Gå til innhold

IBM selger PC-divisjonen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Endelig kom tråden opp ja. :p Takk el-asso.

 

Jeg har så smått begynt å tenke i det noen vil kalle radikale baner (andre vil kalle det forrykte svovelprofetier..):

 

Vel saken er egentlig ikke så komplisert. Jeg husker jeg diskuterte med Simen1 her for noen uker siden om det hadde noe for seg med kraftigere Pc-er. Vel svært forenklet så mente han nei og jeg ja. Det skal imidlertid nevnes at vi begge har langt mer nyansert syn på saken enn som så. Etter noe grubling har jeg begynt å bli noe mer enig med han(!), altså at det går mot et stadig mindre behov for kraftigere Pc-er. Årsaken til dette er imidlertid svært komplisert og jeg har neppe fått helt grep om totalbildet ennå, men vi får se hva som kommer ut av denne tråden.

 

Et par observasjoner:

 

1) Maskiner som kjører kontorapplikasjoner bruker ikke lengre de kraftigste prosessorene hvilket var en selvfølgelighet for bare 5år siden.

 

2) Spill konsoller, som virkelig har behov for mer kraft (til sanntid fysikk, rendering, osv.) går over til andre mer skreddersydde teknologiplattformer som Cell (PS3) og multicore PPC (XBOX2).

 

3) Administrering av store nettverk med kontormaskiner krever mye arbeid og medfører en god del sikkerhetsproblematikk. Dessuten kan vel mange si deg enig i at gleden over å ha en støvsuger hengende under pulten er begrenset, særlig hvis en har hatt gleden av å jobbe på en liten sexy tynn-klient. Greit nok, mange tynn-klienter har fortsatt noe problem med å håndtere grafikk, men det er bare et spørsmål om tid før det er løst, som med det meste i denne bransjen. Selv har jeg jobbet en del på tynn-klienter og med unntak av grafikkytelsen var jeg veldig fornøyd. Om serveren en er koblet opp mot ikke er overbelastet så vil en ofte oppleve langt bedre respons enn det en får med en vanlig PC, da denne serveren typisk er mye kraftigere. Ikke nok med det. Å bruke denne modellen gjør software vedlikehold mye enklere også, og en har gleden av å kunne jobbe med den nyeste tipp topp patchede softwaren om bare administrator ikke har sovnet ved kaffetrakteren.

 

4) IBM har lukta lunta. PC er på vei til å bli en elektronisk artikkel på linje med billige radioer og stereoanlegg. Dette er ikke en blivende plass for et firma som ønsker å bruke sin høyteknologiske kompetanse som et konkurransefortrinn. Her kommer pris til å telle alt, og i halvlederindustrien er pris invers proporsjonal med volum. Punktum. Teknologi baserte bedrifter som IBM lever av å levere produkter som på en eller annen måte fyller et behov nesten ingen andre kan fylle, og om de skal konkurrere med noen så må det være mot noen i samme situasjon. Som Bob Colwell (sjefsdesigner av Pentium Pro prosessoren) sa det i en kommentar til effektforbruket til dagens prosessorer (fritt oversatt): ”Intel kan ikke konkurrere [på pris] med grillkull”. Nå har jeg ikke tenkt å henge meg opp i effektforbruk problematikken, det er et problem industrien har løst før og det vil bli gjort igjen, men hva om andre kan produsere datamaskiner og komponenter til ”grillkull” pris? Samsung er en slik produsent, og Intel har allerede nevnt at de nok frykter dem vel så mye som den tilsynelatende mer truende konkurrenten AMD.

 

5) Det hele utvikler seg i nokså kaos lignende retning, med maskiner og nettverksteknologi som ikke er egnet for enorme mengder brukere... og snart kommer land som Kina online også! The "post-PC era" is upon us. What comes next?

 

Ja, hva er det neste? Kjøper Samsung (du vet de som utkonkurrerte Intel på DRAM produksjon) opp x86 divisjonen til Intel og starter masseproduksjon i samme prissegment som de nå produserer DRAM? Altså fra kr 10 NOK til kr 100 NOK for en brikke? Hvem gidder å betale 2-3 tusen kroner for en CPU hvis du kan få en med halve ytelsen, men fortsatt "god nok" ytelse, til en tier? Ikke jeg i alle fall. Jeg vil ha tynnklienter til under tusenlappen og en kraftig server i kjelleren. Ikke bare på jobben, men hjemme også.

Lenke til kommentar

intressange tanker dette Knick Knack .

du mener altså at utviklingen vil gå mere over i "spesialprodukter" om jeg forstår deg rett , feks maskiner/konsoller som er kun ment til spill og at hovedtyngden av spill vil komme til disse ,dermed er en del av behovet for dagens maskiner borte , osv .

Endret av Snekker`n
Lenke til kommentar
intressange tanker dette Knick Knack .

du mener altså at utviklingen vil gå mere over i "spesialprodukter" om jeg forstår deg rett , feks maskiner/konsoller som er kun ment til spill og at hovedtyngden av spill vil komme til disse ,dermed er en del av behovet for dagens maskiner borte , osv .

