Gå til innhold

Whitebox CL4.5, Tempratur/kræsj/hardware Lag


Nobrains

Anbefalte innlegg

Som topicen beskriver så har jeg seriøse problemer med min slepbare Whitebox Cl4.5. Jeg er nå desperat og jeg håper noen superglupe geeks kan hjelpe meg :)

Jeg har selvfølgelig sendt mail til whitebox, har ikke fått noe svar(36t siden jeg sendte mail)

 

Jeg har lagt ut problemstillingen min her på Notebookforums.com men jeg skal oversette og skrive den renere her ;)

 

Specs:

Whitebox Cl4.5

3.4Ghz HT

2x 512mb minnebrikker

2x 60GB 7200rpm, Satt opp som Raid i stripping

Ati Radeon 9700 128mb

Kjører dual screen- extended desktop

WinXP Pro

 

Beskrivelse av Problemet/feilen:

Startet for ca3 uker siden, jeg merket det under WoW beta. Pcen oppfører seg som den begynner og arbeide VOLDSOMT! Uten og overdrive kan jeg si at pcen er som om jeg skulle Pakket ned og ut flere highcompressed ting med winrar. "Laggen" som oppleves starter plutselig, min FPS detter ned til 1-10 og dette varer fra 15-45 sekunder dette skjer jevnlig hvert ca hvert 5min.

 

De fleste vil nå med en gang skylde på (bare så det er sagt...det er ikke LAG da jeg har seff prøvd single og dette oppfører seg ikke som lag....jeg klarer og se forskjell) defrag,spyware,virus,antivirus/firewall(norton) eller andre software ting. Jeg holder min pc rimlig ren, men min første tanke var jo Norton så jeg uninstalla dette hjalp ikke i det hele tatt. Jeg har og brukt Omega driverne utrolig lenge før problemet startet....og det er rimlig mange med samme pc modell som bruker omegadriverne helt feilfritt. Det er også tvilsom at det er raiden som gjør dette siden jeg har brukt den og siden jeg fikk pcen...og det er flere andre som bruker den feilfritt, har også prøvd og lage nye arrays og sånt. Prøvde rimlig MANGE ting før jeg endelig formaterte. Jeg gjorde en helt fresh install --->

Format - winxppro - winupdate(sp2) - lyddrivere - omegadrivere(gpu) - Warcraft3

 

Starter Wc3 og har NØYAKTIG like mye, ille, samme problem. Jeg kan jo fortsette med og skrive at jeg tror jeg har funnet problemet/feilen, men jeg vet ikke helt hva som er feil :p. Jeg bruker en minilite program som heter Mobmeter, den kan overvåke temp sensorer, batteri, cpu ....diverse småting.

 

Pcen idler på run 48-52C

Wc3 så stiger den til 67-70C i løpet av kort tid (1-2min)

På 68-70C+ så blir pcen ustabil og problemet("laggingen") begynner. Den kan også fryse helt i ca 10sek før den blir helt normal igjen, det har da skjedd at windows delen av extended desktopen min blir hvit og er "død"(dette har bare skjedd 2 ganger) Denne frysingen startet først i går da jeg fant en ny bios som jeg brukte.

 

Om noen skal kommentere om jeg brukte riktig Bios så er alt jeg kan si at den var til riktig model, flashingen funket (den scanna jo et eller annet før den flasha) flash funka, pcen funka etter flash, bios funker+ har noen veldig få nye valg, spill også funker...helt til 67C.

 

Plasseringen av pcen står på 4 bruskorker slik at den står 2cm høyere en den normal sett skal gjøre, den står på en vanlig skrivebordspult av tre. Jeg har til og med 2x 60mm vifter med usb kobling som ligger og blåser på de varme stedene.

Laptopen har vært 100% URØRT fra der den står i 4mnd nå(problemet starter for 3uker siden) jeg bruker external mus, keyboard, skjerm så jeg tar nesten ikke i selve pcen engang. Den har også altid stått på de fire bruskorkene, viftene bruker jeg av og til (alltid nå da :p )

 

Jeg har opnet tastaturet og sett etter dritt der(råd fra notebookforums) der var det 1 støvkorn ellerno :p jeg har opnet Minnedeksel og GPU deksel og rengjort filteret og vifta som er der. Har vel brukt en time ca på bare rengjøring og jeg fjerna minimal av dritt, så tvilsomt at dritt er problemet mitt.

