Gå til innhold

Bruk av BSU til vedlikehold


Anbefalte innlegg

I henhold til de oppdaterte reglene for bruk av uttak fra BSU-kontoen så kan nå uttaket brukes til påkostning på, eller vedlikehold av, egen bolig. Uttaket kan og anvendes til å betale renter og avdrag på lån til påkostning på eller vedlikehold av egen bolig.

I skatte ABC-en står allikevel fortsatt dette angående nedbetaling av lån: 

Sitat

BSU-midler kan benyttes til nedbetaling av rammelån og andre lån, som er opplånt etter åpning av BSU-kontrakt, forutsatt at den opprinnelige hovedstolen som knyttet seg til erverv av bolig ikke på noe tidspunkt er nedbetalt så mye at den er lavere enn den del av BSU-midlene som benyttes til nedbetaling av lånet.

Det er litt uklart for meg om denne begrensningen og gjelder lån til påkostning eller vedlikehold. Nå er det kanskje ikke så naturlig å låne penger for å pusse opp for så å betale ned lånet med BSU når en bare kan benytte BSU fra starten av, men det er jo og åpnet for å bruke BSU på felleslån i borettslag.  

Spørsmålet er da om en kan benytte BSU til nedbetaling av felleslån som borettslaget har tatt opp til vedlikehold etter at en ervervet leiligheten, eller om at nedbetaling av et slikt lån også forhindres av begrensningen i sitatet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Slik jeg leser det er meningen bare at dersom du har et hoved lån med gjenstående kr 100.000,- så kan du ikke bruke kr 110.000,- på å betale ned et annet lån som du tok for å f.eks pusse opp kjøkken.

Men ring banken og skattetaten dersom du har slike spørsmål. Mye tryggere enn å basere seg på et forum.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg får se om jeg klarer å få et fornuftig svar ut av skatteetaten ja. 

For øvrig vil vel ditt tenkte eksempel ikke være så aktuelt lengre. Nå er det jo bare å bruke de 110.00,- på oppussing og ta pengene direkte fra BSU. Ingen grunn til å gå via et lån for å komplisere?

Lenke til kommentar

Om skatte-ABC ikkje er oppdatert betyr ikkje stort så lenge endringane er vedtatt og annonsert.

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bank-og-lan/bsu/

Sitat

Sparepengene kan brukes til

  • Kjøp av ny fast bolig til eget bruk.
  • For eksempel kjøp av selveierbolig, andels-/aksje-/obligasjonsleilighet. Det trenger ikke være din første boliganskaffelse.
  • Omkostninger ved kjøp av egen bolig.
  • For eksempel dokumentavgift, kostnader til tinglysning og andre ervervskostnader.
  • Kjøpesum for nødvendig tomt til egen bolig
  • Betaling av renter og avdrag på lån på egen bolig, nødvendig aksje, andel eller obligasjon.
  • Kostnader til oppussing og oppgradering av egen bolig (påkostning og vedlikehold).
  • Kostnader ved å utvide/bygge på egen bolig.
  • For eksempel tilbygg og garasje tilknyttet boligen.
  • Kostnader til oppussing og oppgradering av uteområde på egen bolig.
  • For eksempel asfaltering, belegningsstein, terrasse og gjerde.
  • Elbil-lader, varmepumpe og solcellepanel.

Ser ut som det er lovfesta her: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1999-11-19-1158/KAPITTEL_16-2-1?q=boligspareordning#KAPITTEL_16-2-1

Sitat

§ 16-10-4.Anvendelse av sparemidler

(1) Innbetalt sparebeløp må anvendes til å dekke kostnader til erverv av, påkostning på eller vedlikehold av egen bolig. Det samme gjelder renter på slike innskudd påløpt frem til og med det inntektsåret skattyteren fyller 33 år. Uttak kan fordeles over flere inntektsår.

Du har alltid i teorien kunnet bruke pengane på kva du vil; bil, båt, fly, mat og drikke, men då ved å betale ned på lånet og heve det igjen. Etter endringane kan du no bruke midlane direkte på vedlikehald og oppussing utan å måtte gå denne omveien.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Når jeg tenker litt mer på dette så er jo begrensningen i skatte ABC-en der for å presisere at det ikke er tillatt å låne mer opp på et lån som ble tatt opp for erverv av bolig for så å bruke BSU midler på å betale ned igjen da BSU-midlene da ikke kan sies å være brukt til noe som er innenfor i henhold til loven. 

Å ta opp et lån for oppussing vil jo være å ta opp et lån for å dekke godkjent bruk og burde da ikke ha slike begrensninger. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...