Det er nok ikke usannsynlig at spillkonsollene vil ta over mye for PCen i underholdningsmarkedet. Særlig etter at HDTV er blitt en realitet. Noe som ser ut til å komme med LCD TVene nå om ikke lenge. Da blir ikke PC monitorens oppløsning et viktig et argument lengre, og dessuten er det mye mer penger i å utvikle spill til spillkonsoller enn for PC, mye pga. piratkopiering.

 

Kontormaskinene er allerede i ferd med å bli erstattet med billige tynn-klienter. Så det ser ut til at den vanlige PCen slik vi kjenner den kan bli utfaset i stor grad. Det ser imidlertid ut til å bli igjen en rekke servere og tyngre grafiske arbeidsstasjoner. Her blir ytelse, sikkerhet, skalerbarhet osv. tungt tellende. Særlig sikkerhet ser ut til å bli et nøkkelpunkt. Privatpersjoner og bedrifter ønsker å lagre sensitivt materiale uten å måtte bekymre seg for virus, hackere, disk krasj og lignende. Det er vel i dette segmentet at IBM ser for seg at de vil satse i fremtiden, forstår jeg dem riktig.

Endret av Knick Knack
Lenke til kommentar

Vet ikke om jeg helt er enig i tankegangen her. Dvs. jeg har problemer med endel av det som går på hva som er behovet for kraftigere PC'er. Intel har for eksempel sin visjon om The digital home.

 

Tune into Entertainment PCs

With the powerful multitasking capabilities of an Intel Pentium 4 Processor with HT Technology, your Entertainment PC keeps multimedia flowing through your home to everyone who needs it—even simultaneously. For example, you can stream a TV show you recorded earlier on your Entertainment PC up to your bedroom TV (via a wireless digital media adapter), while someone else uses the Entertainment PC to play a game or watch a movie from the couch in the family room.

PC'en får stadig flere "arbeidsoppgaver" i hjemmet. Med utviklingen av SFF og BTX tror jeg den kraftige multimedia boksen som snart vil finnes i "et hvert hjem" kommer til å befinne seg i stua der stereo, DVD og VHS'en alltid har befunnet seg i stedet for gjemt i kjelleren i form av en kraftig server. Nå er det ikke plasseringen eller utseende på boksen som er poenget her, jeg er ikke en gang sikker på om Intels planer for det digitale hjem kræsjer med teorien din :p kanskje tvert imot. Men jeg ser likevel muligheten for at vi sitter med flere små relativt krafitige bokser rundt i huset i stedet for en kraftig server + tynne klienter.

 

Nå husker flere av oss den tiden da PC var lik IBM. Fra slutten av 80' tallet har det bare gått nedover for "Big Blue" på denne fronten, det er ikke sikkert salget er mer spennende enn at IBM kvitter seg med ett økonomisk problembarn de ikke vil bruke mer ressurser på.

Lenke til kommentar

det jeg ser som det største problemet med kraftigere maskiner og at disse skal stå i stuen , er støy . Nå kan jo bare Intel og AMD fortelle så mye de vill at de klarer å redusere forbruket ,men spørsmålet da er om de klarer å redusere det slik at selv mor aksepterer støyen fra eventuelle kjøleløsninger .

Lenke til kommentar

el-asso: Det jeg kaller "en kraftig server i kjelleren" er vel hva Intel kaller "Entertainment PC". Og de ser for seg at den er plassert under TVen eller noe slikt. Det tyder bare på at de sikter litt lengre frem. Klart at nærmest enhver konstant mengde datakraft vil kunne implementeres i en boks under TVen før eller siden.

 

Intel bullish on technology direction at Fall analysts' meeting

Barrett went so far as to predict that CMOS scaling will continue comfortably for the next 15 years, but it won't be the normal tweaks that will enable each new generation. Instead, careful attention must be paid to achieving the optimum price/performance/watt combination.

"Moores lov" på CMOS i 15 år til! Det vil si at det vi regner for supercomputere nå vil være i bærbart format i 2020. Da er det ikke så vanskelig å tenke seg at PS5/XBOX4 også får kapasitet til å serve samtlige av familiens tablet PCer og TVer med datakraft og media.

Endret av Knick Knack
Lenke til kommentar

Spennende tanker fra Knick Knack her ja. Jeg har tenkt på noe liknende sjøl. Det har nettopp blitt kjøpt inn og utrullet ganske mange typiske kontormaskiner på jobben nå. Disse kommer med en heftig Pentium 4 med HT og hele pakka. Hva trenger man all denne kraften til (greit nok - alt dill-dallet i windows xp krever sitt....)? Ikke har disse maskinene fysisk plass til noe annet enn spesiallagde, lavprofilskort (som ikke har så god ytelse heller) og skulle man sette inn et slik kort er det ikke sikkert at strømforsyninga takler det en gang.

 

Man sitter så igjen med en ganske kraftig boks i forhold til det å lese epost og drive med dokumentbehandling. Ikke kan man utnytte den ekstra krafta til andre ting heller pga nevnte manglende utbyggingsmuligheter. Skal man ha mer moro, må man kjøpe en større maskin, mens epost- og dokumentbrukere hadde altså fint klart seg med en tynn klient. Aner vi at terminaldagene kommer tilbake?

 

(Unntaket er selvfølgelig de med bærbart behov)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...