 

 

Ting jeg enda ikke har prøvd, men skal prøve:

Slå på laptpop og snu den for og sjekke at alle vifter funker (den bråker like mye enda da....men skal sjekke etter denne posten)

Laste ned HDD test tool fra HDD produsenten og teste diskene

Teste uten dualscreen, bare vanlig.

Teste med standard videodrivere

Formatere igjen og disable raid og bare kjøre vanlig 2x 60gb hver for seg

 

Jeg har ingen flere ideer og teste utenom dette, jeg trenger virkelig hjelp og jeg vil få fikset dette før 20Des jeg har egentlig utelukket software feil med unntak av bios/gpubios kræsj ellerno....hvis det går ann da.

 

Noen her som har tips på noen pc fikse sjapper...dette er jo en laptop så er vel ikke alle som kan fikse den(vet at det koster masser av peng). Beste er vel og sende den til whitebox som support, men det tar tid...jeg gjør det med mindre jeg ikke får løst det selv eller funnet noen som kan gjøre. Hvis jeg vet hva problemet er tar det kanskje raskere og fikse for whitebox også.

 

Hvis noen gir med en løsning som gjør at jeg kan fikse laptopen(og den funker 100% slik den gjorde før) selv så slenger jeg over 400 Kr over nettbank. Hvis noen vet hva som er feil og/eller et sted jeg kan få fikset det(i oslo/akershus) skal jeg slenge over 100 Kr nettbank.

(Dette gjelder med mindre en av tingene jeg lista opp som jeg skal prøve funker, og feilen må være riktig ...ikke "skjermkortet er føkka....gi meg 100kr :p"

 

Tror jeg kanskje hadde fått noen svar uten pengefristelser, men kanskje flere som svarer og bedre svar ? Dessuten hvis jeg får fikset dette så er det verdt pengene og den som gidder og lese alt det jeg har skrevet fortjener egentlig mye mer enn 400kr :p.

 

Venter i spenning på svar (f5, f5, f5, f5, f5, f5, f5, f5, f5, f5, f5, f5, f5, f5, f5, f5, )

 

 

 

ADDONS (edit):

Rimlig sikker på at jeg bare har 1 Temp sensor, og om denne er cpu eller gpu vet jeg ikke jeg prøver og finne ut dette på et annet forum/kilder.

Endret av Nobrains
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Det at pcen blir ustabil når den når de temperaturene på cpu, er at den da ikke tåler mer varme, og derfor "henger" seg helt til den blir nedkjølt. Etter mange slike vil nok cpuen "brenne" opp innen kort tid.

 

 

Det er også verdt å nevne at feil på ram gir som regel veldig ustabilt system. Kan testes med forskjellige programmer.

Kan cpu`en brenne opp etter og ha blitt for varm for ofte? Det har jeg aldri hørt om...og det tviler jeg sterkt på at kan skje. At cpu blir ustabil ved høy temp er jo allmenkunnskap, pcen har vært nedkjølt mere enn hva som er normalt for laptoper og den har aldri hatt extreme tempraturer...les posten min FFS!!

 

Og rammen kan vel heller ikke plutselig bli ustabil siden jeg ikke har rørt den og siden det har funket fint i ca 1år. Tviler på at du faktisk gadd og lese posten min(det skjønner jeg....da den er lang) men da kan du heller la være og svare.

Lenke til kommentar

Jeg leste hele posten din, og jeg mente ikke bokstaveli talt at cpuen brenner opp, men den blir svidd til slutt og vil slutte å fungere eller oppføre seg helt ko-ko.

70 grader er rimelig høyt for cpu!

 

Det er heller ikke unormalt at rammen tar kvelden etter en stund, eller at det oppstår feil.

 

Men det at jeg gadd å svare, det er det eneste jeg kom på som kunne være mest sannsynlig i denne sammenheng, i og med at den begynte laggingen rundt 70 grader. Så vær takknemlig for at folk gidder, de gjør det frivillig. Litt irritert over utakknemlighet her...

