Gå til innhold

Hva leser du nå og hvordan går det liksom


Anbefalte innlegg

Nå har jeg lest nok en krigsbok, og denne topper min personlige liste innfor kategorien. Kort tid igjen – Gustav Hasford. Forfatteren tjenestegjorde som krigskorrespondent i Første Elitedivisjon i Vietnam. Romanen ligger til grunn for Stanley Kubricks film, Full Metal Jacket.

 

Mektig og intenst. Hasfjord vet hva han skriver om! Historien grep meg virkelig. Allerede etter de første 20 sidene var jeg målløs, og det er en sjelden opplevelse.

En elitesoldat er bare en skygge og en antydning av menneske, en mann avsjelet levende og oppreist, begravd under våpen og med fullt gravferdsritual … Forferdelig å lese hvordan helt normale folk på kort tid blir forvandlet til drapsmaskiner.

 

Dette er Hasfords debutroman. Boken er svært kunstnerisk utformet. Hans skrivestil er såre enkel og rett frem, men likevel fullstappet av herlige litterære formeringer. For min del bidro det til at jeg faktisk tror på alt han skriver. Han overdriver ikke. Hver eneste setning er realistisk samme hvor grusomt innholdet er.

Hasford beskriver nesten ikke følelser i det hele tatt. Ingen tvil om at han har hatt noen traumatiske opplevelser. Det inntrykket jeg fikk av ham gjennom denne boka er at han er en kald jævel.

 

Dette er en bok man ikke glemmer med det første!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er stuck med Henning Mankell. De fire første bøkene likte jeg egentlig ikke noe særlig. Var nær ved ikke å gidde fullføre serien, men heldigvis tok jeg likevel fatt på femteboka. Bøkene blir bare bedre og bedre. Nå har jeg straks lest ut den sjuende, har vel ikke stort mer enn 100 sider igjen. Skal jeg rangere de jeg har hittil har lest så er det rett og slett så enkelt som at den første er nederst og så kommer de i stigende rekkefølge.

Så langt topper ingen av dem den personlige listen innenfor krimsjangeren, men det er ikke langt fra. Jeg skal i alle fall ikke utelukke at det er en mulighet for at det kan skje i en av de neste bøkene om forbedringskurven for bøkene fortsetter å stige like jevnt.

Man kan godt si at det var Mankell som startet denne krimbølgen som har foregått særlig i Skandinavia de siste årene. Det er i alle fall ingen tvil om at Stieg Larsson har latt seg inspirere. Både drapsmetoder, motiver og til og med navn er kopiert.

 

Ellers så leste jeg halve thrillernovellesamlinga, Noen kommer, noen går, av Anne B. Ragde. Dette var virkelig ikke min stil. For det første så har jeg ikke lest en eneste bok som jeg virkelig liker av Ragde, for det andre så er jeg ingen stor fan av noveller, og for det tredje så passer ikke denne stilen for Ragde. Hun bør holde seg til å skrive drama om bygdenorge.

 

Akkurat for øyeblikket holder jeg på å lese Vann til elefantene – Sara Gruen. Så langt en virkelig god roman. Må nesten komme tilbake til den når den er lest ut.

Lenke til kommentar

"A short history of nearly everything" av Bill Bryson

 

En utrolig bra bok som ligger litt midt mellom faglitteratur og skjønnlitteratur. Den handler om vitenskapen sett med øyne til "mannen i gata" I stedet for å lage en tørr fagbok har han gått inn for å finne ut bl.a hvordan og når ting ble oppdaget. Selv om det er god underholdning lærer man også mye.

 

Anbefales!

 

(Ser at denne har blitt kommentert i norsk utgave et par ganger)

Endret av LarsOl
Lenke til kommentar

Leser faktisk flere bøker.

Cormac McCarthy - Veien

Ernest Hemingway - Farvel til våpnene

Litt lyrikk frå Oscar Wilde's samlede

Gert Nygårdshaug - Honningkrukken

Tore Rem sin nye Bjørneboe-biografi

 

Har eit veldig behov for å lese ting og plukker stadig opp ting, men bruker dessverre for lite tid til å faktisk lese. Får skrive litt om kver bok då.

 

Veien virker veldig interessant, så eg tenkte eg skulle få med meg den før eg såg filmen som visstnok skal være gode greier også. Spesiell skrivestil med små avsnitt som rommer små tidsrom. Gode beskrivelser osv, skulle dog ønske at eg hadde den engelske utgåva for hand.

 

Farvel til våpnene blir min introduksjon til Hemingway og eg må sei eg liker den minimalistiske skrivestilen han skal være kjendt for, begynte på den rundt jul og får vel fullføre den snart.

 

Wilde's samlede er grei om eg ikkje har lyst å lese lange ting, men kun korte dikt eller historier. Spesielt bra er det at den er på engelsk.

 

Honningkrukken er eg nettopp begynt på, den virker veldig lovende. Liker også rødvin, så er jo eit pluss handlingsmessig.

 

Siden eg elsker alt som har med Bjørneboe å gjøre fant eg biografien VELDIG interessant. Anbefaler alle medfans å lese den.

Endret av Tygg3n
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Die Traumdeutung av Freud. Vurderer å studere psykologi, og har samtidig fått en viss interesse for drømmer, så startet naturligvis å lese denne boka.

 

Samtidig fikk jeg lånt andre binn av Les Misérables av godeste Victor. Første binn var lovende, og jeg faller ironisk nok så mye lettere for Hugos romantikk en si Wergeland. En slik kultur, slike omstendigheter og slik politisk og sosiologisk kraft bak disse ordene, som skaper både sterke og ikonverdige bilder. Good shit.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...