Gå til innhold

Gjøre bordsalt til natrium, mulig eller?


Anbefalte innlegg

Jeg leste på en annen forum at man kunne gjøre Bordsalt (nacl) om til stoffet natrium. som de fleste vet er natrium UHYRE ustabil ovenfor vann og kan i verste fall reagere ved og ekplodere i kontakt med vann slik jeg har skjønt det. ektremt giftig i tilleg :devil: . prossesen er lit vrien

 

 

1 : finn frem vanlig bordalst (er du usikker står det på pakken en plass NACL).

 

2: finn en kasserolle eller noe. varm salte til det blir flytende.

 

3: (lit usikker på denne delen) det står tilsett strøm. i den flytende vesken så vill de 2 stoffene skille seg. NB: ver obs for NACL betyr natrium clorid, clorid er en gass clor gas for og si det enkelt meget giftig. og vil sige opp fra kasserollen. i bunnen vil det ligge et hvit pulver eller masse elle noe (har ikke gjort dette) det er natrium. :wow::no: *så enkelt*

 

prossesen høres skummelt ut.. men for meg en dum ungdom kunne det vert lit morro og ha natrium.

ER DETTE FAKTISK FAKTA ?.. er det mulig praktisk talt. :dontgetit:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det skal være mulig å ta "elektrolyse" på salt i vann.

 

Da setter du to staver av helst karbon (går sikkert med metall) inn i vannet. Pinnene er koblet til hver sin pol på helst et sterkt batteri (9 volt funker sikkert). Da vil natriumet trekke seg til den ene polen (staven) og klor bobler opp av den andre. Det er så lite klor at det er ikke farlig.

 

Husk å ikke dø...

Endret av HolgerLudvigsen
Lenke til kommentar

Natrium er fett, vi "lekte" litt med det på skolen.

Freser rundt i vannet, oppfører seg helt vilt...

 

Kjenner en som tok en svær svær klump med natrium og kasta det ut på en smeltet skøyte bane, det fresa rundt, helt vannvittig..Livsfarlig greier :p

 

Trur ikke jeg tør å lage natrium av vanlig salt, er redd for klor..

Lenke til kommentar
Trur ikke jeg tør å lage natrium av vanlig salt, er redd for klor..

Jeg har tatt elektrolyse på et stoff som inneholdt klor. Det bare boblet litt klor opp av ene elektroden, og man kunne lukte hvis man stakk nesa over det. Om stoffer er farlig kommer ann på konsentrasjonen, og det skal en del klor til for at det blir farlig. Det er mer klor i badebassenger.

Lenke til kommentar

Denne prosessen er stort sett ufarlig, og er normalt å gjere både på ungdomsskulen og i 2KJ/3KJ. Mengden klorgass som blir danna er svært liten, og mengden natrium som sett seg på elektroden (huskar ikkje i øyeblikket) er tilsvarande liten. Dessuten set den seg fast på elektroden, og er ikkje vidare enkel å få vekk derfrå. Den reagerer heller ikkje med vatn i den formen den då er i, sidan den manglar 2 elektron.

 

Reaksjonen har og ein gitt spenning der den går raskast på, eg meiner det var ein eller anna plass i mellom 5 og 12V. Om du kjem mykje over dette, vil reaksjonen sakke ned igjen, såvidt eg huskar. Eksperimenter forsiktig med det (men for all del, ikkje finn på å koble deg rett på stikkontakten). ;)

 

Det er lurt å gjere dette i avtrekksskap, evt. i eit godt lufta rom (ha vindauga opne). Litt meir informasjon om stoffet finn du hos WebElements.com.

Lenke til kommentar

Huskar eg feil når eg meiner at elektrodane burde vere av koppar og zink? Uansett, så er det litt viktig at katoden og anoden er av rett stoff, viss ikkje vil du ikkje få nokon reaksjon.

 

Eg er og litt usikker på kor mykje straum som var anbefalt, men du får det sikkert til å gå med eit 9V-batteri.

Lenke til kommentar

Læreren vår kastet både natrium og kalium i en sånn plastsøppeldunk når vi gikk i 1. på VGS. Ganske tøft.

 

Han tok ikke små klumper heller, men dekket en fyrstikk ganske godt. Han ba oss gå bakover, kastet natrium i dunken og løp, boff, vannsprut og litt hvit røyk. Deretter gikk han bort til bøtten igjen, stod med kaliumklumpen i hånden og sa, denne reagerer fort. Han hoppet nesten bort fra bøtta før han kasta, reagerte med en eneste gang, enda mere vann og hvit røyk. Ganske morsomt egentlig, fyren var vel 63 år gammel elns.

 

Bøtta var helt ødelagt, så vi spurte om han pleide å gjøre dette, "nja det går vel et par bøtter i året" ;p.

 

Men synes å huske at man skal opp i rimelig høye temperaturer for at salt (NaCl) skal bli flytende (?).

Lenke til kommentar
Men synes å huske at man skal opp i rimelig høye temperaturer for at salt (NaCl) skal bli flytende (?).

Vannets dipolære molekyler (de er må en måte en liten ladet magnet :), derfor løser mye seg opp i vann) river istykker NaCl-molekylene til Na- og Cl-ioner. Det er disse ionene vi henholdsvis skal prøve å tiltrekke de to polene, der blir de elektrisk nøytralisert, og vi får vanlig Na og Cl på hver sin pol.

 

Natriumet som oppstår ved den ene polen vil reagere med vannet, slik at de sammen lager såkalt kaustisk soda. Derfor vil vi ikke få så mye ut av natriumet.

 

Hmm...

 

Jeg vil sende en takk til Thor Heyerdahl (sønnen til _den_ Heyerdahl) som jeg hadde i naturfag på grunnkurs, jeg husker overraskende mye av den faktisk spennende undervisningen hans.

Endret av HolgerLudvigsen
Lenke til kommentar

KARBON dioder er nerve lett og finne.. i de store runde bateria.. stikk et hull i bunden, pass opp det er lit trykk i batteri det kan sprute batteri syre.. og den svarte lange tingen i midten er en karbon diode.. for de som vil ha en ren karbon diode ;) NB: menne bruk hansker dere vet at batery syre er etsende

Endret av SmileHappy
Lenke til kommentar
<ironi>

Er det noen god måte å få natrium til å sprenge? :devil:

</ironi>

om det er noen god måte å sprenge natrium? slepp det i vann du ;)

om du ikke gidder å teste, så kan jeg si deg at natriumen vil bli glødene, og fresse bortover vannet. ganske tidig.

om du vil ha endamer action i vannet, finn noen andre stoffer fra 1. periode i det periodiske systemet, det er 4 stoff som reagerer med vann, natrium er det første, kalium er det2. så er det de 2 som følger videre nedover les her

Lenke til kommentar

Nei, det er nok vanskelig å få ren natrium fra NaCl på amatørmessig vis, men de som utvinner natrium bruker et slags avansert apparat som skiller natriumen ut, så den ikke reagerer etter elektrolysen. Men husker ikke hva det heter nå i farta.

Man får kjøpt ren natrium på e-bay da! Men det er dyrt :cry:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...