Endret av sesteen
Lenke til kommentar

Tror jeg ville brukt en annen CPU!

 

3.4 på en bærbare er litt "overkill" - da det er veldig lite rom for bra ventilasjon. Hadde heller brukt en 3.0 eller lavere (Og helst ikke Prescott).

 

En CPU kan dø på sikt dersom den over lang tid (et definisjons spørsmål hva lang tid er) har vært utsatt for varme!

 

Skal du ha en rask PC - kjøp en "vanlig" tower PC - skal du ha bærbart, kjøp Centrino eller en VIA / Transmeta basert løsning. Bærbare er ikke laget for å være PowerPCer - Det er ikke noen heldig kombinasjon!!!

 

Det er en grunn til at Intel IKKE anbefaler vanlige Desktop CPUer i bærbare (Var også en lang periode de ikke ville gi garanti på CPUer som var gått i stykker etter å ha vært i bruk på bærebare PCer).

 

Hva er pointet med en bærbar når man kanskje har batteritid på 1.5timer... Det er litt waste, når man kan få en Centrino / VIA som har levetid på 4 ~ 5 timer?

Lenke til kommentar
Kan cpu`en brenne opp etter og ha blitt for varm for ofte? Det har jeg aldri hørt om...og det tviler jeg sterkt på at kan skje. At cpu blir ustabil ved høy temp er jo allmenkunnskap, pcen har vært nedkjølt mere enn hva som er normalt for laptoper og den har aldri hatt extreme tempraturer...les posten min FFS!!

Den prosessoren din 3.4Ghz HT skal kunne klare slike temperaturen du beskriver uten problemer. Det som derimot kan tenkes er at kjølepastaen/montering av CPU er dårlig eller borte. Dette hadde kanskje gått an å remontert CPU og hatt på litt skikkelig temisk pasta som Artic Silver feks. Dersom det ikke er CPU som gjør det kan jeg tenke meg at det er diskene/RAIDen din som begynner å slite. Du nevnte du hadde en temp program, mål alle temperaturene du kan, CPU, GPU, RAM og HD for å se et mønster der.

 

Har du kjøpt maskinen privat? Isåfall har du 5års reklamasjon etter forbrukerkjøpsloven. Whitebox skal gi avhjelp uten kostnad for deg, og innen rimelig tid. Tar det over 1 uke har du normalt krav på byttegjenstand.

 

Edit: Hvordan er lyden på diskene når maskinen begynner å lagge? jobber de voldsomt? Rare lyder? Problemet slik du beskriver det hørtes litt ut som typisk HDD relatert dersom det ikke er CPU.

Endret av Frekkas
Lenke til kommentar
Tror jeg ville brukt en annen CPU!

 

3.4 på en bærbare er litt "overkill" - da det er veldig lite rom for bra ventilasjon. Hadde heller brukt en 3.0 eller lavere (Og helst ikke Prescott).

 

En CPU kan dø på sikt dersom den over lang tid (et definisjons spørsmål hva lang tid er) har vært utsatt for varme!

 

Skal du ha en rask PC - kjøp en "vanlig" tower PC - skal du ha bærbart, kjøp Centrino eller en VIA / Transmeta basert løsning. Bærbare er ikke laget for å være PowerPCer - Det er ikke noen heldig kombinasjon!!!

 

Det er en grunn til at Intel IKKE anbefaler vanlige Desktop CPUer i bærbare (Var også en lang periode de ikke ville gi garanti på CPUer som var gått i stykker etter å ha vært i bruk på bærebare PCer).

 

Hva er pointet med en bærbar når man kanskje har batteritid på 1.5timer... Det er litt waste, når man kan få en Centrino / VIA som har levetid på 4 ~ 5 timer?

Jeg kan ikke bruke en annen CPU ettersom jeg eier denne laptopen alerede, og det har funket helt fint i ca1 år....for meg og flere andre

 

3.4ghz på er bærbar er overkill...derfor jeg kaller den slepbar siden den har ikkeno batterilevetid nesten og den er bråkete+tung/svær

 

De som selger disse laptopene har jo testet litt på forhånd...de gidder jo ikke at alle pcene skal dø og få de i retur. Så dø på lang sikt ...må vel være mere enn et år for en 20k pc....jeg har vansklig for og tro at dette er en vanlig feil.

