Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Medlemskap folketrygd - bosatt i utlandet


1RX8ZRIG

Anbefalte innlegg

Hei, mulig en enkel sak - eller ikke.

Er bosatt i Sverige og har svensk personnummer men jobber i Norge hos norsk arbeidsgiver, og får inntekt og betaler skatt i Norge. 
Har vært bosatt der i 6 år nå, er jeg fremdeles medlem av folketrygden i Norge?

Siden jeg leser at det opphører etter 3 år når man flytter ut av Norge, så lurer jeg hvorfor jeg betaler trygdeavgift til Norge fremdeles. Er dette korrekt? 

Om jeg da faktisk er medlem av folketrygden, har jeg da noen rettigheter etter norsk lov i det hele tatt? Eller er det sånn at jeg må betale trygdeavgiften til Norge, og at det er en del av skatteavtalene mellom Norge og Sverige? Jeg er en del av det svenske helsesystemet, men det er temmelig upraktisk all den tid jeg faktisk oppholder meg en god del i Norge. Har en del hjemmekontor i Sverige og jeg synes det er nesten umulig å finne ut hvilke regler som gjelder da. Virker som skattereglene har en annen forståelse av hvor du er bosatt, mens helse har andre regler, og folkeregisteret har en tredje variant... 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
1RX8ZRIG skrev (3 timer siden):

Siden jeg leser at det opphører etter 3 år når man flytter ut av Norge, så lurer jeg hvorfor jeg betaler trygdeavgift til Norge fremdeles. Er dette korrekt?

Trygdeavgift er ikke det samme som skatt. Det er korrekt at du skal betale trygdeavgift til Norge for inntekt du har fra arbeid i Norge.

Hjemmekontor i Sverige er skummelt mht trygdeavgiften og skatten.

Endret av mobile999
Lenke til kommentar

Det følger av folketrygdloven § 2-2 at en person er trygdet i Norge uavhengig av hvor han/hun bor så lenge vedkommende arbeider i Norge (dette er også systemet etter EØS-avtalen - arbeidslandet skal trygde deg). En person er skattepliktig til Norge uavhengig av hvor vedkommende bor så lenge arbeidet utføres her, skatteloven § 2-3 første ledd bokstav d og annet ledd, og etter den nordiske skatteavtalen artikkel 15 kan både Norge og Sverige beskatte slik inntekt. 

Du har de samme rettigheter i folketrygden som personer som er bosatt i Norge, både når det gjelder helserettigheter og trygderettigheter. Du har også rettigheter i Sverige siden du er bosatt der. Svenske og norske trygdemyndigheter gjør opp skyldige utgifter til deg mellom seg, såvidt jeg vet. 

Lenke til kommentar

For å få lov til å beholde trygderetter hvis man er bosatt i et annet land så er forutsetningen at man må søke til NAV om dette, skjemaet kalles A1 og man kan digitalt søke via Altinn.

For å beholde helserettigheter må man i tillegg søke til Helfo om dette, det kan også gjøres digitalt via Altinn og skjemaet kalles S1.

Endret av tflovik
Lenke til kommentar

Skjema A1 gjelder hvis man trenger dokumentasjon fra NAV til andre lands trygdemyndigheter om at man er dekket av norsk folketrygd, og omvendt. Det er heller ingen "forutsetning at man må søke til NAV" når man jobber i Norge - retten til trygdedekning i arbeidslandet følger direkte av loven, og det er det motsatte man må søke om. Det er dét A1 er til - søknader til andre lands trygdemyndigheter om å slippe å betale trygdeavgift der fordi man betaler trygdeavgift i Norge. 

Når det gjelder skjema S1 er dette heller ikke noe du bruker overfor hverken norske eller svenske myndigheter, se Helsenorges informasjonsside om arbeidstakere som arbeider i Norge men ikke bor her, hvor punkt 2 eksplisitt sier at S1 ikke er nødvendig mellom de nordiske landene. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1RX8ZRIG skrev (På 29.2.2024 den 9:42 PM):

Virker som skattereglene har en annen forståelse av hvor du er bosatt, mens helse har andre regler, og folkeregisteret har en tredje variant...

I tillegg er det egne regler for såkalte grensegjengere. Grensegjengere er bosatt i en kommune som ligger til riksgrensen i det ene landet og jobber i en kommune som ligger til riksgrensen i det andre landet. Kommunene trenger ikke å grense til hverandre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...