Gå til innhold

Finnes det noen muligheter for fast jobb ved lite utdannelse, og null arbeidserfaring?


Gjest b9f65...068

Anbefalte innlegg

Gjest b9f65...068

Hvis man ikke har særlig utdannelse (utover videregående) og det er ikke akkurat noen "overflod" av bedrifter som er kvalifiserte til å ta inn lærlinger sånn at man kan få fagbrev. 

Alle arbeidsplasser ønsker jo ansatte med relevant arbeidserfaring. Men samtidig ønsker de ikke å faktisk ansette nye unge folk, sånn at jobb-søkere faktisk kan få nødvendig arbeidserfaring. 🙃

Så hva skal man egentlig finne på da?? 

Anonymous poster hash: b9f65...068

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Litt utydelig hva du forsøker å få frem.

Du tenker at "alle" bedrifter, kun ønsker kvalifisert arbeidskraft - uten at dem gir "nye unge folk" uten erfaring en sjanse? 
At det derfor er nokså håpløst for unge uten utdannelse og arbeidserfaring?

Uten utdannelse og arbeidserfaring, er det vanskelig å finne noe på Finn og det ordinære jobbsøkermarkedet. Det har du helt rett i. Men så er det også slik at veldig mange jobber aldri blir utlyst.

Utdannelse og erfaring er ikke alltid nødvending. Personlige kvalifikasjoner, interesser og andre kvaliteter kan bety vel så mye. Som ung arbeidstaker er du uansett interessant for mange bedrifter, som også ansetter basert på andre kvaliteter enn det som kun står på papiret. Det å skrive en enkel åpen søknad, en kort presentasjon av deg som person, dine ambisjoner, interesser og hva du står for. Samt at du møter opp fysisk, håndhilser, smiler og presenterer deg selv. Åpner forbausende mange dører skal du se. Jeg kjenner mange som har fått jobb på dagen ved å gå rundt å gjøre dette. 

Det finnes et hav av jobber. Det meste innen serviceyrker, mye innen logestikk/lager/butikk, innen salg og support, bud-tjenester, helseomsorg og mye annet. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du har nok rett i at dei fleste arbeidsgivarar vil ha tilsette som har all relevant opplæring/utdanning, har arbeidserfaring og krever lite betalt, (og kanskje også skal dei helst være så unge at dei kan bli i stillinga i gode 50 år), men heller ikkje arbeidsigivarar kan få det dei vil ha kvar gong så kompromiss må til.

Det finnes mange jobbar som ikkje krever verken utdanning eller arbeidserfaring, men samtidig kan det også være mange som vil ha disse jobbane.

Korleis du skal gå fram for å få deg fast jobb vil du nok ikkje få eit fasitsvar på. Men det fyrste du bør vurdere er om det er jobbar eller fagområder der du tenker du kan ha eit fortrinn sjølv om du manglar formell utdanning/erfaring. Er du god på data men har ti tommeltottar på alt praktisk arbeid så bør du nok fokusere meir på kontor eller butikkjobbar og mindre lager og byggearbeid. Ein interesse eller "naturtalent" for arbeidet vil også hjelpe mykje.

Gode personlege rellasjonar til dei som tilsetter er også ein stor fordel, kanskje særleg når det er mange søkarar. Av den grunn bør du til dømes legge ved bilde av deg sjølv i jobbsøknaden, det kan være fordelaktig å ringe eller helst møte opp personleg for å helse på den som tilsetter. Alt som bidreg til at den som tilsetter deg får eit godt inntrykk av deg er til god hjelp.

I tillegg så er det viktig at du har ei realistisk forventning til kva jobbar du kan få. Fokuser på jobbane som det er realistisk at du kan få, vær innforstått med at den fyrste jobben du tek ikkje treng å være den jobben du skal ha resten av livet. Har du fyrst fått ein fot innafor og har fått deg litt arbeidserfaring så er det også lettare å få seg ny jobb etterpå.
Gjer også nokre vurderingar på kor store ulemper du er villig til å finne deg i for å få den fyrste jobben. Du kan til dømes ikkje forvente å få veldig høg lønn når du blir tilsett utan erfaring og utdanning, og det kan være at du strategisk bør fokusere mot arbeid som ikkje er særleg attraktivt som til dømes nattarbeid, og kanskje du også bør vurdere om du er villig til å flytte for å få deg ein jobb. For alt dette kan du få forbetre når du har fått deg litt arbeidserfaring og seinare bytter jobb eller går i forhandlingar med arbeidsgivaren din.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...