 

Uten og være uhøflig så driter jeg i dine synspunkter på hvordan pc jeg skal kjøpe, det er en grunn til at jeg kjøpte denne, jeg har andre pcer og at dette ikke er en standard bærbar VET JEG.

 

Jeg driter også i hva intel sier ettersom det er mange laptoper med stasjonære cpuer som faktisk funker og det er ganske mange slike rundtomkring i verden som funker helt fint.

 

Greia er at jeg eier alerede denne laptopen...den har funket helt fint i et år nå. Jeg har ikke tenkt og kjøpe ny, og dine synspunkter på slepbare pcer hjelper meg heller ikke. At cpu kan dø over høy varme over lang tid var jeg egentlig ikke helt klar over...trodde den bare ble ustabil, men ettersom de faktisk selger disse pcene og de funker (ja...over et år) så kan ikke dette være et vanlig problem. Som jeg har skrevet tidligere....laptopen min har hatt god kjøling

 

Og om den 70c er GPU eller CPU vet jeg ikke....prøver og finne det ut.

 

-----

 

Og til deg sesteen:

Såklart....jeg har jo tippet at det er CPU eller GPU ....men ettersom jeg skrev at den har hatt god kjøling så syntes jeg det er rart....laptopen min er ikke unik det er ganske mange som har den. Jeg har aldri lest noe sted om noen slike problem som dere beskriver. Sorry for at jeg ble litt irritert, men det er så lite sannsynlig at problemet "bare" er tempraturen ettersom den har funket fint fram til nå uten at jeg har gjort noen endringer. 40-75 er også normal tempratur til denne laptopen....etter hva jeg har lest på forumet til denne laptopen. Men unnskyld....jeg har sitti i noen timer nå og feilsøkt så sorry at jeg anklaga deg...jeg vil jo ikke skremme bort folk som hvil hjelpe.

Lenke til kommentar
Den prosessoren din 3.4Ghz HT skal kunne klare slike temperaturen du beskriver uten problemer. Det som derimot kan tenkes er at kjølepastaen/montering av CPU er dårlig eller borte. Dette hadde kanskje gått an å remontert CPU og hatt på litt skikkelig temisk pasta som Artic Silver feks. Dersom det ikke er CPU som gjør det kan jeg tenke meg at det er diskene/RAIDen din som begynner å slite. Du nevnte du hadde en temp program, mål alle temperaturene du kan, CPU, GPU, RAM og HD for å se et mønster der.

 

Har du kjøpt maskinen privat? Isåfall har du 5års reklamasjon etter forbrukerkjøpsloven. Whitebox skal gi avhjelp uten kostnad for deg, og innen rimelig tid. Tar det over 1 uke har du normalt krav på byttegjenstand

 

Ja...maskinen er kjøpt fra Whitebox. Vet at jeg har garanti....men som vi lærte i militæret... TTT(ting tar tid) :p Så kommer det vel til og ta en stund til jeg får den tilbake...og hvis jeg får en erstatningsmodell i mellomtiden så blir jo det egentlig ikke det samme...men det hjelper :p

 

Pcen var jo ferdigbygd....og den har stått stille i 4mnd(problemet startet for 3 uker siden) så rart hvis det er cpu montering som er problemet, men skal ikke utelukke det. Jeg tror det kan bli en del leting og skruing og komme fram til cpuen da....tror jeg venter med og titte på den til jeg har flere forslag.

 

Det virker som jeg bare har 1 temp sensor på maskinen jeg driver og bekrefter dette i et annet forum....men det er mest sannsynlig bare 1....og om det er GPU eller CPU vet jeg ikke(driver og prøver og finne ut dette og)

 

Jeg skal skaffe noe HDDtesting tool fra HDD produsenten....la den kjøre og teste diskene. Ingen filer har blitt korrupt og jeg har heller ikke merket ulyder...de pleier ikke bli så varme heller. Men skal kjøre en hdd test.

Takk for tipsene!

Endret av Nobrains
Lenke til kommentar

Selv om ting har virket fint før, så hender det som regel at de får feil etter en stund... =)

 

Men det kan også være at viftene ikke tar unna, og dermed langsomt har gjort den ustabil, eller at viftene av en eller annen grunn har redusert turtall.... det som en nevnte angående kjølepasta kan også være en løsning.

 

Men lykke til med feilsøkningen, du får nok en løsning på det. I bunn og grunn er det whiteboks sitt ansvar til å få det fikset raskest mulig... =)

Lenke til kommentar
Ja...maskinen er kjøpt fra Whitebox. Vet at jeg har garanti....men som vi lærte i militæret... TTT(ting tar tid) :p Så kommer det vel til og ta en stund til jeg får den tilbake...og hvis jeg får en erstatningsmodell i mellomtiden så blir jo det egentlig ikke det samme...men det hjelper :p

 

Pcen var jo ferdigbygd....og den har stått stille i 4mnd(problemet startet for 3 uker siden) så rart hvis det er cpu montering som er problemet, men skal ikke utelukke det. Jeg tror det kan bli en del leting og skruing og komme fram til cpuen da....tror jeg venter med og titte på den til jeg har flere forslag.

 

Det virker som jeg bare har 1 temp sensor på maskinen jeg driver og bekrefter dette i et annet forum....men det er mest sannsynlig bare 1....og om det er GPU eller CPU vet jeg ikke(driver og prøver og finne ut dette og)

 

Jeg skal skaffe noe HDDtesting tool fra HDD produsenten....la den kjøre og teste diskene. Ingen filer har blitt korrupt og jeg har heller ikke merket ulyder...de pleier ikke bli så varme heller. Men skal kjøre en hdd test.

Takk for tipsene!

Du kan jo kikke litt på Forbrukerkjøpsloven. Lovens Kapittel 6 regluerer dine krav som følge av mangler ved gjenstanden. Husk også at garanti er noe annet enn reklamasjon, og skal gi deg rettigheter utover det som er lovpålagt. Av din saksbeskrivelse så langt mener jeg bestemt at du har krav på retting / omlevering forutsatt at feilen ikke skyldes forhold ved din side. Send maskinen inn til Whitebox og gjerne henvis til Forbrukerkjøpsloven. Skulle det by på problemer får du hjelp hos forbrukerrådet.

 

Det som gjaldt CPU og mulig feil ved kjøling her anbefaler jeg deg ikke å se på selv, da kan du komme i konflikt senere ved reklamasjonssak. Det mest sannsynlige her er nok ikke montering, men dårlig kjøleløsning. Det kan være at vedvarene høy temperatur har hatt innvirking på kjøleløsningen eller at det er brukt komponenter av dårlig kvalitet som manifesterer seg over tid.

Lenke til kommentar

Jeg har vel nesten skjønt at dette ikke er noe jeg kan fikse selv....jeg har problemet ganske klart for meg nå da...kanskje whitebox bruker kortere tid :p

 

Finnes det noen pc fikse sjapper i oslo/akershus som har mulighet til og fikse noe slik ?`(jeg vet at det koster peng) tar komplett slike saker eller tar de bare egene ting ?

Lenke til kommentar
jaja..... jeg får vel ringe og mase siden jeg ikke får svar på email fra de :/

Dersom du ikke får svar, så kontakter du Forbrukerrådet og får de til å sende et brev. Så får vi se om du får svar.

vel, jeg har sendt brev til whitebox og forbrukerrådet men har enda ikke fått noe svar..

 

jeg sendt laptopen inn i slutten av oktober, fikk den tilbake 3. nov. og da var det samme feilen, så jeg bare retunerte den.. etter det har jeg ikke fått kontakt med de,, så ting tar tid.. hos de (han) whitebox typen.

Lenke til kommentar
vel, jeg har sendt brev til whitebox og forbrukerrådet men har enda ikke fått noe svar..

 

jeg sendt laptopen inn i slutten av oktober, fikk den tilbake 3. nov. og da var det samme feilen, så jeg bare retunerte den.. etter det har jeg ikke fått kontakt med de,, så ting tar tid.. hos de (han) whitebox typen.

