stich_it Skrevet 30. april Skrevet 30. april Spørsmålet er så enkelt som i tittelfeltet. Jeg er ansatt som kontoringeniør med noe reise ved behov offshore. Sitter per nå på rigg på norsk sokkel endel dager på overtid grunnet tåke og teller at jeg har hatt tilsammen 10 dager på jobb uten pause. 4 dager på kontoret på land og 6 dager på rigg. Så lurer jeg på om jeg da skal følge AML §10-8 om arbeidsfri periode når jeg kommer hjem. eller om arbeidet offshore gjør at dette ikke gjelder ref §39 i rammeforskriften? Sitat AML § 10-8.Daglig og ukentlig arbeidsfri (2) Arbeidstaker skal ha en sammenhengende arbeidsfri periode på 35 timer i løpet av sju dager. Sitat § 39.Arbeidsfrie perioder Arbeidsmiljøloven § 10-8 gjelder ikke på denne forskriftens område.
Salvesen. Skrevet 30. april Skrevet 30. april har dere en avtale på jobb som tar opp dette kanskje? Er normalt i bedrifter med ureglmessig arbeid. Her kan en lage avtaler om snitt beregning osv for å "unngå" AML. Om ikke har du jobbet alt for masse da det er makstid pr uke, måned og år. Samt hviletid pr dag, uke osv. Det er mye snusk her, har selv jobbet som service ingeniør hvor en jobber på kontoret og reiser når en reiser. IE masse arbeid, lite hvile og luselønn(om en regner pr time).
stich_it Skrevet 1. mai Forfatter Skrevet 1. mai Nei det kan jeg ikke finne at vi har. det er grunnen til at jeg spør her.
rozon Skrevet 6. mai Skrevet 6. mai Du er offshore og da er det rammeforskriften som gjelder. Når du kommer i land er det krav om arbeidsfri tilsvarende 1/3 av oppholdsperioden før ny oppholdsperiode. Men dersom du skal kun jobbe på land etterpå har ikke dette noe effekt da du ikke får noe ny oppholdsperiode. Tenker eksempelvis at du hadde siste arbeidsdag på torsdag, og du avsluttet arbeidet 15:00. Fredagen reiste du til installasjonen og sannsynligvis begynte du første skift lørdag 07:00. Du har hatt arbeidsfri 9 timer torsdag, 24 timer fredag og 7 timer lørdag = 40 timer sammenhengende arbeidsfri. Det er ganske dumt å reise offshore uten en skikkelig avtale som regulerer arbeid og kompensasjon.
Salvesen. Skrevet 6. mai Skrevet 6. mai stich_it skrev (På 1.5.2025 den 13.08): Nei det kan jeg ikke finne at vi har. det er grunnen til at jeg spør her. Om du ikke har noen avtale så skal du ha overtid og hviletid etter AML, om du reiser i utlandet kan det muligens være noen begrensninger men normalt sett skal du da også ha overtid som normalt og minst 40%. Arbeidsgiver må også påse at du får nok hvile om de ikke ønsker tilsynet på nakken.
Salvesen. Skrevet 6. mai Skrevet 6. mai (endret) rozon skrev (22 minutter siden): Du er offshore og da er det rammeforskriften som gjelder. Når du kommer i land er det krav om arbeidsfri tilsvarende 1/3 av oppholdsperioden før ny oppholdsperiode. Men dersom du skal kun jobbe på land etterpå har ikke dette noe effekt da du ikke får noe ny oppholdsperiode. Tenker eksempelvis at du hadde siste arbeidsdag på torsdag, og du avsluttet arbeidet 15:00. Fredagen reiste du til installasjonen og sannsynligvis begynte du første skift lørdag 07:00. Du har hatt arbeidsfri 9 timer torsdag, 24 timer fredag og 7 timer lørdag = 40 timer sammenhengende arbeidsfri. Det er ganske dumt å reise offshore uten en skikkelig avtale som regulerer arbeid og kompensasjon. Avtalen må inplementeres inn i bedriften, det er ikke slik at når en setter fot på noe på sjøen så er en dekket av en avtale. Tipper TS er ansatt som felt/service ingeniør. Det er stort sett cowboy virksomhet der en jobber seg i hel på dårlige avtaler og når en kommer hjem er det inn på kontoret å jobbe videre. Har selv vært der. Endret 6. mai av Salvesen.
