis du mener (som jeg tror) at Voldemort er HBP så må jeg nok si at du tar feil! JKR har sagt at verken Harry eller Voldemort er det!

Endret av Tonio
Lenke til kommentar
Vi har bare hørt om henne i GoF under QWC. JEg tror ikke hun er noe snillere enn de to andre for å si det sånn, ingen ved sine fulle fem gifter seg vel med en Malfang med mindre man selv er litt ond og imot gromser/gomper/halvblodse/futter. Og jeg tviler på at Lucius ville giftet seg med en som er snill!

 

Edit:

 

@Carl M: Hvis du mener (som jeg tror) at Voldemort er HBP så må jeg nok si at du tar feil! JKR har sagt at verken Harry eller Voldemort er det!

Å? Trodde han var det jeg :dontgetit:

 

-Sa ikke at Harry var... Men mener å huske at Voldemort var :p shit, tror jeg er senil :hmm:

 

Og uhm, HBP = ?

Lenke til kommentar
Å? Trodde han var det jeg :dontgetit:

 

-Sa ikke at Harry var... Men mener å huske at Voldemort var :p shit, tror jeg er senil  :hmm:

 

Og uhm, HBP = ?

Det er ingen av dem! :) Og det som mange prøver å finne ut av er hvem HBP er!

 

@Treblad: Det er det mange som gjør, men hvis det er han. Vil han virkelig godta at han har en slik "rang"?

Lenke til kommentar

Det spørs jo om jøtulene bryr seg om Gygrid eller ikke, det kan jo hende at det er det som gjør at de virkelig kommer til å bli imot han!

 

Jeg tror den JKR skildret er HBP, og siden han ikke minner oss om en av karakterene vi kjenner til kommer HBP til å være en helt splitter ny mann! (Eventuelt kvinne.)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...