Du har sendt klage til forbrukerrådet? Dersom du ikke har fått svar har du ringt å purret. De kan riktignok ha litt behandlingstid, men du burde fått beskjed om dette jfr Forvaltningsloven, normalt innen tre uker.

Anbefaler deg forøvrig å sende et brev, gjerne rekommandert til Whitebox, med henvisning til Forbrukerkjøpslovens Kapittel 6 og de paragrafer der som gjelder din sak. Får du ikke svar kan du ta kontakt med Jusshjelpa på ditt hjemsted, de er ofte gjerne behjelpelige med slike ting ;) Men utgangspunktet ditt bør være forbrukerrådet dersom WB sier seg å være så vanskelig som du beskriver.

Lenke til kommentar
vel, jeg har sendt brev til whitebox og forbrukerrådet men har enda ikke fått noe svar..

 

jeg sendt laptopen inn i slutten av oktober, fikk den tilbake 3. nov. og da var det samme feilen, så jeg bare retunerte den.. etter det har jeg ikke fått kontakt med de,, så ting tar tid.. hos de (han) whitebox typen.

Du har sendt klage til forbrukerrådet? Dersom du ikke har fått svar har du ringt å purret. De kan riktignok ha litt behandlingstid, men du burde fått beskjed om dette jfr Forvaltningsloven, normalt innen tre uker.

Anbefaler deg forøvrig å sende et brev, gjerne rekommandert til Whitebox, med henvisning til Forbrukerkjøpslovens Kapittel 6 og de paragrafer der som gjelder din sak. Får du ikke svar kan du ta kontakt med Jusshjelpa på ditt hjemsted, de er ofte gjerne behjelpelige med slike ting ;) Men utgangspunktet ditt bør være forbrukerrådet dersom WB sier seg å være så vanskelig som du beskriver.

ja, vel det jeg sendt et brev til wb den 15.11 og da skulle jeg vente i 2 uker dersom jeg ikke fikk svar før jeg sendte klage til forbrukerrådet. klagen ble sendt på tirsdag. så det tar vel litt tid. men det er surt da, kjøpte laptop for å kunne bruke den til skole arbeid, og nå når jeg trenger den, da er den klikka og de som har den vil ikke ta telefonen når jeg ringer til de..

 

 

her er de brevene som jeg har sendt

Lenke til kommentar

Jeg har testet litt mere nå...

Tror det er GPU som har gått til helvete, muligens hovedkortet. CPU tror jeg fungerer helt ok...

 

Jeg har hatt det "lagge" problemet i ca3 uker...jeg kjørte en biosupdate for 2 dager siden fordi man måtte det for og kunne bruke nyeste videodrivere. Da stoppet "laggingen" men hele skjermen kunne fryse helt (altså skjermbilde...ikke spillet..alt tab eller lignende funker ikke) dette varer i ca 5-20 sek før pcen blir helt normal igjen. Dette pleier bare og skje en gang hver halvtime ellerno...men har ikke testet mange nokk ganger for og være helt sikker. Av og til kræsjer den helt og da blir skjermen helt hvit men feks voicechat(ventrilio) og wc3 går som før helt fint....jeg var fortsatt i wc3 gamen og jeg kunne snakke med min venn. Skjermen var helt hvit og død....venta vel i 2 min før jeg reboota og da funket den helt fint igjen.

 

Jeg mener at dette utelukker feil med RAM og CPU ....mest sannsynlig GPU...kanskje hovedkort. Noen som har andre forslag ?

 

Jeg har sendt 2 mails til whitebox :p ....ingen svar og snart 3 virkedager. Jeg ringer i morgen tidlig (lørdag) hvis de har åpent da... :/

Lenke til kommentar

 

Jeg har sendt 2 mails til whitebox :p ....ingen svar og snart 3 virkedager. Jeg ringer i morgen tidlig (lørdag) hvis de har åpent da... :/

vel, du kan altids ringe de da.. men dersom det ikke er på hverdager mellom 10 og 14 så blir telefonen viderkoblet til et ringkontant sak som ikke har mer penger på kortet.

 

men du bør ikke "rote" for mye med saken for da kan det være at du mister garantien osv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...