stich_it Skrevet 6. mai Forfatter Skrevet 6. mai rozon skrev (5 timer siden): Du er offshore og da er det rammeforskriften som gjelder. Når du kommer i land er det krav om arbeidsfri tilsvarende 1/3 av oppholdsperioden før ny oppholdsperiode. Men dersom du skal kun jobbe på land etterpå har ikke dette noe effekt da du ikke får noe ny oppholdsperiode. Tenker eksempelvis at du hadde siste arbeidsdag på torsdag, og du avsluttet arbeidet 15:00. Fredagen reiste du til installasjonen og sannsynligvis begynte du første skift lørdag 07:00. Du har hatt arbeidsfri 9 timer torsdag, 24 timer fredag og 7 timer lørdag = 40 timer sammenhengende arbeidsfri. Det er ganske dumt å reise offshore uten en skikkelig avtale som regulerer arbeid og kompensasjon. Ja skikkelig dumt det der. Du bommet forøvrig på det meste der men det er kanskje meg som var uklar. Jeg jobbet tilslutt 12 dager 4 på land og 8 offshore før tåka lettet. Jeg jobbet mandag til torsdag vanlig dag på kontor. Så reiste jeg til utreise sted og overnattet. Første heli ut og på bli kjent runde klokken 0800. Hadde 10 timer effektive på fredag. Jobbet resterende offshore dager 12 timer vær dag. Så gikk 12 dager hvor 8 er offshore, uten den arbeidsfrien du foreslo der. Har greie lønnsavtaler for reisingen. Men det er dette som for meg er uklart med arbeidsfri. Hadde jeg vært fast offshore hadde det vært enkelt og samme med land. Men jeg reiser ved behov ut offshore og da blir det i hodet mitt rotete. Salvesen. skrev (5 timer siden): Avtalen må inplementeres inn i bedriften, det er ikke slik at når en setter fot på noe på sjøen så er en dekket av en avtale. Tipper TS er ansatt som felt/service ingeniør. Det er stort sett cowboy virksomhet der en jobber seg i hel på dårlige avtaler og når en kommer hjem er det inn på kontoret å jobbe videre. Har selv vært der. Da tippet du feil. 😉😁 Er kontoringeniør med befaringsoppdrag
Salvesen. Skrevet 7. mai Skrevet 7. mai stich_it skrev (17 timer siden): Da tippet du feil. 😉😁 Er kontoringeniør med befaringsoppdrag Men om du bare er på befaring, hvorfor jobber du så mye på oppdragene da? Jobb vanlige timer og avspasser reisetiden?
rozon Skrevet 7. mai Skrevet 7. mai 16 hours ago, stich_it said: Så gikk 12 dager hvor 8 er offshore Du hadde fri helgen før de 4 dagene, så innenfor disse har du 35 timer hvile. For dagene offshore så teller ikke denne paragrafen. Når du da kommer i land på en fredag går du jo på ei ny helg der du har 35 timer hvile, så du kan stille på jobb på mandag. Du må ha 2.67 dager hvile før du kan starte en ny oppholdsperiode i havet. Du må føre to seperate regnskap for offshorearbeid og landarbeid, ref Havtil sin fortolkning til rf § 37. --- Avtaler er viktige for andre årsaker enn bare betalingen din. Som @Salvesen. nevner er offshore et marked der det forekommer mye cowboy mentalitet, og verneparagrafer i aml er ikke alltid tolket etter intensjonen. Aml § 10-2 gjelder, men... Det er så mye bedre for deg og arbeidsgiveren om dette er avtalt og ikke et kranglepunkt. 1
stich_it Skrevet 7. mai Forfatter Skrevet 7. mai Salvesen. skrev (9 timer siden): Men om du bare er på befaring, hvorfor jobber du så mye på oppdragene da? Jobb vanlige timer og avspasser reisetiden? Fordi vi opererer med 12 timer når vi er offshore så lenge vi har arbeid. Og arbeid er det masse av. Får jo betalt tillegg for timer jobbet og overtid etter 7,5 timer jobbet. Og så er det himla kjedelig å surre rundt å kjede seg mens andre jobber.
stich_it Skrevet 7. mai Forfatter Skrevet 7. mai rozon skrev (9 timer siden): Tskker for godt svar og referansen til Havtil. Ja jeg endte jo opp med å komme hjem fredagskveld/natt. Så fikk vel ca den frien jeg skulle ha i helga. Søkte opp fortolkningen og fant relevant uttalelse. Sitat Vi viser for øvrig til bestemmelsen i rammeforskriften § 39 tredje ledd om arbeidsfri periode mellom oppholdsperiodene («tredjedelsregelen») som stiller krav til avspasering tilsvarende 1/3 foregående arbeidsperiode før det igjen er anledning til å arbeide offshore. Dette innebærer at i denne perioden kan det heller ikke arbeides på land uten at hvileperioden må startes på nytt Havtil, fortolkninger til rammeforskriften: (Til § 37) Arbeidstid ved kombinasjon av landarbeid og offshorearbeid
rozon Skrevet 8. mai Skrevet 8. mai Stemmer, men den hvileperioden er ikke til hindre for å jobbe på land og hvis du da jobber på land så vil hvilen måtte starte på nytt - det er altså sammenhengende som er viktig. Hvis du er veldig sporadisk offshore så vil enhver langhelg gi denne hvilen i ditt tilfelle. I praksis er tredjedelsregelen noe bullshit. Hvis en ansatt er på disponibelplan og utfører kortvarig arbeid offshore (2-3 dager) så vil han normalt kunne være avspasert før han har komt seg inn døra hjemme. Og snakker du da om en 5-4 ordning, så er det 5 uker der du i verste fall aldri er hjemme. Således gir tredjedelsregelen null vern for den ansatte, og aml §10-2 er lite anvennelig for vanlige arbeidere (eller koner til disse).
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå